Forum » Programska oprema » Varnostno brisanje trdega diska
Varnostno brisanje trdega diska
AnotherMe ::
Rad pa bi naredil naslednje:
Laptop (macbook pro, ki ga imam namen prodat) bi rad zagnal z usb ključka, s "programom", s katerim bi lahko temeljito pobrisal vse podatke (se pravi tudi prepisal prazni prostor oz. kar vse, ipd).
Sistem bi potem na novo namestil z inštalacijskega USB.
OSX sicer ima opcijo nekega "varnostnega" brisanja podatkov, zadevo sem tudi preskusil, ampak glede na to, da je 1tb disk "varnostno" zbrisal v parih minutah, mislim, da ni najbolj učinkovit :)
Iščem torej "program", ki bi mi to omogočal, predvidevam, da obstaja kaka usb varjanta linuxa, našel sem jih že nekaj, ampak, bi rad še kako mnenje uporabnika, ki je to že delal.
Hvala!
lp
Laptop (macbook pro, ki ga imam namen prodat) bi rad zagnal z usb ključka, s "programom", s katerim bi lahko temeljito pobrisal vse podatke (se pravi tudi prepisal prazni prostor oz. kar vse, ipd).
Sistem bi potem na novo namestil z inštalacijskega USB.
OSX sicer ima opcijo nekega "varnostnega" brisanja podatkov, zadevo sem tudi preskusil, ampak glede na to, da je 1tb disk "varnostno" zbrisal v parih minutah, mislim, da ni najbolj učinkovit :)
Iščem torej "program", ki bi mi to omogočal, predvidevam, da obstaja kaka usb varjanta linuxa, našel sem jih že nekaj, ampak, bi rad še kako mnenje uporabnika, ki je to že delal.
Hvala!
lp
Malo sem prej pretiraval - ni bilo narejeno v par minutah - ampak dalj ko eno uro pa tudi ni trajalo...
Mislim, da je enako - delal sem po temle:
http://www.makeuseof.com/tag/securely-w...
Sej tukej ne gre samo za meka - rad bi našel kak uporaben program tudi za druge sisteme.
dban je recimo precej "hvaljen" - mnenje?
lp
Mislim, da je enako - delal sem po temle:
http://www.makeuseof.com/tag/securely-w...
Sej tukej ne gre samo za meka - rad bi našel kak uporaben program tudi za druge sisteme.
dban je recimo precej "hvaljen" - mnenje?
lp
samotest ::
Trenutno mi je na to temo najljubša ideja, da vklopiš enkripcijo na (data) particiji in nato izbrišeš na način, da je izgubljen ključ za enkripcijo. Metoda zavisi od HW/OS na voljo. Tipično bi v OS vključil enkripcijo (na OSX Maverick je to FileVault) na data particiji, nato pa preformatiral.
dela ::
Jaz delam po tem postopku. Snameš en novejši linux live cd (lahko bootaš s ključka) in pozorno slediš navodilom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dela ()
In današnje poročilo ;)
Poiskusil sem z dban, vendar je bilo nekaj narobe in mi ni hotlo bootat z usb. Zato sem naredil brisanje kar z vgrajenim orodjem v osx. Nastavil sem na 3 prehode in po dobrih 4 urah je bila zadeva končana. Disk sem nato odmontiral, ga dal v dock in poskusil obnoviti podatke (recuva), pustil laufati čez noč, zjutraj ni našel ničesar (z recuvo sem sicer še večkrat uspešno rešil do 90% datotek z pobrisanih in formatiranih diskov).
Sklepam lahko, da je secure erese v OSX zadovoljivo dober za večino uporabnikov.
In zakaj ni delal dban? Nevem, na drugem laptopu mi dela brez problema. Prav tako tudi na parih kištah... Možno da je bil kak problem ker sem boot usb delal na windows mašini (rufus)?
Hvala vsem za sodelovanje, če bo še kaka pametna ideja padla, pa ne bom nič jezen! :)
lp
Poiskusil sem z dban, vendar je bilo nekaj narobe in mi ni hotlo bootat z usb. Zato sem naredil brisanje kar z vgrajenim orodjem v osx. Nastavil sem na 3 prehode in po dobrih 4 urah je bila zadeva končana. Disk sem nato odmontiral, ga dal v dock in poskusil obnoviti podatke (recuva), pustil laufati čez noč, zjutraj ni našel ničesar (z recuvo sem sicer še večkrat uspešno rešil do 90% datotek z pobrisanih in formatiranih diskov).
Sklepam lahko, da je secure erese v OSX zadovoljivo dober za večino uporabnikov.
In zakaj ni delal dban? Nevem, na drugem laptopu mi dela brez problema. Prav tako tudi na parih kištah... Možno da je bil kak problem ker sem boot usb delal na windows mašini (rufus)?
Hvala vsem za sodelovanje, če bo še kaka pametna ideja padla, pa ne bom nič jezen! :)
lp
Nič ne piše glede bootanja dban-a z usb... Za cd/dvd posnet, pa bi bil že podvig, da najdem mašino z pečico ;)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | brisanje diskovOddelek: Informacijska varnost | 9257 (7735) | peko_deko |
» | Po nesreči formatiran disk (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 14789 (12227) | SloBiscuit |
» | Nov članek: Trajno brisanje podatkov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Nova vsebina | 8845 (5903) | MrStein |
» | os x na pc (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 6264 (4786) | bluefish |
» | MacLockPick - avtomatizirana kraja podatkovOddelek: Novice / Zasebnost | 3959 (2758) | poweroff |