» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
524 / 626
»»

DarwiN ::

Franku Azarju od AMDja verjamemo, medtem ko Huangu od Nvidije nismo verjeli, ko je podal podobno izjavo glede zaloge. 8-)

Drgač pa. Po teh procesorjih ni niti približno takšnega povpraševanja kot po grafah, zato brez skrbi, da bo zaloga kmalu. Kakšne 2-3 tedne in jih bo povsod polno. Cene pa itak vemo, da bodo napihnjene do januarja-februarja, ko se bo AMD začel pripravljat na prihod Rocket Lake procesorjev od Intela.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

D3m ::

Horas je izjavil:

klinker jaz nisem nek debater, povem kak stavek dva to je to. zato sem pa napisal ker rad berem jarna in še koga podobnega kak sentinel ko se pojavi, pa da ne pozabim Darwina

Pa mene A N? :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zimonem ::

DarwiN je izjavil:

Franku Azarju od AMDja verjamemo, medtem ko Huangu od Nvidije nismo verjeli, ko je podal podobno izjavo glede zaloge. 8-)

Drgač pa. Po teh procesorjih ni niti približno takšnega povpraševanja kot po grafah, zato brez skrbi, da bo zaloga kmalu. Kakšne 2-3 tedne in jih bo povsod polno. Cene pa itak vemo, da bodo napihnjene do januarja-februarja, ko se bo AMD začel pripravljat na prihod Rocket Lake procesorjev od Intela.

Takrat nekje bojo pa ravno biose pošlihtal. Prvi val je zmeraj za beta testerje.

tikitoki ::

AapocalypseE je izjavil:

LOL

https://www.mimovrste.com/procesorji/am...

Damn. Scalpers!

AMD ni sposoben zadovoljtii povprasevanje v naslednjih nekaj mesecih. To bo na zalogi po normalnih cenah naslednje leto. Upam, da niso prpe in so zakupili cimvec proizvodnih kapacitet pri TSMC.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Xserces ::

Torej če prav razumem so boti pokupili večino procov in zdaj prodajajo naprej. To je win win za amd? Prodali so in sedaj morajo samo še enkrat ponudit procesorje da jih normalni ljudje kupijo po normalni ceni. Ali kaj ne razumem tle?
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zimonem ::

Scenarijev je lahko več s temi boti. Od Kitajcev , do umetnega višanja cen, do sabotaže. Ampak nekaj denarja more bit za tem.

Senior Dev ::

Umetno so naredili "zaloge pošle" - kao noro povpraševanje. S takim početjem stopnjujejo hype pri ljudeh, dvigajo cene, skratka maksimiranje profita.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Vuli ::

sej so nori, 5800x 700€, 5900x pa 850€
https://www.mimovrste.com/procesorji/am...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

AapocalypseE ::

Mlacom še je ostal realen. So povišali ceno samo za 25€ zaenkrat.

https://www.mlacom.si/amd-ryzen-5-5600x...

Funtech malo dražji, ampak imajo opombo... Procesor je trenutno na voljo samo v sestavljenih konfiguracijah.

https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

Argica ::

kdor hoče dobre cene, ZS.

5600x za 385 ipd.
5800x 570EUR
5900x 760EUR

mlacom nabavlja iz tujine in ne preko slo dobaviteljev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Argica ()

Horas ::

damn, kakšne cene. se je amd razbohotil kot ena prostitutka :D
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

klinker ::

Argica je izjavil:

kdor hoče dobre cene, ZS.

5600x za 385 ipd.
5800x 570EUR
5900x 760EUR

mlacom nabavlja iz tujine in ne preko slo dobaviteljev.

To so zate dobre cene? ;((

Tud scalperji morajo zivet od necesa;).

KAVINSKY ::

In še 3600 ima višje cene. Na MF je že na 185€.

Senior Dev ::

Kdor se gre pravi gaming in vzame 5600x namesto 2600x:
Cena za 5600x: 460EUR
Cena za 2600x: 120EUR
Prednost v 1080p: 14%
Prednost v 1440p: 6%
Prednost v 2160p: 1%

Srečno Kekec!
vir: https://www.techpowerup.com/review/amd-...
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Kdor ni ovca, pocaka par mesecov na RX 5600 in kuput za 250 EUR.

FireSnake ::

Kdo pa nujno rabi pa kupi danes.
Ker v parih mesecih se mu zadeva že odsluži.
Za FPS je pa res, da je vsakega centa škoda.

Undervoltanje, to se mi dopade:
https://www.pcgamer.com/amd-ryzen-5000-...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

mahone ::

Senior Dev je izjavil:

Kdor se gre pravi gaming in vzame 5600x namesto 2600x:
Cena za 5600x: 460EUR
Cena za 2600x: 120EUR
Prednost v 1080p: 14%
Prednost v 1440p: 6%
Prednost v 2160p: 1%

Srečno Kekec!
vir: https://www.techpowerup.com/review/amd-...

TPU je testiru z 2080ti ter 2 ram stickam. Brez gpu bottlencka je 5600x vsaj 25% hitrejsi v igrah

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mahone ()

Dejansko so razpoali ogromno procesorjev.
Povpraševanje je preprosto preveliko:
https://www.tomshardware.com/news/amd-t...

Zanimivo bo videti, če je to o minfactory res.
Ko bo enkrat zaloga.
Si je kdo shranil direkt link? Ker, ko ni zaloge ne moreš vecč do ponudbe preko iskalnika.

VSe to na podlagi AMDjeve izjave? Imas kaksen bolj zanesljiv vir?

Bwaze6 ::

Pa saj so Ryzen 3000 tudi počasi kapljali prvih nekaj mesecev, in so v večini trgovin cene dvignili. 3900X na primer je ob izidu 7. 7. stal v DE 530 EUR, a so ga praktično vse trgovine, ki so dejansko procesorje dobivale, prodajale po 580 EUR ali celo več. Cene so padle na MSRP po kakih dveh mesecih (ponekod), pod pa šele po novem letu, 5 mesecev po izidu. In tudi po tem času so bila potem vmes obdobja, ko je procesorjev po trgovinah praktično zmanjkalo, ali pa ni bilo X570 matičnih plošč.

Geizhals krivulja cen za nazaj je v bistvu slab pokazatelj gibanja cen, ker se pogosto najdejo trgovine, ki "ponujajo" izdelek po MSRP ceni - a ga seveda nimajo na zalogi, prednaročil pa tudi ne jemljejo. Tako npr. tudi zdajle najdeš ponudbe RTX 3080 za 770, 780 EUR - seveda na papirju. Če bi te trgovine kartice dejansko dobile, ste lahko prepričani v hipen skok cen.

tikitoki je izjavil:

VSe to na podlagi AMDjeve izjave? Imas kaksen bolj zanesljiv vir?

AMD je dal izjavo.
Kdo, po tvoje naj, bi bil bolj kredibilen?

JamesQ ::

Lepo pozdravljeni

Steve s Youtube kanala Gamers Nexus je objavil zanimiv prispevek o ZEN3 procesorjih, ki me je malce pustil zmedenega.

U videu prikazuje razlike v zmogljivostih pri uporabi dveh oz. štirih paličic DDR4-RAM, različnih hitrosti in latenc, nikjer pa ni navedeno ali je to single rank oz. dual rank.

Lepo prosim, mi svetujete katera kombinacija bi bila najbolj optimalna?

Možnosti, ki jih vidim:

- 1DPC 1R => one DIMM per channel single rank
- 1DPC 2R => one DIMM per channel dual rank
- 2DPC 1R => two DIMMs per channel single rank
- 2DPC 2R => two DIMMs per channel dual rank

Najlepša hvala.

LDŽ

Počakaj še nekaj dni, kar nekaj recenzentov zdaj raziskuje te razlike v hitrosti zaradi konfiguracije spomina.

AMD in Tesla:
https://electrek.co/2020/11/09/tesla-sw...

Zadnje govorice o nakupu so se izkazale za resnične.
Tu bomo pa videli.

Jarno ::

JamesQ je izjavil:

Lepo pozdravljeni

Steve s Youtube kanala Gamers Nexus je objavil zanimiv prispevek o ZEN3 procesorjih, ki me je malce pustil zmedenega.

U videu prikazuje razlike v zmogljivostih pri uporabi dveh oz. štirih paličic DDR4-RAM, različnih hitrosti in latenc, nikjer pa ni navedeno ali je to single rank oz. dual rank.

Lepo prosim, mi svetujete katera kombinacija bi bila najbolj optimalna?

Možnosti, ki jih vidim:

- 1DPC 1R => one DIMM per channel single rank
- 1DPC 2R => one DIMM per channel dual rank
- 2DPC 1R => two DIMMs per channel single rank
- 2DPC 2R => two DIMMs per channel dual rank

Najlepša hvala.

LDŽ

Primerja se dual channel konfiguracija, 2 ali 4 enaki pomnilniški moduli, 4 pomnilniški sloti, daisy chain topologija (večina plošč).

Zaenkrat imaš reference, da so rezultati boljši pri 4xsingle rank od 2xsingle rank, npr. 4x8GB SR ali 4x4GB SR hitrejše od 2x8GB SR. Govorimo o DDR4 seveda.

Gamers Nexus je pod tem videom še imel zapisano, da so kontaktirali Wendla, ki je kot optimalno konfiguracijo navedel 2x16GB (dual rank). Potem so to izbrisali. Imaš pa na spletnih forumih debate na to temo.

Načeloma pa je testirano z 8GB single rank moduli, 16GB single rank DDR4 pa so eksotika.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Kje je prednost RDNA2 pred nvidio?
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Buggy ()

Zaradi Infinity Cache-a lahko tudi za hi-end modele uporabijo cenejši GDDR6, 3 Big Navi kartice so po ceni in performansu ter količini pomnilnika malce bolje pozicionirane glede na nVidio, IMO. Malce še poraba.
#65W!

Ja imaš prav. To je velika prednost.

Ali bodo posledično naredili manjši čip z IC za Teslo???

Ali lahko dajo IC na manjši čip?
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Jarno je izjavil:

Gamers Nexus je pod tem videom še imel zapisano, da so kontaktirali Wendla, ki je kot optimalno konfiguracijo navedel 2x16GB (dual rank). Potem so to izbrisali. Imaš pa na spletnih forumih debate na to temo.

Načeloma pa je testirano z 8GB single rank moduli, 16GB single rank DDR4 pa so eksotika.

Gamers Nexus je zapisal "Wendall found 16gb x 2 single rank memory performs best". Ko so vprašali, če je res mišljen single rank, ne dual rank, je pobrisal komentar - tako da nekateri domnevajo, da je mislil "dual rank". Bo pa v kratkem sledil video z bolj podrobnim testom, kjer bo verjetno to razložil.

NoWorries ::

Prejel 5900x. Na žalost bom moral počakati do jutri za priklop, ker AIO zamuja. Sem pa vesel, da mi ga je uspelo dobiti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: NoWorries ()

Buggy ::

NoWorries je izjavil:

Prejel 5900x. Na žalost bom moral počakati do jutri za priklop, ker AIO zamuja. Sem pa vesel, da mi ga je uspelo dobiti.

cestitke, smem vprasati na kaksno plosco bo sel in s kaksnimi RAM-i bo laufal?

Buggy je izjavil:

NoWorries je izjavil:

cestitke, smem vprasati na kaksno plosco bo sel in s kaksnimi RAM-i bo laufal?

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING(WI-FI)
G.Skill Trident Z Neo 32GB DDR4 32GTZNC 3600 CL16 (2x16GB)

Hvala

PrimoZ_ ::

Za RAM, kaj je bolje ?
2x32GB, recimo https://geizhals.eu/patriot-viper-steel...
ali
4x16GB

Pravijo, da 4x16.

Samo še čakamo Wendela in njegov test.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Kaj pa je sicer pomembnejše ?
Visoka frekvenca ali čimnižji CL ?

Recimo linkani RAM je ~3,5€/GB (3200, CL16-18-18-36) medtem ko neki drugi 16GB moduli (3733, CL17-19-19-39) so že skoraj dvakratno dražji in še dražji moduli gredo do ~8,5€/GB.

Kar pri 64GB rama ni več zanemarljivo.

Tole je test. 4 vs. 2
|HP EliteBook|R7 8840U|

NoWorries je izjavil:

Bom napisal enako, kot sem nekomu za 3600X: čestitke za zelo dober nakup in tudi za dober ulov (glede na zalogo).

PrimoZ_ je izjavil:

Kaj pa je sicer pomembnejše ?
Visoka frekvenca ali čimnižji CL ?

Recimo linkani RAM je ~3,5EUR/GB (3200, CL16-18-18-36) medtem ko neki drugi 16GB moduli (3733, CL17-19-19-39) so že skoraj dvakratno dražji in še dražji moduli gredo do ~8,5EUR/GB.

Kar pri 64GB rama ni več zanemarljivo.

Glej 4 kit.

Glede na cene 4 kit pa ne bo nič narobe z 2x32GB
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

A se splača iti nad 3200Mhz za ram ? In koliko je pomemben nizek CL ?

Razlike so do 10%.

Pri 100% dražjih ramih se ne splača.
|HP EliteBook|R7 8840U|

JamesQ ::

Na, da ti pomagam. ;)

|HP EliteBook|R7 8840U|

B34ST ::

Teli 3200 16-18-18-36 so bili meni vedno kr neki, tako slabih latenc do sedaj še ni bilo za nekaj kar naj bi bil standard. Recimo DDR2 standard je bil 800 4-4-4-12 ali 5-5-5-15, DDR3 1600 9-9-9-24/27.
Pri DDR4, če nimaš za 3600 16-16-16-36, je pomoje boljša izbira 3000 15-15-15-35. Jaz sem jih spravil na 3200 14-15-15-35 1.4V, to je pa že precej boljše kot tisti stock 3200 rami.
Nimam sploh pojma kolk naj bi dosegli 3200 16-18-18, lahko da enako, lahko da slabše. Bom sedaj malo raziskal. Tudi nimam pojma kako se primerjajo oboji na stock, teoretično bi morali biti 3000 CL15 boljši.
Je pa res da za AMD je bolje sodi CL kot je 16. Obstaja sicer gear down mode s katerim naj bi delal CL15, ampak meni ni ratalo usposobit. Itak pa delajo na 3200 14, tako da ni pene.

Recimo nekaj takega:
https://www.mlacom.si/g-skill-ripjaws-v...
i5-10600K | NH-D14 | MSI MAG Z490 TOMAHAWK | F4-3200C14D-16GVR @4000C14
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: B34ST ()

Ja samo cena je iz 100 EUR narasla na 314 EUR.

To pa ni ok.
|HP EliteBook|R7 8840U|

AapocalypseE ::

Intel kupit in se ni treba ubadat z ramom >:D

DarwiN ::

Torej vse je kul, razen 2x single rank palčk? Ali dve dual rank palčki, medtem ko pri štirih palčkah rank ne igra vloge.

Pa še takrat ne bo nihče opazil razlike v igrah, ker bi za to potreboval 3090 grafo na 1080p resoluciji. No, mogoče futureproofing prinese kak fps nekoč.

Skratka, IMO se danes najbolj splača kupit 2x16GB dual rank 3200/CL16.. Ostali ram je preprosto predrag glede na to kaj ponuja. Tudi 16Gb rama je seveda dovolj, ampak ker je danes ram izredno poceni, se kupi 32Gb ali več (če potrebuješ). Vsi vemo, v kakšnih valovih se gibljejo cene rama. Zdajle bo ram poceni leto dni, potem pa bo skočil v ceni x2 zaradi enega ali drugega razloga.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

AapocalypseE je izjavil:

Intel kupit in se ni treba ubadat z ramom >:D

A daj no.

Male razlike so. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

FireSnake je izjavil:

NoWorries je izjavil:

Bom napisal enako, kot sem nekomu za 3600X: čestitke za zelo dober nakup in tudi za dober ulov (glede na zalogo).

Hvala. Svojo pustolovščino sem začel z AMD Athlon XP 2500+ Barton :)) in kot kaže bom tudi končal z AMD. Dvomim, da me bo čez par let še držala volja po novi sestavi. Will see.. ¯\_(ツ)_/¯

https://youtu.be/AGux0pANft0

Morda bom na koncu obtičal z 4x8GB single rank, če pa bom prodal, pa 2x16GB dual rank PC3600 C16-18-18. So tam okoli 200EUR pri nas.
Pri HU so testirali 2x16GB Dual Rank PC3600 C18 in je praviloma nažgal 4x8GB Single Rank PC3200 C14.
Sicer pa super video, ker je nekdo stestiral na enem mestu.

Sicer pa mi je malce žal GN Steva, ki je izpadel, kot da nima inventarja za testirenje. :)

Torej je "delovna hipoteza" 2x16GB Dual Rank > 4x8GB Single Rank > 2x8GB Single Rank glede hitrosti praviloma veljavna.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()
««
524 / 626
»»