» »

5.1 ali 2.1

5.1 ali 2.1

Temo vidijo: vsi

12bot34 ::

http://www.lg.com/uk/home-cinema-system...

Kaj pravite na ta system 5.1, dobim pa ga novega za 260 eur. Bo dober tudi za poslušanje glasbe.
Hvala za odgovore.
Ali je takšna razlika, ali je bolje navadne 2.1 pa en integrirc.
lp

Unknown_001 ::

2.1 če bo samo glasba.

Surround (5.1, 7.1, 9.1) je v praksi edino za filme in igre uporaben.

Pa praviloma dobiš za isti denar kot surround boljši 2.1 sistem.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

Kakšen surround 2.1 pa predlagas. Malo sem bral da predlagajo kaksne fidelity 2.0, zraven pa kakšen woofer (verjetno za filme ni švoh), pa verjetno za 5.1 zvočnike imam preslabo postavitev(kavč ob steni), se mi zdi da bo res 2.1 boljše.
Če pa greva v ceno koliko stane en dober 2.1 sistem z ojačevalcem. Sicer doma ima en integrirc star 25 let, pa je mogoče da bi ga uporabil (verjetno ne).
Recimo da je cena vse tja do 400 eur. Kakšni so pa kaj soundbari za poslusanje in gledanje filmov (navadni programi po tv nimajo 5.1 zvoka, zato bodo verjetno v uporabi le ob gledanju filmov z računalnika).
Lahko na oko rečeš, kolikšna je razlika med enim soundbarom za 400 eur in 2.1 soundsystem.
lp in hvala za odgovore

taz ::

Nabavi integrirca pa kakšne bookshelfe, zelo verjetno ne boš potreboval suba, razen če imaš potrebo po res močnem basu.

Unknown_001 ::

Na kratko. 2.1 NI surround.
To poimenovanje se začne za zvočne sisteme od 5.1 dalje ko imaš praktično postavljene tako da so zvočniki razporejeni okoli tebe, pa še to naj bi bili postavljeni pod pravilnimi koti na pravilnih mestih da pride do izraza.

pustimo zdaj teorijo

Če govorimo o 400EUR budgeta se dobi že dokaj hude zadeve a vprašanje če bo moč tole izkoristiti. Načeloma lahko zadostuje navaden komplet za 150EUR, kaj več je pa bolj za tiste ki res veliko dajo na kvaliteto zvoka, ampak spet vprašanje ali imaš filme ki so dovolj kvalitetno posneti, imaš glasbo snemano v visoki kvaliteti, če ja in če si zagrizen entuziast za zvok potem kar nabavi. Če pa govorimo o občasnih filmih in mp3 jih pa je najbolje en soliden zvočni sistem kupit v rangu do max 200EUR.

Od namenskih zvočnikov za TV bi priporočil kakšne od Philips-a, lahko pa tudi navadne računalniške od Logitech-a.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Nekej v stilu Ojačevalec in zvočniki recimo. Pa imaš v tvojem budgetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: taz ()

Računalniški zvočniki naj bi imeli čuden bas (malo kovinski).
Drugače pa ima moj deda ene zvočnik ki jih je dobil za abrahama in sicer:
JM Lab Profil 55
http://www.gumtree.com.au/s-ad/manly-ar...
zadaj piše output 120w
impendenca 8ohmov

ojačevalnik pa nad 317
To je bilo ene 15 let nazaj zelo kvalitetna roba in verjame da je še danes.
Torej da naj bodo vsaj tako dobri kot tile, pa samostoječi, ker se mi zdijo zelo lepi.
Torej se za ta denar (400 eur) dobi tako kvalitetno robo (koliko so se ojačevalci in zvočniki spremenili v tem času in ali je lahko te zvočnike vzamem za primerjavo).
Torej bas pa ravno ne bi vzel zaradi muske ampak zaradi filmov (no tudi malo muske bo zraven). Torej ko je kakšna ekslpozija v filmu ali kaj podobnega da res čutiš base.
lp in hvala za pomoč

Glasbo pa tista ki mi je všeč kar v flac formatu potegnem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 12bot34 ()

Obstajajo par samostoječih zvočnikov, ki so ubistvu bookshelfi, samo da imajo podaljšano leseno ohišje namesto stojala, samo se ne spomnem kateri so. Sam sem imel JM Lab 716 pa Rotel integrirec, pa nisem sploh pomislil da bi potreboval sub, ne pri glasbi , ne pri filmih. Uporabljaš mogoče kakšno boljšo zvočno, kakor integrirano na PC matični?

Ne bi pa naročal nekaj iz tujine, pač iz slovenije, da lahko vse skupaj se probam.
Ne nimam nobene posebne zvočne, samo sprašujem, ce rabiš woofer.
Fantje, kakšno je pa vaše mnenje o soundbarih, sicer so lepi pa ne zavzamejo veliko prostora, pa jih se noben ni komentiral, čeprav sem vprasal, jih to bolj mal poznate.
Imam doma stare book shelf zvočnike pa integrirc star 30 let, pa je to blo takrat kar kvalitetna roba(technics), sam po pravici povejte ali so sploh se kaj vredni in ali se lahko kosajo s takimi, kot jih nameravam kupiti.
Pa se to, ce so bookshelfi enako efektivni kot samostojeci, potem lahko tudi bookshelfe.

Evo malo sem gledal po sam videl tele monitor bx2 za 230 eur, ali so bojsi kot te ki si mi jih predlagal. Kaj pa ojacevalnik se ga da dobiti za 100 eur.
lp

http://shrani.najdi.si/?19/i8/1KXDkYlN/...

To je moj stari ojacevalec. Se ga sploh da priklopiti na nove zvočnike, čeprav moraš zvočnike vklopiti direktno z žico in ali je sploh dovolj močen.
lp in hvala za vse odgovore

Zgodovina sprememb…

No nwm zakaj mi slike nočejo delat
Model technics su4vx
Power source 50/60 hz 220v, 390w

Malo sem se poglobil pa ugotovil na ima ojacevalec 65 w per channel, zvočniki pa izhodno moč 100w. Je to prehudo za ojacevalec.
piše da je za te zvočnike priporocena moč ojacevalca 30-100 w.
Zelo bi bil vesel ce bi mi odgovorili na vprašanja.
lp

Kaj ali nihče ne ve kako močen mora biti ojacevalec za dane zvočnike.

Noben zvočnik nima izhodne moči. Za začetek si naredi skupinico zvočnikov kateri sodijo v tvoj rang, nato začni brat reviewe, da boš vedu kaj je dobro/slabo. Za začetek lahko uporabljaš tvojega Technicsa, kasneje pa nadgradip za kaj močnejšega in novejšega.

No hitro sem pisal vhodno moč.
Par postov gor sem napisal tudi katere zvočnike
https://www.mimovrste.com/namizni-zvocn...
Kako pa izračunam moč, ki je na kanal. 1 kanal pomeni 2 vhoda za levi in desni zvočnik. A se da izračunati koliko w gre skozi en kanal, če vemo skupno vrednost ali je to čisto kakšna druga cifra.
Samo popravljate me, ko sem vse lepo in razločno (skoraj) napisal(mislim da smo se razumeli).
Še enkrat bi ti zvočniki pasali na ta ojačevalec, ki ga imam doma.
lp in hvala za odgovore

Moč na kanal pomeni da če je integrirec, kateri je ponavadi dvokanalen, pa da v podatkih piše da ima npr. 80W (rms) na kanal, ima moč 2x80W.
Glede moči, od viška glava ne bo bolela, verjami da s preveč moči ne boš skuril zvočnika, prej ga boš s premalo moči inposledično velikim popačenjem. Ti glej da nabaviš ene bookshelf zvočnike, kateri imajo cca. 165mm mid, tako da sem skoraj da prepričan, da pri takih suba ne boš pogrešal.

Kaj pa za ta moj konkreten primer
integrirc technics suv4x

zvočniki pa https://www.mimovrste.com/namizni-zvocn... videl sem, da v opisu piše, da je priporočen ojačevalec od 30 do 100w
Hvala za pomoč. Če sem prav razumel ima torej moj ojačevalec 130w in da lahko poganje 100w zvočnike ali jih ima 65w, kar je pa manj od 100w.

Še to, se mi bolj splača novega kupiti (ojačevalca), če bo zvok popačen.
lp

No res nobeden ne ve, če ti zvočniki in integrirc pašeta skupaj.

Pozdravljen. Situacija je taka. Ne vem točno kaj se pri zvočnikih gleda. Sem pa opazil, da ima monitor audio bx2 največ reviewew na yt ampak what hifi pa pravi, da so zvočniki dosti izbirčni pri izbiri ojačevalca. Pri takem denarju ne moreš ravno faliti, da zvočniki in ojačevalec ne bosta pasala.
Bi se dalo kje dobiti dane zvočnike, da jih lahko potem doma sprobaš, saj bi rad videl razliko med novimi in starimi zvočniki. Ali pri takem cenovnem razredu bolj gledas na specse in kupiš tisto, kar je najbolje.
Še to znanec ima ene dobre zvočnike, sicer pa so bili kupljeni v letu 1998 jm lab
http://www.gumtree.com.au/s-ad/manly/au...
To je pa največ, kar sem našel o specifikacijah.
Zanima me, ali je tehnologija zvočnikov v letih tako spremenila, da se lahko novi primerjajo s jm labsi, čeprav so bili to takrat zelo dobri zvočniki.
Kaj pa glede kablov, jih je potrebno kupiti ali so že zraven.
Kaj je pa glede zvoka bolje, torej da je več manjših zvočnikov ali manj večjih zvočnikov. Saj sem gledal tudi samostoječe. Kupil bom tisto, kar bo v tem cenovnem razredu najboljše nič ne gledam na obliko, torej mi je vseeno tudi če so samostoječi.
Gledal sem pa
https://www.mimovrste.com/prostostojeci...

Res še enkrat hvala ker si mi prisluhnil in lp

Janac ::

Pasal bo. Kaj se pri zvočnikih gleda? Zvočnike se SAMO posluša ;)

Janac je izjavil:

Pasal bo. Kaj se pri zvočnikih gleda? Zvočnike se SAMO posluša ;)

To vem, da se pri višjih cenovnih razredih (1000 eur) zvočnike pripelješ na dom in jih poslušaš, jaz pa gledam cenovni razred do 200-230 eur, kje boš pa te zvočnike dobil na dom, jih naročil na mimovrste, če ti pa ne bodo všeč jih pa poslal nazaj ali kaj.
Fantje, kaj pa vi predlagate.
Zelo bi bil vesel, če bi mi odgovorili še na vsa moja prejšna vprašanja.
lp

Zgodovina sprememb…

Kable je potrebno kupiti. Mimovrste link pa ne deluje...

Jaz sem res zadovoljen s SF-4030 in SA-270 ojačevalcem, pa sem dal za oboje skupaj malce več kot 300Eur... za ta denar takrat nisem dobil nič boljšega.

zvočniki pa izgledajo takole

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Janac ()

https://www.mimovrste.com/prostostojeci...
Tele zvočnike sem mislil, drugače se mi pa najbolj dopadejo heco victa prime 302.
A drugače so tile zvočniki leseni?
Tele SF niso tako znani. Je še zdaj tako, da greš lahko zvočnike probati k njim.

Ja, teli, ki si si jih zbral so OK.

Zvočniki seveda SO leseni :) Ni so to jogurtovi lončki.

In, če niso tako znani? Corrado pa ni več lastnik SF...je šlo nekemu Avstrijcu.

Okapi ::

Unknown_001 je izjavil:

2.1 če bo samo glasba.

Stvar okusa in opreme. Jaz muziko vedno poslušam na 7.0, s Pioneerjevim učinkom 7-ch Stereo in je zvok precej bolj "poln". Poleg tega imam tudi precej kvadrofonskih albumov, ki jih na 2.1 sploh ne moreš poslušati.

Okapi je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

2.1 če bo samo glasba.

Stvar okusa in opreme. Jaz muziko vedno poslušam na 7.0, s Pioneerjevim učinkom 7-ch Stereo in je zvok precej bolj "poln". Poleg tega imam tudi precej kvadrofonskih albumov, ki jih na 2.1 sploh ne moreš poslušati.

Opero poslušaš v surround?

Torej vsi tile, ki sem jih naštel se dobri, pa bi bila možnost, da bi jih pred nakupom kje poslusal.
lp

trgovina playroom?

Okapi ::

Janac je izjavil:

Opero poslušaš v surround?
Oper ne poslušam.

A mislite, da bi bilo možno, da bi jaz prinesel tja še stare zvočnike technics iz 80 let regalci, 50w input. Samo zato da bi ob istem času poslušal, da bi videl razliko. Takrat so bili to kar dobri zvočniki, samo verjetno bodo dandanes zvočniki za 200 eur prekosili tele, kajne.
Kako je pa drugače z ojačevalcem, če ga imaš vklopljenega tudi ko gledas tv, se bo možnost, da se bo pokvaril kaj zvišala.

Zelo verjetno ja...kontaktiraj playroom trgovino

12bot34 je izjavil:

A mislite, da bi bilo možno, da bi jaz prinesel tja še stare zvočnike technics iz 80 let regalci, 50w input. Samo zato da bi ob istem času poslušal, da bi videl razliko. Takrat so bili to kar dobri zvočniki, samo verjetno bodo dandanes zvočniki za 200 eur prekosili tele, kajne.
Kako je pa drugače z ojačevalcem, če ga imaš vklopljenega tudi ko gledas tv, se bo možnost, da se bo pokvaril kaj zvišala.

??

ne razumem

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Janac ()

Mislim, da z njim ne poslusas samo glasbe, vendar tudi gledas tv.

Zgodovina sprememb…

SuperVeloce ::

Monitor audio MR, katere si gledal so res zakon za svojo ceno. So dejansko nekdanji 2.gen BR serija (sedajšna 3.gen je pa bx), s precej nižjo ceno

SuperVeloce imaš ti te zvočnike. Zelo bi bil vesel kakšnega osebnega mnenja.
lp

Ne, trenutno še imam br2. Sem pa poslušal mr2 in mr5, mi zvenijo praktično isto kot br serija. Tudi ohišje, woofer in tweeter izgledata identična. Če je kaj razlike v lesu ali da ima kakšen cenejši crossover notri, jaz tega nisem opazil.

Br2 imajo lep zvok, mogoče rahlo svetel do nevtralen, odvisno od ojačevalca, trenutno jih imam na starejšem Marantzu. Basi so dokaj globoki za tako male zvočnike. Je pa postavitev in prava oddaljenost poslušalca še kar pomembna pri basih, čeprav tudi če jih imaš na leseni polici s knjigami, ob steni, je zvok super in se da izničiti bobnenje s postavitvijo in penicami v bass luknji. Kolikor vem imajo tudi mr4 bass luknjo spredaj, zato s postavitvijo ne bo toliko težav. Naj bi bili malo bolj picky z izbiro ojačevalca, ampak kar meni od ojačevalcev ni pasalo na teh zvočnikih, mi tudi na drugih zvočnikih ni.

Še eno vprašanje. Tole so tile zvočniki, ki jih imam doma. Mogoče se vi kaj bolje spoznate, pa mislite, da bodo ti novi zvočniki veliko boljsi od telih.

lp

Edina rešitev je, da jih poslušaš...

andro1 ::

Pozdravljeni,

zanima me, kateri sistem 5.1 zvočnikov priporočate za ojačevalnik Onkyo TX-NR636. Namreč sem zaenkrat bolj amater pri tem in me zanima vaše splošno mnenje. Zanimam se za zvočnike nekje od 300 do 450 eurov. Če ima ojačevalnik max watov 160 watov predvidevam, da pomeni, da subwoofer ne sme presežt 160 watov moči. Ali imam prav? Ojačevalec naj bi imel sedem kanalov po 160 watov. Kakšne kable priporočate? Kokr imam jaz informacijo, naj bi se to izjemno poznalo pri zvoku. Soba je velikosti 3,6 metra x 5 metrov. Stanovanje je v bloku. Zvočniki naj bi bili namenjeni poslušanju glasbe kot gledanju filmov.

Hvala

Ja imas 160w na kanal (in dva izhoda za woofer). Vsekakor lahko zvocnik preseze 160w rms, oziroma je zazeljeno sploh za woofer, ce ga bos bolj gnal. za 300eur pa bos tezko dobi nek 5.1 odlicen komplet zvocnikov.
Kabli? Za satelite srednjo debelino, za woofer lahko debelejsega. Baker je baker, vsaj za to ceno, ki jo bos ti gledal, ne bos dobil kaksnih fancy.

edit: 160w je za 6ohm. Pri 4ohm bi teoreticno moral malo paziti, da ga ne pregrejes, ampak si v bloku, tako da...

Zgodovina sprememb…

Ok razumem. Za kable, baker je baker, res je.
Se pravi je možno kupit tudi boljši sistem z 200 wat-nim subwoofer-jem?
Gledal sem sisteme od Harman Kardon HKTS 16 5.1 (Harman Kardon HKTS 9 BQ 5.1) ali kaj od Onkyo.

Pri taksnih sistemih z malimi sateliti je potrebno vedeti, da so precej svoh... nekih 10-20w na satelit. Vsekakor gre, vendar moras to imeti v glavi, ce bos kdaj poslusal/gledal zelo na glas. Prav tako poglej, ce tvoj ojacevalec omogoca rezanje nizkih frekvenc (recimo pod nekih 100hz) za satelite oz. ce to pocnejo ze sateliti sami.
Sicer so mozne taksne kombinacije, vsekakor pa moras vedeti da je ojacevalec misljen za malo mocnejse sisteme (vsaj tkole, za primer)

DarwiN ::

HKTS 16 bo boljši od Onkya... To je 360€... Potem pa lahko še izkoristiš Atmos, ki ga ta tvoj receiver podpira... Dodaš Onkyo SKH-410 nekje pod stropom in imaš 5.1.2 sistem za filme.. :P Neke moči sicer ne bo, ampak če si v bloku, potem tako ali tako...

Za kable pa lahko uporabiš ethernet CAT5 kabel, ki je praktično zastonj in menda lepo špila.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Prosim ne govorit neumnosti. 160 W/Ch (6 ?, 1 kHz, 1% THD, 1 Channel Driven, IEC), iz tega je razvidno da je 160W če deluje samo en kanal, pri 5 kanalih bo moči doosti manj. Sub je zmeri aktiven, tako da ga ne priklapljaš na močnostne izhode receiver, ampak je povezan samo preko RCA kabla. Super pri tem ojačevalcu je to, da ima aktivne kretnice. Bom si tekom dneva vzel čas pa probu sestavit en sistem v tvojem rangu.

Ok hvala zaenkrat za odgovore. Se priporočam taz. :)
Kaj pa pomeni aktivne kretnice?
Lep pozdrav

To pomeni da lahko v receiverju naštimaš, koliko nizko bodo zvočniki igrali. Se pravi da če imaš manjše monitorje, kateri niso sposobni odigrat nizkih frekvenc, le te porežeš in tako bo vočnik lepo igral tudi pri visoki jakosti/glasnosti.

Aja, pa ni težava, če je močnejši ojačevalec in so zvočniki bolj švoh, težava nastane v obratni situaciji, kjer se zna zgodit da želiš večjo jakost zvoka in ker ojačevalec ni sposoben lepo "pognat" zvočnikov, bo začel že spuščat enosmerno napetost, kar je pa strup za zvočnike, saj jih le s to uničiš. Primer, če so zvočniki deklarirani s 50W rms@4ohm, ni strahu da na njih priklopiš ojačevalec ki je deklariran z 70W rms@4ohm na kanal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: taz ()

Ok nekako probam razumet :). Bom mogel malo pogledat tudi specifikacije ojačevalnika.

AnotherMe ::

12bot34 je izjavil:

Malo sem se poglobil pa ugotovil na ima ojacevalec 65 w per channel, zvočniki pa izhodno moč 100w. Je to prehudo za ojacevalec.
piše da je za te zvočnike priporocena moč ojacevalca 30-100 w.
Zelo bi bil vesel ce bi mi odgovorili na vprašanja.
lp

Kaj tukaj ni jasno? Ojačevalec praviš da ima 65W na kanal, priporočena moč ojačevalca za te zvočnike pa je 30-100W - tore?

Odločil sem se za nakup zvočnikov samostoječih zvočnikov Focal, kasneje kupim še center zvočnik, po vsej verjetnosti, upam, da mi bodo služili :).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8320914 (18624) car100
»

Monitor Audio Bronze BX2

171777 (1216) 68bullitt
»

Nakup 5.1 zvočnikov

1810474 (9946) Paramedic
»

Ali je 5.1 sistem res samo za filme in ne za glasbo?

306585 (6027) Arntor

Več podobnih tem