» »

blue screen of death ... čez 2 ure pa spet ok WTF?

blue screen of death ... čez 2 ure pa spet ok WTF?

Shegevara ::

Zdravo.

Danes sem zjutraj še normalno zalavfal računalnik dopoldne, bil na njemu en cajt samo na internetu.

Grem na WC, pridem nazaj, na monitorju pa ni slike. Po nekaj časa imam vsega dost in poizkusim ugasnit PC na sprednji power knof. Ne zaleže.
Ker so moji temeljni osebni principi takšni, da ne bom NIKOLI računalnika poslušal kdaj se mu bo sprdnilo, da se ugasne, sem izklopil elektriko.

Nato ga prižgem in mi BIOS sporoči, da ga je treba posodobit. BMK za bios, stvar ignoriram in dam restart.
Pride stvar do loading screena in zgodi se BSOD. Ponovni restart, spet BSOD, potem s pomočjo F8 funkcij ugotovim, da je error STOP 0x00000007B. Uglavnem, ni se dal kar tako zadevo popravt, BSOD pa še naprej preprečuje, da se računalnik požene do konca.

Ker nimam jaz cajta cel dan za troubleshooting oz. nimam tako pomembnih podatkov, da bi bilo to tudi potrebno, sem se že sprijaznil in se odločil da raje formatiram disk in naložim nove winse. No in ko na drugem računalniku ravno pečem nov cd, se na pokvarjenem malo igram po BIOSU za hec in ga dam v ta "pokvarjen" računalnik cd z novi windowsi, po pomoti pozabim bootat iz CD-ja ...
... in glej ga zlomka, računalnik vse lepo zlovda, kot da ni blo nič. Noben BSOD, nič.

Zdaj pa mene zanima kaj za vraga je bilo potem narobe, da zdaj spet vse dela. Vbistvu ni mi jasno, ali sem jaz to sam popravil, ko sem se igral po biosu, ali se je popravilo samo od sebe. :D

btw, tudi po netu sem brskal, kjer so nekateri govorili, da je včasih lahko kriva tudi ta CMOS baterija al karkol to že je :D in pač jst mam s to baterijo že cel življenje en križ, ker mi že od začetka napačne ure kaže (datum je zmeraj taprav)... morda tiči zajec v tem grmu?

Hvala za pojasnila.

SendID ::

Bios je imel neveljavne nastavitve. Baterijo imaš zanič. Po šaranju si jih nastavil na default nastavitve in stvar deluje.

Shegevara ::

SendID je izjavil:

Bios je imel neveljavne nastavitve. Baterijo imaš zanič. Po šaranju si jih nastavil na default nastavitve in stvar deluje.


To z baterijo je čist možno, vendar zdaj mi dela normalno.

Vem pa da default nastavitve niso bile prve, ker to sem sprobal prvo, pa ni zaleglo, je bil še vedno BSOD.

Vem da sem spreminjal ene SATA controller nastavitve, pa ene legacy nastavitve pa te zadeve potem je pa delalo, samo ne vem če zarad mene ali če se je baterija spet popravila sama od sebe ali nečesa popolnoma tretjega.

boogie_xlr ::

Verjetno si preklopil med IDE in AHCI načinom. Windows dela na tisti nastavitvi, na kateri je bil nameščen. Za preklop pa moraš prej windowsu posebej povedat preko registra, da se bo zgodil preklop in bo ob zagonu naložil nove gonilnike. Cmos je tako kot RAM, če mu zmanjka napetosti, se pobriše. Pri bateriji pa napetost počasi pada in to povzroča težave, kot jih opisuješ. Menjaj baterijo.

Siddh ::

Sem imel iste probleme, kriva je bila slaba baterija, ki je povzročala reset CMOS na default. Problem pa je bil, da se nastavil SATA mode na AHCI, po defaultu pa je bil način IDE. Seveda potem zapravim eno popoldne, da poskušam najti rešitev, na koncu pa spremenim eno nastavitev in dela.
Če ti BIOS omogoča naredi kopijo nastavitev na USB pogon.


Shegevara ::

boogie xlr in Siddh, točno to je bilo to ja. Drugič bom bolj pazliv.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus M2N-E Bios update

Oddelek: Strojna oprema
121912 (1479) djordjevic
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495707 (5168) CyberAD
»

Računalnik se pri bootanju izklopi sam od sebe

Oddelek: Pomoč in nasveti
8707 (572) Enterprise
»

Problem z zmrzovanjem sistema - nimam pojma!

Oddelek: Strojna oprema
271558 (1395) g. Oden
»

Zakaj se mi računalnik resetira?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
563471 (3088) c3R4R

Več podobnih tem