» »

Informatika -višješolski študij ali visokošolski študij

Informatika -višješolski študij ali visokošolski študij

TBAR ::

Živjo!
Zaključujem 4. letnik gimnazije in se je počasi treba odločit kam naprej. Zelo me zanimata računalništvo in informatika.

Zdaj izbiram med Višjo strokovno šolo v Kranju - smer informatika in pa med FRI-VŠ. Prosil bi za mnenje o tem, na kateri šoli bom več profitiral. Sam se nagibam proti višji šoli (več prakse v nasprotju z visoko šolo kjer je veliko več teorije). Poleg študija bi verjetno pridobil kakšen certifikat (CompTIA...). Kar se tiče mojega znanja, mislim da ne bo problema, programiranje bo šlo (ne me zdaj napadat da je na študiju samo programiranje :D). V bistvu me zanima razlika med diplomiranim inženirjem računalništva in informatike in inženirjem informatike. Ali je tisto dodatno leto na FRI izguba časa? Kje bom lažje prišel do zaposlitve?

V naprej najlepša hvala za odgovore in mnenja!

TehDucky ::

Nisem bil na nobeni izmed sledečih šol, ampak nekaj sošolcev je odšlo na kranjsko višjo šolo, da so imeli nekaj za delat. Sicer jih kmalu po končani srednji nisem nič več slišal, ker so po večini vsi zabluzili. Medtem ko FRI VŠ pa je kolega gor bil in je kar ogromno za delat. Konstantne domače naloge, ki trajajo nekaj ur skupaj in pa izpiti, ki so težki. Če si bil v gimnaziji vsaj prav dober in si želiš več znanja bo po mojem mnenju FRI bolj primeren.

Glede zaposlitve pa brez komentarja. Če se boš naučil prodajati sebe boš dobil šiht, drugače samo iščeš službo in upaš na nekoga, da te sprejme. Kolega, ki je bil na FRI je odprl svojo firmo v 2. letniku ter nato počasi zaključeval letnike.

Pa tudi tisto kar ti rečeš "izguba časa" dodatnemu letu, ni to kar misliš. Kaj pa če te čaka vsaj eno leto nezaposlenosti po končani kranjski višji šoli?

Upam, da boš še malo pregledal predmetnik obeh programov in se malo še pozanimal po slo-techu. Se mi zdi da je bilo na temo FRI že veliko tem odprtih.

TBAR ::

@TehDucky Hvala za hiter odgovor. Pravzaprav me vsi prijatelji in družina usmerjajo na FRI. Učenje ne bo problem vsaj upam da ne, se pa zavedam da je FRI kar težak. Bom počakal še na kakšen odgovor, še enkrat hvala :)

Yohan del Sud ::

Sam praviš, da se čutiš sposobnega. Vse fino, ampak premalo podatkov, da ti zunanji povemo, če si res sposoben. Ampak recimo, da si. Če imaš zadovoljiv IQ, dobre piflarske navade, malo stranskih razvad, smisel za matematiko in sorodno ter predvsem motivacijo, potem je to zate (dipl. inž). Če se ustrašiš in iščeš lažjo pot, potem VŠ (inž.). Na tvojo bodočo kariero nima vpliva več kot ene 10%. IMHO. Pa lahko greš potem tudi na uni ali vsš študij. Pavšalno se menda prizna 1 letnik., v 2. praksa, ostalo se pogajaš za točke in opraviš razliko. Greš potem normalno v tretjega.
www.strancar.com

Phantomeye ::

Yohan del Sud je izjavil:

Sam praviš, da se čutiš sposobnega. Vse fino, ampak premalo podatkov, da ti zunanji povemo, če si res sposoben. Ampak recimo, da si. Če imaš zadovoljiv IQ, dobre piflarske navade, malo stranskih razvad, smisel za matematiko in sorodno ter predvsem motivacijo, potem je to zate (dipl. inž). Če se ustrašiš in iščeš lažjo pot, potem VŠ (inž.). Na tvojo bodočo kariero nima vpliva več kot ene 10%. IMHO. Pa lahko greš potem tudi na uni ali vsš študij. Pavšalno se menda prizna 1 letnik., v 2. praksa, ostalo se pogajaš za točke in opraviš razliko. Greš potem normalno v tretjega.Eh, motivacija je drek. Motivacija je zgolj začasna 'zadetost'. Bistvena je disciplina.

bajsibajsi ::

Odsvetujem kakrsnokoli visjo solo. Bos naredil gimnazijo zato, da se bos vpisal na visjo solo?
Predlagam FRI oz. katerikoli VS program pred visjo.

Zgodovina sprememb…

TBAR ::

Najlepša hvala za odgovore. Višjo šolo sem že prečrtal s seznama. Našel sem pa še poslovno informatiko in pa družboslovno informatiko. Ima kdo kakšno mnenje ali izkušnje o teh dveh programih?

DOOM_er ::

bjž na fri, mogoče te bo prijelo kaj drugega še delat zraven kot biti informatik.
Robots will steal your job. But that's OK

Gandalfar ::

Ja, FDV-DI je super program, ampak čisto drugo področje (analtika, anketna metodologija, raziskovanje družbe)

TBAR ::

Še enkrat hvala za odgovore. mislim da bom šel kar na fri vsš :)

Invictus ::

TBAR je izjavil:

@TehDucky Hvala za hiter odgovor. Pravzaprav me vsi prijatelji in družina usmerjajo na FRI. Učenje ne bo problem vsaj upam da ne, se pa zavedam da je FRI kar težak. Bom počakal še na kakšen odgovor, še enkrat hvala :)

Ne verjemi da je FRI težak. Oz. je če si prelen.

Sam pač treba je delat. Kot vsak faks.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

TBAR ::

No določene delovne navade moraš imet, tisto kar je pa najbolj pomembno pa ze imam in to je motivacija oz. Kot je Phantomeye napisal discplino, zanimanje za ta program. Še eno vprašanje. Ali mi bo čas dopuščal delat? Sicer ni tako pomembno, če pa bi bilo možno, pa ne bi bo slabo. :)

DOOM_er ::

vse se da če se hoče
Robots will steal your job. But that's OK

urli ::

Pri računalništvu (baje) izobrazba ne šteje prav dosti. Saj tudi pri večini zaposlitvenih oglasov zahtevajo srednjo šolo ali 6/1, 6/2, 7. stopnjo... Očitno je večini vseeno samo, da ima kandidat znanje, ki ga potrebujejo. Praktično vse se pa lahko naučiš iz literature na netu, verjetno še bolje kot na faksu. Je pa tko, da po moje so ti dvoletni tečaji bolj za hec, pač da maš 6. stopnjo. Če bi rad imel konkretno izborazbo, pojdi na FRI. Če bi rad ob študiju še delal in si iz dolenjskega konca, pa mogoče ne bi bilo slabo letos vpisati http://www.fis.unm.si/si/studijski-prog... Predmetnik je kar zanimiv, pa naziv imaš tudi dipl.ing.rač... Je pa študij samo izredno (edini v Sloveniji za dipl.ing.rač., vsi ostali, ki so izredno, so za informatiko...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urli ()

TBAR ::

Sicer ima program na FIS-u zanimiv predmetnik, a je na zalost malce predaleč (sem z Gorenjske).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI: RI VŠ in RI UN

Oddelek: Šola
304406 (3173) TheBlueOne
»

vpis na visokošolski strokovni študij Računalništvo in informatika

Oddelek: Šola
52469 (2245) urli
»

Bo šel letos kdo študirati izredni študij računalništva na FIŠ?

Oddelek: Šola
358267 (7387) Yacked2
»

Visja sola informatika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7930527 (20693) drzni86
»

Življenjska dilema

Oddelek: Šola
253410 (2581) tx-z

Več podobnih tem