Forum » Operacijski sistemi » [Windows 10] Vprašanja in težave
[Windows 10] Vprašanja in težave
boogie_xlr ::
OEMs are no longer required to make Secure Boot settings user-configurable, meaning that devices may optionally be locked to run only Microsoft-signed operating systems.Torej OEM lahko zaklene laptop/wp tako, da ne bo mogoče poganjati drugih OS. Zanima me, kakšna bo praksa v resnici.
AvtoR ::
In kaj je ova cena 200€? kaj so fukjeni? ni blo receno da bo 100 in 120$?
Mah, to je bolj mamac za tiste, ki imajo 7 in 8 verzijo, da se čimprej prestavijo na verzijo 10.
Ni nobene potrebe, da bi dal 200$ za windows 10.
Stare računalnike brezplačno nadgradiš, pri novih bodo pa že prednaloženi ( verjetno ob zaklenjenem boot-u). Predvidevam, da bo cena Windows 10 ob nakupu novega računalnika, podobna kot je sedaj, se pravi precej nižja od 200$.
Lonsarg ::
Microsoft ne da kaj dosti popusta za desktop OEM licence, tak da se potem precej desktopov proda brez licence, sploh sestavljeni...
Medtem ko za cenejše laptope Microsoft da OEMom zelo poceni licenco, tako da praktično ni takega brez vgrajene OEM licence na trgu.
Tak da za desktop se tistim, ki še nimajo zelo splača dobiti kako poceni veljavno retail Win7,8 serijsko in jo zastonj nadgraditi na W10.
Medtem ko za cenejše laptope Microsoft da OEMom zelo poceni licenco, tako da praktično ni takega brez vgrajene OEM licence na trgu.
Tak da za desktop se tistim, ki še nimajo zelo splača dobiti kako poceni veljavno retail Win7,8 serijsko in jo zastonj nadgraditi na W10.
AvtoR ::
Politika bo zgleda taka: Bolj ko bo zmogljiv hardware, bolj se bo cena oem licence bližala 200$. Po drugi strani se pa dobi tablice z polnimi windowsi že za dobrih 200$.
Pesimist ::
Microsoft ne da kaj dosti popusta za desktop OEM licence, tak da se potem precej desktopov proda brez licence, sploh sestavljeni...
Sorry what? Poceni veljavno retail serijsko? In kak to naredis oz kje kupis tkao zadevo da je legalno? Na kakem konguna,ebay nekak dvomim.
Sem pripravlen dati do 50€ za njo ali je to fer cena?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pesimist ()
https://www.g2a.com/windows-8-professio...
To je bek vrzen denar ane? Isto kot da bi piratsko gor pokno?
Ker kolko vem samo certifikat/Nalepka diktira legalnost sistema in ne koda na emailu.
Ker kolko vem samo certifikat/Nalepka diktira legalnost sistema in ne koda na emailu.
Zgodovina sprememb…
Jakob_X ::
https://www.g2a.com/windows-8-professio...
Če dela je isto kot legalna kopija :). Je pa res da si vedno v dvomih da bo nekoc nehalo delovati in bos oznacen kot pirat.
kaj pa te oem nalepke? Ce ftrgam dol z laptopa. Dam na nov sestavlen komp. Aktiviram prek telefona, predvidevam da gre. Je to ok?
Pa se drugo teoreticno vprasanje. Firma ma licenco za Windows 7 pro.
Jaz prinesem svoj komp, instaliram Windows 7 pro in craxnem. Racunalnik se nahaja v firmi ki si lasti licenco. Je to legit pc pol?
Pa se drugo teoreticno vprasanje. Firma ma licenco za Windows 7 pro.
Jaz prinesem svoj komp, instaliram Windows 7 pro in craxnem. Racunalnik se nahaja v firmi ki si lasti licenco. Je to legit pc pol?
Zgodovina sprememb…
chucki ::
Tako... Jaz sem kupil win 7 pro sp1 key za 25€ in sem pripravljen :)
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Tr0n ::
Jaz sem ob releasu 8.1 kupil 8.1 pro key v eni "azijski" trgovini za 20 EUR in je aktiviran in ready. :)
seba-beba ::
Zdravo!
Situacija je sledeca. Imam:
PC z Win 8.1 OEM
Laptop z Win 8.1 MSDNAA
Ko izide Win 10, bi ga rad nalozil na oba racunalnika.
Ce prav razumem, bo Microsoft omogocil samo nadgradnjo iz Win 8.1 na Win 10. Ali je zgolj nadgradnja ok ali je bolje narediti popolni format in naloziti na novo Win 10, ki ga lahko dobim iz MSDNAA?
Kaj, ce gre med nadgradnjo kaj narobe? Se lahko povrne nazaj na Win 8.1 brez izgube programov in podatkov? Ce prav razumem se lahko naredi Image? Ali se naredi Image samo za sistemski disk ali tudi za ostale diske? Kateri program uporabiti za Image (kar Windows)?
Hvala
Situacija je sledeca. Imam:
PC z Win 8.1 OEM
Laptop z Win 8.1 MSDNAA
Ko izide Win 10, bi ga rad nalozil na oba racunalnika.
Ce prav razumem, bo Microsoft omogocil samo nadgradnjo iz Win 8.1 na Win 10. Ali je zgolj nadgradnja ok ali je bolje narediti popolni format in naloziti na novo Win 10, ki ga lahko dobim iz MSDNAA?
Kaj, ce gre med nadgradnjo kaj narobe? Se lahko povrne nazaj na Win 8.1 brez izgube programov in podatkov? Ce prav razumem se lahko naredi Image? Ali se naredi Image samo za sistemski disk ali tudi za ostale diske? Kateri program uporabiti za Image (kar Windows)?
Hvala
Jerry000 ::
Tako... Jaz sem kupil win 7 pro sp1 key za 25€ in sem pripravljen :)
iz g2arena? A se ni govorilo da ni safe kupiti tam?
tplink ::
Živjo,
a se da potem ko namestiš win 10 na računalnik, če ti mogoče ni všeč dt nazaj gor win 7? Ali ob namestitvi win 10 podatki ostanejo, ali se vse skupaj formatira?
a se da potem ko namestiš win 10 na računalnik, če ti mogoče ni všeč dt nazaj gor win 7? Ali ob namestitvi win 10 podatki ostanejo, ali se vse skupaj formatira?
bambam20 ::
Mene zanima kaj bo 2020 :) glede OS-ov...
Če MS ne bo šel v agresivno vsiljevanje 10-tke ne bodo uspešni.
Če MS ne bo šel v agresivno vsiljevanje 10-tke ne bodo uspešni.
Omg. Ne razumem zakaj kupujete te keye iz ginguna,g2a, blabla. Ce nimajo certifikata so isto kot da bi Windows 7 craxno in cakal da ti MS da Win10 key. Bo aktiviran, bo se pa vedno nelegit pred zakonom. Kot je zdaj tudi vas.
Te raje 25EUR zapijem in upam da me vlak povozi pa sem se vsej reso vsega!
Zgodovina sprememb…
moat ::
Zanimivo, če bi kupil Windows 8.1 key za 24,15$ in odkljukam državo SLO, mi "uradno nabijejo" še 22% davka, key pa je še vedno nelegalen?! Nič jasno! https://www.g2a.com/checkout/cart/
LP, moat.
LP, moat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: moat ()
Just so you know, if you install 8.1 with any key, there is no 30 day grace period like there is in 7 etc, you can use it continuously, you just get a small watermark / nag screen and no Metro side customisation ability, other than that, it works fine
je to true?
polpo ::
Just so you know, if you install 8.1 with any key, there is no 30 day grace period like there is in 7 etc, you can use it continuously, you just get a small watermark / nag screen and no Metro side customisation ability, other than that, it works fine
je to true?
In vir je komentar star 1 leto na http://forums.guru3d.com/showthread.php...?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: polpo ()
mozno nevem.
Jaz se tak vedno upam na te insider fore. Sploh se mi negre za doma. Rad bi moj pc na Work neso. Ker tam so same Celeron 10 let stare skatle.
Jaz se tak vedno upam na te insider fore. Sploh se mi negre za doma. Rad bi moj pc na Work neso. Ker tam so same Celeron 10 let stare skatle.
gus5 ::
V čem je razlika med Windows 10 LTSB in Windows 10 CB? LTSB pomeni "kaskadno" posodabljanje OS, CB pa "tekoče". Znano je, da bo MS Win10 posodabljal/nadgrajeval do leta 2025; a ni jasno, koliko časa bo to posodabljanje zastonj. Za zdaj se govori od 2 do 4 leta. Ta omejen "zastonjski rok" velja za oba načina, LTSB in CB?
Ta omejen zastonjski rok so pograbili senzacionalistični mediji iz presentation slida, ki ga Microsoft kaže investitorjem/lastnikom. In sicer je nekdo zaposlen v marketingu pač napisal na slide stavek da pričakujejo da bo življenska doba W10 naprav 2-4 leta. Gre za OCENO življenske dobe, ker pa je nekje drugje Microsoft izjavil, da bo W10 zastonj za čaš življenske dobe naprav so to glupi novinarji pograbili in začeli pisati novice z naslovi "free only 2-4 years!" Naivni judje pa berejo samo naslove novic in zdaj dejansko nekateri mislijo, da bo zgolj 2-4 leta. LOL, za umret res.
W10 je zastonj in zaenkrat JE plan da bo vedno zastonj, če se plan spremeni nam bo Microsoft že povedal, ugibat prihodnje odločitve podjetja pa se mi zdi malce smešno... Če se že gremo ugibat, najverjetnejši scenarij je, da bo vedno zastonj, obstaja pa šansa po mojem mnenju da ukinejo retail licence in tako lepo profitirajo od OEM, za uporabnike je pa "zastonj".
W10 je zastonj in zaenkrat JE plan da bo vedno zastonj, če se plan spremeni nam bo Microsoft že povedal, ugibat prihodnje odločitve podjetja pa se mi zdi malce smešno... Če se že gremo ugibat, najverjetnejši scenarij je, da bo vedno zastonj, obstaja pa šansa po mojem mnenju da ukinejo retail licence in tako lepo profitirajo od OEM, za uporabnike je pa "zastonj".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
jest10 ::
Ja, to je zgleda to Nič ne bo s svežimi inštalacijami.
torej s težkimi mukami sem naredil nadgradnjo, windovsi so se prifočkali in aktivirali. yay!
o prigodah s polizdelkom in problemih kdaj drugič (očitno je, da reč ni še niti v alfa stopnji)...
bolj pomembno je tole: nobene variante ni, da se zadevo spravi na drug disk oz. zares naredi svežo inštalacijo. sveža inštalacija iz isota - ni šanse, ker se ne aktivira. iz recovery medija prav tako ni šanse - zahteva originalni disk.
tplink ::
Omg. Ne razumem zakaj kupujete te keye iz ginguna,g2a, blabla. Ce nimajo certifikata so isto kot da bi Windows 7 craxno in cakal da ti MS da Win10 key. Bo aktiviran, bo se pa vedno nelegit pred zakonom. Kot je zdaj tudi vas.
In zakaj ni legit? To so OEM ključi, ki so čisto legalni. To si ti v glavi predstavljaš, da ni legalno.
hojnikb ::
Če ni nalepke, ni legalno. In pri teh kjučih afaik dobiš samo to -- kjuč.
In ja, če se aktivira, še ne pomeni da je legalno ali da si licenčno pokrit.
In ja, če se aktivira, še ne pomeni da je legalno ali da si licenčno pokrit.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Bolj legano, kot na travnikih sigurno je. A, če kupim igro na Origin preko proxy Mexico, je tudi nelegalno?
BorutK-73 ::
Insider test bo ostal za vedno. Kar preko settingsov boš lahko enablal ali disablal testne verzije.
ja ampak bom lahko instalo RTM brez keya ali genericnim in enablo insidera se v bodoče. Mam lih nov pc in nisem vec pravocasno mogo instalat pac.
hojnikb ::
Bolj legano, kot na travnikih sigurno je. A, če kupim igro na Origin preko proxy Mexico, je tudi nelegalno?
Ali je legalno ali ni. Vmesne poti ni
#brezpodpisa
ja ampak bom lahko instalo RTM brez keya ali genericnim in enablo insidera se v bodoče. Mam lih nov pc in nisem vec pravocasno mogo instalat pac.
Bodo to omogočil ja, morda sicer ne takoj ob izzidu, ker trenutno se jim ful gre da stestirajo upgrade proces, to je edini razlog zakaj so začasno skenslali možnost vstopa v preview preko svežega instala, ker je preveč ljudi hotelo sveže naložit build 240.
ko ze omenjas da je prevec ljdui sveze htelo nalozit. Moj OCD me tudi mantra malo glede tega.
Te windows.old mape in novi upgrejd ni res isto ko fresh install ane? Neka svinjarija ziher ostane razen windows.old. Ce mi kdo da laptop, da upgrejdam 8.0 na 8.1 zelo nerad upgrejdam napram fresh installu ceprav ni moj comp.
Na mojem domacem tak imam aktivirano previwer in upgrejdano skozi ta sistem, ampaksem imel vseeno plan nakakih 3mesce sveze isntalirat.
Te windows.old mape in novi upgrejd ni res isto ko fresh install ane? Neka svinjarija ziher ostane razen windows.old. Ce mi kdo da laptop, da upgrejdam 8.0 na 8.1 zelo nerad upgrejdam napram fresh installu ceprav ni moj comp.
Na mojem domacem tak imam aktivirano previwer in upgrejdano skozi ta sistem, ampaksem imel vseeno plan nakakih 3mesce sveze isntalirat.
Zgodovina sprememb…
andromedar ::
Ne, ni bolj legalno.
OEM licenca na tvojem ne-oem pcju je tako nelegalna kot katerakoli iz travnika. OEM licenca velja samo na tistem pcju, na katerem je bila najprej nalepljena. Tudi če ti kdo zraven ključa proda nalepko (recimo, da mu jo je uspelo postrgati iz originalnega PCja, na katerem je prišla), je na tvojem pc-ju neveljavna. Primer: ti imaš doma sestavljen PC, na nalepki pa piše "Microsoft Windows 7 DELL". Tako nalepko lahko nalepiš samo na DELL mašino - kar pa je nesmiselno, ker vse DELL mašine to nalepko (in licenco) itak imajo.
Na kratko:
Another potential problem is that what's advertised as OEM software isn't that at all - it's simply illegal pirated copies of the software. The OEM term is used simply to attempt to "legitimize" the deeply discounted price.
Link
ko ze omenjas da je prevec ljdui sveze htelo nalozit. Moj OCD me tudi mantra malo glede tega.
Meni je Windows.old mapa izginila, ko sem pognal Disk Cleanup --> Cleanup System Files. Pobrisalo in sprostilo je nekje 13GB prostora.
Eh?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: andromedar ()
ja sej ni blema zbrisat to, samo kako fsran pa te regisrty mora bit po par takih updejtih
nevem jaz bom mogoce licenco kupo home ffp
da bo prenosljiva
nevem jaz bom mogoce licenco kupo home ffp
da bo prenosljiva
Zgodovina sprememb…
moat ::
Zanimivo, če bi kupil Windows 8.1 key za 24,15$ in odkljukam državo SLO, mi "uradno nabijejo" še 22% davka, key pa je še vedno nelegalen?! Nič jasno! https://www.g2a.com/checkout/cart/
LP, moat.
O.K., ni legalna, kljub temu da ti zaračunajo DDV. WTF? Kaj pa upgrade na takšnem sistemu normalno deluje? In kaj če daš preverjati svojo verzijo Windowsov, je genuine ali ne?
LP moat.
LP, moat.
O.K., ni legalna, kljub temu da ti zaračunajo DDV. WTF? Kaj pa upgrade na takšnem sistemu normalno deluje? In kaj če daš preverjati svojo verzijo Windowsov, je genuine ali ne?
LP moat.
Hehe, pa ja menda nisi mislil, da bo neka HongKong firma državi Sloveniji nakazala teh 22% "ddv-ja", ki si ga plačal :)
Sploh ne vidim smisla, zakaj bi ti v HongKongu plačal 22% DDV-ja...razen za zavajanje kupcev.
Tudi če bi ga, kaj ima to sploh veze z legalnostjo licence? A Amsterdamu lahko legalno kupiš "zelenjavo", pa še to ne pomeni da jo je legalno prinesti v Slo.
LP, moat.
LP moat.
Ja, po vsej verjetnosti je "genuine", dokler si edini, ki so mu ta ključ prodali - tako dolgo bodo tudi delali updati in bo mogoče upgradat na W10.
Ampak to vse skupaj nima veze s tem, da ti nimaš licence. Torej, če pride inšpektor, si nastradal.
Aja, še to. V kolikor ti uspe upgradat na W10 in bo tam vse delalo ...ni ne delat utvare, da imaš legalne W10 ;)
Eh?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: andromedar ()
zaj govorim cisto hipotetično. Če instalas win7/8.1, updejtas in haxnes imas genium install iz piratskega pogleda. Bos dobil win10 ikonco cez cca 1-2dni in ce ms na podlagi tega posle win10 kodo bos dobil win10 aktivirane.
A kljub temo nebo to legalna pred zakonom. Preganjo te verjetno nebo nihče.
A kljub temo nebo to legalna pred zakonom. Preganjo te verjetno nebo nihče.
Zgodovina sprememb…
Ja, isto kot so delali ljudje, ko so kupovali ugodne upgrade iz W7 na W8. Mislili so, da so legalizirali svoje piratske win (pa niso). Zdaj, dokler tega OS-a ne uporabljaš za služit denar, je verjetno vseeno. Za firmo pa je še kako pomembno. Ob obisku inšpektorja boš dobil "the full penalty of law".
Eh?
vbistvu bi tega lahko mel legalno v pisarni brez da kupis licenco?
https://www.microsoft.com/en-us/evalcen...
https://www.microsoft.com/en-us/evalcen...
kaj pa firme rabijo nujno pro windows ali gre z home?
Vseeno je.
Če te omejitve npr Windows Starter Edition ne motijo, lahko za firmo uporabljaš tudi to.
Razlike med edicijami
Eh?
vem ja ampak to gre bol za tak izoliran pc namenjen bolj googlanju,gmail in youtube... Internet je in vec nerabimo od firme.
Za to je opcija vse od linuxa ubuntu+win 7 skin, insider buildov win 10 (nevem kolk to sploh legit), v najslabsem primeru pa win 10 home 100 EUR licenca ce druga negre legit. Trenutno imamo pc za namene ne dolgocasenja se od firme samo je tak pocasni da se youtube steka. Gledam raje v belo steno.
Za to je opcija vse od linuxa ubuntu+win 7 skin, insider buildov win 10 (nevem kolk to sploh legit), v najslabsem primeru pa win 10 home 100 EUR licenca ce druga negre legit. Trenutno imamo pc za namene ne dolgocasenja se od firme samo je tak pocasni da se youtube steka. Gledam raje v belo steno.
Zgodovina sprememb…
dadooo ::
Sam sem iz legalnih 8.1 pro preko isota upgrejdal na 10 pro, winsi so se aktivirali sami, po tem pa sem naredil še clean install in po prvem bootu na namizje so bili windowsi že spet sami aktivirani. Do zdej sem dobil vse posodobitve čeprav nisem insider. Baje, da bomo vsi, ki nadgradimo imeli enak key, ker le ta naj ne bi bil več pomemben.
Windows 10 doesn't accept Windows 7 keys of any kind, so you can't type in a COA key at any point before or after the installation.
The Windows 10 installer collects hardware info and that gets sent to Microsoft if you pass a genuine test. When booted into Windows 10
it will then check that you're found on their activation servers. Your hardware becomes your unique activation key and the 3V66T key is
nothing but a placeholder. It has no importance.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dadooo ()
Mare2 ::
Ali so winsi za Tablice enaki kot za druge računalnike? Kako bodo winsi vedeli, da nimam tipkovnice in da se odpre okno za tipkat?
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo