» »

Ocenitev nepremičnine

Ocenitev nepremičnine

mamammm ::

Pozdravljeni,

Zanima me kako bi najhitreje prišel tržne vrednosti nepremičnine (vikenda z zemljiščem) - torej do vrednosti za koliko lahko vikend v tem trenutku prodam.

Cena me zanima zgolj informativno, da si prekalkuliram ali se mi splača prodati ali ne.

Gledal sem na naslovu: http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html, toda mi ni jasno ali vikend splada pod ZIDANICE, HIŠE ali karkoli drugega. Si vse lahko izračunam sam preko obrazca http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/data?act... ali je to višja znanost in bi bilo dobro nekoga najeti.

Zanima me sledeče:

1. Ali se vikend pod http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html šteje kot ZIDANICA ali HIŠA?

2. Ali si lahko ocenitev naredim sam preko obrazca: http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/data?act... ; ali je to dejansko realna vrednost in tudi način kako izkušeni nepremičninski agentje ocenjujejo vikende?

3. V primeru da samoocenitev ni dovolj dobra, kje dobiti nekoga, ki bi bil pripravljen vikend oceniti na realno tržno vrednost: torej z vsem kar nepremičnina ponuja: zemlja, vikend, notranja oprema, sadna drevesa itd.

Hvala in lep pozdrav
  • spremenil: Mavrik ()

Invictus ::

mamammm je izjavil:


Zanima me kako bi najhitreje prišel tržne vrednosti nepremičnine (vikenda z zemljiščem) - torej do vrednosti za koliko lahko vikend v tem trenutku prodam.

Daj oglas z malo višjo ceno.

Če ne bo nihče klical, potem je previsoka. Znižaš. Ali pa zbrišeš star oglas in narediš novega z novimi slikami.

Ponavljaš dokler ga nekdo ne želi kupiti. To je potem tržna cena.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mamammm ::

Pozdravljen.

Hvala za odgovor, vendar nisem prepričan, če bi rad oglaševal prodajo vikenda, ki ga na koncu ne bi prodal. Nevem kako bi izgledalo potem, ko bi me ljudje klicali, če lahko pridejo na ogled, da ne omenjam sosedov, ki stalno spremljajo dogajanje v nepremičninskem trgu v njihovi okolici - je prišlo že do raznih zapletov glede tega.

Raje bi nepremičnino ocenil privatno, ne na očeh javnosti in s kakšno bolj analitično metodo.

Hvala

_koki_ ::

A je vikend komunalno urejen, vpisan v zemljiško knjigo s hišno številko?
Potem imaš na strani GURS-a ocenjen izračun vrednosti glede na lego, starost, bivalno površino, komunalno urejenost in ostale dejavnike...

joze67 ::

Ocena GURS ni tržna. Je sicer povezana na nek način s trgom - upošteva se menda tudi transakcije s podobnimi nepremičninami v okolici. In to (realizirane transakcije s podobnimi nepremičninami na primerljivem območju) je najbližje, do česar lahko prideš brez dejanskega kupca, ki ti maha z denarjem pod nosom.

mamammm ::

Sem našel podatke na http://prostor3.gov.si/javni/javniVpogl... je kar veliko podatkov, kar je zelo zanimivo.

_koki_ si mislil to povezavo ali katero drugo?

Sedaj me zanima še kam se vikend uvršča: med HIŠE ali ZIDANICE: ali to tudi piše v prostor3 in sem spregledal?

joze67: ravno zato me zanima, če si tržno vrednost lahko izračunam preko formularja, ki je na primeru prikazan tu: http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/data?act... ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mamammm ()

Utk ::

Kako zaboga boš ti izračunal koliko ti bo nekdo pripravljen dat?
Lahko pogledaš samo podobne parcele/vikende ali kaj že imaš v okolici za koliko se prodajajo, še boljše, za koliko se v resnici prodajo. Druge ni.

mamammm ::

Na spletnem naslovu http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html je možno izbrati naslednje kategorije:
- STANOVANJA
- HIŠE
- GARAŽE
- LOKALI
- PISARNE
- INDUSTRIJA
- TEŽ. INDUSTRIJA
- ZIDANICE
- KMET. STAVBE
- JAVNA RABA
- DRUGE STAVBE
- ZEM. ZA GRADNJO
- POZIDANA ZEM.
- KMETIJSKA ZEM.
- GOZDNA ZEM.
- DRUGA ZEM.
- ELEKTRARNE
- RUDNIKI
- PRISTANIŠČA
- ČRPALKE
- POSEBNE

Toda v http://prostor3.gov.si/javni/javniVpogl... je moja nepremičnina označena kot:

DEJANSKA RABA STAVB stanovanjska
VRSTA (TIP) STAVBE 1 - samostoječa stavba

Sedaj pa nevem kaj moram izbrati pod http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html ,ki bo odražalo dejanski tip stavbe. To bi namreč rad storil, ker so na tem spletnem naslovu modeli vrednostenja nepremičnin in indeksi vrednosti.ž


Utk: se strinjam, vendar se neko okvirno ceno vseeno da izračunati. Če je sosed vikend prodal za 100.000 1 leto nazaj, to ne pomeni, da ga bom jaz za enako vsoto (ne glede na časovno razliko, ki zelo vpliva na trg). Se pa strinjam, da se konkretne vrednosti ne da izračunati, ker lahko nekomu prodaš pod ceno (te kupec nategni), ali pa mu prodaš nad ceno (nategneš kupca); meje normale dejanske vrednosti pa se vseeno da oceniti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mamammm ()

joze67 ::

Ne. Po definiciji ne. Mislim, lahko v planskem gospodarstvu, verjetno, ampak potem spet ni tržna cena.

Pojdi na nepremicnine.net, postavi filtre tako, da najbolj ustrezajo tvoji nepremičnini, in spremljaj nekaj časa. Sicer so to oglaševane cene in ne veš, kakšne so dejanske (glas ulice šepeta, da vsaj 10% nižje; ampak morda je to želja kupcev vsaj toliko, kot oglaševana cena želja prodajalcev) - ampak oglas, ki vztraja par mesecev pri isti ceni, očitno zahteva preveč. Oglas, ki je umaknjen po enem tednu, je verjetno hitro našel kupca (ali pa si je prodajalec premislil).

To, kar ti na vse kriplje iščeš pa je administrativna cena nepremičnine. Nekdo jo je naklikal na osnovi nekih parametrov. Lahko prodaš bistveno ceneje ali pa tudi bistveno dražje, ali kjerkoli vmes.

_koki_ ::

Ja to povezavo sem mislil, seveda je pa tam ocena neka uokvirna vrednost le same nepremičnine, tu ni vključena oprema in podobno, lahko pa pogledaš tudi podatke o parcelah, ker imaš parcele verjetno razdeljene in so tudi po namembnosti različno vredne...
Kam spada pa verjetno lahko sam oceniš, torej če je objekt komunalno urejen (voda, elektrika, ogrevanje) spada med bivalne vikende, če je malo večji lahko takemu objektu rečeš tudi hiša, če ni komunalno urejen je le vikend ali zidanica (odvisno od razmerja bivalnih in ostalih površin)...

joze67 ::

PS Čim govoriš, da si prodal "pod ceno", verjameš v obstoj neke pravične cene. No, te ni. Lahko rečeš, da bi izurjen prodajalec iztržil več. Ali da bi se dober kupec (dober v tem smislu) izpogajal za manj.

Utk ::

Če je sosed vikend prodal za 100.000 1 leto nazaj, to ne pomeni, da ga bom jaz za enako vsoto

Ja bolje je če imaš večji vzorec takih poslov v okolici. Pa tudi samo en posel je že verjetno boljša ocena kot karkoli naračunanega. Sploh če je prodal hitro in ne po petih letih.

Invictus ::

http://www.e-prostor.gov.si/

Tukaj lahko pogledaš transakcije.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nizke cene nepremičnin na portalu Prostor

Oddelek: Loža
132180 (1746) PreviousUser
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
445888 (2945) techuser
»

a so te GURS ocene nepremičnin realne

Oddelek: Loža
255130 (4025) shintaro
»

Kje trenutno živite? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6211592 (9001) kondezator
»

Zemljiška knjiga v New Orleansu zaradi računalniškega izpada nedostopna

Oddelek: Novice / Ostale najave
223996 (2519) antonija

Več podobnih tem