Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi

mahone ::
Se pravi kaj ste zaključil, se ne splača več AMD in je Intel boljša izbira?
Trenutno je to tvoj zaključek.
Zato hitro požegnaj z denarnico.
Ce pa ni paper launch...
Povej to tistim (tudi tukaj na forumu so taki), ki zadevo že lepo furajo v svojih mlinčkih.
Se nalašč delaš norca iz sam sebe, ali ti to naključno rata?
haha vezda

5600x out of stock v USA ze od launcha
Takoj ko pride na zalogo je cena vsaj 20-30% vecja.
Toliko kot ste se norce delali iz Intela v preteklosti ces zakaj se ne prodaja po MSRP ceni, sedaj isti shit z AMD pa ne duha ne sluha o tem.
5600x za 400+€
5800x 560+€
5900x 900€
Le kdo se tukaj dela norce fanboj?

Senior Dev ::
Enostavno pač kupiš tisto kar ponuja nejboljši price performance. Če imaš malo več pod palcem pa ne boš ravno opazil če si ene 300€ preplačal zadevo. No biggie imho lol.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

fuck_it_ ::
Se pravi kaj ste zaključil, se ne splača več AMD in je Intel boljša izbira?
Trenutno je to tvoj zaključek.
Zato hitro požegnaj z denarnico.
Ce pa ni paper launch...
Povej to tistim (tudi tukaj na forumu so taki), ki zadevo že lepo furajo v svojih mlinčkih.
Se nalašč delaš norca iz sam sebe, ali ti to naključno rata?
haha vezda
5600x out of stock v USA ze od launcha
Takoj ko pride na zalogo je cena vsaj 20-30% vecja.
Toliko kot ste se norce delali iz Intela v preteklosti ces zakaj se ne prodaja po MSRP ceni, sedaj isti shit z AMD pa ne duha ne sluha o tem.
5600x za 400+EUR
5800x 560+EUR
5900x 900EUR
Le kdo se tukaj dela norce fanboj?
Zato pa smo lani kupili AMD cpuje in se zdaj režimo.
Boh pomagej, povpraševanje po AMD procesorjih je enormno, pač so takoj vse razprodali. To, da bo cena višja pa so krivi trgovci, ne AMD. Ker je pač povpraševanje brutalno.
Če hočeš procesor takoj pač kupi lanski model AMDja ali pa Intla.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fuck_it_ ()

fuck_it_ ::
Intel je bil angelček :D
Možno.
Dejstvo je da so trenutno AMDjevi procesorji hudo zaželjeni.
poglej koliko se je AMDju v zgolj 1 letu dvignil market share samo na gaming področju kljub gospodarski recesiji:
https://store.steampowered.com/hwsurvey...
Že samo od maja letos do danes se jim je market share dvignil iz 23.1% na 25.79%. Kljub svetovnemu ekonomskemu sranju. Insane.
Dejansko se zdi kot da je AMD kickstartal skoraj mrtev PC market.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fuck_it_ ()

Delo od doma ima tu večje zasluge kot gejming in splošna raba.

slon ::
To kar govori meho7 ima svoj point.
Danes ko gledaš ceno in dobavljivost novih AMD in ceno Intela se vprašaš ali je še zmerom AMD best buy.
V tej temi so določeni forumaši, kateri nemorejo videt Intel CPU.
Meni je super kaj je AMD naredil z Ryzen 1,2 in 3 CPU. SAMO kvazi MRSP in dobavljivost je pa v kurcu.
To pa hoče meho7 dopovedat določenim v tej temi.
Sam sem hotel menjat za R9 5900X, pa sem zamudil začetek prodaje, danes pa
je CPU nedobavljiv oz. je njegova cena poskočila.
Danes ko gledaš ceno in dobavljivost novih AMD in ceno Intela se vprašaš ali je še zmerom AMD best buy.
V tej temi so določeni forumaši, kateri nemorejo videt Intel CPU.
Meni je super kaj je AMD naredil z Ryzen 1,2 in 3 CPU. SAMO kvazi MRSP in dobavljivost je pa v kurcu.
To pa hoče meho7 dopovedat določenim v tej temi.
Sam sem hotel menjat za R9 5900X, pa sem zamudil začetek prodaje, danes pa
je CPU nedobavljiv oz. je njegova cena poskočila.
AMD Ryzen7 5900x & MSI MAG 570x TOMAHAWK
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850

Voda na mlin za Intel. Za Black Friday bodo spet pridobili nazaj nekaj izgubljenih procentov v prodaji ker imajo lepe zaloge in lahko ponudijo fer ceno.
AMD bo letos skoraj zagotovo zamudil črni petek in verjetno tudi božič tako z grafiko kot z cpu. Na financah se jim pa ne bi smelo poznati ker prodajajo robo po dvojni ceni in gre dobro v promet.
AMD bo letos skoraj zagotovo zamudil črni petek in verjetno tudi božič tako z grafiko kot z cpu. Na financah se jim pa ne bi smelo poznati ker prodajajo robo po dvojni ceni in gre dobro v promet.

Jarno ::
Zanimivo vprašanje je, če ima AMD dejansko profit od zasoljenih cen, ker so vmes dobavne verige. IMO so generalni distributerji zaradi izrednega povpraševanja malce prilagodili cene, pa tudi trgovci imajo kaj od tega.
Na Neweggu je bil npr. r5 5600x sicer hitro razporadan, ampak po MSRP ceni.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!

mailer ::
Ameriški trg je glede cen in dobavljivosti vedno priviligiran v primerjavi z ostalim svetom. Vsi tisti yutuberji bi lahko še vedno kazal grafe, da je amd bolj zmogljiv a bi na koncu v EU še vedno priporočali intel, ker je trenutno za podobno zmogljivost dobavljiv in 40% cenejši. Čez lužo se jim sploh ne sanja koliko so cene tukaj.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

FireSnake ::
Zanimivo vprašanje je, če ima AMD dejansko profit od zasoljenih cen, ker so vmes dobavne verige. IMO so generalni distributerji zaradi izrednega povpraševanja malce prilagodili cene, pa tudi trgovci imajo kaj od tega.
Nima popolnoma nič.
Ima pa trgovina ali nekdo drug v verigi.
Eno je total nedobavljivost (grafične) CPUji pa kapljajo.
Ampak takoj poidejo (jasno).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()

rdecaluc ::
Sej drugač če niste opazili. Prav vsi majo težave z dobavo, občutek imam da COVID19 ni bil tako nedolžen v tistih delih sveta kjer so fabi.
Est modus in rebus. ,typos

Odločno.
Pa še eden, ki ga je fino poslušat.
Z razliko od ostalih, ki se jih tako forsira.
Pove jedrnato in ne ovinkari.
Pa še eden, ki ga je fino poslušat.
Z razliko od ostalih, ki se jih tako forsira.
Pove jedrnato in ne ovinkari.

iloveboobz ::
sj to z 400 chipsetom pa res ni nič takega, se je vedlo ze nekaj časa da bo pršu bios updejt. Bolj bi bil impresioniran, če bi kakšen proizvajalec rukno ven updejte za 300 plate.

AapocalypseE ::
Super je, da je bios za 400 serijo že zunaj, ker se je govorilo, da bi naj izdali zadevo komaj januarja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AapocalypseE ()

iloveboobz je izjavil:
sj to z 400 chipsetom pa res ni nič takega, se je vedlo ze nekaj časa da bo pršu bios updejt. Bolj bi bil impresioniran, če bi kakšen proizvajalec rukno ven updejte za 300 plate.
Načeloma bi šlo, ker so 'žičke' še vedno samo 'žičke' glede določenih povezav na plošči, ampak so računice proizvajalcev matičnih tukaj kar korektne in ne bodo popravljali starih BIOS-ov.
#65W!
#65W!

iloveboobz je izjavil:
Saj jih bo.
Jaz sem dal povezavo v tej temi.

Anney ::
Mene pa zanima kakše power plane uporabljate na Ryzen 3000.
Imam opazke da AMD Ryzen balanced power plan, ventilator z obrati konstantno skače gor (kot tudi mhz in temeratura) pa dol, že pri odpiranju zavihkov in brez moči potrebnih programov. Zanimiv je tudi 1usmus power plan, doda malo moči pa se ventilator tudi zaganja ob nepotrebnih opravilih. Tako da če moči ne potrebujem, brskanje po spletu, nastavim na varčevanje porabe pa je tišina, lepa milina, mlinček pa dela na 2225mhz, pri 40C.
Pa vprašanje, se da kje nastavit, da pri nezahtevnih opravilih miruje proc v nekem položaju, pri zahtevnih programih, rendanju, kodiranju, itd pa se dvigne, ali sem obsojen na teh 5s preklopa v power planu?
Imam opazke da AMD Ryzen balanced power plan, ventilator z obrati konstantno skače gor (kot tudi mhz in temeratura) pa dol, že pri odpiranju zavihkov in brez moči potrebnih programov. Zanimiv je tudi 1usmus power plan, doda malo moči pa se ventilator tudi zaganja ob nepotrebnih opravilih. Tako da če moči ne potrebujem, brskanje po spletu, nastavim na varčevanje porabe pa je tišina, lepa milina, mlinček pa dela na 2225mhz, pri 40C.
Pa vprašanje, se da kje nastavit, da pri nezahtevnih opravilih miruje proc v nekem položaju, pri zahtevnih programih, rendanju, kodiranju, itd pa se dvigne, ali sem obsojen na teh 5s preklopa v power planu?
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Majhen večjedrni čiplet pri 7nm je zanimiva zadeva, ker se v njem lahko hitro ustvarijo točke s povišano temperaturo, olje na ogenj pa prilije 'nadvoltaža', da jedro iz spanja čimprej doseže obratovalno frekvenco.
Premišljena izbira cpu hladilnika je zato na mestu.
Ni pa nujno, da se poceni hladilnik, ki se dobro obnese z intel procesorjih, dobro obnese tudi na ryznih 3x00.
Če maš slabo izbran cpu hladilnik, je lahko quick-fix nastavljanje krivulje ventilatorja v biosu, da je npr do 60 stopinj pri nižjih obratih.
Premišljena izbira cpu hladilnika je zato na mestu.
Ni pa nujno, da se poceni hladilnik, ki se dobro obnese z intel procesorjih, dobro obnese tudi na ryznih 3x00.
Če maš slabo izbran cpu hladilnik, je lahko quick-fix nastavljanje krivulje ventilatorja v biosu, da je npr do 60 stopinj pri nižjih obratih.
#65W!
#65W!

To vse razumem, hladilnik je Artic Freezer 34 eSports DUO, krivulja nastavljena (mogoče ima gdo bolj elegantno rešitev kot je na sliki spodaj, mogoče ga tukaj tupim?), vendar me moti to nenehno zaganjanje, ob večernem brskanju brez nezahtevnih opravil, branje na netu, odpiranje zavihkov (proc pa nori, kot bi moral rendati na veliko). Poskoki temperature od 50 na čez 60, vem da je tole normalno za trenutno AMD populacijo, vendar kako najelegantneje rešit rašitev ob nezahtevnem delu? Sprememba porabe energije pomaga, za brskanje kakopak ne potrebujem 4400mhz. Verjetno je to tudi najbolj optimalna rešitev, trenutno? Reši se samo v 3h klikih v 5s. :)
Btw, pod 45C, se mi ugasnejo tudi ostali ventilatorji, in pri planu varčevanja porabe ne gre čez 45. Milina. temp je pri brskanju med 39-43C.
Btw, pod 45C, se mi ugasnejo tudi ostali ventilatorji, in pri planu varčevanja porabe ne gre čez 45. Milina. temp je pri brskanju med 39-43C.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()

XS!D3 ::
Jaz sem na 3700X (pa tudi sedaj na 5800X) uporabljal AMD Ryzen High Performance power plan. To zaganjanje ventilatorja zaradi momentalnih skokov temperature (tudi čez 50 za trenutek pa takoj nazaj) sem pa rešil z drugačno krivuljo ventilatorja, povečanim step-up/step-down časom, omejitvijo koliko max procentov se na sekundo spremeni hitrost ventilatorja in izbiro drugega senzorja na procu, kjer je bila temp bolj stabilna. Je pa res, da je to na kvalitetnem AIO precej lažje, ker tako ali tako že na praktično neslišnih obratnih zagotavlja dovolj hlajenja za skoraj sva običajna opravila. Trenutno imam mislim da do 52 stopinj fiksno na 35%, pa pri Zen3 opazam, da je teh skokov manj (gre pa pod loadom T precej višje kot pri 3700X).

Dejte malo te krivulje svojih ventilatorjev, procesorja in ostalih, objaviti, mogoče se pa najde elegantna rešitev. Lahko da v tem grmu tiči zajec. Trenutno je kot bi bil na neslišnem laptopu. Temp 43C. Power plan: varčevanje energije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()

Rias Gremory ::
A to je OS aplikacija ali so že BIOSi postali takole "fancy"?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

LuiIII ::
Jaz bom malo počakal, da se tale evforija in šolanje preko doma umirijo, potem bom pa nabavil za doma en 5900X. Sedaj kupovat proc, če imaš npr 3900X je res brezveze.

IvoJan ::
evo, pa se podatki iz hwinfo:
https://prnt.sc/vo9idz
kake imate ostali temperature?
Jaz bom malo počakal, da se tale evforija in šolanje preko doma umirijo, potem bom pa nabavil za doma en 5900X. Sedaj kupovat proc, če imaš npr 3900X je res brezveze.
odvisno, pri spilih je konkretna razlika med 3900x in 5900x pa se 3900x se da prodat za relativno dober denar trenutno.
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IvoJan ()

Buggy ::
bolj ravno krivuljo naredi, recimo
se strinjam. Z HW monitorjem najdi temeperature do katerih skoci ta spike oz "rush to idle" in jih tam zravnaj. Meni je na R5 5600x in Mugen rev.B zadostovalo ze, da sem uporabil privzeto CPU fan shemo, in zgolj dal na silent ter vrtljaje vezal namesto PWM na voltage. Ce imas moznost povecati interval odcitavnja, ga tudi povecaj.

settler ::

iloveboobz ::
Rias Gremory je izjavil:
A to je OS aplikacija ali so že BIOSi postali takole "fancy"?
Welcome to 2011.

B34ST ::
V BIOS-u se sicer nastavlja fan curve, ampak tole je vseeno app. MSI ima tak app, ravno ta na sliki deluje kot MSI Dragon Center. Ne deluje tako dobro kot v BIOS-u, če se prav spomnim ni izbire voltage, vsaj iz te slike ni videti, samo PWM po procentih. Tako da fan curve jaz nastavljam v BIOS-u, je vredno ponovnega zagona.
i5-10600K | NH-D14 | MSI MAG Z490 TOMAHAWK | F4-3200C14D-16GVR @4000C14
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32

XS!D3 ::
Ja MSI ima Dragon Center app, ampak kolikor vem je potem ta softwareski curve (ki ima efekt samo ob zagnanem sw) drugačen od tistega v BIOSu. Jaz sem ga uporabil toliko, da sem našel curve, ki mi ustreza, ker je hitreje za spreminjat, potem pa nastavil v BIOSu (sicer ne vem zakaj nimajo opcije da shraniš curve v BIOS, razen če sem spregledal). Kar se tiče voltaže vs PWM je pa itak odvisno ali imaš PWM ventilatorje ali ne. Če so PWM, je voltaža vedno 12V, spreminja se PWM signal (zato tudi prikaz v %). Če niso PWM, mora matična spreminjat napetost, če želiš kontrolirat hitrost, v tem primeru imaš tudi prikazano voltažo.
Nekaj časa sem sicer uporabljal FanControl, da sem nastavljal chasis ventilatorje (pa tudi AIO, ki je pri meni v veliki meri tudi exhaust iz ohišja) tako na podlagi temperature CPU kot GPU, ampak mi je začel nekaj srat po menjavi procesorja in občasno obstal (s tem pa tudi ni več spreminjal obratov, kar ni ravno super), pa še deluje le od logina (uporabnika, kjer je inštaliran) dalje. Na koncu sem spet pristal na BIOS nastavitvi fan curvea glede na CPU temp in je to to.
Nekaj časa sem sicer uporabljal FanControl, da sem nastavljal chasis ventilatorje (pa tudi AIO, ki je pri meni v veliki meri tudi exhaust iz ohišja) tako na podlagi temperature CPU kot GPU, ampak mi je začel nekaj srat po menjavi procesorja in občasno obstal (s tem pa tudi ni več spreminjal obratov, kar ni ravno super), pa še deluje le od logina (uporabnika, kjer je inštaliran) dalje. Na koncu sem spet pristal na BIOS nastavitvi fan curvea glede na CPU temp in je to to.

Rias Gremory ::
@hojnik
Jah lej, jaz sem še na AM3, Phenomu II X4 965BE. Bi seveda počasi menjal samo nimam ravno viška denarja.
Sicer mi pa te "fensi šmensi" BIOSi ne dišijo kaj preveč, to ima sigurno kakšno luknjo.

Sicer mi pa te "fensi šmensi" BIOSi ne dišijo kaj preveč, to ima sigurno kakšno luknjo.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,

Mr.B ::
Ah ne...
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Izi ::
Tudi za mojo X470 plato je prišel bios s podporo novim CPU-jem.
Ampak ASUS pravi, da absolutno ne priporoča nadgradnjo, če nimaš Ryzena 5000. Ko enkrat nadgradiš ni več poti nazaj.
ASUS PRIME X470-PRO - Bios 5806
Ampak ASUS pravi, da absolutno ne priporoča nadgradnjo, če nimaš Ryzena 5000. Ko enkrat nadgradiš ni več poti nazaj.
ASUS PRIME X470-PRO - Bios 5806

Točno to ploščo imam tudi sam.
Rekel sem, da ne verjamem, dokler ne vidim.
No, zdaj je tu.
Rekel sem, da ne verjamem, dokler ne vidim.
No, zdaj je tu.

Ah ne...
Trenutno je rangiranje v korelaciji z dobavljivostjo sicer drugačno, ampak, glede na to, da je že v predhodnem videu z zen2 procesorji pretežno vodil AMD, je to obdobje močne prevlade AMD-ja v praktično vseh segmentih.
Načeloma niso zafrknili čistokrvni Intelovi cpu inženirji, prej ambicije po preveč zahtevnem manjšanju litografije.
#65W!
#65W!

D3m ::
Nope.
Prej zato, ker so vodilni ekonomski/delniški brihtneži in ne inženirji.
Gledajo na zaslužek.
Prej zato, ker so vodilni ekonomski/delniški brihtneži in ne inženirji.
Gledajo na zaslužek.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: tikitoki ()

Nekdo je moral biti pameten, da je 10nm zahteven model tranzistorja pri 2.7x višji gostoti od 14nm dobra ideja, ampak jim koplje jamo brez dna.

#65W!
#65W!

Silici ::
Upam, da to elegantno rešijo na način, da bodo starejši 8/16 približno enakovredni kot moderni 6/12 CPUji v gamingu. To bi nekako kazalo da so hardveraši vsaj približno dogovorjeni sz softveraši.

Marsikaj bo odvisno od tega, če bo PC verzija konzolni port oz. obratno oziroma bodo za cpu-je optimizirali povsem ločeno.
PS5 in nove XBOX-se namreč poganjajo 8 jedrni zen2 procesorji z dvema 4 jedrnima ccx-soma in tam se bo načeloma optimiziralo.
PS5 in nove XBOX-se namreč poganjajo 8 jedrni zen2 procesorji z dvema 4 jedrnima ccx-soma in tam se bo načeloma optimiziralo.
#65W!
#65W!

Pri AMDju so povedali, da na način, kot je zasnovano, bo port na PC zahteval minimalno dela.
Iz tega sem sklepal, da tudi minimalno posegov.
Iz tega sem sklepal, da tudi minimalno posegov.

Intelova analiza:
https://hothardware.com/news/intel-alle...
https://hothardware.com/news/intel-alle...

AMD Robert na popravcu.
Še nisem pogledal do konca, vendar verjamem da bo bolje, kot pri zen2.
Še nisem pogledal do konca, vendar verjamem da bo bolje, kot pri zen2.
#65W!
#65W!

Tega človeka je pa užitek poslušati.
Enako, kot sem imel na faksu enega profesorja, ki je prišel na predavanje in predaval procesorsko arhitekturo.
S sabo je imel .... flomaster za pisanje po tabli in nič drugega.
Na koncu je bila tabla porisana (3 table, ker jih je bilo več).
Škoda, da ni bilo možnosti snemanja. Še danes bi to gledal.
Tako je, če veš o čem govoriš. Ne rabiš opletati z izrazi, da bi izpadel pameten. Če jih pa uporabiš, jih je pa treba prej razložiti.
Na enak način, kot se piše diplomska (ali kak znanstveni članek).
Enako, kot sem imel na faksu enega profesorja, ki je prišel na predavanje in predaval procesorsko arhitekturo.
S sabo je imel .... flomaster za pisanje po tabli in nič drugega.
Na koncu je bila tabla porisana (3 table, ker jih je bilo več).
Škoda, da ni bilo možnosti snemanja. Še danes bi to gledal.
Tako je, če veš o čem govoriš. Ne rabiš opletati z izrazi, da bi izpadel pameten. Če jih pa uporabiš, jih je pa treba prej razložiti.
Na enak način, kot se piše diplomska (ali kak znanstveni članek).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()