» »

[Windows 10] Vprašanja in težave

[Windows 10] Vprašanja in težave

««
141 / 142
»»

Buggy ::

Ko das ven novo 16GB RAM palcko dela. Kaj pa ce das staro ven in probas samo z novo?
Ce samo z novo ne dela potem je jasno RAM fuc in ga vrni.

Kroos ::

Je kdo prenašal Windows 10 Pro (Retail verzija), ki ga je imel aktiviranega z digitalno licenco, iz starega PC-ja na nov PC?

Sledil sem navodilom na Tom's hardware in podobnih straneh, kjer je omenjeno, da moraš zagnati Troubleshooter, nato pa dati, da si zamenjal hardware in ti ponudi reaktivacijo na novem PC-ju. V tistem obrazcu, kjer izbiraš sistem za reaktivacijo, vidim le star PC, novega pa ne. Oba sistema sta Win 10 Pro, nista pa nameščena iz istega ISO-ta. Je to problem? Bi moral star PC poformatirati ali kako drugače deaktivirati Win licenco tam, da jo lahko uporabim na novem PC-ju?

Ta Win 10 je bil nadgrajen iz Win 8.1, ki sem ga leta nazaj dobil iz MSDNAA.

Eliaz ::

Win 8.1 pozabi, ker je brez podpore. 10 ali 11. Najbolj smiselno je izvesti nadgradnjo na 10, da prideš brezplačno do aktivacije. Ali programi in dokumenti ostanejo ali ne, lahko izbereš na začetku namestitve - vstavi DVD ali USB ključ in poženi setup.exe.

Kroos ::

Nisem nameraval uporabljat Win 8.1, pač pa pravim, da je bila verzija obstoječih Windows nadgrajena iz 8.1 na 10, ko so se izvajale nadgradnje pred leti. Govoril sem tudi z Microsoft podporo in pravijo, da MSDNAA licence niso prenosljive, čeprav piše, da so retail. Sem pustil licenčne Win 10 na starem PC-ju, ki se bo uporabljal v druge namene, sam pa sedaj uporabljam Win 11.

milci58 ::

Kako odpravim ta napis v windows 10 nekatere nastavitve upravlja vaša organizacija?

sbawe64 ::

2020 is new 1984
Corona World order

milci58 ::

Ja sem probal pa še vedno piše windows 10 nekatere nastavitve upravlja vaša organizacija.

polozweii ::

Ali win 10 samodejno pregleda zunanji preko USB priklopljen disk in pošlje stvari ki se mu ne zdijo pristne v karanteno?
Če da, kje se da preverit če je to vklopljeno/izklopljeno?

Da, gleda preko windows defenderja.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 je izjavil:

Da, gleda preko windows defenderja.

Stvari ki mu niso všeč tudi dejansko odstrani iz diska da jih potem niti v drugih OS ne moreš več videt oziroma so za vedno izgubljene?

pegasus ::

Koliko časa se vam namešča KB5033372 ?

Gledam ga že ene 20min, pa je prišel celo do 44% ...

Han ::

Odvisno od platforme (procesorja, diska, spomina). Na 15 let starem Centrino prenosniku brez SSD je trajalo več kot pol ure, na Core i9-9900K in SSD pa okrog 5 minut.

Sprašujem da ne bom kasneje ugotavljal da na zunanjem disku manjkajo stvari, disk z OS pa bo medtem že sformatiran.

Han ::

Izklopi sprotno zaščito in dodaj izjemo za črko zunanjega diska... Sprotno zaščito Polkna namreč po določenem času vklopijo nazaj.

k4vz0024 ::

Po posodobitvi Win 10 sistema, nikakor ne morem nastaviti, da bi ob odprtju pokrova slika iz zunanjega monitorja "preskočila" na zaslon prenosnika. Pred temi MS posodobitvami, se je slika ob odprtju pokrova prenosnika, ostala na zunanjem monitorju. V nastavitvah niti ne morem odkljukati, da naj bo zunanji zaslon primarni.

Pri nastavitvah, kaj naj se zgodi ob zapiranju pokrova prenosnika sem nastavil ničesar. V čem je problem?

smbg ::

Ve kdo kako izbrisati bližnjice do bivših mapiranih omrežnih povezav?

Sem probal že hackati po registru pa mi ne uspe najti tega.

Slika stanja:
https://ibb.co/JcKx9Y3

EDIT Sem že našel:
Potrebno je narediti:

mountvol Y: /D

potem pa še ubiti explorer.exe in ga ponovno zagnati

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: smbg ()

-Imata Win XP in Win10 že v osnovi vgrajen program proti zlonamernim programom -anti malware ?

- Če ja, ali ta deluje po difoltu ali ga je treba prej vklopit?

- Kako tak program deluje?
1. Tako da znotraj Windowsa blokira dostop do fajla, sam fajl na zunanjem disku pa ostane nedotaknjen?
2. Tako da fajl uniči na zunanjem disku zato ob priklopu na neki drugi OS ta fajl ne bo več deloval?
3. Drugače?

Win 10 ima windows defender, ki tako datoteko avtomatsko vrže v karanteno (na zunanjem disku je torej ni več).
2020 is new 1984
Corona World order

Je možno da je taka datoteka včasih del programa zato se ga ne bo več dalo inštalirat?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

MIHAc27 ::

XP antivirusa nima vgrajen že v osnovi. 10 ga ima. Lahko se ga onemogoči.

Če prenašaš program skupaj z kakim crackom, ga bo na 10 skoraj zagotovo pohopsalo in vrglo v karanteno. Program ponavadi potem ne bo delal kot mora. A je zadeva res neverna ali ne je težko reči.

mtosev ::

Microsoft Windows 10 ESU subscriptions will start at $61 per year
https://www.notebookcheck.net/Microsoft...
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Danes dobil tole od microsofta. Imam stari skylake prenosnik, ki ni kompatibilen z windows 11.

KTr1sk ::

mtosev je izjavil:

Danes dobil tole od microsofta. Imam stari skylake prenosnik, ki ni kompatibilen z windows 11.

In kaj te zanima, saj to je že dolgo znano, saj Windows 10 še bo delal, samo varnostne popravke ne bo več prejemal.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

V resnici me nič ne zanima. Samo sem hotel deliti tukaj tole sporočilo.

MrStein ::

Kako velik Recovery partition imate na Windows 10?

En update je namreč padel, ker ni bil dovolj velik. V dokumentaciji sicer piše, da je potrebno v tem primeru povečati in so zraven navodila, ampak tam piše, da kreiraš particijo veliko 250 MB, na tem PC pa je že bil 500 MB velik.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Na 1gb razširi.
2020 is new 1984
Corona World order

KB5034441 te žuli ?
Nekje na HDD boš našel WinRE.log, kjer piše :

MeetPartitionRequirements WinRE WIM size
MeetPartitionRequirements Required free space
ter nato sklep: da ali ne

Privzeto je winre particija velika okoli 500 Mb
https://superuser.com/questions/1827925...
Ms je dobro zakompliciral:

https://learn.microsoft.com/en-us/troub...

For Windows operating systems prior to Windows 10, version 2004 or Windows Server 2022:

If the partition is smaller than 500 MB, it must have at least 50 MB of free space.
If the partition is 500 MB or larger, it must have at least 320 MB of free space.
If the partition is larger than 1 gigabyte (GB), it must have at least 1 GB of free space.
For Windows operating systems later than Windows 10, version 2004 or Windows Server 2022, the partition must have at least 200 MB of free space.

The partition must use the following Type ID:

DE94BBA4-06D1-4D40-A16A-BFD50179D6AC

The Windows RE tools should be in a partition that's separate from the Windows partition. This separation supports automatic failover and the startup of partitions that are encrypted by using Windows BitLocker Drive Encryption.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

In ker je winre particija velika +500 MB, bi moralo biti na njej vsaj 320 MB prostega prostora.

https://www.tenforums.com/installation-...

Edit
Ker so ms eni veliko pizdeki, se ta WinRE.log pojavi samo na eksplicitno željo (ukaz), drugače nimaš pojma, kaj je narobe

reagentc /enable /logpath c:\WinRE.log
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Ponavljam, brez vrstic, ki bi lahko zmedle bralca:

MrStein je izjavil:

Kako velik Recovery partition imate na Windows 10?

;)
Motiti se je človeško.

546MB pravi Windows.

jedateruk ::

Imam windows 10 home. Ko grem ven iz spanja, mi od včeraj pokaže lock screen, potem še sliko z gumbom za vpis, čeprav nimam gesla. Lock screen sem že ukinil v z NoLockScreen v regeditu. Še vedno mi kaže sliko računa in gumb za vpis. Na Netplwiz mi ne kaže možnosti vklopa ali izklopa prijave:
. Imam skrbniški račun. Ni drugega računa v mojem računalniku.
Kako se lahko znebim še tega prikaza za vpis?

Zgodovina sprememb…

Nadaljevanje: 2 dni se tudi dogaja, da ko gledam video na spletnih straneh, gre windows po 15 minutah brez tipkanja in premikanja miši v spanje. Nekaj ne dela prav, kako lahko to popravim? Zdi se mi, da sem po nesreči kliknil na "obnovi privzete nastavitve načrta" v nastavitvah porabe energije. Kaj mora biti izbrano pri Večpredstavnostnih nastavitvah? Če ima to sploh kaj zveze s tem, da gre windows v spanje pri gledanju videov.

Zgodovina sprememb…

Tole je za w11
Disable Login Screen After Sleep
https://www.guidingtech.com/top-ways-to...

za w10
https://winbuzzer.com/2020/06/16/window...

Kateri power plan imaš izbran ?

Daj na balanced in povečaj timeout za spanje
https://www.tenforums.com/tutorials/284...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Za lock screen sem našel rešitev v regeditu na HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon, tam je že bil DisableLockWorkstation, ampak z vrednostjo 0. Ko sem nastavil 1, mi po končanem spanju spet takoj pokaže namizje.
Za to, da mi gre v spanje, je verjetno krivo, da sem odstranil zvočnike. V nastavitvah porabe energije imam uravnoteženo z 10 minut do izklopa zaslona in 15 do spanja. Če ne gledam videa in nič ne delam, se zaslon izklopi po 10 minutah. Če pa gledam video na spletni strani, se zaslon ne izklopi, računalnik pa gre v spanje po 15 minutah. Ko grem na powercfg -requests med predvajanjem videa v brskalniku, mi za vse razen display kaže None. Verjetno morata biti priklopljeni napravi za sliko in zvok za izklop spanja med predvajanjem videa v brskalniku.

Zgodovina sprememb…

srus ::

Po zadnji posodobitvi se mi v vseh oknih File Explorerja zgoraj nad meniji prikazuje nadležen rumen izpis "Not backed up". Kakšna ideja kako se ga znebiti?

Google najde le to: https://answers.microsoft.com/en-us/win...

Če ga povzamem - neuporaben nasvet nadebudnega support dečka s podkontinenta, nerganje uporabnika, da so njegove datoteke njegove, ne Microsoftove in predlagana rešitev - izbris OneDrive. Kar nekako pomeni kot da bi zdravniki zdravili nahod z rezanjem nosov.

Kakšna ideja kako se iznebiti nadležnega izpisa?

Zalaufal sem 2 leti neuporabljen laptop ki sem ga pred tem le redko uporabil. Najprej je pokazalo nekaj s CMOS.
Ko ga danes prižgem ni javilo CMOS -pomeni da se je baterija napolnila in mi ni treba po novo.
Bios se je zaradi prazne baterije verjetno resetiral. Ne vem če bi kaj drezal notri dokler vse deluje. Kar me trenutno moti je samo to da hladilni ventilator na trdo menja hitrosti- lahko da je bilo tako že prej se ne spomnim.

Glede Windowsa me zanima če lahko stari disk (notri je bil HDD z Win10) zamenjam z drugim HDD ali SSD (tudi z naloženim Win 10) iz drugega prenosnika oziroma kaj to potegne za sabo..
Včeraj sem dal notri SSD z Win10 in je najprej pokazalo moder ekran za Recovery. https://ibb.co/R2Bz0kZ
Izbral sem Restart my PC in prišel v Windows. Pomeni da ob menjavi diska windows 10 sam poskrbi za gonilnike in vse ostalo?

Kar sem opazil je da na označenih tipkah ne morem spreminjati svetilnosti. Kako se spreminja v nastavivah windowsa še iščem.
Opazil sem tudi da je ob Shut down na voljo še Restart ne pa tudi Standby zato ko zaprem in dvignem pokrov ostane tema. Mogoče je bilo na tem windowsu že prej tako. Obstajajo v ozadju kakšne prednosti tega in je odsotnost Standby le obstranska posledica?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

Jutri bo 9 let od kar so izdali Windows 10

srus je izjavil:

Po zadnji posodobitvi se mi v vseh oknih File Explorerja zgoraj nad meniji prikazuje nadležen rumen izpis "Not backed up". Kakšna ideja kako se ga znebiti?

Google najde le to: https://answers.microsoft.com/en-us/win...

Če ga povzamem - neuporaben nasvet nadebudnega support dečka s podkontinenta, nerganje uporabnika, da so njegove datoteke njegove, ne Microsoftove in predlagana rešitev - izbris OneDrive. Kar nekako pomeni kot da bi zdravniki zdravili nahod z rezanjem nosov.

Kakšna ideja kako se iznebiti nadležnega izpisa?

Windows10 File History ?
https://www.tenforums.com/backup-restor...

https://www.windowscentral.com/how-use-...

Imaš nameščen Microsoft OneDrive in vklopljen sync ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

scythe ::

Rabim en nasvet za WIN10

Kloniral sem stari disk SSD(Samsung 970EVO 500GB) na hitrejši disk(Samsung 990PRO 1TB). Zakaj se WIN10 zdaj počasneje vpisuje po vpisu gesla? To govorim o 10-15sec počasneje, tudi nekatere datoteke počasi odpre.
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Si probal, če je isto v safe mode?

V safe modu pridem na namizje v 1.5sec po vpisu gesla.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: scythe ()

bluefish ::

Torej nek gonilnik. Na novo namesti driver za SSD oz. Samsung Magician.

Probal, nič bolje. Imam zadnjo verzijo Samsung Magician in zadnjo verzijo Firmware za SSD, vsaj tako mi piše pod update Samsung Magician

Probaj vse aplikacije, ki jih imaš pri zagonu disajblati, da vidiš če je to krivo.

Našel napako, odklopil 3 HDD diske in dela tako kot mora. HDD diski so se uporabljajo samo za arhiv(za načrte,slike,filme,dokumente...), tako da mi ni jasno, zakaj prihaja zdaj do tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: scythe ()

...lahko poskusis in namestis ponovno se chipset driverje (prej jih odstrani z "Revo uninstaller" in pobrisi ves legacy). Jaz imam po kloniranju iz manjsega NVMe na vecjega zdej problem pri loadanju dolocenega spila, kjer je bilo to prej instantno, zdej pa nekako tako kot pri tebi. Sam boot sistema pa ni problematicen. gre samo za dolocen spil, ki pa je na drugem disku kot ta ki je bil kloniran. Meni sicer chipset driver ni pomagal, cakam na clean install, ko bo W11 24H2

Eliaz ::

tako ja aomei

fender2206 je izjavil:

Pozdravljeni

Ravno danes sem mojo matično ploščo dodal še 16Gb rama in sicer 2666 Mhz od od Netaca DDR4 sedaj ih imam skupno 32Gb
Plošča je od ASUS H610M-K D4 ,procesor intel 12th Gen Intel(R) Core™ i5-12400 2.50 GHz,grafika GeForce GTX1660
Problem je sledeči,ko želim na novo naložit windowse preko USB ključa RUFUS direkt sa podpore Microsoft mi na 32 Gb rama takoj na začetku inštalacije pokaže modri zaslon ali zaslon smrti ko pa dam venn 16Gb pol normalno inštalira
Kaj bi lahko bil vrzok prosim pomagajte mi prosim

Hvala vnaprej in lep pozdrav

problem je verjetno v slabih pinih med procesorjem in matično ploščo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eliaz ()

problem je verjetno v slabih pinih med procesorjem in matično ploščo

??? do exlpain @komponetko maister, zakaj mu dela z batchom 16Gb Rama ker je problem v slabih pinih med procesorejem in MB, karkoli ze to pomeni WTF?!?

Dual Chanel in en Chanel ima slab stik?
Motiti se je človeško.

Plata ima dva RAM slota, torej nikoli ni imel dual chanel, ce se sedaj igra z dvemi 16GB cokoladkami RAM-a, je pa lahko problem v slabem stiku v RAM slotu, ki ni bil uporabljen...kar pa je dalec od tega... "problem je verjetno v slabih pinih med procesorjem in matično ploščo " FFS!!!
««
141 / 142
»»