» »

Nov BlackBerryjev SecuTablet cilja na varnost

Nov BlackBerryjev SecuTablet cilja na varnost

Blackberry - Na novinarski konferenci pred sejmom CeBIT, ki se bo začel danes, je BlackBerry predstavil nov tablični računalnik, ki je namenjen poslovnim uporabnikom. Pri razvoju so sodelovali Samsung, IBM in Secusmart (slednjega je BlackBerry prevzel lani). Imenuje se SecuTablet in je v bistvu predelava Samsungovega Galaxy Taba S 10.5.

V resnici mu je BlackBerry nalepil svoj logotip, večino ostalega dela pa so prevzeli partnerji. Samsungovo strojno opremo so dopolnili s programsko opremo, ki sta jo Secusmart in IBM razvila za nemško vlado. 16-GB verzija Galaxy Taba s podporo za LTE ima posebno Secusmartovo kartico microSD (Secusmart Security Card), ki ima vrsto kriptografskih čipov za zaščito podatkov na tabličnem računalniku. Samsungova tehnologija Knox zagotavlja, da operacijski sistem ni kompromitiran, medtem ko IBM dodaja ovijanje aplikacij (app wrapping), ki ločuje službeni del od preostanka.

Medtem ko običajni Galaxy Tab S 10.5 stane 500 dolarjev, bo SecuTablet stal okrog 2300 dolarjev. Sem je všteta naprava, Secusmartova šifrirna kartica microSD, posebna programska oprema in leto dni podpore.

Tako poskuša BlackBerry po desnem pasu prehiteti konkurenco in si kupiti vstopnico na trg tabličnih računalnikov. Njihova prva tablica PlayBook namreč ni navdušila. Pojavile so se govorice o razvoju PlayBooka 2, a SecuTablet to ni. Nenazadnje ga sploh ne poganja BlackBerryjev operacijski sistem, temveč modificirani Android. Nič kaj bolje BlackBerryju ne kaže pri pametnih telefonih, kjer se je njihov tržni delež skrčil na vsega odstotek.

BlackBerry se nadeja, da bo SecuTablet še letos dobil certifikat nemške BSI (Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo), kar bi zagotovo blagodejno vplivalo na njegovo uporabo v poslovnih, državnih in vojaških okoljih, na katere BlackBerry cilja.



6 komentarjev

Qushaak ::

No thanks! Next please.

Val202 ::

Haha, 2300 dolarjev. Najprej sem mislil, da piše 230 pa sem mislil "ok, ni tako slabo, tole se bo prodajalo..". Potem pa presenečenje ob ponovnem pogledu. Zakaj ne dajo kar ceno 10K$, saj bi bilo isto - veliko preveč za katerokoli tablico.

LJ4L ::

Zamisel dobra cena pa pretirana. Je pa res da si vojska ipd lahko to privoščijo recimo za višje osebje. Če bi opremili kar vse s tem bi SV verjetno bankrotirala :))
LP from LJ

stara mama ::

Vrjento so ravno oni cilj, zdaj ko je bolj doba kibernetskih vojn.

knesz ::

Nenazadnje ga sploh ne poganja BlackBerryjev operacijski sistem, temveč modificirani Android.

Če jaz pravilno berem novico, Android v celem članku ni niti omenjen. Kot jaz razumem, so za osnovo vzeli Samsungovo tablico, na katerem bo tekel BB OS10 operacijski sistem, ki je QNX z Dalvik runtime, kar mu omogoča nativno poganjanje Android aplikacij, kot je to že sedaj možno na zadnjih BB telefonih.

Sicer pa če pravilno razumem politiko BB, niti ni namen BB konkurirati in kopirati Androidu in iNapravam, ampak gredo čisto v svoj poslovni model, kar je lepo videti z predzadnjim telefonom, Passportom.

Looooooka ::

Narobe bereš novico.
Evo še angleški del z isto vsebino:
While the SecuTablet won't even run BlackBerry's OS, it is part of the company's renewed focus on security, much like the previous agreement with Samsung to strengthen the latter's Knox mobile security software, and the collaboration with Boeing on the self-destructing Black phone. All things considered, it sounds like a winning recipe to at least avoid the failures of the PlayBook


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov BlackBerryjev SecuTablet cilja na varnost

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
64899 (3336) Looooooka
»

RIM: Android je kaotična greznica (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
7019598 (13930) Jackass
»

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75626 (5057) boolsheat
»

BBX bo BlackBerry 10

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
136045 (4645) Key Quest
»

RIM predstavil svoj tablični računalnik BlackBerry PlayBook

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
185631 (4648) tec

Več podobnih tem