» »

SpaceX reusable rockets

SpaceX reusable rockets

Temo vidijo: vsi
««
115 / 115
»
»»

BT52 ::

ja testna mula. 100 tine testov pa je potrjenih do minute dolgih:

"Test Firing Details
As of May 2025, over 300 tests have been completed, totaling over 16,000 seconds of run time. The first test was a 30-second firing, and many tests involve rapid sequences to ensure reliability. The average test duration is about 53 seconds, though individual tests vary."

:D neki takega sem jaz tudi od NaseSpaceflight slišal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BT52 ()

:D to je baje 99.67% success rate (malce veliko hah še prteveč, zoher narobe številka). Seveda je še to v zgodnji fazi testov. Splošno malo je testov nad 1 min. Nad 2min je mogoče jih peščico. Sploh pa ker gre za testne procedure, vsaki tale motor gre na neki inženirski pregled, bodisi redgen in verjetno tudi na razrez v laboratorij oz na bilokako analizo obrabe materija ipd. Da se izboljšajo modeli in predikcije kaj se sploh dogaja v komponentami v izvedenem testnem režimu.

bm1973 ::

Ni veliko informacij o Raptor V3, sploh ne o testiranju in če že imajo proizvodnjo...

je ja. Nasa Spaceflight ima kamere postavljene v Mcgregorju z mikrofonom, pa scripto napasano, ki analizira zvok db, ter loga video posnetke...

Zgodovina sprememb…

DarwiN ::

Fireworks čez ~37 minut. ;(
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Mhm

Upam, da tale CURSED V2 zdrži do kontroliranega vstopa v atmosfero, da vsaj končno testirajo te testne ploščice na različnih mestih. Ker jim heatshield projekt definitvno čaka že 1 leto na konkretne podatke. Medtem raptor 3 pa rabi hudo, če ne močno testno, razvojno podporo. Čas je da zaklenejo V3 koncepte, da začnejo pilit dizajn.

Zgodovina sprememb…

Lep impresivni pristajalni manever. Simulirali so engine out na drugi vrsti.

engine out simulacija

engine out simulacija

lol zakaj SpaceX meče europalete v atmosfero /s

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

PEZ deluje ... kar simpatično ;)

Ma ja. Samo podaljšajo vodila, ker se zabijajo sateliti v vrata. Sicer mi sistem ni včeč, kot pri falconu, ki odvrže celotni strož na enkrat. Ampak, delajsko, če lahko prej utirijo satelit je tuki dober kompromis. Vsaka dodatna ura delovanja je $$ in par dodatnih ur za vdrževanje verige in precheck elementov ni tako hudo. vreden kompromis IMO.

Zgodovina sprememb…

Praktično vprašanje: kakšno mast uporabiš za verigo, da lepo maže v orbitalnih temperaturah in da ti ne steče preč v tropskih temperaturah?

Dobro vprašanje. NASA ima ziher pdf na to temo. Grafit?

--poceni ziher ni :d

Zgodovina sprememb…

In short, PTFE is a common thread (it's slick and inert), but orbital greases prioritize vacuum stability and minimal outgassing to avoid contaminating sensitive spacecraft optics or electronics, whereas commercial sprays focus on quick-drying convenience for terrestrial use.

PTFE, PFPE or MAC masti torej.

HAHA kaj jim je razpizdilo eno posodo v motornem delu? I guess pristanek bo zanimiv. XD če je razfukalo kaki purge sistem za start motorjev.

Zgodovina sprememb…

EZ mode. Večkrat se bo uporabila SS bolj mavrična bo. Lepo lepo. :d

Kako se že temu reče? Temperiranje? ;)

Fak kak lepa slika.

Very nice indeed :)

omg. Vdit sliko do konca v 1080p do eksplozije.. dammn. Telekom inženirjem kapo dol.

BigWhale ::

Pogledal zdaj. Impressive. Me zanima kolk bo kaj razpadanja materiala pri optimalne re-entryu. Zdaj je bil Starship kar precej toasy ob pristanku, na enih delih je mejil ze na extemely-well-done. :D

Se je pa tud meni zdelo, da se je tovor butnil v vrata ob izstopu.

DamijanD ::

Kakšne so bile dimenzije te lopute? A koncept "velikih vrat" so pa opustili ?

DamijanD je izjavil:

Kakšne so bile dimenzije te lopute? A koncept "velikih vrat" so pa opustili ?

To je interna rešitev za starlinke. Za dostavo drugih tovorov pa bodo mogli naredit neki drugega. Trenutni dizanj je nekaj lažji. Kar pomeni par starlinkov več na krovu. Problem je da imajo toliko zadev za porihtat, da pač moraš prioritizirat določene zadeve.

BigWhale je izjavil:

Pogledal zdaj. Impressive. Me zanima kolk bo kaj razpadanja materiala pri optimalne re-entryu. Zdaj je bil Starship kar precej toasy ob pristanku, na enih delih je mejil ze na extemely-well-done. :D

Se je pa tud meni zdelo, da se je tovor butnil v vrata ob izstopu.

Ja. Bodo že dodali vodila in pa mogoče še dodali vodilne prste na starlinke pa bo ok.

Zgodovina sprememb…

BigWhale je izjavil:

Hja. To verjamem, da njih tudi zanima. Definitivno rosfraj omogoča kar veliko tolerance. Bo lj. Me zanima od kor ta rjavi oksid na ploščicah? Kaj tole je kurilo rosfraj?

lynxslo5 ::

A se mogoče že ve koliko Starlinkov bo lahko Starship naenkrat dostavil v orbito, ko bo ta raketa operativna?
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lynxslo5 ()

Anney ::

Payload capacity 200,000 kg
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Na live streamu so iirc omenili 60 starlink v3 na launch.

Anney ::

Zdaj je blo 16t.
Payload
8 Starlink mass simulators
Mass ~16,000 kg (35,000 lb)
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

BigWhale ::

BT52 je izjavil:

Me zanima od kor ta rjavi oksid na ploščicah? Kaj tole je kurilo rosfraj?

To so po mojem ostanki fenola? BPS Space ima par dobrih videov na to temo.

hmm. Mogoče so to uporabili namerno, da naredijo flovis študijo. Zelo pametno, kot recimo delajo v F1 z flovison po domače povedano z razrečenim parafinom.

https://www.reddit.com/r/SpaceXLounge/c...

zgleda se teorija pokriva

Oz testirali so ploščice in tipe, ter hkrati dobili lep flovis. za korelacijo modelov odlično. 5heads

Zgodovina sprememb…

[Elon] Worth noting that the heat shield tiles almost entirely stayed attached, so the latest upgrades are looking good! -- The red color is from some metallic test tiles that oxidized and the white is from insulation of areas where we deliberately removed tiles.
««
115 / 115
»
»»