» »

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoft - Izteklo se je drugo četrtletje v fiskalnem letu 2015 za Microsoft, ki je danes razkril svoje poslovne rezultate za minule tri mesece. Prihodki so v primerjavi s preteklim letom zrasli, dobiček pa je malo padel. Prodaja strojne opreme je bila Microsoftova najmočnejša karta, medtem ko je Windows razočaral.

V zadnjem kvartalu so prodali za 26,5 milijarde dolarjev blaga in storitev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za dva odstotka in je znašal 7,8 milijarde dolarjev. Glavni razlog za upad so stroški zaradi reorganizacije in nakupa dela Nokie, ki so čisti dobiček potisnili na 10 odstotkov nižjo raven kot lani, torej na 5,6 milijarde dolarjev.

Prodaja Surface 3 teče odlično, saj so prihodki iz te skupine (vse povezano s Surface) dosegli 1,1 milijarde dolarjev oz. četrtino več kot četrtletje pred tem. Spomnimo, da so imeli v Redmondu s prvimi verzijami Surface obilico težav in so morali odpisati za 900 milijonov dolarjev neprodanih enot, lani pa se je izguba še podvojila. A Surface Pro 3 je nova zgodba in prodaja je končno stekla.

Prav tako solidno kaže konzoli Xbox 360 in Xbox One, katerih so v zadnjem četrtletju prodali 6,6 milijona enot. Tu jim pomaga tudi pocenitev konzole na 350 dolarjev (model brez Kinecta), ki je ublažila padec prodaje (leto poprej 7,4 milijona enot). Prodali pa so 10,5 milijonov enot telefonov Lumia, kar je prineslo 2,3 milijarde dolarjev.

Večje težave imajo z Windows, kjer prodaja upada. OEM-trg za Windows se je skrčil za 13 odstotkov, kjer je vlogo odigral konec podpore Windows XP. Tik pred koncem podpore lanskega aprila in v tednih zatem je prodaja poskočila zaradi migracij na podprte operacijske sisteme, sedaj pa je ta učinek izzvenel.

Pomemben vir prihodkov so tudi spletne storitve, kjer prednjači Bing. Prihodki od iskanja so porasli za 23 odstotkov, z Windows 10 pa pričakujejo še izboljšanje teh številk, ker bo tam prek Binga šlo še več iskanj.

Pod črto so rezultati mlačni. Investitorji niso bili navdušeni in delnica podjetja je po objavi rezultatov zgrmela za dobrih osem odstotkov.

3 komentarji

LuiIII ::

Če s Surface 4 + Win 10 malo popeglajo nekatere manjše hibe Surface 3 in če bo Hololens v 2015 samo pol tega kar so prikazali, potem menim, da je sedaj pravi čas za nakup MS delnice.

opeter ::

Sedaj bo še manj zaslužka, ko bodo dali Windows 10 brezplačno ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

noraguta ::

Oem licenciranje ostane. Ravno tako prodaja končnih licenc. Upgradi bodo zastonj. Kar pa predstavlja majhen delež prodanih licenc.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Oddelek: Novice / Rezultati
137617 (5646) aerie
»

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10635738 (31087) Nummy
»

Microsoft rekordno v zadnjem četrtletju

Oddelek: Novice / Rezultati
145550 (4638) MrStein
»

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
106650 (5984) cleanac

Več podobnih tem