» »

Začeti v ITju kot začetnik

Začeti v ITju kot začetnik

ramstein ::

Lep pozdrav! Redno spremljam ta forum, ki se mi zdi zelo kvaliteten, zato bi rad postavil eno vprašanje bolj za tiste, ki imate že nekaj izkušenj iz ITja.

Pred osmimi leti sem zaključil študij informatike na FOV po starem uni. programu: http://www.fov.uni-mb.si/Studij/Dodiplo...

Potem sem se eno leto ukvarjal z infrastrukturo javnih ključev (dosti specifično področje)v enem večjem podjetju, kjer sem bil redno zaposlen. ker nekako nisem bil zadovoljen (v detajle nebi razlagal, ker za ta forum ni pomembno) sem se vpisal na študij gradbeništva, ker me je od nekdaj zanimal in ga tudi končal. Med študijem pa so se razmere drastično spremenile na slabše, kar sami veste in sedaj že več kot eno leto poskušam na vse mogoče načine najti delo. Tudi tu sem začetnik in je zato to toliko bolj nemogoče. seliti v tujino se ne morem, ker imam takšne omejitve (družina, navezanost), zato bi se rad "preusmeril" nazaj v informatiko za kar že imam formalno izobrazbo.

Zdaj vem, da boste nekateri rekli, da imam smolo, kot pove že moj nick :) in je ta študij bolj pomankljiv, kar se tiče itja, ampak ko pogledam svoje kolege, ki sedaj že nekateri osem let delajo v it-ju s tem faksom, so se povečini kar dobro znašli. Res pa je, da so začeli delati še v času, ko so jim firme plačevale dodatne tečaje...

Zanima me kakšne so sedaj možnosti, da začnem na tem področju in v kateri smeri, glede na to, da nimam izkušenj npr. z razvojem aplikacij, nazadnje sem programiral na faksu npr. :/ sem kar v dreku vem, ampak sem določen, da si izborim to pot. Kako bi gledale firme na takšnega človeka kot sm jaz. Vem, da prihajao novi študentje tudi recimo iz ekonomske fakultete, kjer imajo smer poslovna informatika in tudi oni imajo zelo podobno osnovo kot jo imam sam, pa se morajo nekje zaposliti.

Hvala za vaša mnenja!
  • spremenilo: ramstein ()

Mavrik ::

Veliko govoriš o fakultetah, malo pa o tem KAJ ZNAŠ? Torej, to bo najpomembnejše vprašanje vsakega razgovora in spremnega pisma: kaj točno o ITju pa trenutno veš? Kaj znaš narediti?

Dajmo prvo tole razčistit :)
The truth is rarely pure and never simple.

ramstein ::

Saj to je bistveno - mislim, da nič ne znam :/ - po študiju informatike sem se čisto vrgel v drug študij, ker sem bil s pridobljenim znanjem zelo nezadovoljen in sem komaj po enem letu že začel z gradbeništvom, ki pa je dosti zahteven in sem se v bistvu samo s tem ukvarjal - tudi delal vmes.

Tako da, v informatiki ne znam po resnici povedano nič konkretnega, česar ne zna malo bolj napreden uporabnik pcja :/ odlično znam npr. cad programe in drugo gradbeniško znanje, ki ga sedaj ne morem vnovčiti. malo poznam sql in visual basic, drugače pa samo teorija, ki smo se je učil na faksu. to je vse :/ zato sprašujem, če je sploh možno, da začnem delati na tem področju. bi bil pa zadovoljen tudi s kakšnim lažjim delom za začetek in bi se počasi sam izobraževal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ramstein ()

pegasus ::

Gradbeništvo + informatika se mi zdi kar močna kombinacija. Gotovo si v okoljih, v katerih si se gibal, opazil kup zadev, ki bi jih znal izboljšati. Kar loti se jih in pokaži svojo vrednost.

x128 ::

Lažje bi bilo, če bi posredoval nekoliko več informacij - kaj te zanima? Programiranje ali tudi druge tehnične dejavnosti, mogoče učenje in inštrukcije, administracija itd.? Večina IT dela v Sloveniji (programiranja) je srednje zahtevna obrt, za katero ponavadi ne potrebuješ formalne izobrazbe. Če je tvoj glavni cilj služba, potem si za začetek mogoče poglej oglase za delo (geeko.si, mojedelo.com itd.) - poglej, kaj se išče in pri tem upoštevaj, da se z zahtevami ponavadi pretirava. Poleg tega išči tudi podjetja, ki so ti zanimiva (npr. googlaj novice za razne sezname IT podjetij po plačah, išči na bizi.si po dejavnosti ipd.), čeprav nimajo nujno objavljenih oglasov za delo. Odvisno, kje živiš, se ti mogoče splača pogledati tudi ponudbe v bližini čez mejo (Avstrija). Oceni, če mogoče lahko zraven kam prideš kot začetnik za primerno nižjo začetno plačo. Avtomatsko si v prednosti pri podjetjih, kjer se prekriva računalništvo in gradbeništvo - čeprav ne vem, če kako tako pri nas obstaja (mogoče kakšne arhitekturne zadeve, ampak tam je ravno tako suša s službami).

Če si povsem brez idej, potem enostavno izberi eno smer, ki ti je zanimiva (recimo nekaj v smeri spletnega programiranja, C#, Java, mobilne aplikacije ali kjerkoli se pač že vidiš); skušaj dobiti neko prehodno službo, ki ti pusti dovolj prostega časa, da vmes nabiraš izkušnje in se učiš. V tem času preberi čimveč konkretnega materiala o izbrani smeri in skušaj narediti neke svoje mini projekte, ki jih lahko nato kažeš na razgovorih.

Vem, da je vse to lažje reči kot storiti, ampak možnosti vsekakor so, če si pripraven vložiti nekaj časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: x128 ()

ramstein ::

ja gradbeništvo in informatika v bistvu sta povezani - recimo razvoj ali podpora za cad programe...ampak za to moraš bit že kar napreden programer. jaz niti slučajno ne znam dovolj, da bi pisal ali izboljševal aplikacije. ob koncu študija informatike sem si predstavljal, da bom delal kaj v zvezi s prenovo poslovnih procesov in implementacijo celostnih inf. sistemov in tud v tej smeri dipl. lahko bi delal kot administrator ali z bazami podatkov, jasno, tudi to bi se moral priučiti.

@x128 v bistvu mi je trenutno res pomembna samo služba, tudi začetniška plača seveda. mi je pa v olajšanje, ko praviš, da se pri zahtevah v oglasih pretirava, ker jaz ko poledam vse te kratice programskih jezikov in drugega, kar napišejo v oglasu, me kar malo mine. vem pa, da v štartu nihče od mojih ex sošolcev iz fov-a ni imela tega znanja. in tudi jaz sem bil med bolj pridnimi študenti. težko rečem kaj me zanima, vem, da me samo pure programiranje ne zanima preveč.

urosz ::

ramstein je izjavil:

Saj to je bistveno - mislim, da nič ne znam :/ - po študiju informatike sem se čisto vrgel v drug študij, ker sem bil s pridobljenim znanjem zelo nezadovoljen in sem komaj po enem letu že začel z gradbeništvom, ki pa je dosti zahteven in sem se v bistvu samo s tem ukvarjal - tudi delal vmes.

Tako da, v informatiki ne znam po resnici povedano nič konkretnega, česar ne zna malo bolj napreden uporabnik pcja :/ odlično znam npr. cad programe in drugo gradbeniško znanje, ki ga sedaj ne morem vnovčiti. malo poznam sql in visual basic, drugače pa samo teorija, ki smo se je učil na faksu. to je vse :/ zato sprašujem, če je sploh možno, da začnem delati na tem področju. bi bil pa zadovoljen tudi s kakšnim lažjim delom za začetek in bi se počasi sam izobraževal.


Pri takem stanju ni možno dobiti dela. Za potencialnega delodajalca ne predstavljaš nobene dodane vrednosti, zato niti ni logično, da bi te kdorkoli zaposlil.

Janac ::

Kaj pa kak javni sektor?

PrihajaNodi ::

Javni sektor je družinska firma. Če nisi član družine te ni.

Robocop1 ::

Mogoče je za začetek najlažje kak sistemski (IT) administrator... za to niti ne rabiš določene izobrazbe, je pa res, da se lepše sliši, če imaš vsaj nekaj znanja z informatike. Če te veseli delo z računalniki, je to primerno izhodišče. Moraš pa poznati določeno programsko opremo (tako programje, kot operacijske sisteme) in se spoznati na računalniška omrežja, ampak to se mi ne zdi nič takega, česar se ne bi zmogel naučiti. Recimo takole: če znaš sebi in drugim popraviti računalnik/internet, potem imaš šanse - tako je začel že marsikateri administrator.
Za programiranje je tako, da rabiš znanje (tukaj imajo delodajalci velika pričakovanja) in tega znanja ne boš pridobil čez noč, tako da ta možnost odpade. Je pa dobro, če se ščasoma naučiš programirati, saj ti bo to znanje koristilo na marsikaterem področju.

Blinder ::

Ni res. Glih poklic sis. adm. odpade, ker imajod elodajalci tam večja pričakovanja(v večini primerov 5-10 let izkušenj). Začetnik lahko dobi delo samo še kot programer.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

jype ::

Blinder> Ni res. Glih poklic sis. adm. odpade, ker imajod elodajalci tam večja pričakovanja(v večini primerov 5-10 let izkušenj). Začetnik lahko dobi delo samo še kot programer.

Ni res.

Smurf ::

Mislim, da je v MBju neko podjetje, kjer delajo plugine za autocad in jim gre precej vredu, zal se ne spomnim imena.

jype ::

Plugine za Autodeskova orodja dela precej firm: Arhinova, Kaliopa, še nekaj na A česar se zdajle ne spomnim... V tem je precej dela, denarja in prostora za napredek.

ramstein ::

Kot sem rekel, znam to kar so nas učili na fov-u. Programirati praktično ne znam, poznam samo principe. Študij informatike na fov je bolj organizacijsko usmerjen, tehnično pa je zelo pomanjkljiv.

Poznam pa jasno Windows operacijske sisteme, znam sam vzdrževati svoj pc, tudi katerega drugega znam porihtat, inštalacije, particije, mrežne povezave, tudi sam sem hw sestavil skupaj, ampak to se meni zdi, da zna že vsak. Torej obstaja možnost, da bi začel kot sis.admin... to je zelo zanimivo. pa jemljejo firme še koga na uvajanje? po moje raje vzamejo koga izkušenega, razen, če jih ni za dobit. ?

ramstein ::

učenje sploh ni problem, to je itak samoumevno. mogoče bi lahko probal pri teh firmah, ki delajo plugine in prodajajo cad opremo - niti ne poznam tega... tko da @jype hvala za namig!

brez-imenko ::

smolko, zgoraj si omenil, da znaš delati z CAD programjem. Pod tem imaš zelo širok nabor programja od Solidworks-a do gEDe samo za primer. Ni potrebno, da si ravno v gradbeniški sferi lahko si v orodjarski, lesni, elektro, itd.

Aja pa na razgovoru je dobro povedat, da si se za neke stvari, ki ti ležijo pripravljen še kaj naučiti, izpopolniti znanja. Če je firma kot se spodobi ti bo plačala dodatna izobraževanja in rekla „take rabimo”.

Za računalniška popravila lahko odpreš privatni servis. Vsi zagotovo ne znajo popravljati elektronike, če drugega ne žensk je v povprečju večje število pa kljub temu jih bolj malo obvlada „moška” dela.

smolko, zgoraj si omenil, da znaš delati z CAD programjem. Pod tem imaš zelo širok nabor programja od Solidworks-a do gEDe samo za primer. Ni potrebno, da si ravno v gradbeniški sferi lahko si v orodjarski, lesni, elektro, itd.

Aja pa na razgovoru je dobro povedat, da si se za neke stvari, ki ti ležijo pripravljen še kaj naučiti, izpopolniti znanja. Če je firma kot se spodobi ti bo plačala dodatna izobraževanja in rekla ,,take rabimo".

Za računalniška popravila lahko odpreš privatni servis. Vsi zagotovo ne znajo popravljati elektronike, če drugega ne žensk je v povprečju večje število pa kljub temu jih bolj malo obvlada ,,moška" dela.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

ramstein je izjavil:

. pa jemljejo firme še koga na uvajanje? po moje raje vzamejo koga izkušenega, razen, če jih ni za dobit. ?


a si ti slep? 5-10 izkušenj rabiš za bit sys admin. niti da jim plačaš te ne uzamejo delat. uvajanje v IT ne obstaja več že nekaj let.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

jype ::

Blinder> a si ti slep? 5-10 izkušenj rabiš za bit sys admin. niti da jim plačaš te ne uzamejo delat. uvajanje v IT ne obstaja več že nekaj let.

Nič od tega ni res.

Smurf ::

Blinder je izjavil:

ramstein je izjavil:

. pa jemljejo firme še koga na uvajanje? po moje raje vzamejo koga izkušenega, razen, če jih ni za dobit. ?


a si ti slep? 5-10 izkušenj rabiš za bit sys admin. niti da jim plačaš te ne uzamejo delat. uvajanje v IT ne obstaja več že nekaj let.

Jaz ravnokar uvajam 1 studenta iz FRIja pa eno sveze diplomirano (in ze zaposleno) iz FMFja.

Robocop1 ::

Po mojih izkušnjah (ki jih imam tako kot admin, kot programer) lahko rečem tole:

Programiranje: Da dobiš delo, moraš poznati kaj več kot for zanke in if stavke. Za večino svežih diplomantov je osnovno programersko razmišljanje (funkcije, zanke, objekti, dedovanje itd.) trd oreh, tako da kdor hoče postati programer mora neprestano googlat in ustvarjat svoje zadeve, da sledi trendu in tako nabira izkušnje.

Administracija: To običajno vključuje konfiguracijo mrež, operacijskih sistemov, nastavitev programja in strojne opreme, tehnična pomoč, pogosto tudi delo na terenu (odvisno od delovnega mesta) itd. Res je, da rabiš več znanja, kot povprečni uporabnik, vendar se tega naučiš precej hitreje. Poleg tega lažje nekomu pokažeš kako uporabljati nek program, kot kako tak program napisati.

Izkušnje pa danes že vsi zahtevajo, tako da tu nimamo kaj... nekdo bo moral popustiti. Od adminov se običajno ne pričakuje, da znajo programirati (vsaj ne v taki meri). Če pa že združiš znanje admina in programerja, si na konju.

Fizikalko ::

Blinder je izjavil:

ramstein je izjavil:

. pa jemljejo firme še koga na uvajanje? po moje raje vzamejo koga izkušenega, razen, če jih ni za dobit. ?


a si ti slep? 5-10 izkušenj rabiš za bit sys admin. niti da jim plačaš te ne uzamejo delat. uvajanje v IT ne obstaja več že nekaj let.


Kakšne pa kvasiš, no! Pri nas se vsak novo zaposleni uvaja, sploh pa začetniki. Delo na highend platformah je te vrste, da ga ni faxa (in pa zelo malo firm), ki bi proizvajale res uvedene kadre za naš profil potreb. Skratka, uvaja SE in za to se tudi plača, ne boš verjel. Zaposlenemu, namreč. Je pa res, da dokler nisi orenk uveden, je plača nekoliko nižja, logično.

Blinder ::

Že par let spremljam oglase, v večini primerov za sys admin hočejo 5+ let izkušenj. Za programerje 2 leti, za sys admin pa manj kot 5 le v izjemnih primerih.
Zato js sm si rekel, nič ne vem o sys admin jobu in nič od tega niti nočem vedet. Sam mrš s tem jobom. nabasano s kandidati do božje matere. Da hočejo 5 let izkušenj mora bit kandidatov ko gnoja.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

pegasus ::

Trik pri sistemski administraciji je v tem, da je to stroškovno mesto, ki ne prinaša direktnega dobička. Tako da moraš biti zelo prepričljiv, kako boš ustvarjal dobiček za podjetje, da si sploh v ožjem izboru. Vsi tisti, ki bi samo nekaj diske šraufali in tonerje menjali, takoj odpadejo.

jype ::

Blinder> Že par let spremljam oglase

A, to je tvoj problem! Da bereš oglase, ki jih pišejo ljudje, ki so zaposleni za pisanje oglasov.

Sistemski administrator, zahteva se 5 let izkušenj z Java++, HTML in IBM.

cekr ::

pegasus je izjavil:

Trik pri sistemski administraciji je v tem, da je to stroškovno mesto, ki ne prinaša direktnega dobička. Tako da moraš biti zelo prepričljiv, kako boš ustvarjal dobiček za podjetje, da si sploh v ožjem izboru. Vsi tisti, ki bi samo nekaj diske šraufali in tonerje menjali, takoj odpadejo.


Lahko pa kje zahtevajo ravno nevem kakšne hude pogoje potem pa ta oseba samo sedi in kliče zunanje izvajalce, če je kaj narobe.
Sicer je pa za sistemskega administratorja potrebno veliko živcev.
Če jih nimaš na pretek in če že takoj vidiš, da je v firmi IT štala(običajno je potem tudi splošna), se raje podaj naprej.
Nikoli ti ne bodo toliko plačali, kolikor boš izgubil živcev in ur.

Pa še:
Informatika na FOV je že OK, problem je samo, s kakšnim namenom si šel to študirat.
Če ti je bil cilj samo končni papir, vmes pa gledanje v luft, ti vse skupaj prav nič ne pomaga.
Za informatiko moraš živet, sicer si v firmi samo inventar.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

pegasus ::

cekr je izjavil:

Za informatiko moraš živet, sicer si v firmi samo inventar.
Good point. Za vsako reč moraš živet, sicer ti je odveč in naporna. Idealno je, če najdeš nekoga, ki ti plačuje, da se lahko igraš s svojim hobijem in nikoli v življenju več ne delaš ;) Predpogoj: ugotovi kaj te zanima in veseli.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Višja šola za informatiko (B2)

Oddelek: Šola
3415513 (6035) Raptor F16
»

Bo šel letos kdo študirati izredni študij računalništva na FIŠ?

Oddelek: Šola
357915 (7035) Yacked2
»

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6616234 (13223) Invictus
»

Se splača iti študirati (izredno) družboslovno informatiko?

Oddelek: Šola
123101 (2395) krho
»

Študij na FOV

Oddelek: Šola
215004 (4641) frenk

Več podobnih tem