» »

Elektronski računi 01.01.2015

Elektronski računi 01.01.2015

1
2
»

suzanakovse ::

Živjo!

Oče je za izdajanje računov proračunskim uporabnikom zakupil uporabo programa Minimax, za ostale piše račune v wordu ali excelu. Končno sva prišla do pisanja prvega računa in do konkretnih vprašanj. Kar nekaj stvari bo treba še razčistiti v ponedeljek...

Sem pa v vaši debati našla rešitev za problem, s katerim sem se ubadala celo popoldne. :) Ko bi le kje v navodilih pisalo, da če dig. potrdilo preneseš v mozzilo, ga moraš tudi v int.expl. ;)

UjPlus ::

[st.citat p4702057]
Kolikor sem bral je DURS izdal stališče, da je PDF poslan v prilogi računa (torej kot del računa) OK z vidika Dursa. Jaz uporabljam *** in bi lahko samo izbral prejemnika, dodal št-računa, pustil vse postavke 0 in dodal PDF računa v prilogo. Na PD račuan v prilogi bi pa napisal PRILOGA RAČUNA ŠT. in je s tem sestavni del računa. Zakonsko je ustrezno, da se pošlje PDF račun s elektronskim podpisom. Edino digitalno potrdilo boste rabli vseeno, da lahko pošljete na Upravo RS za javna plačila ta račun.
.


POPRAVEK:
Prilagam nekaj pojasnil in virov. Jasnega odgovora na to temo nisem zasledil, priporočam, da se obrnete na DURS in UJP in boste dobili odgovor s pravilno pravno razlago in težo, saj so le oni pristojni za takšna pojasnila. Vsi ostali vam lahko le navajamo vire od njih in jih skušamo pravilno tolmačiti za praktično uporabo.

Pravno formalno zgornji citat ne zdrzi za pošiljanje e-računa proračunskim uporabnikom, zaradi razlage DURS-a (glej zadnje pojasnilo). Za vse ostale uprabnike pa v skladu z notranjimi pravili iz paprinatega računa naredite PDF (ustrezno in v skladu s pravili uničite original) in s tem imate nov original računa v PDf, ki ga lahko pošljete uporabniku v e-obliki.

"V sistemu e-računov pa so osnovni podatki skupaj z zneskom za plačilo v e-računu, vsi ostali podatki pa v prilogi e-računa, pri čemer se mora e-račun sklicevati na to prilogo. Seveda pa se lahko izdajatelj odloči, da v e-račun vključi vse obvezne sestavine, kot veljajo za potrebe DDV."

VIR:


"16.Kako v eSlogu pripraviti zbirne avansne račune, saj gre za več podatkov, kot jih lahko vpišemo v eSlog?

Če želi izdajatelj računa prejemniku posredovati še dodatne informacije, ki jih ne more zajeti v ovojnici eRačuna ali v eRačunu, jih posreduje v prilogi eRačuna, in sicer na način, da je proračunskemu uporabniku berljiv (.pdf ali vizualizacija)."

VIR:

"2. Katere zahteve morajo biti izpolnjene, da je elektronski račun ustrezna podlaga za odbitek DDV in verodostojna listina za druge davčne vidike?

Tudi PDF dokument, poslan po e-pošti, je elektronski račun, ki se mu ne sme odreči veljavnosti zato, ker je bil posredovan po e-pošti. Če ta dokument nima varnega elektronskega podpisa, je treba zagotoviti predpisane pogoje iz četrtega odstavka 84. člena ZDDV-1 na drugačen način, s postopki za nadzor poslovanja, ki zagotovijo zanesljivo revizijsko sled."

in še:
"Ali se račun v pdf obliki, poslan po elektronski pošti, šteje za elektronski račun?
Odgovor:
Da, pomembno je le dejstvo, da je bil tak račun izdan in prejet v elektronski obliki."

in še:
"V praksi se bo lahko zgodilo, da bo isti račun poslan tako v papirni kot v elektronski obliki oziroma bo pomotoma elektronski račun večkrat poslan. Kako je v takem primeru z DDV obveznostjo, če se za isto dobavo izda elektronski in papirni račun ali če se isti račun večkrat pošlje?
Odgovor:
Računi, izdani v elektronski obliki in računi, izdani v papirni obliki, so med seboj enakovredni. V opisanem primeru pomeni, da sta izdana 2 enakovredna, originalna računa. Praksa izdajanja dvojnih računov bi bila po našem mnenju v nasprotju z računovodskimi standardi, ki določajo, da morajo knjigovodske listine (v papirni obliki ali v elektronski obliki) izkazovati poslovne dogodke verodostojno in pošteno. Zato hkratno izdajanje elektronskih in papirnih računov za en poslovni dogodek ni dopustno."

VIR:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...
UjPlus programska oprema za izdajanje e-računov proračunskim uporabnikom
www.UjPlus.si

UjPlus ::

mojca je izjavil:

Ales je izjavil:

...prvič zato, ker jim bodo proračunski uporabniki skladno s poslanim računom nakazali 0 EUR za opravljeno storitev


Na strani proračunskega uporabnika je računovodja, ki vas bo opozoril v primeru nepravilnosti ali vam zavrnil nepravilno izstavljen račun. Tako, da zaradi tega pošiljatelj e-računa sigurno ne bi bil ob denar, le poslal bi kasneje popravek že poslanega računa.

Če pogledate izdane račune v zadnjih mesecih boste videli, da se v XML-jih ne samo na strani ponudnikov storitev (UJPLUS, bančni računi, druge programi) ampak tudi na strani UJP (Uprave RS za javna plačila) izdajanaja e-računov razlikujejo XML datoteke po podatkih. Razlog je povsem preprost: Sistemi vseh se neprestano dopolnujejo po funkcionalnostih.

Primer: Uprava RS za javna plačila nima obrnjene davčne obveznosti, zato uporabniki pri njih izberejo "neobdavčeno" in nato v besedulu računa opredelijo vse ostale podrobnosti. Račun seveda tako ni povsem tehnično pravilno narejen z vidika eSloga, toda za zdaj velja, da je takšno početje dovoljeno. Proračunski uporabniki takšen račun tudi sprejmejo in v primeru, da pošiljatel katero zadevo pozabi se ga zaprosi za dopolnitev.

UJPlus se je v zadnjih mesecih tudi nadgradil in ima npr. vse stopnje: 0%, 8%, 9,5%, 22% in neobdavčeno in lahko uporabniki izstavljajo e-račune pravilno, brez dodatnih tekstovnih pripisov.
* 8% davčna stopnja je za kmete s pavšalom.

kempi29 ::

S hitrim pričetkom uporabe portala, se je takoj pokazal nedodelan program z napakami. Komponenta za podpis, deluje samo, če je certifikat v IE, sicer je ne moreš prepričat da bi delala z firefox-om. Velik spodrsljaj. Da ne govorim o napakah na spletni strani..

robba22 ::

Si uvozil certifikat v windowse? Meni čisto normalno dela na FF in Chrome, tako da mislim, da je težava pri tebi.

kempi29 je izjavil:

S hitrim pričetkom uporabe portala, se je takoj pokazal nedodelan program z napakami. Komponenta za podpis, deluje samo, če je certifikat v IE, sicer je ne moreš prepričat da bi delala z firefox-om. Velik spodrsljaj. Da ne govorim o napakah na spletni strani..

MB_DS ::

Pozdravljeni,
sem nov uporabnik tegale portala, ker nikjer drugje na internetu nisem našel uporabne dokumentacije...

zanima me torej sledeče:
Je kdo uspel pripraviti program, ki generira veljaven elektronski podpis za Eračun, ki se ujema po shemi, ki jo zahteva portal UJPnet?

ker jaz se že kak mesec ukvarjam z zadevo, pripravil sem ogromno podpisov, ki so bili po vseh možnih standardih in shemah veljavni, ko pa sem jih naložil v testno okolje na portalu UJPnet, sem pa dobil odgovor, da je dokument neveljaven...

100% se strnjam s tem kar pravi Ericssony, da so poponoma brezveze zakomplicirali shemo in s tem v bistvu onemogočili uporabo katerekoli generične knjižnice za generiranje Xades podpisa...
(mimogrede, podpis, ki ga zahtevajo je (vsaj približno) XADES-BES. XMLDSIG ni dovolj)

Če je omenjen podvig komurkoli uspel in bi bil pripravljen deliti svojo programsko kodo, bi mu bil res neznansko hvaležen.

Lep pozdrav vsem

Ericssony ::

Če koga zanima pomoč pri implementaciji podpisovanja eRačuna po "našem" standardu me naj kontaktira na zasebno. Imam narejeno podpisno komponento (C#), ki eRačun podpiše po shemi kot ga zahteva eSLOG. Podpisan eRačun uspešno prestane preverjanje preko storitve za preverjanje digitalnega XML podpisa.

mm&r ::

Tudi jaz imam izdelano orodje/knjižnjico za podpisovanje e-računov, če bi kdo rabil.
Output ustreza predpisanim shemam oz. obliki in se dnevno uporablja tako za UJP kot za ostale posrednike e-računov.

Možna je uporaba na več načinov:
1. Kot C# .NET knjižnjica za uporabo v .NET aplikacijah, mogoče jo je klicati tudi preko COM-a iz drugih programskih jezikov.
2. Konzolna aplikacija, ki se jo uporablja iz command prompta npr. Sign.exe datoteka.xml

Če koga zanima me lahko kontaktira na ZS.

TRIROG ::

Mi lahko kdo pojasni v čem je razlika med e-SLOG računom in e-SLOG enostavnim računom?
Katro specifikacijo naj uporabimo za izdajanje e-računov?

Ericssony ::

Tukaj je celotna dokumentacija za e-SLOG.
Uporablja se XML enostavni račun verzije 1.6

TRIROG ::

Hvala!
Sem sicer imel v mislih uporabo enostavnega tudi sam.
V čem je fora, da obstaja še "ne enostavni" račun?

prtenjam ::

Po krajši komunikaciji z Ericssony sem prejšni teden na GitHub-u objavil .NET knjižnico za podpis digitalnega računa. Koda ni optimalna, njena prednost pa je v dejstvu, da ne potrebuje nobenih zunanjih referenc in deluje tudi na .NET 3.5.

Povezava do knjižnice pa je sledeča: https://github.com/MPrtenjak/MNetESlog
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UJP Eracuni - B2B

Oddelek: Programiranje
142765 (1089) matmul
»

E-račun

Oddelek: Programiranje
217085 (3848) ivanhoe5x
»

e-Računi nove zahteve

Oddelek: Programiranje
82841 (2433) smarkic
»

Postopek eRačun

Oddelek: Programska oprema
123120 (2469) refaktor
»

E-računi - ovojnica

Oddelek: Programiranje
62659 (2503) Malajlo

Več podobnih tem