Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi
49106 ::
To je največja hiba AMD-ja. G-ji so konkretno počasnejši. Pa tudi smiselno bi bilo posebej primerjati procesorje z igpu in posebej procesorje brez.
Neumnost. Realno ni niti 10 % razlike. V resnici je med 2 in 5 %.
10% je konkretna razlika. Merodajnejši testi pravijo, da je razlike več kot 10%
Nikonja ::
Za "upgrejdanje" me res zaboli una stvar, ker če upgrejdaš vsaki cca 5 let v vsakem primeru boš menjal matično in cpu ne glede na to ali stara matična "omejeno" podpira ta novi cpu.
Jaz sem lani kupil 12700K in na zračnem hlajenju pride do 90C samo ko furam sintetične teste, drugače čez 60 nikoli. Res je da sem ga omejil na 200W ker je drugače vlekel tudi do 240W za kaj zračno hlajenje ni več dovolj.
Pa še negdo je omejil da igpu v Intlu ima probleme na več monitorjih, kaj je totalni bulšit, trenutno pišem iz službenega i7-1185G7 ki fura 2 x 4k monitorja na docku, in glej čuda 4k posnetek na YT laufa z cca 15% porabe CPU-a. Tko da, razen za nabijanje igric ali kakšno resno 3D modeliranje, iGpu je veliki večini več kot dovolj in ni čist nobene potrebe za dodatno gpu kartico.
Jaz sem lani kupil 12700K in na zračnem hlajenju pride do 90C samo ko furam sintetične teste, drugače čez 60 nikoli. Res je da sem ga omejil na 200W ker je drugače vlekel tudi do 240W za kaj zračno hlajenje ni več dovolj.
Pa še negdo je omejil da igpu v Intlu ima probleme na več monitorjih, kaj je totalni bulšit, trenutno pišem iz službenega i7-1185G7 ki fura 2 x 4k monitorja na docku, in glej čuda 4k posnetek na YT laufa z cca 15% porabe CPU-a. Tko da, razen za nabijanje igric ali kakšno resno 3D modeliranje, iGpu je veliki večini več kot dovolj in ni čist nobene potrebe za dodatno gpu kartico.
Homelander ::
https://videocardz.com/newz/amd-is-upda...
Sem prehitro rekel da bo 9700X, zdaj boš rabil ta dešifrator.
Sem prehitro rekel da bo 9700X, zdaj boš rabil ta dešifrator.
pegasus ::
O super, zdaj se lahko skoncentriram samo na U in e proce in odmislim vso ostalo navlako ;)
Mr.B ::
Za "upgrejdanje" me res zaboli una stvar, ker če upgrejdaš vsaki cca 5 let v vsakem primeru boš menjal matično in cpu ne glede na to ali stara matična "omejeno" podpira ta novi cpu.
40W razlike pa si iz 60C üelk v thermal throteling.
drugače čez 60 nikoli. Res je da sem ga omejil na 200W ker je drugače vlekel tudi do 240W za kaj zračno hlajenje ni več dovolj.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
mtosev ::
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
mahone ::
Notebookcheck.net 5800X3D review.
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen...
AMD Ryzen 7 5800X3D Review: Better gaming CPU than Core i9-12900K for US$120 less
Ja kot da ljudje kupujejo 12900k izkljucno za gaming a ne?
Medtem ko je 5800x3d bil dobesedno launchan samo zaradi gaminga.
460€ na MF
5900x 12c/24t pa 399€
kak lol od recenzije, ki ze tako ali tako zamuja skoraj pol leta
Notebookcheck.net 5800X3D review.
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen...
AMD Ryzen 7 5800X3D Review: Better gaming CPU than Core i9-12900K for US$120 less
Ja kot da ljudje kupujejo 12900k izkljucno za gaming a ne?
Medtem ko je 5800x3d bil dobesedno launchan samo zaradi gaminga.
460€ na MF
5900x 12c/24t pa 399€
kak lol od recenzije, ki ze tako ali tako zamuja skoraj pol leta
Sej bi vzeli 5600X3d pa ne obstaja. Procesor je tudi oglasevan kot samo gaming proc.
Od tu dalje pa si ga dobil na amazomu za 380$ in ko ga das v najcenejso b550 plato ki ima featue set, ki ga rabis in najcenejsi 32GB 3600 kit, je zadeva cisto ok, Vem igras tocno specificni set igrer ki od ti. 3d cacha nimajo koristi, zato kar na intla i9.
mahone ::
Pa ne bos mrtvo am4 platformo kupoval v 2022
Ne vem spet kaj bluzis o i9 - kdo kupi 16 jedrnika za igranje iger?
A je kdo pred leti priporocal 5950x za gaming? Takrat najhitrejsi gaming cpu?
Wrop ::
Za igre je 6 jedrnik že vrh glave. Čez 8 je preseravanje. Stalno primerjanje 6/12 jedrnike za igre z nasprotnikovim najboljšim CPU, je že smešno. Za to bi moral že zahtevati plačilo za zastonj PR.
Pa ne bos mrtvo am4 platformo kupoval v 2022
Da sej vemo da kupci Intel gen12 imate full možnosti nadgradnje na gen 14.
Za Gen13 imate nov chipset. Razlog ? verjento so se kaj naučili z Pcigen5 ter DDR5 glede prenosa signalov.
Bomo pa čez dva tedna izvedeli ali bo nov chipset dovolj za še eno generacijo na primer Gen14 in bo ta generacija tudi n7++
Bei der Multicore-Leistung dagegen weist die AMD-CPU die Konkurrenz in die Schranken. Hier übertrifft der Ryzen 7 7700X sogar den Core i9-12900K, obwohl letzterer die doppelte Anzahl an Kernen ausweist. Dabei muss allerdings berücksichtigt werden, dass sich die 16 Kerne der Intel-CPU in acht Performance- und acht Effizienzkerne aufteilen. Gegenüber dem Core i7-12700K beträgt das Leistungsplus acht Prozent. Den eigenen Vorgänger, den Ryzen 7 5800X, schlägt der 7700X sogar um 28 Prozent.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
MrStein ::
Par vrstic nižje pa piše :
Neben dem CPU-Z-Benchmark sind auch noch Ergebnisse aus dem Geekbench 5 aufgetaucht. Hier sehen die Ergebnisse etwas anders aus: Der Ryzen 7 7700X übertrifft den Intel Core i7-12700K um 16 Prozent im Singlecore-Benchmark, allerdings nur um zwei Prozent im Multicore
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Ta 7700X je zanimiv samo, če bo za to kar hočejo zanj, 450EUR + 450EUR ena boljša plošča, najboljši v gamingu. Seveda to ni za tiste, ki iščejo price/performance.
AMD pravi, da je 5% hitrejši od 12900K. 12900K pride 670EUR, boljša plata kot je Aorus Master pa 470EUR.
Tako da kakor bo 7700X drag, je 12900K še 250EUR dražji.
12600K je pa 6,5% slabši od 12900K (gledal sem Techpowerup 720p), tako da skupaj že vsaj 10% slabši od 7700X. Pride pa 320EUR + vsaj približno dobra plata ene 250EUR. Čeprav če sem že prej začel s platami srednjega ranga, je to tukaj recimo MSI Z690 Carbon za 380EUR.
Čeprav plate bi moral bolje preštudirat kakšne so vse razlike in kaj dejansko rabiš. Ampak dobro, recimo da 20-40% cenejši ter ene 10-15% slabši od 7700X.
Tako da 7700X je res samo za tistega, ki hoče najboljše, P/P je drugače seveda na strani 12600K.
Ter 7700X ima seveda možnost kasnejše nadgradnje na Zen 6 9700X, verjetno enkrat po treh letih, se pravi konec 2025.
3D procesorji, kaj pa vem, če so že navadni $400, bodo verjetno od zdaj naprej vsaj $500. Zna biti, da je bil 5800X3D kar zadnji zanimiv 3D CPU. Pa še kasneje izhajajo, jaz CPU+GPU vedno rad kupim v roku enega meseca po izidu, da si potem za čim dlje dober.
13600K je glede na Cinebench R23 ST nekje med 12700K in 12900K. Cena ene 400EUR pa Z790 plata 400EUR, pa mrtva platforma, tako da se napram 7700X nikakor ne splača.
Seveda vse to za primer, da že imaš DDR5 RAM. Če greš na Alder/Raptor Lake DDR4, prišparaš 250EUR.
Pri 7700X je mogoče treba dati še za 360mm AIO. Ampak do sedaj so testirali samo Cinebench, v igrah ne bi smel imeti 90°C na enem 50EUR zračnem hladilniku, ampak prej max 80°C.
Za bolj varčne je pa že Darwin v sosednji temi napisal:
https://slo-tech.com/forum/t796031/p769...
AMD pravi, da je 5% hitrejši od 12900K. 12900K pride 670EUR, boljša plata kot je Aorus Master pa 470EUR.
Tako da kakor bo 7700X drag, je 12900K še 250EUR dražji.
12600K je pa 6,5% slabši od 12900K (gledal sem Techpowerup 720p), tako da skupaj že vsaj 10% slabši od 7700X. Pride pa 320EUR + vsaj približno dobra plata ene 250EUR. Čeprav če sem že prej začel s platami srednjega ranga, je to tukaj recimo MSI Z690 Carbon za 380EUR.
Čeprav plate bi moral bolje preštudirat kakšne so vse razlike in kaj dejansko rabiš. Ampak dobro, recimo da 20-40% cenejši ter ene 10-15% slabši od 7700X.
Tako da 7700X je res samo za tistega, ki hoče najboljše, P/P je drugače seveda na strani 12600K.
Ter 7700X ima seveda možnost kasnejše nadgradnje na Zen 6 9700X, verjetno enkrat po treh letih, se pravi konec 2025.
3D procesorji, kaj pa vem, če so že navadni $400, bodo verjetno od zdaj naprej vsaj $500. Zna biti, da je bil 5800X3D kar zadnji zanimiv 3D CPU. Pa še kasneje izhajajo, jaz CPU+GPU vedno rad kupim v roku enega meseca po izidu, da si potem za čim dlje dober.
13600K je glede na Cinebench R23 ST nekje med 12700K in 12900K. Cena ene 400EUR pa Z790 plata 400EUR, pa mrtva platforma, tako da se napram 7700X nikakor ne splača.
Seveda vse to za primer, da že imaš DDR5 RAM. Če greš na Alder/Raptor Lake DDR4, prišparaš 250EUR.
Pri 7700X je mogoče treba dati še za 360mm AIO. Ampak do sedaj so testirali samo Cinebench, v igrah ne bi smel imeti 90°C na enem 50EUR zračnem hladilniku, ampak prej max 80°C.
Za bolj varčne je pa že Darwin v sosednji temi napisal:
https://slo-tech.com/forum/t796031/p769...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Homelander ()
Buggy ::
zdaj bi bil pa dobrodosel se "use case" zakaj bi trenutno menjal 5600X/12400F za 7700X in si naredil cca. jurja stroska, ce racunas se nakup DDR5 RAM-a?
Za pure gaming je vecji doprinos ta denar dat v GPU (predpostavljam da bo tak igral 1440p ali visje) in pocakt se kaksno leto ali dve, ko pride res PCIE5 GPU/NVME, za productivity si pa ze na AM4 golden z 5900X za 360€ ali Intel s primerljivim I9.
Nekako ne vidim glih smisla ta trenutek biti early adopter, lahko me pa popravis. Drugo pa je, ce gres v first build, pa se to zelo pogojno.
Za pure gaming je vecji doprinos ta denar dat v GPU (predpostavljam da bo tak igral 1440p ali visje) in pocakt se kaksno leto ali dve, ko pride res PCIE5 GPU/NVME, za productivity si pa ze na AM4 golden z 5900X za 360€ ali Intel s primerljivim I9.
Nekako ne vidim glih smisla ta trenutek biti early adopter, lahko me pa popravis. Drugo pa je, ce gres v first build, pa se to zelo pogojno.
zdaj bi bil pa dobrodosel se "use case" zakaj bi trenutno menjal 5600X/12400F za 7700X in si naredil cca. jurja stroska, ce racunas se nakup DDR5 RAM-a?
Nop.
5600x/12400F nima smisla nadgraditi. V bistvu ce imas tak sistem si itak budget kupec. Tisti kikupujejo po 2k€ graficne se s ceno proca +/- 500€ ne obremenujejo.
Jaz gledam ceno na 10€ razlike Teli o katerih govoris so pa itaq idioti, ki jim foter v rit tlaci € al so pa brez stika z realnostjo, novega sistema pa nikoli ne znajo izkoristiti.
Ene par takih pavijanov se je celo kle pofockalo s tem
Ene par takih pavijanov se je celo kle pofockalo s tem
DarwiN ::
Ja, zadaj je en sam marketing.. In pol so vsi na hype-trainu, pa tekmujejo med sabo, kdo bo dosegel 10% več zmogljivosti.. Polno čustev, pripadnosti do podjetja, kjer vsak odstotek upravičuje vsa vložena sredstva. Samo da si boljši in da tvoj procesor v 1080p dosega 200 fps, medtem ko sosedov le 180. Za povrh pa ima vsak pameten človek danes 1440p/4k monitor in je CPU tako ali tako irelevanten pri gamingu. :D
Realnost je pa tole:
Za povprečnega uporabnika in gamerja se v petih letih na CPU področju ni spremenilo praktično nič. Par deset odstotkov višja zmogljivost, ja.. Ampak to ni nič. Pred 20 leti smo vsako leto pridobili 50-100% boosta. Danes pa se ljudje jajčkajo za 3%. Škoda vsakega centa. Ne nasedat.. P/p oziroma kupiš toliko, kot potrebuješ.
Če mene vprašaš je 5800X3D največja blamaža 21. stoletja. 5-10% overall boljša zmogljivost od 5700X, cena pa ~80% višja, LMAO. Pa še odklenjen ni. 5700X lahko naviješ za 5% in si skoraj na istem. :D Ta nateg od CPUja je namenjen izključno za fanboyje in ljudi s težavami prvega sveta.
Realnost je pa tole:
Za povprečnega uporabnika in gamerja se v petih letih na CPU področju ni spremenilo praktično nič. Par deset odstotkov višja zmogljivost, ja.. Ampak to ni nič. Pred 20 leti smo vsako leto pridobili 50-100% boosta. Danes pa se ljudje jajčkajo za 3%. Škoda vsakega centa. Ne nasedat.. P/p oziroma kupiš toliko, kot potrebuješ.
Zna biti, da je bil 5800X3D kar zadnji zanimiv 3D CPU.
Če mene vprašaš je 5800X3D največja blamaža 21. stoletja. 5-10% overall boljša zmogljivost od 5700X, cena pa ~80% višja, LMAO. Pa še odklenjen ni. 5700X lahko naviješ za 5% in si skoraj na istem. :D Ta nateg od CPUja je namenjen izključno za fanboyje in ljudi s težavami prvega sveta.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
True! Res me zanima odgovor na moje prejsnje vprasnje, ker sam nekako ne vidim tehtnega razloga za stopit na ta CPU/MB hype train. Vcasih je smiselno zategnit zavoro pa na situacijo pogledati z oddaljenosti oz. kot je rekel moj profesor filozofije...can't see the forest for the trees
ziga1990 ::
jaz sem kupil Ryzen 1700 misleč, da bom upgradal procesor ampak na koncu sem še vedno z istim procesorjem
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
Ja, zadaj je en sam marketing.. In pol so vsi na hype-trainu, pa tekmujejo med sabo, kdo bo dosegel 10% več zmogljivosti.. Polno čustev, pripadnosti do podjetja, kjer vsak odstotek upravičuje vsa vložena sredstva. Samo da si boljši in da tvoj procesor v 1080p dosega 200 fps, medtem ko sosedov le 180. Za povrh pa ima vsak pameten človek danes 1440p/4k monitor in je CPU tako ali tako irelevanten pri gamingu. :D
Realnost je pa tole:
Zna biti, da je bil 5800X3D kar zadnji zanimiv 3D CPU.
Da Mr. 10% ko bos iste teste "ne YT" z graficno nizjega razgleda, bo pa..
Bodo pa hitro testi tudi za gen13, pa bo vse znotraj 10% med i3 na i9.
scipascapa ::
in takim nebo težava če kupijo RPL, ker bi tudi z Zen 4 ostali dlje časa z prvim procesorjem
Kaj ni procesor še bolj irelevanten, če imaš slabšo grafično, Mr.BS? :)
Kaj ni procesor še bolj irelevanten, če imaš slabšo grafično, Mr.BS? :)
Da sploh ko imamo osebo, kjer je vse znotraj 10%. Sploh ne razumem zakaj i9 in i7 sploh še obstajojo.
PS : rtx 3080 vse na ultra in RT on on max je pomen procesorja prakticno no irelevanten, toliko ot tvojih YT virih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Da sploh ko imamo osebo, kjer je vse znotraj 10%. Sploh ne razumem zakaj i9 in i7 sploh še obstajojo.
Večje število jeder za produktivnost? Tukaj je bil velik napredek skozi leta.
Ampak za povprečnega uporabnika in gamerja, torej za veliko večino, je vse podoben šmorn, ja.
Sprijazni se, z nakupom 5800X3D si pridobil drek na palci.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Večje število jeder za produktivnost? Tukaj je bil velik napredek skozi leta.
Ampak za povprečnega uporabnika in gamerja, torej za veliko večino, je vse podoben šmorn, ja.
Sprijazni se, z nakupom 5800X3D si pridobil drek na palci.
Sej vem, tezko je, ker intel noce izdati ..
On the other hand, if Intel configured a hypothetical CPU with two blocks for P-Cores, and the remaining 8 blocks providing 32 E-cores, we’d see a tremendous uplift in rendering performance. If Intel was to introduce this technology to a larger CPU, there is potential for some pretty high core count options.
Tako da nehaj s produktivnostjo, ker produktivnost rabi konsisteco jeder. Intel rabi samo E jedra...
Pa pustimo da je gen 12 i9 se vedno le 50% ucinkovit kot konkurent 5950x.
tu dalje ima intel problem.........v kontradikciji : da gamerji rabijo P jedra, E jedra samo kurijo nepotreben strom,
petron ::
Ryzen 5600x sistem (z 1070gtx) imam v nizki omari od ikeje pod tvjem. Kot gledam tdp novih cpu-jev (in gpu+jev) je verjetno zadnja moja nadgradnja :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: petron ()
Jaz sem še na 10900K, ki je v 2022 kot en relikt iz preteklosti. GPU PCIe 3.0 (to ima že fakin 3770K iz 2012, se pravi 10 let stara tehnologija) ter NVMe samo 2x PCIe 3.0. Saj zaenkrat še gre, ampak enkrat bo itak treba zamenjat to starino, tem prej, tem bolje. Pa ta PL2 250W, saj dela, ampak to ni to.
Da bi imel plato za res dolgo je najbolje da vzamem nekaj z GPU PCIe 5.0. Za NVMe mi zaenkrat še ni tako pomembno 5.0, imam 2x WD SN850 4.0 2TB ter mislim kupiti še 2x SN570 3.0 2TB.
Ampak kakšna muka je čakat, če na nekaj čakaš, že Zen 4 bom stežka dočakal. Ko imaš enkrat dobro, ne rabiš nič čakat. Zen 5 ali Meteor Lake res ne bi doživel.
Ne vem, povsem drug občutek je, ko sem imel E4300, E8400 ter 2500K. To so bili dobri CPU-ji, potem pa vmes zaradi tako dobrega 2500K nisem imel nekega zanimanja, ampak zdaj če gledam za nazaj bi moral kupiti 8700K in ga imeti do konca 2022, se pravi 5 let. V bistvu če tako gledaš, Zen 1-3 sploh niso bili potrebni, še 5600X je samo 8% hitrejši.
Na 5600X bi moral počakat samo še 1 mesec, pa potem nisem. Ta 10th gen se mi zdi ena najslabših generacij, vključno z 9th, 11th in 13th. Prej so vlekli 14nm v nedogled, zdaj pri 13th gen so pa samo navili vse skupaj ter dodali E core. Meteor Lake bo verjetno spet prava stvar.
Iz 5600X ali 12400F pa res še ne bi menjal, bi pa verjetno začetek 2024 ko pride naslednja generacija.
Druga opcija poleg 7700X je zame samo še 12600 (12500 in 12400 pač vsak 200 MHz počasnejši, kaj pa vem, že 4.8 GHz ni ne vem kaj). E cori so mi pa brezveze, tako da drugi Inteli ne pridejo v poštev.
Če bo 7700X 500EUR, pa pride v poštev tudi 7600X. Drugače bi šel pa raje na 8 core, čeprav je zdaj že 7600X enako hiter kot 10900K v Cinebench R23.
Rame že imam 6000 CL36, tako da 12600 komplet ene 520EUR s Strix B660-F ploščo. 7700X komplet pa sigurno ene 850EUR. Aorus Master X670E naj bi bila $360 (še vedno precej dobro napram MSI Carbon $480), ampak mogoče počakam 10.10.2022, da vidim kakšne bodo B650E plošče.
Z grafično sem pa zaenkrat zadovoljen z RX 6800, kar lepo prede pri samo 200W. Ampak verjetno bo padla ena RTX 4080, sploh če pride kakšna dobra RT igra. Potem bo pa končno spet za 4 leta mir.
Zgodovina sprememb…
Ampak 12600 je praktično enako hiter CPU kot 10900K, edino poraba bi bila 2x manjša pri največji obremenitvi. Ampak največjo obremenitev CPU vidi v povprečju še ne minuto na dan.
Tako da bi bila bolj slaba menjava. Na proper menjavo 8700X ali 14400-14600 se mi pa ne da čakat. Ker bom imel AM5, sem lahko sčasoma še na boljšem, če grem enkrat konec 2025 na 9700X.
Razen v Spider-Man, ki je zelo CPU zahtevna, tam je Alder Lake tudi več kot 50% hitrejši od Comet Lake:
https://www.computerbase.de/2022-08/spi...
https://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/...
Pa ne samo 720p in 1080p, tudi na 1440p je 12900K z DDR5 6400 45-67% hitrejši od 10900K:
Tako da bi bila bolj slaba menjava. Na proper menjavo 8700X ali 14400-14600 se mi pa ne da čakat. Ker bom imel AM5, sem lahko sčasoma še na boljšem, če grem enkrat konec 2025 na 9700X.
Razen v Spider-Man, ki je zelo CPU zahtevna, tam je Alder Lake tudi več kot 50% hitrejši od Comet Lake:
https://www.computerbase.de/2022-08/spi...
https://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/...
Pa ne samo 720p in 1080p, tudi na 1440p je 12900K z DDR5 6400 45-67% hitrejši od 10900K:
https://www.youtube.com/watch?v=xI3gnFgvbV8&t=594s https://www.youtube.com/watch?v=xI3gnFgvbV8&t=903s
Zgodovina sprememb…
Mindfactory je imel 5800X za 229 €. Samo vidim, da so že pošli. Še 14 dni pa bodo verjetno spet.
Zimonem ::
LuiIII ::
Meni gre pa res na jetra to, da workstation CPU-ji so vedno eno leto za desktop. Pač rabim malo več PCIe lanov (10-25Gb net), malo več NVMe in to je to. Sicer to nekako se spravi na Zen3 desktop samo je bolj hit and miss kar se plat tiče. No morda bo na 670 družini plat to kaj bolje ker podpirajo PCIe5 tako da bandwidth-a bi moralo biti zadosti za NVMe RAID kartico.
https://wccftech.com/asrock-x670e-mothe...
412EUR za Steel Legend ploščo. OK, saj to niti ni toliko za ploščo z dolgo življenjsko dobo, enih 5 let sigurno.
Drugače je enak model Z690 260EUR (DDR4 verzija 250EUR), X570 pa 215EUR.
Edini minus, ki sem ga našel je, da nima hladilnika za drugi NVMe, enako kot pri ASUS TUF X670E. Enega od štirih pač ne mislim poganjati brez hladilnika ali pa kupovati samo za ta slot NVMe s hladilnikom. Tako da ne vem kje je razlog take odločitve, razen da so prišparali par 10 centov.
Sploh moraš pa že takoj posodobiti BIOS, da ti ne trenira RAM-a 100s. Ampak prvič moraš vseeno počakati toliko časa, jaz bi to delal samo v povsem sončnem vremenu:
https://www.techpowerup.com/298463/asro...
MSI Carbon je tudi že napovedana cena $480. Tako da če $360 Gigabyte Aorus Master ne bo max enih 420EUR, bom moral počakat na B650E plošče.
Modeli na začetku so itak samo tisti za molzenje tistih najbolj neučakanih in ne najboljši price/performance modeli kot so MSI Torpedo/Tomahawk ter Gigabyte Aorus Gaming/Elite.
412EUR za Steel Legend ploščo. OK, saj to niti ni toliko za ploščo z dolgo življenjsko dobo, enih 5 let sigurno.
Drugače je enak model Z690 260EUR (DDR4 verzija 250EUR), X570 pa 215EUR.
Edini minus, ki sem ga našel je, da nima hladilnika za drugi NVMe, enako kot pri ASUS TUF X670E. Enega od štirih pač ne mislim poganjati brez hladilnika ali pa kupovati samo za ta slot NVMe s hladilnikom. Tako da ne vem kje je razlog take odločitve, razen da so prišparali par 10 centov.
Sploh moraš pa že takoj posodobiti BIOS, da ti ne trenira RAM-a 100s. Ampak prvič moraš vseeno počakati toliko časa, jaz bi to delal samo v povsem sončnem vremenu:
https://www.techpowerup.com/298463/asro...
MSI Carbon je tudi že napovedana cena $480. Tako da če $360 Gigabyte Aorus Master ne bo max enih 420EUR, bom moral počakat na B650E plošče.
Modeli na začetku so itak samo tisti za molzenje tistih najbolj neučakanih in ne najboljši price/performance modeli kot so MSI Torpedo/Tomahawk ter Gigabyte Aorus Gaming/Elite.
Zgodovina sprememb…
Vuli ::
Asrock mamaplate. Cene so kar solidne. Samo še Gigabyte ni nič predstavil
https://www.tweaktown.com/news/88468/as...
https://www.tweaktown.com/news/88468/as...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
LuiIII ::
Jup vem, da čakam Threadripperja, samo ne eno leto kolikor rabijo da dajo ven TR z isto arhitekturo kot desktop CPU.
Samo še Gigabyte ni nič predstavil
So predstavili:
https://wccftech.com/gigabyte-x670e-x67...
https://www.guru3d.com/news-story/gigab....
Vuli ::
ja, top shit hi end..
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Jaz sem se kar odločil, da bom počakal vsaj do konca oktobra, da vse lepo izide in se bo lažje odločiti.
7600X/7700X
+ bolj dolgoročna platforma, enkrat do 2025-2027, če takrat kupiš nov CPU, imaš lahko isto plato za 6-8 let namesto 3-4 leta
- precej več W/mm2 in tako več kot 90°C tudi na 240/360mm AIO. Tudi če bo končni produkt hladnejši, bo potem verjetno tudi toliko počasnejši kot do sedaj objavljeni rezultati.
- precej visoka cena, pretvorjeno v Evre 360EUR za 7600X in 480EUR za 7700X (1 USD = 1 EUR, tako da samo prištet nemški davek 19%)
- dražje plošče, sploh X670E bodo okoli 500EUR
13600K/13700K
+ glede na Cinebench R23 ST score bo 13600K 2% hitrejši od 7600X, 13700K pa 5% hitrejši od 7700X
+ precej boljši multicore od Zen 4
- poraba 180W in 228W, 7600X in 7700X imata 142W
- še višja cena od Zen 4, kakor pravi MLID in pretvorjeno v Evre, 360-390EUR za 13600KF in 520-580EUR za 13700KF
Meni je od vsega tega najbolj pomembna temperatura. Če bo nekaj takega kot tukaj kjer je 5800X res vroč, bo bolj pametno vzeti kaj drugega:
https://www.kitguru.net/components/cpu/...
Čez 3 dni bodo testi.
7600X/7700X
+ bolj dolgoročna platforma, enkrat do 2025-2027, če takrat kupiš nov CPU, imaš lahko isto plato za 6-8 let namesto 3-4 leta
- precej več W/mm2 in tako več kot 90°C tudi na 240/360mm AIO. Tudi če bo končni produkt hladnejši, bo potem verjetno tudi toliko počasnejši kot do sedaj objavljeni rezultati.
- precej visoka cena, pretvorjeno v Evre 360EUR za 7600X in 480EUR za 7700X (1 USD = 1 EUR, tako da samo prištet nemški davek 19%)
- dražje plošče, sploh X670E bodo okoli 500EUR
13600K/13700K
+ glede na Cinebench R23 ST score bo 13600K 2% hitrejši od 7600X, 13700K pa 5% hitrejši od 7700X
+ precej boljši multicore od Zen 4
- poraba 180W in 228W, 7600X in 7700X imata 142W
- še višja cena od Zen 4, kakor pravi MLID in pretvorjeno v Evre, 360-390EUR za 13600KF in 520-580EUR za 13700KF
Meni je od vsega tega najbolj pomembna temperatura. Če bo nekaj takega kot tukaj kjer je 5800X res vroč, bo bolj pametno vzeti kaj drugega:
https://www.kitguru.net/components/cpu/...
Čez 3 dni bodo testi.
Zgodovina sprememb…
10900K imam. Rad bi malo novotarij, čeprav še ni tak preskok v performansah, ampak pri platah pa kar je iz Z590. Ampak po eni strani pa kar je, recimo Cinebench 1400 proti 2000+. Ampak če že zdaj odštevam dneve, do Meteor Lake ne bi zdržal še leto in pol. Sem pa komot zdržal z 2500K 9 let in 9 mesecev.
Drugače bo zdaj kar naenkrat že tak preskok kot je bil iz 2500K na 10900K. Takrat je bil še Cinebench R15, 2500K @ 4.5 GHz - 150, 10900K - 220, 12900K - 295, zdaj prihajajoči CPU-ji okoli 310. Tako da povsem brezvezna menjava tudi ne bo.
Pač to je psiha in trenutni interesi, ki jih imaš. Zame sta trenutno prva interesa CPU in GPU, prejšnjih 10 let je bilo pa kar nekaj drugih interesov poleg PC-ja. Še 8700K sem začuda povsem spregledal, čeprav vsaj na približno vem da sem tudi spremljal razvoj.
Drugače bo zdaj kar naenkrat že tak preskok kot je bil iz 2500K na 10900K. Takrat je bil še Cinebench R15, 2500K @ 4.5 GHz - 150, 10900K - 220, 12900K - 295, zdaj prihajajoči CPU-ji okoli 310. Tako da povsem brezvezna menjava tudi ne bo.
Pač to je psiha in trenutni interesi, ki jih imaš. Zame sta trenutno prva interesa CPU in GPU, prejšnjih 10 let je bilo pa kar nekaj drugih interesov poleg PC-ja. Še 8700K sem začuda povsem spregledal, čeprav vsaj na približno vem da sem tudi spremljal razvoj.
Zgodovina sprememb…
Osebno mnenje je če hočeš imeti najnovejšo tehnologijo potem počakaj do decembra, da se ZEN 4 in RPL ustalita na trgu in cene malo uredijo in da se vidi kako je z RTX 4000 in RX 7000
opeter ::
Jaz zdaj ne bi šel nakupa ZEN 4, če ga res ne potrebuješ ... sploh, če imaš kakšnega Ryzena iz 5000 serije. Preskok med ZEN 3 in ZEN 4ni tako velik, kot se dela hype. Morda edino pri intergriranih grafičnih čipih. Pa še to je vprašanje ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
mtosev ::
Ljudje, ki imajo first gen Ryzene bodo prej ali slej upgradali zaradi Win 11. First gen ne podpira Win 11.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
jaz grem iz Ryzen 1700 na ZEN 4 ali pa RPL