Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi
Mr.B ::
Kaj je zate pisarniško delo, da rabiš nek konkreten GPU ?
Trenutno imam v škatli intla z UHD Graphics 630, ki zadostuje vsem mojihm potrebam po grafiki, bi pa rabil več CPU jeder in RAM-a.
Če bo Ryzen 7000 imel iGPU vsaj na tem nivoju ne rabim dodatne grafične, ki je samo še ena komponentna in na koncu en odpadek.
No sej sem ti rekel da bo na koncu tvoj doprinos tralala.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
l0g1t3ch ::
Trenutno imam v škatli intla z UHD Graphics 630, ki zadostuje vsem mojihm potrebam po grafiki, bi pa rabil več CPU jeder in RAM-a.
Če bo Ryzen 7000 imel iGPU vsaj na tem nivoju ne rabim dodatne grafične, ki je samo še ena komponentna in na koncu en odpadek.
Sem mislil da si bedak sam v UKR temah, pa si očitno tudi na splošno.
tikitoki ::
iGPU bo skoraj zagotovo dovolj zmogljiv za vecino opravil, za igrice ali kaksne bolj zahtevne 3D bo folk dokupil dGPU.
Tko nekako, k pri INTEL.
Sem mislil da si bedak sam v UKR temah, pa si očitno tudi na splošno.
Zakaj pa Intel prodaja procesorje brez iGPU-ja ? Ker je defekten. Nadaljuj tralala.
Koliko uporabnikov uporablja Intelov iGPU ? Statistično NULA, NADA. če le to ni namen pisarniškega stroja. Nadaljuj tralala.
Koliko uporabnikov uporablja iGPU kot output če ima zraven dGPU v desktop mašinah ? Statistično NULA, NADA. Nadaljuj tralala.
Zakaj ima AMD pri seriji 7000 iGPU zraven ? zato ker je na siliciju plac in ne stane čisto nič več tisti kos silicija, kot če iGPU nebi bil zraven. Poraba i/O-ja je zaradi dveh nekativnih CU-jev nična. Verjetno so pa fantje jamrali, da če mi crkne grafična ali pa moram firmware dati gor, pa ni Outputa grafično zaradi DRM/RMS/HDCP pa ker nima AMD iGPU-ja je AMD jajc, bom vzel zato Intel in podobno troubleshooting process…. Boš sedaj lahko take in podobne argumente pospravil, v svoj miselni koncept tvojega argumenta Sem mislil da si bedak sam v UKR temah, pa si očitno tudi na splošno.
Od tu dalje, je 5600G overkil za katerokoli pisarniško delo, pa še igre lahko igram bistveno bolje kot katerikoli intlov iGPU. Seveda te nihče ne brani da za svoj pisarniški pc uporabljaš Intel Core i3-12100, ki je cca 30€ cenejši od 5600G.
Sedaj pa mi argumentiraj zakaj bi nujno rabil hiter procesor z iGPU-jem na desktopu. Vem zgolj in edino za en primer. Verjetno boš pa ti našel goro argumentov zakaj je to nuja. Ker drugače, je moja trditev v štartu tvoje objave: da si vstopil z namenom tralala.
l0g1t3ch ::
Jaz poganjam razna virtualizirana okolja, kjer so včasih v igri tudi VM-ji raznih vendorjev z absurdnimi zahtevami in včasih je tudi nested virtualizacija.
Vse imamo sicer tudi v raznih testnih in development okoljih ampak tista so vseeno deljena vsaj znotraj neke skupine, včasih tudi širše. Tako da je za določene zadeve udobno in pripravno pognati zadeve lokalno.
Xfce, terminal-i, IDE-ji, brskalniki pa ne rabijo nekega zmogljivega GPU.
Še vedno čakam, da poveš kaka pisarniška opravila rabijo top of the line iGPU v obliki AMD APU-jev ? Bo excel hitreje sešteval in word hitreje pisal ?
Boš hitreje brskal netu ?
Ogromna količina poslovnih uporabnikov v obliki laptopov. Cela pisarna nas ima laptope z intel UHD grafiko.
Torej, lahko zaključimo da samo budališ
Vse imamo sicer tudi v raznih testnih in development okoljih ampak tista so vseeno deljena vsaj znotraj neke skupine, včasih tudi širše. Tako da je za določene zadeve udobno in pripravno pognati zadeve lokalno.
Še vedno čakam, da poveš kaka pisarniška opravila rabijo top of the line iGPU v obliki AMD APU-jev ? Bo excel hitreje sešteval in word hitreje pisal ?
Koliko uporabnikov uporablja Intelov iGPU ? Statistično NULA, NADA. če le to ni namen pisarniškega stroja. Nadaljuj tralala.
Ogromna količina poslovnih uporabnikov v obliki laptopov. Cela pisarna nas ima laptope z intel UHD grafiko.
FireSnake ::
AMD ima že danes vgrajen hitrejši grafični del od Intela. Če ti že Intel zadostuje (predvidevam, da za prikazovanje slike) je kar koli od AMDja več, kot dovolj zate.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Jaz poganjam razna virtualizirana okolja, kjer so včasih v igri tudi VM-ji raznih vendorjev z absurdnimi zahtevami in včasih je tudi nested virtualizacija.
Ti priporočam da se malo pouči preden trosiš oksinome in mešaš vse skupaj ter se smešiš. Ker vem da si bralno nesposoben glede na to da "G" ni mišljna tista ženska točka.
49106 ::
To je največja hiba AMD-ja. G-ji so konkretno počasnejši. Pa tudi smiselno bi bilo posebej primerjati procesorje z igpu in posebej procesorje brez.
Zakaj ima AMD pri seriji 7000 iGPU zraven ? zato ker je na siliciju plac in ne stane čisto nič več tisti kos silicija, kot če iGPU nebi bil zraven. Poraba i/O-ja je zaradi dveh nekativnih CU-jev nična
Marsikatero neumnost sem tukaj gori ptebral: tale je ena največjih.
Zakaj ima AMD pri seriji 7000 iGPU zraven ? zato ker je na siliciju plac in ne stane čisto nič več tisti kos silicija, kot če iGPU nebi bil zraven. Poraba i/O-ja je zaradi dveh nekativnih CU-jev nična
Marsikatero neumnost sem tukaj gori ptebral: tale je ena največjih.
A res ?
Razveseli me, koliko porabita 2CU-ja ko sta off na i/O Die. Verjetno so pri AMD-ju prov smešni da si tak lapsus lahko privoščijo. Imaš sliko i/O Die silicija ki je pri Zen4 ? da vidimo kolikšen del predstavljajo v površini celotnega i/O die ?
Ker boš to težko našel, lahko pa najdeš kolikšna je poraba iGPU na intloverm CPU-ju, ko uporablja dGPU, torej ko ni v uporabi.
Bo šlo ?
Niti se ne mislim zapletati s tabo, ti kar trobi naprej.
Le tole: silicij nikoli ni zastonj.
Niti se ne mislim zapletati s tabo, ti kar trobi naprej.
A dej no. Si samo potrdil, da je poraba null.
To si pa ti rekel, ker se ti blede. Za pismene je pa jasno kaj sem napisal (je zelo kratko in jedrnato).
In pa: null != 0, če bi že rad bil pameten (zelo neposrečena in predvsem napačna uporaba).
In pa: null != 0, če bi že rad bil pameten (zelo neposrečena in predvsem napačna uporaba).
To si pa ti rekel, ker se ti blede. Za pismene je pa jasno kaj sem napisal (je zelo kratko in jedrnato).
Da lepo da si full pripeval k debati. Do takrat je pa poraba dveh cu RDNA2 ki ne delata nic tocno toliko da se rece sum v sistemu.
In kaj ima to opraviti s tem: silicij nikoli ni zastonj?
Na tej točki jaz odstopam (že prej bi moral), ker tebi sploh ni jasno o čem teče debata.
Ti pa blodi dalje.
Na tej točki jaz odstopam (že prej bi moral), ker tebi sploh ni jasno o čem teče debata.
Ti pa blodi dalje.
filip007 ::
AVX512 bo uporaben v RPCS3. Grafična samo dve računske enote, to pa bo raketa, manj kot Vega8.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: filip007 ()
Zimonem ::
Da lepo da si full pripeval k debati. Do takrat je pa poraba dveh cu RDNA2 ki ne delata nic tocno toliko da se rece sum v sistemu.
Daj že nehaj rdna3 v praksi še nismo videli. Do da pa menjaš čiplete in inteleve tile(kar je monoliten kos silicija ) pa tudi vemo. Saj vem da za brezveze pišem ker boš spet navijal tri dni na neko temo katero še videli nismo.
RedDrake ::
Kar se tiče iGPU samo tole.
Vsak, ki dela "pisarniško", mu je to dovolj.
Vsak, ki razvija SW, mu je to dovolj (če glih ne razvija 3d špilov).
Vsak, ki dela osnoven CAD/CAM mu je to dovolj.
...
Pravzaprav skoraj vsak, ki kaj počne za denar, mu je iGPU dovolj.
Le zakaj delajo iGPU-je ... Hmmm
Aja, pa še to, AMD G serija ima "super" GPU, če nisi preveč zahteven. Moj 5750GE je povsem primerljiv z RX550, ki sem ga imel prej v i5 3470.
To, da prideš v cca treh letih iz dGPUja z 50W+ porabe na iGPU kjer _CELOTEN_ CPU+iGPU pacakge porabi manj kot 45W pri 8c/16t CPU-ju je _PRESNETO_ impresivno.
Edino kar ni impresivno je cena :)
Vsak, ki dela "pisarniško", mu je to dovolj.
Vsak, ki razvija SW, mu je to dovolj (če glih ne razvija 3d špilov).
Vsak, ki dela osnoven CAD/CAM mu je to dovolj.
...
Pravzaprav skoraj vsak, ki kaj počne za denar, mu je iGPU dovolj.
Le zakaj delajo iGPU-je ... Hmmm
Aja, pa še to, AMD G serija ima "super" GPU, če nisi preveč zahteven. Moj 5750GE je povsem primerljiv z RX550, ki sem ga imel prej v i5 3470.
To, da prideš v cca treh letih iz dGPUja z 50W+ porabe na iGPU kjer _CELOTEN_ CPU+iGPU pacakge porabi manj kot 45W pri 8c/16t CPU-ju je _PRESNETO_ impresivno.
Edino kar ni impresivno je cena :)
pegasus ::
Od iGPUja rabiš samo hw decoding za vse aktualne video formate ... ostalo je good enough že 20 let.
In kaj ima to opraviti s tem: silicij nikoli ni zastonj?
Ti pa blodi dalje.
Ah dej no...
Misliš zato ker je i/o die sedaj 6nm, da je bistveno manjši ?
I/O di ima sedaj bistveno več fizičnih povezav. In če je notraj prostor ki se ga ne porabi, stane tisti kos rezine nič več če je polen ali prazen tranzistorjev in povezav. Stane / kar stane je zgolj večji izmet, če eno izmed jeder ni funkcionalno. Zgleda je AMD ugotovil da je to vredno tveganja ali ap da je proces tako dober, da je defektnih i/o die rezin pač zanemarljiv.
Daj že nehaj rdna3 v praksi še nismo videli. Do da pa menjaš čiplete in inteleve tile(kar je monoliten kos silicija ) pa tudi vemo. Saj vem da za brezveze pišem ker boš spet navijal tri dni na neko temo katero še videli nismo.
RDNA2 jedra so v i/o die, kot na tej sliki. Samo tralala pač gledate teh osem velikih kvadratov ki so CPU jedra.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
MrStein ::
Od iGPUja rabiš samo hw decoding za vse aktualne video formate ... ostalo je good enough že 20 let.
No, za razne Windows Aero GUI je še nekaj zahtev, ampak v grobem ja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Homelander ::
https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-zen...
Kaj zdaj, AMD je pa pečka v drugem smislu, da se greje. Potem 5nm ni nujno dobro, če ima toliko več Watt na mm2.
Pa že 5800X je bil kar vroč. Ne vem sicer kaj točno so tukaj testirali, ker je precej čuden 10900K rezultat, ampak 5800X je vseeno najslabši:
https://www.techpowerup.com/review/amd-...
5600X in 5900X zadnja dobra AMD CPU-ja? Bomo videli.
Zaenkrat se tako seveda nagibam v smer 13600K ali 13700K. Bolje večja poraba ter manjša temperatura. Še tista poraba 180W in 230W je itak samo v Cinebench, v igrah bo 80W in 60°C na NH-D15.
Kaj zdaj, AMD je pa pečka v drugem smislu, da se greje. Potem 5nm ni nujno dobro, če ima toliko več Watt na mm2.
Pa že 5800X je bil kar vroč. Ne vem sicer kaj točno so tukaj testirali, ker je precej čuden 10900K rezultat, ampak 5800X je vseeno najslabši:
Zaenkrat se tako seveda nagibam v smer 13600K ali 13700K. Bolje večja poraba ter manjša temperatura. Še tista poraba 180W in 230W je itak samo v Cinebench, v igrah bo 80W in 60°C na NH-D15.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Homelander ()
Homelander je izjavil:
Ti kar kupi mrtvo platformo.
bbbbbb2015 ::
Intel UHD na laptopu relativno hitro spraviš do tega, da ekran trza, če je recimo Youtube posnetek v HD, ter imaš docking z 4K ekranom in vse skupaj daš v full-screen mode.
Ideja, da imaš dva ekrana, na enem spremljaš youtube, nma drugem pa recimo v orodju poskušaš slediti kakšnemu JS tutorialu, je zelo borderline.
Lahko pa sprobam 12th gen Intel, če to kaj bolje dela. Saj sicer ni hudo, samo video spravi UHD kar na rob v trenutku.
https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-cpu...
Sem povsem pozabil da lahko tudi CPU undervoltaš. 56°C in 68W je pa že bolje.
Pa to je ES, finalna verzija bo verjetno že stock malo boljša.
Sem povsem pozabil da lahko tudi CPU undervoltaš. 56°C in 68W je pa že bolje.
Pa to je ES, finalna verzija bo verjetno že stock malo boljša.
ziga1990 ::
Homelander je izjavil:
Kolikokrat pa menjaš platformo, ker jaz jo na 5 let?
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
Homelander je izjavil:
Kolikokrat pa menjaš platformo, ker jaz jo na 5 let?
No če kupim AM5 procesor, bom lahko nadgradil naslednje 3-4 leta,
ĆE kupiš gen12 ? z790 chiupset je verjetno zadnji kamor bo pasal. Sreča da pade Gen12 tudi v z790. Bomo pa cez slaba dva tedna izvedeli ce bo gen13 zadnji podprti proc za z790 chipset...
jaz imam še vedno Ryzen 1700
DarwiN ::
Tole glede upgrejdanja platforme je BS. Sliši se nice, ampak če pridobiš ~30% ST procesorske moči, to še vedno ni omembe vredno.
AM4 platformo so nadgrajevali predvsem fanboyji in neki tehnološki navdušenci. Malokdo pa iz praktičnih razlogov. Naš Firesnake je denimo kupil vse 8-jedrnike od 2000 serije do 5000, da bi pridobil 20W na porabi.
Mogoče je izjema tega "pravila" upgrade iz 1000 na 5000 serijo.. RX1600 na 5600 ali 1700X na 5800X, ali celo X3D, če bo slučajno kdaj na voljo po razumni ceni. Tu potem pridobiš več kot 50% ST zmogljivosti.
Ampak kakšna je možnost, da bo tudi AM5 podprt 5 let do leta 2027? Lisa je omenila podporo do 2025, če se ne motim.
AM4 platformo so nadgrajevali predvsem fanboyji in neki tehnološki navdušenci. Malokdo pa iz praktičnih razlogov. Naš Firesnake je denimo kupil vse 8-jedrnike od 2000 serije do 5000, da bi pridobil 20W na porabi.
Mogoče je izjema tega "pravila" upgrade iz 1000 na 5000 serijo.. RX1600 na 5600 ali 1700X na 5800X, ali celo X3D, če bo slučajno kdaj na voljo po razumni ceni. Tu potem pridobiš več kot 50% ST zmogljivosti.
Ampak kakšna je možnost, da bo tudi AM5 podprt 5 let do leta 2027? Lisa je omenila podporo do 2025, če se ne motim.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Vuli ::
A memory training ste videli?
https://videocardz.com/newz/asrock-x670...
https://videocardz.com/newz/asrock-x670...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Tole glede upgrejdanja platforme je BS. Sliši se nice, ampak če pridobiš ~30% ST procesorske moči, to še vedno ni omembe vredno.
Bs,
3700x sem nadgradil na 5800X3D.
Če spustijo ceno 5800X3d iz 450€ pod 400€, ga das v najcenejso AM4 plato. Ama res najcenejso AM4 plato ki ima feturs set ki ga rabis. Sedja pa povej kako bo 5800x3d bottlneckal 3090Ti
Ralno öe si lastnik b450 plate ga vtakneü notri brez problema. in vpariš z RTX 3090TI RX 6900XT, pod 4k nimam nobenega problema. Kaj pa ti. Sej res menjaš vedno plato in proc, ker je po intlovo po dveh letih zastarelo.-
DarwiN ::
Bs,
In si pridobil kaj? 200fps lahk dosegaš namesto 150? Rajši bi si pameti kupil. :)
Pa kdor kupuje 8-jedrnike za 500€ in GPUje za 2000€, si pa res ne bo belil glave z nadgradljivostjo platforme. :D
You don't see faith healers working in hospitals
Buggy ::
...kakorkoli ga ze Mr.B biksa sicer, ima pa tukaj cist prav. Upgrade na AM4 je real in celo zelo doprinese v razlicnih scenarijih, predvsem je odvisno (za gaming) na kateri resoluciji si kaksen GPU imas in proti cemu tezis (gaming).
AM4 platformo si recimo startal pred 4 leti s 6 jedrnikom R5 2600 za 200EUR in sedaj nadgradis z 8 jedrnikom recimo 5800X3D ali 5900X ali celo cenenim 5600X. Na 1080p bo razlika z neko RTX 3060ti ali RX6800 obcutna v competitive spilih. AM4 platforma pa bo ob nadgradnji GPU-ja in monitorja se zmeraj aktualna nekaj casa (CPu-GPU balance), kar pa za Intel platformo tezko reces.
Nenazadnje upgrade ti prispara trenutno tudi nekaj denarja, ker ne rabis DDR5 niti nove drage plate, 5800X3D za gaming in 5900X za productivity (priblizno ista cena - 450EUR) na isti plati pa je zame decent deal, ki bo aktualen se vsaj dve tri leta. CPU power naceloma ze sedaj ne igra neke odlocilne vloge v nasih kistah
In ja... nekaterim je FPS boost iz 100 na 165 zgolj z menjavo CPU-ja kar velika razlika, verjemi da se to v dolocenih spilih obcutno pozna, da ne govorim o tistih ki resnicno rabijo vec jeder.
Sam sem sel iz 2600 na 5600x in sedaj razmisljam, da bi vzel 5800X3D..ali pa sel all in v AM5...samo ponavadi se pri AMD ne splaca biti early adopter, torej ...
>VR recimo tudi zelo odtehta z upgrade-om CPU-ja, da ne govorim recimo se o SAM ki ga 5xxx serija na isti platformi ponuja za razliko od starih procov.
AM4 platformo si recimo startal pred 4 leti s 6 jedrnikom R5 2600 za 200EUR in sedaj nadgradis z 8 jedrnikom recimo 5800X3D ali 5900X ali celo cenenim 5600X. Na 1080p bo razlika z neko RTX 3060ti ali RX6800 obcutna v competitive spilih. AM4 platforma pa bo ob nadgradnji GPU-ja in monitorja se zmeraj aktualna nekaj casa (CPu-GPU balance), kar pa za Intel platformo tezko reces.
Nenazadnje upgrade ti prispara trenutno tudi nekaj denarja, ker ne rabis DDR5 niti nove drage plate, 5800X3D za gaming in 5900X za productivity (priblizno ista cena - 450EUR) na isti plati pa je zame decent deal, ki bo aktualen se vsaj dve tri leta. CPU power naceloma ze sedaj ne igra neke odlocilne vloge v nasih kistah
In ja... nekaterim je FPS boost iz 100 na 165 zgolj z menjavo CPU-ja kar velika razlika, verjemi da se to v dolocenih spilih obcutno pozna, da ne govorim o tistih ki resnicno rabijo vec jeder.
Sam sem sel iz 2600 na 5600x in sedaj razmisljam, da bi vzel 5800X3D..ali pa sel all in v AM5...samo ponavadi se pri AMD ne splaca biti early adopter, torej ...
>VR recimo tudi zelo odtehta z upgrade-om CPU-ja, da ne govorim recimo se o SAM ki ga 5xxx serija na isti platformi ponuja za razliko od starih procov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Malokdo pa iz praktičnih razlogov. Naš Firesnake je denimo kupil vse 8-jedrnike od 2000 serije do 5000, da bi pridobil 20W na porabi.
Jaz rad malo pimpam.
Bs,
In si pridobil kaj? 200fps lahk dosegaš namesto 150? Rajši bi si pameti kupil. :)
Pa kdor kupuje 8-jedrnike za 500€ in GPUje za 2000€, si pa res ne bo belil glave z nadgradljivostjo platforme. :D
Kaj si se vkalkurial z 12400F.
Dober proc, toda E-core se pri igrah izklopi.
Programiranje / Applikacije? Ja rabiš da se zavejo E/P core kombinacije. Pa še to verjetno koristijo zgolj P core.
Razen Marketinga ? no e-core je nekaj kar se sliši in je neuporabno.
Naslednji dve nadgradnji bosta verjetno zgolj Grafika. Direkt stroge ? je nekaj kar še ne vidim problem. Razen da10s +/- ni nekaj kar me tangira pa še Pcigen5 bo potreben. Ostalo, razen applikacivnega dela, je prepustnost DDR5 irelevantna.
IN DA s 5800X3D ne rabi hitrega rama uporabiš najcenejše rame, pa boš še vedno tam tam v igrah z 7600X, ti boš pa razmišljal ali plata podpira tvoj next gen
Ce dobis Ryzen 5600 za 155 EUR, je to za vecino dovolj in najboljsi mozen nakup. Za malo dnarja dobis zmogljiv PC!
mene zanima ali bo za 7700x potrebno imeti AIO
Buggy ::
mtosev ::
Athlon 3000G je samo 35 watt. 2200/2400/3200/3400G so 65 watt etc.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Athlon 3000G je samo 35 watt. 2200/2400/3200/3400G so 65 watt etc.
GE verzije so vse 35W TDP.
In ni jih malo.
Od 3400GE
https://www.amd.com/en/products/apu/amd...
in vse do konkretne zverine 4700GE
Edit: napaka, vse do 5700GE
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
https://www.youtube.com/watch?v=hJUUpuKvSLU&t=248s
B650 bodo enake cene kot pri Z690. To so pa od MSI Tomahawk do ASUS Strix E 300-550€.
Kar vidim tukaj:
https://www.hwcooling.net/en/amd-am5-pl...
Bi meni od X670 prišel prav samo še 1x M.2 slot. X670 imajo 4x, B650 verjetno 3x. Pri obeh dobijo zadnjega preko PLX čipa.
4x SATA namesto 6x, kaj pa vem pri teh cenah pogonov, QVO 8TB še vedno 650€, EVO 4TB 400€. Zdaj imam pa 2x QVO 8TB za 800/700€ (kupljena konec 2020 ter sredina 2021) ter EVO 4TB za 400€. Prepočasi se to ceni, da bi rabil kaj več kot še 1 pogon.
Zgodovina sprememb…
Tale EXPO pa še zdaj ni znano v čem točno je sploh drugačen od XMP. Timingi so enaki, tako da ne more biti neke razlike.
Naj pa bi imel 2 profila, drugi za boljšo latenco. Ampak to je Buildzoid itak že rekel, da CL pri DDR5 ni pomemben, tako da bo tisti drugi profil neuporaben.
Pa če je že zdaj 6000 36-36-36-96 290EUR, to kar izide na novo ima ponavadi sprva višjo ceno, bi rekel da bo enak Neo 350EUR.
Jaz sem ga kupil že prej, ni hujšega kot čakati na samo RAM, ko imaš že vse ostalo. Zaloge pa ni tudi kak teden.
Naj pa bi imel 2 profila, drugi za boljšo latenco. Ampak to je Buildzoid itak že rekel, da CL pri DDR5 ni pomemben, tako da bo tisti drugi profil neuporaben.
Pa če je že zdaj 6000 36-36-36-96 290EUR, to kar izide na novo ima ponavadi sprva višjo ceno, bi rekel da bo enak Neo 350EUR.
Jaz sem ga kupil že prej, ni hujšega kot čakati na samo RAM, ko imaš že vse ostalo. Zaloge pa ni tudi kak teden.
Zgodovina sprememb…
jaz bom verjel ko bojo zen 4 procesorji zunaj in bomo imeli prave teste
Se strinjam.
Verjetno bo potrebno počakat še vsaj en teden. Predvidevam da bodo takrat malo več verodostojnih kvazi pricurljanih testov. Sklepam da bodo takrat imeli testerji že v rokah produkcijske primerke.
Samo če je tem rezultatom verjeti , rabi intel predvsem e-core in ne P core da bo v testih prvi in bil s porabo tam tam.
340W je pač brutfore da bo na prvem mestu. Samo če bo to zgolj za CB23, potem je to tako kot pri vseh ostalih zadevah, izklopi E-core, ker programi in igre itak rabijo samo P-core.
Verjetno bo potrebno počakat še vsaj en teden. Predvidevam da bodo takrat malo več verodostojnih kvazi pricurljanih testov. Sklepam da bodo takrat imeli testerji že v rokah produkcijske primerke.
Samo če je tem rezultatom verjeti , rabi intel predvsem e-core in ne P core da bo v testih prvi in bil s porabo tam tam.
340W je pač brutfore da bo na prvem mestu. Samo če bo to zgolj za CB23, potem je to tako kot pri vseh ostalih zadevah, izklopi E-core, ker programi in igre itak rabijo samo P-core.
opeter ::
To je največja hiba AMD-ja. G-ji so konkretno počasnejši. Pa tudi smiselno bi bilo posebej primerjati procesorje z igpu in posebej procesorje brez.
Neumnost. Realno ni niti 10 % razlike. V resnici je med 2 in 5 %.
Primerjava šestjedrnikov:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
https://videocardz.com/newz/msi-confirm...
500EUR za MSI Carbon X670E. B650E zna biti 400EUR, B650 (verjetno en drug slabši model) pa ene 320-350EUR.
Z690 Carbon je 380EUR, tako da jaz ne vidim takega problema kot ga vidijo na Videocardz. Pa tudi MLID je že rekel, da bodo B650 cene podobne Z690.
Eden je napisal, da bi bilo ceneje Z690 in Z890 namesto AM5. Kaj pa vem, 350+400 (12600K+neka srednja plata) + 350+400 (14600K) = 1500EUR. Od prodaje 12600K in Z690 dobiš 450EUR, skupaj 1050EUR.
7700X + B650E plata srednjega ranga + 9700X = 450+400+450 = 1300EUR, od prodaje 7700X dobiš 250EUR in je 1050EUR.
Tako da je kar tam tam. Z890 plata pa ne verjamem da bo kaj boljša od B650E.
500EUR za MSI Carbon X670E. B650E zna biti 400EUR, B650 (verjetno en drug slabši model) pa ene 320-350EUR.
Z690 Carbon je 380EUR, tako da jaz ne vidim takega problema kot ga vidijo na Videocardz. Pa tudi MLID je že rekel, da bodo B650 cene podobne Z690.
Eden je napisal, da bi bilo ceneje Z690 in Z890 namesto AM5. Kaj pa vem, 350+400 (12600K+neka srednja plata) + 350+400 (14600K) = 1500EUR. Od prodaje 12600K in Z690 dobiš 450EUR, skupaj 1050EUR.
7700X + B650E plata srednjega ranga + 9700X = 450+400+450 = 1300EUR, od prodaje 7700X dobiš 250EUR in je 1050EUR.
Tako da je kar tam tam. Z890 plata pa ne verjamem da bo kaj boljša od B650E.
Zgodovina sprememb…
Sheteentz ::
Fak, nore cene plat, meni se zdi veliko 69€, ki sem jih dal za B450 za 5600X. Pysda sem skopuh.