» »

svetilnost zaslona

svetilnost zaslona

HyperGL ::

Pozdravljeni,

rad bi izdelal t.i. "dummy monitor". Monitor že imam, ima sicer samo eno CCFL lampo. Inverter je original od monitorja. Za napajanje sem se odločil uporabiti napajalnik enega preminulega HDD-DVD snemalnika, kateri ima že porihtan molex izhod (za HDD) z 12V in5V.

Vse štima lepo in prav (vsaj v teoriji), rad bi pa dodal potenciometer na 5V linijo, da bi uravnaval svetilnost. Ali lahko samo ruknem potenciometer na 5V linijo ali to ne bo delovalo tako?

Prilagam še povezavo do napajalnika: LINK

Za vklop bi pa uporabil eno klecno stikalo na 220V. Ali bi tudi to moral drugače rešiti? Napajalnik je menda vedno pod napetostjo, sicer moram to še preveriti, a to bo možno šele drugi vikend, ko se bom lahko zadeve lotil bolj resno.

Hvala za pomoč!

negotiator ::

Klasični potenciometri imajo moč samo 0,2W, kar je veliko premalo, da bi kar zaporedno z lampo zvezal, pa še ccfl lampe običajno potrebujejo visokonapetostno napajanje, saj so to hladne katode. če nimaš napajalnika za to, potem ne bo delovalo, če so res ccfl.

za večje moči obstaja sicer reostat (močnejša verzija potenciometra), ki pa je žal precej drag in se zato poslužujemo smps ali linearnih nastavljivih napajalnikov.
All easy problems have already been solved.

HyperGL ::

No napajalnik naj bi bil SMPS, vsaj tako piše na njem, kaj bi torej iz tega lahko potegnil, da bi lahko uravnaval nivo osvetlitve?

negotiator ::

govoriš o original napajalniku za ccfl? če je tako, potem bi vhod lahko uravnaval recimo z linearnim lm317 ampak odvisno, a imaš to na omrežno napetost ali 12v?

slike in malo več obrazložitve ne bi škodilo ;)
All easy problems have already been solved.

HyperGL ::

Spet pozdrav, po dolgem dolgem času se vračam k temu projektu, nekoliko drugače, tudi zato ker sem dobil nekaj novih stvari, ki bi jih lahko uporabil in si olajšal zadeve... ali pa ne! :)

Mojemu super duper monitorju (NEC syncmaster 175vxm+) je umrl panel ob zadnjih nevihtah, vse ostalo je delujoče, le lcd panel daje od sebe samo črte...
Panel sem odstranil in tako mi je ostala samo podlaga z CCFL lampami, katere se normalno prižgejo ob kontaktu vendar se po nekaj trenutkih monitor postavi v stand by, ker nima signala!

Kako bi jaz prepričal monitor, da sveti lampa cel čas, brez da bi imel dejansko signal iz grafične? Je možno povezat kakšnega od pinov pri VGA (ali pa DVI) vhodu?

HyperGL ::

Berem sedaj, da obraten način (da se prepriča grafično, da so gor priklopljeni monitorji) je, da se v Ground in signal pine vtakne nekaj uporčkov (za vse tri pare, RGB), bi to delovalo tudi obratno, torej na monitorju?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meritev napetosti na osvetlitvi LCD-ja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141639 (1086) mojca
»

ATX napajalnik- stabiliziran usmernik (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
938237 (6574) h25
»

izdelava "digitalnega" regulatorja napetosti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5841 (616) HyperKiller
»

Transformator iz napajlnika, predelava za ojačevalnik tda7294

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163323 (2899) jjedat
»

Lastniki poceni LCDjev- pozor na slabe kondije ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9710612 (5223) Pyr0Beast

Več podobnih tem