» »

Jailbreak za iOS 7.1, a le za stare naprave

Jailbreak za iOS 7.1, a le za stare naprave

Slo-Tech - Naslednja stvar, ki jo nestrpno čakamo po izidu vsake nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS, je jailbreak, ki omogoči popoln nadzor nad sistemom in poganjanje nepodpisanih aplikacij, ki jih lahko snamemo z odprte tržnice Cydia. Ker Apple v vsaki novi verziji zakrpa na novo odkrite ranljivosti, ki so nujno potrebne za delovanje jailbreaka, se igra mačke in miši začne znova. Apple iOS 7.1 je popravil luknje, ki jih je izkoriščal jailbreak za iOS 7.0, zato so hekerji že veselo na delu. Za zdaj je uspeh delen.

Na YouTubu se je pojavil videoposnetek hekerja z vzdevkom @winocm, ki prikazuje delujoč untethered (delujoč po ponovnem zagonu naprave) jailbreak za iOS 7.1. Toda odkritje ima kavelj, saj za zdaj deluje le na napravah s starejšim čipom A4, torej iPhone 4, iPod Touch četrte generacije in iPad prve generacije. To ni presenetljivo, ker se winocm rad osredotoča na starejše naprave. Te je zlomiti lažje, a so rezultati manj uporabni. Novejše naprave še niso zlomljene, iskanje in priprava jailbreaka pa že intenzivno potekata, saj sta moči združila winocm in iH8sn0w, verjetno pa ne počivajo niti preostale ekipe.

V zadnjem času je njihovo delo postalo težje, ker Apple pridno krpa ranljivosti. Zaradi tega se čas od izdaje nove verzije iOS do izdaje jailbreaka daljša, čeprav je trenutni uspeh pri rekordno hiter. A vseeno ne gre pozabiti, da je uspeh le delen in javnosti še nedosegljiv. Po drugi strani so hekerji precej manj zgovorni kot včasih in ne razkrivajo svojih poizkušanj, da ne bi Apple dobil preveč idej, kaj vse bi moral še zakrpati. Domneva se, da nekaj lukenj še ljubosumno čuvajo in jih nočejo izrabiti za jailbreake trenutnih verzij, ampak jih hranijo kot orožje za prihodnje izdaje. Kakorkoli že, kdor želi ohraniti trenutni jailbreak, še ne sme nadgraditi na iOS 7.1.

3 komentarji

LJ4L ::

Bom malo pogledal pogledal po omari. Mogoče pa se najde še kakšna napravica, ki že čaka na jailbreak.
LP from LJ

...:TOMI:... ::

IPad prve generacije sploh ne more imeti iOS 7.1, najvišja verzija je 5.1.1.
Tomi

LJ4L ::

To sem se tudi jst spomnil. Pa sem mislil, da obstaja kak trik.
LP from LJ


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple pomotoma odprl že zakrpano luknjo, jailbreak je že tu

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
107798 (5196) zee
»

Jailbreak za iOS 7

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
1610043 (6641) Veron
»

Tudi iOS 6 zlomljen, a za zdaj ne javno

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2012647 (10560) driver_x
»

Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
65117 (3623) F22raptor

Več podobnih tem