» »

Kako se obraniti hekerjev?

Kako se obraniti hekerjev?

Mare2 ::

Temo sem dal v skupino Programska oprema, zato prosim za strokovno debato o programski opremi.

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika...

Mladi računalničar, ki se je na svetovnem spletu skrival pod imenom Iserdo, je po ugotovitvah sodišča izdelal zlonamerno kodo, s katero se je med leti 2008 in 2011 po vsem svetu okužilo več milijonov računalnikov, škoda pa je bila ocenjena na več kot sto milijonov ameriških dolarjev. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa.

Decembra 2013 je mariborsko okrožno sodišče Škorjanca za vdor v informacijske sisteme, pomoč pri nezakonitem početju in pranje denarja obsodilo na štiri leta in deset mesecev zapora, 3000 evrov stranske denarne kazni ter odvzem več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Njegovi nekdanji partnerici Nuši Čoh pa je za pranje denarja dosodilo osem mesecev pogojne zaporne kazni.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Killermode ::

V življenju nič ni 100% razen to da se konča ;)

Matija82 ::

95/5 princip - ne klikat neznanih priponk, Windowsaši omogočite končnice, ne poganjat sumljivih "download helperjev", posodabljajte OS/Flash/Javo/Firefox, protip - ne met Flasha (youtube je itak na html5 zdaj)

To kar je opisano v članku niso usmerjeni hekerski napadi ampak iskanje low-hanging fruit naivnežev (ki klikajo vse živo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

SeMiNeSanja ::

Spet enkrat se gremo mesec varne rabe interneta, katerega vrhunec predstavlja PRAZNOVANJE dneva varne rabe interneta (10.2.2015).

Vse skupaj me spominja na praznovanje kulturnega dne, zaradi katerega še nihče ni postal bolj 'kulturen' (vsaj ne bistveno).

Tudi nivo raznih delavnic v okviru Arnesa/Safe.si je bolj osnovnošolski, kot pa za širše ozaveščanje o tematiki (še vedno ponujajo tisto slavno zobno ščetko?).

Ljudje bi morali že v sami osnovi znat ločiti med vrstami ogroženosti in kako se lahko ščitiš proti posamezni. Toda večino to ne zanima, dokler ne najdejo večino svojih datotek zakriptiranih in jih prijazen okenček prosi za par bitcoinov.
Takrat ni problem plačati mastno odkupnino - prej pa je bilo problem investirati v najcenejši antivirus (ki verjetno takointako nebi pomagal, a vendarle - šteje namen).

Jasno, da je močna zaščita predraga in preveč zahtevna za domače uporabnike, me pa vedno znova razjezi, da na tem področju škrtarijo tudi podjetja.

jype ::

SeMiNeSanja> a vendarle - šteje namen

Nope.

Treba bo spremeniti paradigme, ampak to ni enostavno.

Mare2 ::

Mene zanima, če kdo ve, v katerem programu se naredi virus? Morda se bo oglasil še celo kdo od avtorjev virusov.

Iserdo bi itak moral imeti dostop do interneta glede na dosedanjo prakso prestajanja kazni v SLO zaporih. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

čuhalev ::

Problem interneta je pomanjkanje nadzora nad vsebino, kar je zaradi njegove gromozanskosti nemogoče nadzirati, tako da lahko vsak, ki ima minuto časa objavi kakšno nadlogo.

Ravno danes sem iskal neke gonilnike in so vse povezave na neki strani kazale na isto datoteko. In seveda obupani ljudje to kliknejo, ker se pustijo prepičati, da bodo potem dobili tisto, kar so iskali. Figo.

Internet je bil že v osnovi narejen za izbrance, zato se naj ljudje ne čudijo. Kdor pač stika, ta stakne!

AnotherMe ::

čuhalev je izjavil:

Problem interneta je pomanjkanje nadzora nad vsebino, ...

Ravno ta svoboda je prednost! Ampak kot vsako drugo svobodo, nekateri to izkoriščajo.

SeMiNeSanja ::

jype je izjavil:

SeMiNeSanja> a vendarle - šteje namen

Nope.

Treba bo spremeniti paradigme, ampak to ni enostavno.

Ko bi ljudje vedeli, na koliko konfiguracijskih napak naletiš po podjetjih, bi se zgrozili.
Zaradi kadrovske podhranjenosti očitno vsak, ki ima 5 minut časa in nakvasi, da se mu nekaj sanja,naštrika nekaj po svoje. Na koncu iz vsega skupaj rata nek 'klopčič', ki 'nekako dela' - toda nihče točno ne ve, kako in kaj pravzaprav dela.

Varnostna politika? Huh, kaj je že to? Kupi podjetje požarno pregrado, pa nima pojma, kako jo želi imeti skonfigurirano. Kompetentnega sogovornika najdet je mission impossible. Vsak lahko 'nekaj' odloča... Zablokiraš torrente, nekdo prijoka, da to nujno rabi (res verjamem). Vidiš, da se dogajajo sumljive aktivnosti na določenih računalnikih in jih zaman rotiš, da naj poženejo kakšen spodoben antivirus....

Potem pa se dajmo pogovarjati o varnosti? Kako, če jo jemljejo skrajno neresno?
Dajo 3.000€ za požarno pregrado in mislijo, da je s tem stvar rešena. Zame tako, kot če greš k spovedi in si kvazi odrešen grehov. Morda pred bogom, ne pa pred soljudmi!

Klikanje po nekih X priponkah je samo zadnje v celi vrsti spodrsljajev, kar na koncu lahko sesuje cel sistem. Sama težava se začne že veliko prej, s samim odnosom do varnosti.

jype ::

SeMiNeSanja> Ko bi ljudje vedeli, na koliko konfiguracijskih napak naletiš po podjetjih, bi se zgrozili.

Vemo, pa to ničesar ne spremeni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CTB locker (cryptolocker) (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
7524506 (16983) AC_DC
»

Locky Virus (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8825845 (22861) Manna
»

DIY: FW + IDS + IPS?

Oddelek: Omrežja in internet
161539 (1189) SeMiNeSanja
»

Odkrit trojanec za Linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
12534408 (28021) SeMiNeSanja
»

VPN in oddaljene pisarne (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6813246 (11580) SeMiNeSanja

Več podobnih tem