» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
282 / 623
»»

AapocalypseE ::

3800X 3.9/4.7 16/32 125W
3700X 4.2/5.0 12/24 105W
3600X 4.0/4.8 8/16 95W
3300X 3.5/4.3 6/12 65W

Če to štima je super.

pegasus ::

Zeh ... zbudite me, ko bo kaj pod 15w, kar bo možno hladit pasivno brez naprezanja.

hojnikb ::

vse se da ohladit pasivno if u try hard enough :)
#brezpodpisa

FlyingBee ::

Early adopterji tr za 900eur bodo zavijali z očmi.

D3m ::

Tako pač je.
|HP EliteBook|R5 6650U|

FireSnake ::

AapocalypseE je izjavil:

3800X 3.9/4.7 16/32 125W
3700X 4.2/5.0 12/24 105W
3600X 4.0/4.8 8/16 95W
3300X 3.5/4.3 6/12 65W

Če to štima je super.

Če tole drži, bom 2700X zamenjal za 3700X.
Manjša poraba (več tišine).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mahone ::

FireSnake je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

3800X 3.9/4.7 16/32 125W
3700X 4.2/5.0 12/24 105W
3600X 4.0/4.8 8/16 95W
3300X 3.5/4.3 6/12 65W

Če to štima je super.

Če tole drži, bom 2700X zamenjal za 3700X.
Manjša poraba (več tišine).

Cak mal a ni Ryzen future proof? :))

Bwaze6 ::

Zelo podobno AdoreTV leaku. Kar seveda ne pomeni dosti, skopirati podatke iz prejšnjega morebitnega fake leaka ni nobena potrditev.

Vir, E-katalog, je stran za primerjavo cen različnih trgovin (ceneje.si, geizhals.de ekvivalent), tako da je čudno, da bi imeli oni vnešene podatke, preden jih najdejo na strani prodajalca. Ni pa nemogoče, podatke so mogoče dobili vsi s prošnjo, naj jih ne objavijo do določenega datuma, njim je pač (mogoče) ušlo.

Zanima me 3700X (4.2 / 5.0, 12 / 24, 105 W), si pa predstavljam, da hudega overclockanja verjetno ni pričakovati (Zen 1, Zen 1+ so izkoristili do maksimuma, dvomim, da bodo tu pustili kaj neizkoriščenega). S potencialnim izboljšanim IPC in kontrolerjem spomina ter nižjimi latencami bi znala biti lepa konkurenca Intel 9900K. In to na precej bolj normalni porabi in z normalnim hlajenjem. Si pa predstavljam, da bo Intel v nekaterih benchmarkih spredaj, pa če bi AMD privlekel 5.5 Ghz procesor - skoraj ves software je v prvi vrsti optimiziran za Intel.

Če je seveda kaj na teh leakih, bi bilo dokaj grozno, če bi bil AMD tiho skoraj cel mesec, potem pa izdal 8 core 4.5 Ghz kot top procesor in pojasnil, da Zen 3 bo pa tisto pravo...

Qrctegleda ::

Jaz vzamem definitivno 3700X. Koliko bo cena sploh? Verjetno kakšnih 400 eur?

MaCoFaCo ::

Ryzen 5, 3600, 8 cores/16 threads, 65W TDP, v enem tihem mini itx ohišju 8-)

AapocalypseE ::

Jaz sem takoj za 3700X 12/24 5GHz all core OC.

Upam, da jim uspe.

Bwaze6 ::

Zen+, 2700X je v večini uporab v bistvu počasnejši če ga poskušaš "brute force" overclockat. Večina jih gre do 4.1, 4.2 Ghz all core, obenem pa izgubijo 4.3 single core turbo. Itak all core ne ostane na base, s primernim hlajenjem gre skoraj do max manual overclocka. Tako je bolje pustiti, da se rihtajo sami.

Bomo videli, če bo Zen2 isti.

gddr85 ::

afaik all core grejo, če ne presežejo določene temp. in power limit, potem xfr2/pb lepo throttla, torej konstantno all core 4.2ghz+ ne bi rekel, razen mogoče s kakšnim killer hlajenjem

tikitoki ::

hojnikb je izjavil:

dodelana arhitektura se ne pomen visokega clockanja. Kvecjemu slabs, odvisn pac kake trade offe so ubral in kako se bo 7nm obnesu

Glede nato, da nimas pojma kako se bo litografija obnesla, je to zgolj spekulacija. Osebno se mi zdi leak rahlo nenavaden in se strinjam, da je leak izredno optimisticen. Mogoce pa dobimo vec uradnih informacij v roku nekaj dni.
pa upajmo, da je res, ker bo taksna revolucija skor, k prvi ryzen. Oz. Intel si bo svoje oderustvo lahko v tazadnjo vtaknil.

Predator X ::

Preveč optimističen.

Razumel bi 8C/16T na 4,5-5GHz in 125W....

Ubistvu raj vidm 8C/16T pa kakšen dober improvement na IPCju (~20%) ter konkreten IMC mogoče celo kakšen dodaten on die ram. Jst mislm, da procesorje večinoma bottlenecka dram. Predvsem pa HBm za iGPU potem pa lahko tud več CU.

Zgodovina sprememb…

Oz. Intel si bo svoje oderustvo lahko v tazadnjo vtaknil.

Agree with you in that one.
#brezpodpisa

ziga1990 ::

leki so odlični samo počakmo en teden pa bomo dejansko videli kaj je res pa, da dobimo nepristranske teste
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

mahone je izjavil:

Cak mal a ni Ryzen future proof? :))

Ne vem jaz tega.
Ne sprašuj tega mene, ker jaz se nisem preganjal glede tega.

Kot omenjeno: če špekulacije držijo bom jaz menjal. In vem, zakaj. vi se lahko pa še naprej preganjate po peskovniku.

MaCoFaCo je izjavil:

Ryzen 5, 3600, 8 cores/16 threads, 65W TDP, v enem tihem mini itx ohišju 8-)

To so pa moji načrti za prihodnost :)

Zgodovina sprememb…

ma zamene pa še ni ne da so ZEN 2 procesorji preslabi samo rad bi počakal,da pride DDR5 ram

Bom tole tukaj pustil.

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Ja ni videt :)

D3m je izjavil:

Bom tole tukaj pustil.

če je res potem bo ZEN 2 še vedno na AM4 mogoče dobimo AM5 ko prideta DDR 5 in pcie 5.0 :D

ziga1990 je izjavil:

če je res potem bo ZEN 2 še vedno na AM4

To se je vedelo že dolgo nazaj.
AM4 bo do 2020.

Brane3 ::

Zanimivo, meni 2700x tko lepo služi, da ne bom še kar neki časa razmišljal o upgradeu.

Stvar dela, 8C/16T je zakon in to je to zaenkrat zame.

Bi blo pa to zanimivo, če bi se nenadno pojavila potreba po neki dodatni procesorski moči- da recimoo ne rabim iti v skrajnost s TR, bi pa blo fajn, če bi imel par coreov več.

Po drugi strani se zdijo tanovi APUji zmerno zanimivi.

Sedanj 9stroj mi je rahlo overkill za vsakdanje delo- za silo ga je zmogel že A8-7860, preden pa fajn 2700x pri compilanju in je takjo neka srednja stopnja med lean APU delovno mašino in pa ločenim CPU-muscle boxom.

Tako sem čakal na kvalitativni prestop APUjev - da bi končno imeli onboard HBM.
Tega _še_ ni. Domnevam pa, da se bodo novi APUji temu nekoliko približali s svojim "kockice" designom in masivnim pomnilnikom. Tudi ni vbsak dan, da vidiš APU 8C/16T in s tako velikim GPU delom... Če bo ob solidnem cacheu delal pri top frekvencah DDR4 in če cena DDR4 drastično pade, bi znali postati zanimiva izbira.

In če končno pridejo ven zanimive mITX plate z recimo 3 DP izhodi... :)

ziga1990 je izjavil:

D3m je izjavil:

Bom tole tukaj pustil.

če je res potem bo ZEN 2 še vedno na AM4 mogoče dobimo AM5 ko prideta DDR 5 in pcie 5.0 :D

Gigabyte je odstranil zapis pod CPU support, če greš sedaj pogledati.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

Brane3 je izjavil:

Zanimivo, meni 2700x tko lepo služi, da ne bom še kar neki časa razmišljal o upgradeu.

Jaz sem se tudi malo prenaglil.
V glavi sem imel, da je 2700X procesor s 125TDP.
Ko sem zdaj ošvrknil tabelo še enkrat vidim, da je 105W TDP.
Torej ne bi pridobil tega, kar sem želel.

Sure, 2,2x več za enak tdp in single gen. ...sure.

Zakaj ma samo 4MB L2?
CCX? Chiplets?

Zgodovina sprememb…

Če je tole res, potem bomo vrjetn tud dobil 35W TDP low power 8C ~ 2,5-3GHz ter 65W TDP 16C ~2,5-3,5GHz. Razn, če so začel enako oglaševat TDP kot intel.

Predator X je izjavil:

Če je tole res, potem bomo vrjetn tud dobil 35W TDP low power 8C ~ 2,5-3GHz ter 65W TDP 16C ~2,5-3,5GHz. Razn, če so začel enako oglaševat TDP kot intel.

Ni šans.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

Hehe, droben tisk : 16C with XFR at 4,5GHz needs 300W TDP rated cpu cooler,:O yay.

7nm high performance. Kaj češ. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

upam samo da boš lahko hladil 3700X z zračnim hlajenjem

Glede na TDP bo povsem mogoče. Seveda, ko bodo stestirali.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

Truga ::

kdo sploh se nuca zracno hlajenje lol

boljš kot AIO je

jaz mam 2 480mm radiatorja v masini za hladit haswella in maxwella, je kr nice k ne gre temperatura nikol cez 55 na gpuju in 65 na cpuju kljub ~700W porabi

Truga je izjavil:

jaz mam 2 480mm radiatorja v masini za hladit haswella in maxwella, je kr nice k ne gre temperatura nikol cez 55 na gpuju in 65 na cpuju kljub ~700W porabi

lepo samo če pogledaš vse ceno,zanesljivost in zmogljivost je high end zračno boljše od AIO vodnega

aio nima pasivnega nacina, tako da bo vedno slisen
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

samo kolikor vem bo samo pumpa slišna

klinker ::

ziga1990 je izjavil:

samo kolikor vem bo samo pumpa slišna

Aja, ker venti so pa neslisni :))

ziga1990 je izjavil:

D3m je izjavil:

Bom tole tukaj pustil.

No shit, sherlock :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

Truga je izjavil:

how is that possible? 700W z maxwellom? efficiency 70%?

moj 980Ti pozge preko 400w na 1600mhz. :P

e: se 250w za navit haswell in ~50w za ostalo saro pa je 700. :P

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Truga ()

TOP ::

ziga1990 je izjavil:

Truga je izjavil:

lepo samo če pogledaš vse ceno,zanesljivost in zmogljivost je high end zračno boljše od AIO vodnega

Točno tako,razen proti custom vodno je druga pesem.

strumf666 ::

Cena je pa tudi druga pesem, pa malenkost več dela zahteva, kot navaden kuler. Čisto neprimerljivo z navadnim hlajenjem.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Wrop ::

hojnikb je izjavil:

again, 16 corov bi blo na 2 kanalih samo za marketing. Tisti ki bi dejansko kaj mel od 16 jeder, bi tudi od 4 kanalnega drama profitiral.

k ferrari z sava gumami. zgleda fino, sam ne prevec uporabno.

Niti ne. Tudi 8C dela lepo na enem kanalu. Podobno bi delal tudi 16C na dveh, namesto na štirih. Nobeden pa zanika, da s štirikanalnem RAM ne bi tudi profitiral. Za take obstaja Threadripper. Škoda tranzistorjev, ki bi šli za 4 kanalen ram, če bi ga dejansko uporabljalo majhen procent uporabnikov. Pa še, sicer dražjo, alternativo imajo.

Primerjava 1,2,4 kanalni rami pri 8C CPE.

Wrop je izjavil:

In popolnoma neprimerna izbira aplikacije za to primerjavo.

Wrop ::

Je samo ena izmed mnogih aplikacij, ki jo precej uporabnikov uporablja.

Jarno ::

pegasus je izjavil:

Wrop je izjavil:

In popolnoma neprimerna izbira aplikacije za to primerjavo.

Saj je še precej drugih, lahko izbereš spodaj.

Sem že omenil, da bo zadeva uporabna, če porihtajo IMC na nivo, ko bo prebavljal PC4000+ pomnilnik in se bo izplačalo pri workloadih, kot tudi pri igrah. Sploh pa igre ne znajo izkoristiti 32 threadov in ne bi smelo biti panike v tem pogledu.
https://www.mindfactory.de/product_info...

Prihraniš pri procesorju stotine evrov in dodaš stotaka k pomnilniku, pa si profitiral. Mislim, da ogromno programov (blender, handbrake...) ni pretirano občutljivih na pomnilniško prepustnost, plus se obeta najmanj 32MB L3 predpomnilnika.
CFD/Zip guy pač nabavi TR-ja, še raje pa Epyc oz. Intela, če ga ima v čislih.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Jarno je izjavil:

Saj je še precej drugih, lahko izbereš spodaj.
In nobena ni primerna za ilustracijo razlik, ki jih prinese dodaten memory bandwidth. In posledično moram brat bedarije kot so "škoda tranzistorjev za 4kanalen ram".
Samo za ilustracijo, kaj se išče, ko folk začne omenjati "memory bandwidth" related benchmarke: https://openfoamwiki.net/index.php/Benc...
In ne, to ni samo za CFD ljudi, pač za praktično čisto vse strojnike in inžinerje, ki aktivno delajo na izboljšanju tega sveta (in širše). Framerate v špilih enostavno ne spada v isto kategorijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pegasus ()

Kot sem že omenil: otročad tukaj meni, da so FPS prva in zadnja stvar, ki šteje.

Eni os rekli, da ni res. In ne jenjali govoriti o FPS še naprej :D

Ko vprašaš, kaj (pametnega) počnejo z računalnikom je pa tišina.

Zgodovina sprememb…

««
282 / 623
»»