» »

Grub, Linux, Winsi- Bermuda triangle ;o)

Grub, Linux, Winsi- Bermuda triangle ;o)

Brane22 ::

Kolega ma par diskov na mašini. Na glavnem delovnem ima Win7.

Na dodatnem ima ekstra NTFS particijo za podatke med delom v Winsih.

Tretji disk ima Linux + WIn7k ( backup instalacija, če mu delovni disk crkne) na 4 parttcijah.
Linux je Gentoo. Prav particija je swap za Linux, druga je /root particija za Linux, tretja je NTFS + Win7, četrta je za Gentoo /

BIOS je nastavljen tako, da je prvi disk Win7 delovni, drugi je Win7 data, tretji je Win+Lin kombo.

Če se hočem izogniti poseganju v prvi disk, moram bootati z Win+Lin diska, kjer imam pač GRUB.

Skonfiguriral sem ga tako, da uspem bootati s tega 4-particijskega diska bodisi Linux ali Win7, nikakor pa ne morem bootati s tistega prvega Win7 diska.

Oziroma ene 2x je celo ratalo. Ko stvari nastavim da bi morale delati, _skoraj_ nikoli ne delajo. Na vsake kvatre pa se po izbire te opcije v GRUBu vendarle zboota. Nisem še našel pravila, kaj botruje temu.

Probal sem tudi z instalacijo GRUB-a v sam delovni disk, pa ne dela. Grub se pritoži, da je ujel nek FlexNet utility iz Winsov, da piše nekaj v ta prostor in je pač v en sektor relociral pri inštalaciji, a zdi se , da ni to razlog.

Sedaj bom probal izvesti boot GRUB-a iz WInsev a to bo težko, ker stvar pali samo če so ostale alternative na sitem disku, kar tu ni slučaj. Torej moram izvesti ta boot kaskadno:

- NTFS particijo na tem disku sem malenkos zmanjšal ( 64 MB) in tam ustvaril tretjo particijo, kamor mislim počiti vmesni GRUB loader.
- najprej se naloži Win7 bootmanager, ki mi ponudi opcijo boota winsev ali pa alternativ.
- če izberem alternativo, stvar naloži iz fajla presnet bootsektor GRUB-a, ki gre iskat na zadnjo particijo diska še preostali del corea prvega GRUB-a. Ta ne naredi ničesar drugega kot da naloži štartni sektor GRUB-a na Win7+Lin disku in ta mi ponudi dokončni menu ( Win7 Backup, Linux kernel X, kernel Y itd).

Ma kdo kako idejo kako bi se izognil temu ? Očitno se Winsi ne inštalirajo vedno enako in GRUB pri njih ne pali vedno.

Uspel sem izbezati nekaj podatkov o ntldr modulu in naložiti Win kernel z njim brez Win bootloaderja, a stvar je še globoko testna in seveda ne dela.
  • spremenilo: Brane22 ()

Aja, dodatni popizditis je GRUB dokumentacija.

Piše, da lahko instaliraš zadevo bodisi na disk ali na particijo.

No, ko se pa v to spraviš, pa program pravi, da to noče, ker da uporabljeni fs to ne omogoča.
Na particiji je ext2. Najboljši nasvet, ki sem ga našel na forumih, je da uporabiš opcijo --force in če dela, dela.

Takih razlag ne maram in sedaj se prebija skozi source, kako grub-install dejansjko instalira boot in core.

Če mi kdo lahko prišpara trud, bi bil hvaležen.

s6c-gEL ::

Daj naloži nek 3rd party boot manager.

npr http://sourceforge.net/projects/btmgr/
http://www.osloader.com/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

Ne bi se zajebaval s SWjem, ki ga prvič vidim in mu dajal svoje particijske tabele, podatke itd.

Z GRUBom imam kar nekaj izkušenj in približno vem da ne počne norosti.

Winse lahko zbootam na enem disku, torej imam tisti tipični primer dobro pokrit in je verjetno da bi se na tem težjem spotaknil tudi marsikakšen drug avtomatizem.

Rabim rešitev z vpogledom- zakaj se to dogaja in kako se temu izogniti.

hojnikb ::

Zakaj pa enostavno partricije ne poenostaviš (in mogoče še odstraniš katero). Ker tole zgleda na prvi pogled en velik clusterfuck.
#brezpodpisa

btw, če vpišeš v google "FlexNet utility grub" je kar nekaj zadetkov:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?...
http://www.chiark.greenend.org.uk/ucgi/...

Zgodovina sprememb…

Zato ker na tole ne morem vplivat. Ni moj stroj.

Moje je samo da usposobim multiboot gor, ne da bi kaj drugega sesul.

s6c-gEL je izjavil:

btw, če vpišeš v google "FlexNet utility grub" je kar nekaj zadetkov:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?...

In te zadetke sem obdelal. Kot sem že rekel, ni videti,d a je FLexNet problem v tej stopnji.

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

Zakaj pa more bit tisti backup windows dejansko na partriciji ?
Če je edina naloga, da je tam, ko gre glavni v franže (torej ga bo nuco glih mogoče 1x), zakaj ne naredi enga imidža tega backup winsa in ko gre narobe kej, lepo naredi restore in dela naprej. Veliko bolje, kot se packat z bootloaderjim. Čeprav verjetno to ni opcija, če praviš da ni tvoja kišta.
#brezpodpisa

Ta link je BTW prvi, ki sem ga našel in BTW kot zgleda tip svetuje napačno, kar je razjasnilo poznejše googlanje.

FlexNet še zdaleč ni edini.

hojnikb je izjavil:

Zakaj pa more bit tisti backup windows dejansko na partriciji ?
Če je edina naloga, da je tam, ko gre glavni v franže (torej ga bo nuco glih mogoče 1x), zakaj ne naredi enga imidža tega backup winsa in ko gre narobe kej, lepo naredi restore in dela naprej. Veliko bolje, kot se packat z bootloaderjim. Čeprav verjetno to ni opcija, če praviš da ni tvoja kišta.

+1

Poleg tega se poskušam nekaj naučiti. To bom zelo verjetno pozneje rabil kje drugje.

Zgodovina sprememb…

Hmm, če ti sam grub javi, da mu nekaj (flexnet) prepisuje config:
Probal sem tudi z instalacijo GRUB-a v sam delovni disk, pa ne dela. Grub se pritoži, da je ujel nek FlexNet utility iz Winsov, da piše nekaj v ta prostor in je pač v en sektor relociral pri inštalaciji, a zdi se , da ni to razlog.

Kot sem že rekel, ni videti,d a je FLexNet problem v tej stopnji
.

Ampak ne pravi, da je operacija zato propadla.

Prepoznal je zadev in preskočil ta sektor.

Poleg tega bi takrat zaznal vzorec.

Takrat bi stroj vedno delal po frišnem grub-installu in bi škripnil samo ob naslednjih bootih, ko bi si sam povozil grub core.

Pa ni tako.

Si potem ob naslednjih rebootih bootal v winse na disku 1 ali 3 ?

Katero verzijo gruba imaš (grub1 ali 2) ? Namesti malo starejšo verzijo, če imaš zadnjo.

Zgodovina sprememb…

Vedno sem se hecal z bootom diska1, ko sem preizkušal sekvence. Boot z Win+Lin diska je vedno delal, tako da ga ni bilo treba ponavljati.

Uporabljam grub-2.02-beta1, samo ni videti, da bi bilo to vir problemov.

Spreminjajo predvsem to,d a je čedalje več kode spremnih orodij v Cju.

Prej sta bila grub-setup in grub-install čisti shell, sedaj pa grub-setupa ni več v obliki posebnega ukaza, grub-install je pa object file.

Nč, zdaj sem vzelo pol ure za "mentalni cigaret", nato bom pa probal bootat GRUB iz WInsev.

Tega še nikoli nisem probal. Če dela, bo zanimivo orodje v orodjarni za reševanje te vrste problemov.

Zgodovina sprememb…

bobby ::

kaj pa, ali če pritisneš pred bootom F12 tipko in ti da boot opcije, ali lahko tam, ko izbereš disk, lahko bootaš na katerikoli disk?

Enkrat sem imel primer pa se m preprosto biosu prepustil to vlogo, samo nastavil sem, da naj mi vedno pokaže boot opcije.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

V istvu se bo zaenkrat končalo na točno tem, kot zgleda.

Razen če pridem na idejo, kako spravit GRUB na particijo, kamor noče.

naj bi se dalo, samo sedaj nimam več volje za to.

E, penis.

Smart boot menu mi ponudi pod opcijo za bootanje samo enega od treh diskov- tega, ki je na seznamu HDDjev zlistan kot prvi.

Nč, bo zaenkrat preklapljanje ročno dokler ne najdem rešitve.

errhec ::

Kaj pa če uporabiš kakšen BOOT MANAGER?
RECIMO?
dd

Kot sem rekel, ne bom se igral z različnimi čokolino projekti na svojih particijskih tabelah.

V bistvu stvar ne zgleda slabo,samo ni open source.

Ni pa videti, če bi to zmogla. Feature list več ali manj pade na GRUB2, s tem da tip obvlada ASM in je stisnil nekaj več v bootsector.

Ne vem, zaenkrat smo to drugače rešili, sem pa z premetavanjem GRUB-a nekje na pol, tako da bo tole šlo zaenkrat v moje bookmarke.

Hvala vseeno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namestitev GRUB-a

Oddelek: Operacijski sistemi
162127 (1890) Icematxyz
»

Grub Error 15: File not found

Oddelek: Operacijski sistemi
51686 (1628) poweroff