» »

Skupina FIN4 vdirala v podjetja zaradi notranjih informacij za trgovanje

Skupina FIN4 vdirala v podjetja zaradi notranjih informacij za trgovanje

Slo-Tech - Pri vseh novicah o vdorih v računalnike različnih podjetij in organizacij je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo brali o vdoru, ki je imel bolj domiseln cilj kakor odnesti ter prodati številke kreditnih kartic. Domnevno severnokorejski vdor zaradi produkcije filma o ljubljenem vodji in kraja še neizdanih filmov sodi v kategorijo bizarno, vdor v podjetja z Wall Streeta in kraja notranjih informacij za špekuliranje z delnicami pa je dobro naštudiran in do potankosti izpiljen napad. FireEye sledi skupini FIN4, ki je vdrla v več kot sto ameriških podjetij prav s tem namenom.

Kot so zapisali v izčrpnem poročilu, so neznani napadalci tarče zelo dobro preučili. Vdirali niso z zlonamerno programsko opremo, temveč so s socialnim inženiringom. Pripravili so elektronska sporočila, ki jih je napisal materni govorec angleščine s poznavanjem poslovnega okolja in Wall Street, ki so jih tarče odprle. Zaradi okuženih priponk (največkrat so uporabljali makroje iz Visual Basic for Applications v sicer pristnih dokumentih) so izdale svoje prijavne podatke, hekerji pa so odprto točko dostopa izkoristili za pošiljanje novih sporočil, ki so delovala verodostojno, in so jim omogočila napad nadaljnjih žrtev. Z računalniki so komunicirali prek omrežja Tor. Pred uporabniki so se skrivali na več načinov, eden izmed bolj zanimivih je bila izdelava pravila v Outlooku za brisanje vseh sporočil z besedami hack, phishing, malware ipd., da sodelavci ne bi moglo opozoriti okuženega o vdoru.

Napadli so več kot 100 podjetij, izmed katerih je 68 odstotkov podjetij iz področij zdravstva in farmacije, 20 odstotkov pa svetovana na področju financ, združitev, prevzemov in pravnih zadeva. Vse razen treh kotirajo na NYSE ali Nasdaqu. Domnevajo, da so hekerji iskali informacije, ki bi jim omogočile napoved prihodnjega gibanja tečajev teh podjetij na borzi. Ni znano, ali so uspeli odnesti kaj vrednega in si s tem pritrgovati dobiček, so pa definitivno pridobili dostop do številnih podatkov. V vsaj enem primeru so imeli dostop do podjetja pred kasnejšim prevzemom. FIN4 je napade izvajal od srede lanskega leta dalje, primer pa sedaj preiskujejo tudi organi pregona.

6 komentarjev

Phantomeye ::

Severna koreja itak ne bo zanikala, haha.

Isotropic ::

dvomim, da je bila to best korea.

Phantomeye ::

Isotropic je izjavil:

dvomim, da je bila to best korea.


Sej pravim, vse države bodo zanikale, s koreja itak ne bo, ker hočejo pokazat, da so oni tud badass. :D tud, ce je potrebno pobrat zasluge za delo drugih

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

tut dvomim, da so to state actors.

RuskiSnajper ::

kaj pa skupina NSA ?

antonija ::

NSA pa res ni treba izvajat phishinga za pridobit informacije o podjetjih... verjetno samo potrkajo na vrata in si vzamejo kar koli pac rabijo. Za preprecevanje terorizma se razume :))

V novici mi manjka podatek da je nekdo na borzah zasluzil veliko vec kot je statisticno sprejemljivo. Razen ce to sploh nebi bil izreden primer, ker vodilni v podjetjih ze imajo dostop do takih informacij in grem stavit da jih izkoriscajo na polno, seveda na zakonit nacin (ali pa vsaj na sodiscu nedokazljiv nacin).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iranski Iridium dva meseca v miru prečesaval Citrixovo omrežje?

Oddelek: Novice / Varnost
135536 (2957) FireSnake
»

Hekerji iz HBO-ja odnesli posnetke in scenarije

Oddelek: Novice / Varnost
127664 (6145) magha
»

Hekerski vdor v Yahoo prizadel 500 milijonov uporabnikov

Oddelek: Novice / Varnost
2213197 (11433) Saul Goodman
»

Vdor v Neiman Marcus resnejši od prvotnih ocen, naslednja žrtev Michaels

Oddelek: Novice / Varnost
145820 (3263) M.B.
»

Soustanovitelj Pirate Baya bo izročen Danski, grozi mu šest let zapora

Oddelek: Novice / Tožbe
128300 (5653) Mipe

Več podobnih tem