» »

Algoritem Dijkstra pomoč

Algoritem Dijkstra pomoč

JankoK ::

Zanima me če mogoče kdo ve na kakšen način se vpisuje podatke pri štetju skokov teh usmerjevalnikov:
Usmerjevalni algoritmi

Jasno mi je kako se računa te skoke do najkrajše poti, vendar samo na tak princip ki je spodaj opisan (torej točke, črte ter sekunde od/do), ni mi pa jasno na kakšen način naj bi se vpisovalo podatke v zgornji "nalogi" ?

AndrejO ::

Navodila so popolnoma jasna in nedvoumna. Naloga ravno tako nima enako dragih poti, kar pomeni, da za vsak usmerjevalnik obstaja samo po ena pravilna rešitev. In to še celo mimo tega, da je naloga tako enostavna, da je Dijkstrin algoritem za človeške možgane čista potrata časa.

Ali ti je SPF (Dijkstra) sploh jasen? Točke so usmerjevalniki, črte so povezave, "sekunde" (na grafu so to sicer razdalje oziroma uteži) imajo v nalogi vrednost 1.

Kaj točno ti ni jasno?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndrejO ()

Ni mi jasno kaj vpišem v tabelo "Naslednji usmerjevalnik". Torej omrežje 10.10.1.0 je R1 usmerjevalnik in iz njega začnem in moram po najcenejši poti priti v oblaček oziroma internet je tako ?
Tiste povezave ki so na obeh straneh teh uteži (recimo S1 ter S1) seštejemo skupaj ? potem je recimo od R1 do R2 uteži S0 oziroma vrednost 0 (ker sta na povezavi S0 in S0 = S0) ?

Potem moram za prvo tabelo vpisat pod naslednji usmerjevalnik = R2 (ker gre iz R1 do R2) potem preveri R3 in R5 (R3 je v tem primeru cenejši zato gre naprej na R3 od tam naprej pa postane dražji, zato gre na R5 in tako naprej dokler ne pride v oblaček oziroma internet?)
in zato gre po R1-R2-R5 ker je najcenejša pot ?

Dijkstra na vsakem usmerjevalniku izdela tabelo vseh najkrajših do čisto vseh ostalih usmerjevalnikov. Torej imaš že na začetku "znano" kam usmeriti paket za vsako oglaševano omrežje, glede na to kateri usmerjevalnik ga oglašuje. To je usmerjevalna tabela.

Naloga zahteva, da zapišeš kako izgleda ta tabela na vsakem izmed usmerjevalnikov.

Pot do interneta iz R1 je res R1-R2-R5. Naslednji iz R1 je torej R2, št. skokov pa je 2, ker imaš dve povezavi. Kaj se potem dogaja na R2 je drugotnega pomena in usmerjevalnika R1 v procesu usmerjanja paketa (ko je tabela najkrajših povezav že izgrajena) več ne zanima.

Aha, torej po mojem razumevanju so rešitve sledeče:
10.10.1.0 - R2 - 2
10.20.1.0 - R5 - 1
10.10.6.0 - R2 - 2
internet - ? - ? (kaj tukaj dela internet če je pot do interneta ?)

Torej pri vseh je napisan naslednji R ter število skokov do interneta, zdaj če je to prav (kar se mi zdi "pre"enostavno) me samo še zanima kaj vpisati pod internet, kako lahko iščemo najbližjo pot do interneta če izhajamo iz interneta ?

JankoK je izjavil:

Aha, torej po mojem razumevanju so rešitve sledeče:
10.10.1.0 - R2 - 2
10.20.1.0 - R5 - 1
10.10.6.0 - R2 - 2
internet - ? - ? (kaj tukaj dela internet če je pot do interneta ?)

Vse narobe. Kakor, da sploh nisi prebral kaj naloga od tebe zahteva in delaš nekaj na pamet.

Iz spustnega menija izberite oznako usmerjevalnika, ki ga želite urejati.

Izberi enega in napiši katerega si izbral.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektrotehnika

Oddelek: Šola
182253 (1359) friteza
»

IZZIV za vse ki se spoznate na WIFI

Oddelek: Pomoč in nasveti
233082 (2467) NeMeTko
»