Forum » Kaj kupiti » LCD LED Monitor
LCD LED Monitor
DKirbi ::
Pozdravljeni!
V prihodnosti se zanimam za nakup malo večjega in novejšega monitorja. Trenutni monitor uporabljam kot zunanji zaslon pri delu z laptopom. Ta ima sicer novejši LED zaslon ampak mi 17 inch malenkost včasih otežuje delo. V glavnem monitor katerega sem kupil pred cca 7 leti je že nekoliko zastarel in ga nameravam menjati.
Ker pa v tem celem času nisem kaj dosti dajal pozornosti na nove monitorje se obračam na nasvet tistih, ki morda o tem veste kaj več. Na katere stvari moram biti pri nakupu najbolj pozoren?
Računalnik uporabljam zgolj za grafično oblikovanje, se pravi da morajo biti barve točne (ponavadi me to na starem zaslonu najbolj moti), se pravi da nisem nek gamer in ne potrebujem monitorja za to.
V čem je finta tega odziva slike v ms? Številke kot so 5, 6 ms se mi zdijo absurdne, saj razlike najbrž nebi opazil. Ali pač?
IPS vs LED? Se da to primerjati? Kaj je boljše in če je sploh kaj boljše itd.
V mislih sem imel morda nekaj 24" in pa seveda z HDMI priključkom, za kar sem slišal da je slika dosti lepša v primerjavi z VGA.
Če ima kdo kakšen link do kakšne spletne trgovine s solidnimi cenami za dobro robo so prav tako dobrodošle. Hvala!
V prihodnosti se zanimam za nakup malo večjega in novejšega monitorja. Trenutni monitor uporabljam kot zunanji zaslon pri delu z laptopom. Ta ima sicer novejši LED zaslon ampak mi 17 inch malenkost včasih otežuje delo. V glavnem monitor katerega sem kupil pred cca 7 leti je že nekoliko zastarel in ga nameravam menjati.
Ker pa v tem celem času nisem kaj dosti dajal pozornosti na nove monitorje se obračam na nasvet tistih, ki morda o tem veste kaj več. Na katere stvari moram biti pri nakupu najbolj pozoren?
Računalnik uporabljam zgolj za grafično oblikovanje, se pravi da morajo biti barve točne (ponavadi me to na starem zaslonu najbolj moti), se pravi da nisem nek gamer in ne potrebujem monitorja za to.
V čem je finta tega odziva slike v ms? Številke kot so 5, 6 ms se mi zdijo absurdne, saj razlike najbrž nebi opazil. Ali pač?
IPS vs LED? Se da to primerjati? Kaj je boljše in če je sploh kaj boljše itd.
V mislih sem imel morda nekaj 24" in pa seveda z HDMI priključkom, za kar sem slišal da je slika dosti lepša v primerjavi z VGA.
Če ima kdo kakšen link do kakšne spletne trgovine s solidnimi cenami za dobro robo so prav tako dobrodošle. Hvala!
skyline ::
Za začetek razčiščenje pojmov: LED je vrsta osvetlitve za panelom, IPS/MVA/TN je vrsta matrike. Jabolka in hruške.
Da so barve točne, poskrbi kalibracija, ne izbira ekrana (OK, do neke mere).
Input lag je marketing term, za točne cifre je treba pogledat reviewe, v praksi zadeva ni važna.
Za ostalo pa tole, nisi edini s podobnimi željami:
kateri 24" monitor kupiti
Da so barve točne, poskrbi kalibracija, ne izbira ekrana (OK, do neke mere).
Input lag je marketing term, za točne cifre je treba pogledat reviewe, v praksi zadeva ni važna.
Za ostalo pa tole, nisi edini s podobnimi željami:
kateri 24" monitor kupiti
DKirbi ::
Hvala za pomoč pri račiščevanju pojmov :) Zdaj mi je malo bolj jasno. No, morda sem se napačno izrazil, navaden LCD je temnejši in zato barve zgledajo drugačne.
Bom sledil omenjeni temi.
Bom sledil omenjeni temi.
ST-777 ::
V prihodnosti se zanimam za nakup malo večjega in novejšega monitorja. ... V mislih sem imel morda nekaj 24" ... Če ima kdo kakšen link do kakšne spletne trgovine s solidnimi cenami za dobro robo so prav tako dobrodošle.Monitorji HP Z serije imajo IPS matriko Gen 2 in zelo dobro reprodukcijo barv. Imam Z23i in sem z njim zelo zadovoljen. Zate bo verjetno bolj zanimiv Z24i: http://www.tehnox.si/hp-z24i-24-inch-ip...
(Je pa 23" monitor Z serije za okrog 100 € cenejši.)
"The HP Z22i and Z23i offer 95% sRGB color space coverage, while the Z24i offers 99% sRGB coverage.The monitors are designed for users who need better color accuracy" http://www.tomshardware.com/news/hp-z-s...
Motion ::
Če hočeš točne barve vzemi IPS matriko (morda tudi VA sam ne poznam tolk dobro). TN matrika ma bolj sprane barve nasprot ips
Imput lag je pač zamik ko ti prtisneš tipko in pa ko se dajensko nekaj spremeni na zaslonu.
Odzivnost (responsiveness) (5ms,6ms grey to grey oz. GTG ) Koliko časa rabi piksel da gre iz sive barve na belo ter nazaj na sivo. Proizvajalci ponavadi podajajo GTG čas namesto black to white to black ker je nižji. PR grafičnem oblikovanju ni tolk pomemben kot naprimer pri igrah kjer pride do ghostinga ker zaslnon nemore dovolj hitro spreminjat piklov kot mu grafična kartica narekuje.
Imput lag je pač zamik ko ti prtisneš tipko in pa ko se dajensko nekaj spremeni na zaslonu.
Odzivnost (responsiveness) (5ms,6ms grey to grey oz. GTG ) Koliko časa rabi piksel da gre iz sive barve na belo ter nazaj na sivo. Proizvajalci ponavadi podajajo GTG čas namesto black to white to black ker je nižji. PR grafičnem oblikovanju ni tolk pomemben kot naprimer pri igrah kjer pride do ghostinga ker zaslnon nemore dovolj hitro spreminjat piklov kot mu grafična kartica narekuje.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup ekrana/monitorja 2012 (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 22239 (17314) | Spock83 |
» | Nakup monitorja NUJNO !!!Oddelek: Kaj kupiti | 2940 (2221) | fokz8 |
» | Kateri monitor? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 22021 (17222) | hotig |
» | 22" LCD - kupujemOddelek: Strojna oprema | 1697 (1442) | mish |