Forum » Elektrotehnika in elektronika » izdelava "digitalnega" regulatorja napetosti
izdelava "digitalnega" regulatorja napetosti
HyperGL ::
Rad bi si izdelal regulator napetosti, pri katerem bi pa rad uporabil mikro tipke za nastavitev napetosti. Vhodna napetost je lahko 5V ali 12V, imam na voljo obe, izhodna mora biti med 1V in 5V, kjer je 5V sicer premočno skoraj, ker (zadeva bo v uporabi na starem monitorju) sveti premočno za mojo rabo!
Torej, kar bi rad je to, da imam 3 tipke, z eno bi zadevo vžigal in ugašal, z drugima dvema (+,-) pa uravnaval napetost oziroma svetilnost.
Pozna kdo kakšen preprost projekt oziroma mi lahko pomaga pri sestavljanju le tega? Odločen sem uporabiti t.i. predrilled circuit board (ne najdem pravega izraza v slovenščini trenutno) in moje osnovno znanje elektronike (upam, da ne bo potrebno česa programirati!)...
Sem preveč zahteven? :)
LP in Hvala!
Torej, kar bi rad je to, da imam 3 tipke, z eno bi zadevo vžigal in ugašal, z drugima dvema (+,-) pa uravnaval napetost oziroma svetilnost.
Pozna kdo kakšen preprost projekt oziroma mi lahko pomaga pri sestavljanju le tega? Odločen sem uporabiti t.i. predrilled circuit board (ne najdem pravega izraza v slovenščini trenutno) in moje osnovno znanje elektronike (upam, da ne bo potrebno česa programirati!)...
Sem preveč zahteven? :)
LP in Hvala!
Highlag ::
Za kaj točno pa rabiš napetostni regulator?
Od bremena je odvisna izvedba regulatorja, ki bi ti odgovarjala.
Kakšen tok pa rabiš poganjat s tvojim regulatorjem?
Tokovna zmogljivost je pa vedno zahtevan parameter za regulatorje.
Od bremena je odvisna izvedba regulatorja, ki bi ti odgovarjala.
Kakšen tok pa rabiš poganjat s tvojim regulatorjem?
Tokovna zmogljivost je pa vedno zahtevan parameter za regulatorje.
Never trust a computer you can't throw out a window
napetostni regulator potrebujem za svetilnost CCFL, maksimalna svetilnost je pri 5V, tako imam sedaj zvezano.
Po pravici nimam podatka (oziroma ga ne najdem) o toku, ki uravnava svetilnost. Lahko pa priložim dokumentacijo monitorja, kjer je potrebno gledati le dele, ki zadevajo NAPAJALNIK/INVERTER (sta na istem PCBju).
Trenutno je povezano 5V na BL-ON (backlight on) in 5V na BL-ADJ (backlight adjust)...
POVEZAVA DO PDF
Po pravici nimam podatka (oziroma ga ne najdem) o toku, ki uravnava svetilnost. Lahko pa priložim dokumentacijo monitorja, kjer je potrebno gledati le dele, ki zadevajo NAPAJALNIK/INVERTER (sta na istem PCBju).
Trenutno je povezano 5V na BL-ON (backlight on) in 5V na BL-ADJ (backlight adjust)...
POVEZAVA DO PDF
Zgodovina sprememb…
- spremenil: HyperGL ()
Highlag ::
Ti rabiš en PWM regulator, kateremu s tipkama spreminjaš PWM vrednost. Če bi se zadovoljil z regulacijo s potenciometrom bi to šlo z enim NE555, drugače pa skoraj potrebuješ en mikrokontroler.
Never trust a computer you can't throw out a window
Highlag najlepša hvala! Najverjetneje se bom odločil kar za kontrolo z potenciometrom, vsaj dokler mi bodo mikrokontrolerji neznanka! Že dva dni berem o teh 555-kah in me muči, kateri bi bil zame primeren, saj vidim na farnell-u, da obstaja več različic, ki imajo drugačne MHz?
Sicer pa, če uporabljam PWM varianto, bodo potem tudi CCFL "utripale"? Sploh na nižjih voltažah me muči, saj imam namen zadevo uporabljati, za prerisovanje/pregledovanje risb, negativov,... Utripanje očem najrbž ne bo ravno ugajalo! Morda bi uporabil LM317? Ali je ta strah odveč?
Sicer pa, če uporabljam PWM varianto, bodo potem tudi CCFL "utripale"? Sploh na nižjih voltažah me muči, saj imam namen zadevo uporabljati, za prerisovanje/pregledovanje risb, negativov,... Utripanje očem najrbž ne bo ravno ugajalo! Morda bi uporabil LM317? Ali je ta strah odveč?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: HyperGL ()
HyperKiller ::
Oprosti, ker je pozno, ampak sem šele danes naletel na tole temo.
Vidim, da si se igral z monitorji :) Super!
Če te prav razumem, potrebuješ nastavljiv vir napetosti, ker bi z njim rad nadzoroval svetlost zaslona (zdaj prerisovalnika). Drži?
To napetost boš priklopil na eno izmet tistih sivih žičk, ne?
Rešitev je preprosta: Ker gre samo za krmilni signal, ki ne potrebuje veliko toka (recimo 0,1mA) se zadeva reši z uporovnim delilnikom. Zgooglaj, lahko ti pa tudi jaz napišem kaj več, če rabiš.
PWM pozabi, razen če te zanima.
PS: Če te zanima, mi doma leži en "malo večji" monitor, ki sem ga predvidel za takšno rabo.
Vidim, da si se igral z monitorji :) Super!
Če te prav razumem, potrebuješ nastavljiv vir napetosti, ker bi z njim rad nadzoroval svetlost zaslona (zdaj prerisovalnika). Drži?
To napetost boš priklopil na eno izmet tistih sivih žičk, ne?
Rešitev je preprosta: Ker gre samo za krmilni signal, ki ne potrebuje veliko toka (recimo 0,1mA) se zadeva reši z uporovnim delilnikom. Zgooglaj, lahko ti pa tudi jaz napišem kaj več, če rabiš.
PWM pozabi, razen če te zanima.
PS: Če te zanima, mi doma leži en "malo večji" monitor, ki sem ga predvidel za takšno rabo.
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Menjava potenciometra z digitalnim potenciometromOddelek: Kaj kupiti | 1344 (1111) | zdenko106 |
» | Napetostni regulatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3731 (3258) | Duhec |
» | DC Power MeterOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3232 (2323) | Pyr0Beast |
» | spreminjanje vrtljajev enosmernega motorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6825 (6228) | pr2501 |
» | Homemade fan controler (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11561 (9625) | SodVina |