» »

Nasvet pri težavah z sosedom

Nasvet pri težavah z sosedom

simphony ::

Situacija je naslednja in se odvija že ~30 let. Sosed je star in ima preveč prostega časa, ki ga izkorišča za povzročanje težav drugim.

Živimo v eni od 5ih povezanih hiš v vrsti. Hiše imajo povezane žlebove. Pri vsaki hiši je tudi odtok iz žleba v zbiralnik. Sosed je svoj odtok zamašil in tako tudi vsa njegova voda odteče h nam. Ker je vode dvakrat več, kot je v zbiralniku prostora, nastane poplava, ki nam zalije klet. Ko vodo iz kleti odstranimo ostane v ploščicah hud smrad. Če bi želeli to popraviti, bi morali zamenjati vse ploščice, kar je nekaj tisoč evrov škode. Ker ima vsaka hiša svoj odtok iz žleba, bi praktično lahko blokirali začetek žleba in voda soseda ne bi prihajala več do nas. To smo enkrat že storili, a je sosed odstranil zaporo. Tudi pogovor z njem ni obrodil nobenih sadov, saj je rekel, da je njegov cilj da nas prežene stran. Ne pomnim, da bi storili karkoli takega, kar bi izzvalo tak odnos.

Iščem nasvet, kaj storiti. Ali v Sloveniji delujejo kakšni poceni / zastonj pravniki?

Magic1 ::

Še enkrat blokiraj začetek žleba in to malo bolj permanentno ter obvesti soseda, da boš naslednjič polklical policijo, če bo tikal tvojo lastnino. To seveda res stori, če bo zopet odstranil. Po moje imaš potem že kar dobro podlago za kakšen pravni postopek.
Magic

simphony ::

Policijo sem že poklical in so rekli, da to ni stvar njih in naj se obrnem na odvetnika. Imaš mogoče kakšno idejo kako dobro blokirati žleb? Se pravi, mora biti vodoodporen in zatesniti strugo oblike U.

Magic1 ::

Najlažje bi bilo dobit pol kroga plastike in jo zasilikonirat.
Od kdaj pa vandalizem ni v pristojnosti policije?
Magic

St235 ::

Magic1 je izjavil:

Najlažje bi bilo dobit pol kroga plastike in jo zasilikonirat.
Od kdaj pa vandalizem ni v pristojnosti policije?


ne gre za vandalizem, gre za motenje posesti. To je vsekakor civilno pravna zadeva. Će praviš, da je sosed blokiral svoj odtok zato, da voda teče k vam potem zadevo poslikaj in stopi do odvetnika da vložite civilno tožbo za povzročeno škodo.

Stroški za odvetnika niso tako grozni kot nekateri mislijo. Računaj na kakih 200-300€ ki jih dobiš nazaj če bo zadeva uspešna.

Aston_11 ::

simphony je izjavil:

Iščem nasvet, kaj storiti. Ali v Sloveniji delujejo kakšni poceni / zastonj pravniki?
To so tisti, ki so komaj s faksa in imajo predstavo o tem, da vse znajo, dejansko pa ne znajo nič, razen nekaj teorije, ki je večinoma neuporabna. Take bi rad?

Drugače pa kot pravi lakotnik - par sto eur za odvetnika razvlečeno skozi čas čez cel postopek + sodna taksa, kar večino dobiš nazaj, če je sosed rubljiv.

bajsibajsi ::

Kaj pa ce na svojem delu hise tik ob robu prezagas oz. prekines zleb, ki se stika s sosedovim?

Zgodovina sprememb…

lonewolf_ ::

Pa naj teče po fasadi pa šprica vse okoli kajne, bajsibajsi?
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

mat xxl ::

Jaz žagal ne bi, ker bo tudi po vašem robu teklo. Ponovno bi zalepil dvojno žleb z polkrogom, voda bo ob dežju njemu tekla čez žleb ven. Ob enem mu jasno povejte ali napišite, da je njegova voda iz strehe njegov problem, da so sicer bile hiše zasnovane tako, da so žlebovi bili povezani, vendar je on sam to prvi prekinil, ko je zamašil svoj odtok in vso vodo speljal k vam, zato ste sedaj v izogib škodi, ki se je delala na vaši hiši zaradi njegove modifikacije preprečili dotok vode iz njegove strehe , k vam. Če bo kar koli naprej haral in odstranjeval vašo oviro sprožite takoj tožbo na motenje posesti, te zadeve gredo zelo hitro mesec dva je že prva obravnava in tam zahtevajte da takoj vrne vašo zaporo na streho , ali pa nazaj vzpostavi svoj odtok, kot je bil ob gradnji hiše. To je edini pravi postopek, ne pozabite pa vse poslikati, tudi njegov likvidiran odtok.

lonewolf_ ::

Kupiš kamero pa jo skriješ nekam, tako da se vidijo tvoji žlebovi, ko bo diral po njih. Imaš pristen dokaz.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

Yacked2 ::

v vrh zbiralnika zvrtaj luknjo in noter priselikonej cev premera kot je žleb in spelji v odtok, kanalizacijo:


Tudi če se greste tožit in ostalo, bo to trajalo dalj časa kot lepo vreme in spet ti bo poplavilo.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

Letalec ::

Kaj pa če še vi enostavno zamašite svoj odtok? OK, ne popolnoma, toliko, da ima 70% svoje max kapacitete. Če je hiš 5, od česar ena ne požira nič, potem je potrebno to dodatno "obremenitev" pač porazdelti med ostale delujoče. Kakor je bilo razloženo, trenutno 100% dodatne obremenitve poberete vi. Če optimalno porazdelite (zamašite), potem bi moral biti vaš odtok obremenjen zgolj za dodatnih 25%. Drugo pa kasirajo še vsi ostali sosedi. To bi bila "tiha" rešitev problema.

Da bi naredili takšno pregrado, da je on ne bi bil zmožen enostavno odstraniti realno ni mogoče. Kar neki kovinar dela cel dan, lahko brez problema zbiješ s kladivom v minuti. To je tudi vodilo drugega možnega ukrepa. Namesto pregrade pač odžagate 50cm kos žlebu. Njegovo šprica na vaše, vaše na njegovo. Jasno se je že izrazil, da mu ni pomoči. Pri takih patronih logika enostavno odpove.

Itak bo pa vedno neka nova fora. Če rešite problem z žlebom, se bo pa spomnil nekaj z ograjo, lučmi, dovozom, psom, sevenjem vašega wireless modema, itd. Če hočeš normalno živet se moraš ali odselit, ali pa se ti mora enostavno jebati bolj kot njemu. Zapomnite si, da tako kot lahko nekdo podjebava vas kjer ste vi žrtev, prav tako lahko vi njega. Zavrti si tisto od Smolarja, "Jaz sem nor".

fosil ::

Po moje je veliko lažje naredit pregrado, kot jo odstranit.
Daš noter kepo betona, ali kaj podobnega kar se strdi in dobro prime, pa naj praska ven če hoče.

Še boljša možnost pa je po moje pravna, kot je že bilo omenjeno zgoraj.
Udari, kjer najbolj boli, po žepu.

Ker drugače če hoče nagajat in ga onemogočiš pri žlebu, bo pač našel kakšno drugo varianto.
Tako je!

Magic1 ::

Sam res, imaš dvokomponentna lepila, ki držijo tako močno(sploh če jih daš bolj na debebelo), da bo prej žleb razrtgal, kot pa to odstranil.
Magic

jest10 ::

Tudi jaz sem za malo betona v žleb

mona123 ::

priporočam naslednje:

1)prijavo na storitve http://akcijatv.arag.si/ (to ni reklama oz. podobno ker nisem povezan z njimi itd.) Za 13,90 EUR na mesec je mislim da najcenjša izbira zaradi moćnosti nadaljnih pravnih eskalacij s strani soseda.
2) Poslikanje in dokumentiranje vsega skupaj z po možnostjo neodvisno pričo, ki na koncu podpiše zapisnik.
3) zamašitev cevi v izogib nadaljni škodi na tvoji lastnini s Purpen peno. Zelo dobro drži in se jo da odstranit dokaj enostavno če je to potrebno.

radmannsdorf ::

Letalec je izjavil:

Namesto pregrade pač odžagate 50cm kos žlebu. Njegovo šprica na vaše, vaše na njegovo. Jasno se je že izrazil, da mu ni pomoči. Pri takih patronih logika enostavno odpove.

Žlebovi niso naravnost, z razlogom da teče voda proti odtoku. Če bo odžagal pol metra žlebu, bo OP fasal sosedovo količino vode, OP-ova bo šla pa normalno naprej v svoj odtok, predvidevam da ima vseh pet hiš odtočne cevi recimo na levi strani hiše.

Tako kot so že drugi rekli, kos plastike ali aluminija + silikon. Bo pa taka zapora na žalost vodo metala čez žleb ravno pri vas, ker je pač naklon proti vam. Jaz bi redno slikal kaj sosed počne in potem k odvetniku.

Drugače se pa za zaključek žleba uporablja tole:

negotiator ::

Kot je rekel radmannsdorf, če boš odžagal žleb, pa je sosedov nagnjen proti tebi, ga preprosto malo navzgor potegni, pa zapri na koncu, potem bo njemu teklo čez rob, na glavo.
All easy problems have already been solved.

radmannsdorf ::

ni tko simpl. kljuke so na meter, in to je fiksirano orenk, da zdrži sneg, led...
pa še dotikanje žleba na sosedovi strani ni ok.

SkIDiver ::

Lahko se a lotiš pravno kar bo dolgoročno najboljše. Lahko stopiš tudi do kakega odvetnika, ki ti bo vzel nekaj 100€ in napisal opomin pred tožbo. V njem seznani soseda z njegovimi dejanji, ki so v nasprotju z zakonom. itd... Če ne pomaga udari na polno kjer najbolj boji.
Druga opcija je, da pokličeš krovca, ki se ukvarja tudi z inštalacijo žlebov in ti s trdim spajkanjem med tvoj in sosedov konec žleba prispajka zaporo. Te ne bo odstranil kar tako. Po možnosti bo prej pristal na tleh kot odstranil kos ali pa vidno poškodoval žleb. Za ta del je dobro imeti neodvisno pričo.

Dokler ga ne boš udaril kjer boli ne bo miru.

rk7254 ::

Najboljša možnost je po moji oceni res zavarovanje, ki ga je omenil nekdo zgoraj, vendar pazi in preberi pričetek veljavnosti zavarovanja za tvoj primer ( 3 mesečni rok in mislim, da velja samo za primere, ki so se zgodili po sklenitvi zavarovanja, kar po eni strani to tudi bo če ti bo sosed še enkrat posegel v tvojo lastnino)

lp
Lep Pozdrav...

BorutK-73 ::

Naredi blokado, ampak na svoji strani žleba.

Ikspe ::

pouliretansko peno v spreju kupi in našopaj notri v žleb pa bo :) bo imal cel teden dela da jo bo odstranil, zraven pa ne bo imel niti časa da bi razmišljal o neumnostih :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ikspe ()

Ziga Dolhar ::

Pri teh rešitvah se izpostavlja tveganju posestnega spora.
https://dolhar.si/

Olórin ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Pri teh rešitvah se izpostavlja tveganju posestnega spora.


posestni spor je naredil njegov sosed.

francek1 ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Pri teh rešitvah se izpostavlja tveganju posestnega spora.

Ja, pošteni morajo lepo tiho trpet...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

2f4u ::

Zgoraj ti je nekdo nakazal idejo;

Verjetno ima hišo zavarovano. Preveri pri svojem zavarovalnem agentu, če lahko posredujejo zavarovalnice med sabo. Vir težave in rizika za zavarovalnico ti bodo verjetno poskusili rešiti ali vsaj nakazali. NUJNO ga dobi pri delu ali pa slikaj - nujno rabiš dokaze.

first_line ::

Kdaj se je take nagumpalo, da ni upal en mesec več niti skozi okno pogledat. Danes ko smo napredna družba pač nastaviš in rečeš: hvala gospodar, še prosim.

detroit ::

Kako je z slikovnim dokazi oz. video gradivom pri dokazovanju na sodišču? Če je tako kot na cesti kjer ne velja potem bo bolj slaba...Sicer pa čemu bi veljal drugje na cesti pa ne.. je pa vprašanje za naše cestne šerife.
Skero

Ziga Dolhar ::

Olórin je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Pri teh rešitvah se izpostavlja tveganju posestnega spora.


posestni spor je naredil njegov sosed.


Sosed je pričel motiti posest ko je na svoji strani zamašil odtok. Takrat bi OP lahko uporabil samopomoč, ali v roku 30 dni sprožil posestni spor.

Če bi se OP [šele] sedaj poslužil samopomoči, bi sam motil posest in bi sosed lahko sprožil posestni spor.

(Pravo pač omejuje možnost samovoljnega nasilnega reševanja sporov.)
https://dolhar.si/

Olórin ::

Torej lahk on na svoji strani zamaši žleb, ki je itak njegov. Potem pa če sosed to odstrani, se OP poloti samopomoči?

(pravo je pač bedno, saj ščiti nasilneže in zatira poštene)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Olórin ()

Alencica ::

Kdaj pa zacne teci 30 dnevni rok? Kaj ce ni bilo vremena/pogojev, da bi sploh opazil motnje?

Olórin ::

no, načeloma je tudi težko dokazati da je sosed to odstranil pred več meseci in ne prejšni teden ;)

s6c-gEL ::

Sigh, nov premier je pravnik.In ko berem, kaj razlagajo pravniki za soseda neandertalca mi gre na bruhanje, s takim načinom delovanja gre vse skupaj čedalje bolj v to smer https://slo-tech.com/forum/t622075/p456... .

poweroff ::

Olórin je izjavil:

no, načeloma je tudi težko dokazati da je sosed to odstranil pred več meseci in ne prejšni teden ;)

Če so glede tega pred par meseci klicali policijo, bo to zelo lahko dokazati.
sudo poweroff

mat xxl ::

Ampak skozi bolj mi gre na bruhanje, kot vsi tipični Slovenci, ste relativno enostaven spor zakomplicirali do neba :( .

Ikspe ::

nazadnje pa bodo obdolženi vremenarji ker so zakuhali tako vreme.

SimplyMiha ::

Yacked2 je izjavil:

v vrh zbiralnika zvrtaj luknjo in noter priselikonej cev premera kot je žleb in spelji v odtok, kanalizacijo:


Tudi če se greste tožit in ostalo, bo to trajalo dalj časa kot lepo vreme in spet ti bo poplavilo.

To je najboljši nasvet v tej temi. Pravi krivec za poplavljanje kleti je neustrezen zbiralnik oz. odvodnjavanje, ne tečni sosed. Močnejši nalivi bi pustili enake posledice, zamašeni žlebovi gor in dol.

Pravilno uredite odvodnjavanje in ne bo več poplavljalo, sosed pa lahko samo togotno cepeta.

Blum ::

Ne vem, če je dovoljeno meteorno vodo namerno odvajati v kanalizacijo.
Piše verjetno tu, samo nisem bral, ker se mi mudi.
http://www.uradni-list.si/1/content?id=...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zanemarjeno sosednje zemljišče in njega urejanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509681 (7591) Okapi
»

Kapljanje - sosedo moti zvok

Oddelek: Loža
102285 (1500) Unknown_001
»

Preko klime udarila voda

Oddelek: Loža
173897 (3317) Spajky
»

Zaračunavati bodo začeli dež!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
569791 (7364) ...:TOMI:...

Več podobnih tem