» »

Klasifikacija izdelkov, ki vsebujejo nikotin

Klasifikacija izdelkov, ki vsebujejo nikotin

valhunus ::

Klasifikacija nevarnosti izdelkov, ki vsebujejo nikotin:
ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMI



Kot nam je že poznano iz dnevnega tiska, se države po vsem svetu, vedno bolj in bolj odločajo za ostrejše ukrepe proti elektronskim cigaretam. Ponekod omejujejo oglaševanje, spet drugje jih močno obdavčujejo ipd. Ponekod (Turčija, Kitajska) pa so jih celo prepovedali.

Pregovorni "previdnost nikoliv ni odveč", pa tudi farmacevtski in tobačni lobiji ter senzacinalistično novinarstvo, delajo svoje. Posledično tudi javnomnejnske raziskave kažejo, da je kar 44 % populacije precej negotove, kar se tiče stopnje varnosti elektronskih cigaret. V vsem tem tiči razlog, da so zakonodajalci tako nezaupljivi do tega relativno novega produkta in hitro rastoče panoge za njim.

AMPAK:
KAJ PA ČE, RAVNO TA PREGOVORNA PREVIDNOST, PREPREČUJE ZMAGO V STOLETNI VOJNI PROTI TOBAKU IN TOBAČNIM IZDELKOM?
KAJ PA ČE, RAVNO TA PREGOVORNA PREVIDNOST, PREPREČUJE REŠEVANJE TISOČERIH ŽIVLJENJ, KI SE VSAK DAN KONČAJO ZARADI TOBAKA IN TOBAČNIH IZDELKOV?

Najnovejša študija, objavljena pretekli teden v reviji European Addiction Reseaerch, nam pravi, da prav na primeru elektronskih cigaret je te pregovorne previdnosti čisto preveč. Skupina strokovnjakov iz področja medicine, javnega zdravja, prava in ekonomije, je namreč prišla do zaključka, da so elektronske cigarete veliko bolj varna alternativa tobačnemu dimu, kot se je domnevalo dosedaj. Raziskava se je pričela julija 2013 pri Royal Society v Londonu, pod pokroviteljstvom LIAF - Lega Italiana Anti Fumo ter neodvisne zdravstvene organizacije Euroswiss Health. V njej je sodelovala vrsta priznanih mednarodnih strokovnjakov iz različnih področij: psihologija, toksikologija, farmakologija, medicina, ekonomija in pravo. Za cilj so si postavili primerjalno lestvico različnih profilov tveganja za obstoječe izdelke, ki vsebujejo nikotin.

Metodologija raziskave je temeljila na spektru različnih spretnosti in strokovnih znanj posameznih strokovnjakov (postopek "conferencing process"), ki temelji na skupni re-elaboraciji ugotovitev z namensko programsko opremo . Primerljive metodološke pristope se uspešno uporablja v praksi za reševanje pomembnih vprašanj iz področja javnega zdravja. Meddrugim se je podobnometodologijo uporabljalo pri vprašanjih v zvezi s skladiščenjem jedrskih odpadkov ter pri problematiki širjenja mehkih in trdih drog.

Strokovnjaki so upoštevali 14 dejavnikov tveganja za 12 izdelkov, vključno s tobačnimi cigaretami, vodnimi pipami, tobakom za žvečenje, elektronskimi cigaretami in nikotinskimi obliži. Med različnimi dejavniki tveganja , poleg umrljivosti in obolevnosti , povezanih z uporabo teh izdelkov, pa so upoštevali tudi povzročanje odvisnosti, vplive na dohodek , družinsko stisko, možnosti zastrupitev in požarov ter celo grožnjo mednarodnih konfliktov in problematiko tihotapljenja. Očitno je, da navedeni dejavniki, nimajo enake teže za različne izdelke, ki vsebujejo nikotin, kar je razvidno iz ponderiranih posameznih ocen in pri upoštevanju njihovega vpliva tako na posameznika, kot na tudi na družbo. Rezultat raziskave je eksaktna uvrstitev navedenih proizvodov na skupno lestvico, glede na njihovo stopnjo tveganja .

klasifikacija



V nasprotju z gonjo, ki jo čez elektronske cigarete, zganjajo nekateri politiki, ministri, novinarji ipd., pa v resnici predstavljajo elektronske cigarete, le malenkosten delček tveganja, če jih primerjamo s tobačnimi. Rezultati navedene raziskave so namreč pokazali, da niso vsi izdelki, ki vsebujejo nikotin enako nevarni. Kot je razvidno iz priloženega grafa, gre za strmo padajočo krivuljo tveganja, katere vrh predstavljajo ravno tobačne cigarete, elektronske cigarete pa se nahajajo skoraj pri dnu navedene lestvice.

Kot je razvidno iz študije, so izdelki, pri katerih pride do izgorevanja, tudi najbolj nevarni. Čeprav nikotinski obliži, žvečilke, inhalatorji in elektronske cigarete niso povsem brez tveganja, pa je tveganje pri slednjih drastično manjše. Index tveganja za elektronske cigarete nosi vrednost 4, v primerjavi z indeksom tobačne cigarete, katerega vrednost znaša 100. Vrednost 4, predvsem predstavlja dejavnik tveganje zaradi povzročitve odvisnosti. Pri elektronski cigareti pa sploh ne najdemo tveganj kot so umrljivost, obolenja, ekonomska tveganja, nesreče ipd.

Prvi avtor študije, profesor David Nutt, Imperial College - Londonu, je izjavil: . "Vsaka alternativa, ki omogoča zmanjšanje števila smrtnih žrtev zaradi tobačnega dima, predstavlja veliko zmago za javno zdravje. Naša študija prikazuje zniževanje tveganje, ob prehodu iz proizvodov z visoko stopnjo tveganja, kot so tobačne cigarete in cigare, na proizvode z nizko stopnjo tveganja, kot so elektronske cigarete ali obliži. S pravilnimi potezami in ozaveščanjem javnosti, lahko v doglednem času dosežemo bistveno zmanjšaje negativnih vplivov, tako iz vidika posameznika, kot tudi na nivoju celotne družbe."

Profesor Riccardo Polosa, direktor LIAF in prav tako udeležen v raziskavi, je izjavil : "Splošno je znano dejstvo, da vsi nikotinski izdelki niso enako nevarni. Sedaj pa imamo končno na voljo izdelano lestvico, ki realno prikazuje nevarnosti v povezavi z uporabo vseh izdelkov, ki vsebujejo nikotin. Ponosni smo, da lahko svetu ponudimo zelo uporabno orodje, namenjeno predvsem potrošnikom , zdravnikom in zakonodajalcem. Kateri izdelek uporabljati, kaj priporočati, katere regulirati, katere prepovedati in omejevati: Na taka in podobna vprašanja odgovarja naša najnovejša študija, ki ima za namen nadzorovanje širjenja dotičnih izdelkov, ustvarjanje inovativne politike do njih ter zmanjševanje družbene škode, katero povzročajo tobak in tobačni izdelki. "


Celoten članek je na voljo brezplačno tu: http://www.karger.com/Article/FullText/...
  • zavarovalo slike: gzibret ()

jest10 ::

Tveganja zaradi uporabe prepakiranjih rabljenih litijevih baterij, ki jih preprodajajo Kitajci, pa nikjer ne vidim omenjenega.
(je že bilo nekaj eksplozij/samovžigov, ter posledično opeklin in poškodovanih pljuč)

PaX_MaN ::

The group recognized that there are regional and national differences in actual and perceived harm of nicotine products, so participants agreed to take a worldwide perspective and consider average harm.

Tobak deluje različno glede na to na katerem koncu sveta si?
Dafuqq?

valhunus ::

jest10 je izjavil:

Tveganja zaradi uporabe prepakiranjih rabljenih litijevih baterij, ki jih preprodajajo Kitajci, pa nikjer ne vidim omenjenega.
(je že bilo nekaj eksplozij/samovžigov, ter posledično opeklin in poškodovanih pljuč)


Verjetno je to zaobjeto v rubriki "product specific morbidity" zelena barva in očitno tega ni toliko, kolikor je obolevanja zaradi kajenja tobačnih cigaret.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: valhunus ()

valhunus ::

Drugače je pa fajn da se, kar se elektronskih cigaret tiče, izogibaš najcenejšega šrota. Saj če baterija eksplodira, zna bit kar huda zadeva, samovžigi so tudi prej verjetni kot možni, če za eGo baterijo plačaš 5 evrov.

DavorinK ::

Definitivno boljša izbira od tobačne 100%.

Ne vem kaj čaka Fredi Miler, njegov laški dvojnik je že to zdavnjaj pogruntal:





:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektronske cigarete -škodljivi učinki?

Oddelek: Loža
3310085 (6387) Highlag
»

Ali je elektronska cigareta (vape) z breznikotinsko tekocino prepovedana na zemljiscu

Oddelek: Šola
133843 (2331) thetech
»

Mercator - nakup vžigalnika

Oddelek: Loža
316501 (4761) dottor
»

Elektronska cigareta - varnost uporabe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9940614 (10376) BCSman

Več podobnih tem