» »

Pomoč za ugotavljanje napake

Pomoč za ugotavljanje napake

Laki_ laik ::

Ker nisem računalniški genijalec bi rabil pomoč :) .Namreč na računalniku je kar naenkrat postalo vse črno.Preveril sem vse kable in ga ponovno zagnal vendar ne pomaga.Prikaže se le napis firme monitorja (v mojem primeru aoc) naprej pa vse črno.Ne prikaže niti začetnih informacij o diskih.Pa me zanima kako ugotoviti kaj je narobe?Monitor ni vzrok ker sem ga preizkušal na drugem računalniku in dela.Kako ugotoviti ali je kriva grafična ali matična ali kaj tretjega?
Res bi rabil pomoč glede tega.Hvala vam že vnaprej za pomoč.
lp

Duhec ::

Kot prvo povej ali je črn ekran nastal med delovanjem ali ob vklopu komp enostavno nima slike?
Se ventilatorji tako na osnovni plošči, v ohišju ali napajalniku (za)vrtijo ?
Ko vklopiš komp a ledica za disk utripa/gori ?
Imaš samo vga ali tudi dvi/hdmi priklop ? Če slednje potem na monitorju preklopi na ustrezen port.
Koliko je star komp?
Napiši konfiguracijo.

Jaz bi naredil najprej Clear Cmosa tako, da odstraniš 220V kabel, vklopiš tipko za vklop kompa, da se razelektrijo vsi kondenzatorji, odpreš stranico kompa, poiščeš jumper za ClearCmosa (navadno je kje blizu baterije), prestaviš jumper na Clear, po 20sek. ga daš nazaj v prvotno stanje, vtakneš 220V kabel in prižgeš.
Poročaj!
http://blackbird.si/

Laki_ laik ::

Stvar je sledeča.Računalnik je bil prižgan vendar se na njem ni trenutno nič delalo.Nato je iznenada postalo vse črno in sem najprej mislil da je šel monitor v mirovanje in temu nisem posvečal nobene pozornosti.Ko pa sem hotel uporabljat pc pa je ostalo vse črno.Najprej sem preveril vse kable če bi jih slučajno gdo mimogrede kako dregnil in bi se iztaknili vendar ni bilo nič narobe.Nato sem ga resetiral.Računalnik se je prižgal in enkrat zapiskal vendar je ostalo vse črno.Ni prikazal niti tistih osnovnih bios informacij.Sedaj ob ponovnem vklopu pa ne spusti niti piska niti nič in se po 15 sekundah ponovno zažene.Vrtijo se vsi propelerji tako na grafi kot na matični ter napajalniku.Priklopljeno pa je vse kot je bilo prej.
Računalnik je sicer starejši (4 leta).Procsor je quad core, grafa nvidia 9800 gt,4gb rama 1 tera hd.Poganja pa windows 8.

Duhec ::

Če 1x zapiska potem je to dober znak. Po vsej verjetnosti se je sistem začel nalagati, le tega ne vidiš, ker je očitno nekaj narobe z grafično kartico.
Lahko se je pregrela, mogoče slabi kondenzatorji...
Drug vzrok je lahko izdihajoč in muhast napajalnik.
Najhitreje zamenjaš slednjega z enako ali večjo močjo, tako lažje lociraš napako.
http://blackbird.si/

Laki_ laik ::

Duhec hvala za pomoč.Je pa sedaj problem kot sem napisal da v prejšnjem postu da sedaj ni niti piska in se približno po 15 sekundah sam resetira in to ponavlja v nedogled

Duhec ::

Na osnovi česa sklepaš, da se ponovno zažene, če nimaš slike niti piska, venti se pa kao vrtijo?
Vizualno preveri, če je kje kak napihnjen kondenzator (na matični in grafični) ter naredi Clear Cmosa, po navodilih kot je zgoraj.
Poročaj.
http://blackbird.si/

Laki_ laik ::

Z nova zažene mislim da se ugasne in spet prižge vse na približno 15 sekund.Vem na podlagi tega ker zaslišim šumenje ventilatorjev in pa modro led diodo ki je na prednji strani ohišja.Vizuelno na kondenzatorjih ni nobenih sprememb.Vsaj kot povprečnemu uporabniku ni videt nič narobe z kondenzatorji.Clear cmos bom pa naredil ko pridem do tega računalnika ker trnutno nisem doma.

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

Najbolj verjetno je napajalnik.

Prej lahko še preveriš, če poskusiš zagnati samo z 1 palčko rama ali drugo (če imaš vsaj 2). Če imaš dodatno vgrajeno grafiko lahko to daš ven in poskusiš samo z vgrajeno (če je na plošči).
Disk lahko odklopiš... včasih ko crkne zabije BIOS...

Kaj več pa že skoraj ne moreš več probat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je crknilo - racunalnik se prizge, zaslon ostane temen

Oddelek: Pomoč in nasveti
151852 (1490) solatko
»

pc težava - ponovni zagoni....

Oddelek: Pomoč in nasveti
11957 (675) gregor
»

Okvara pci-e reže?

Oddelek: Strojna oprema
272107 (1712) amacar
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495412 (4873) CyberAD
»

pomoč pri računalniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
181174 (1000) Gutjerez

Več podobnih tem