» »

Računalnik se ne zbudi

Računalnik se ne zbudi

Boomerang ::

Računalnik, ki je še pred tednom dni delal normalno, se danes ne zbudi. Ko je bil nazadnje vklopljen je delal čisto normalno, razen tega, da se je slišalo nekakšno piskanje (čisto tiho, kot se sliši piskanje pri visoki frekvenci). Ampak izklopil se je normalno.
Ko sem ga danes poskušal prižgati, je na monitorju tema. Napajalnik se prižge, ventilatorji se slišijo, za trenutek posveti dioda za disk in tukaj se konča. Če pritisnem tipko reset, zopet posveti dioda za disk in tako ostane, dokler ga ne izklopim. Vzroka sta lahko samo dva:

1) Piskanje ki sem ga slišal je povzročil kondenzator na matični plošči in je danes dokončno odpovedal. Poleg procesorja sta dva večja kondenzatorja in oba sta na vrhu nekoliko izbočena (ostali konenzatoji so ravni). Ampak izbočene kondenzatorje pogosto vidim, pa računalniki zaradi tega delajo.
2) Napajalnik je morda preslab. Nazadnje sem ga zamenjal 2 leti nazaj in takrat sem vzel nizkocenovnega (cca 30 eur). Sem že imel tak primer, pa je bil nazadnje kriv napajalnik. Ampak takrat sem imel rezervnega in sem lahko testiral, danes ne morem.

Poskusil sem odklopiti napajanje z matične, pritisnil tipko za vklop in napajanje priklopil nazaj. Ko sem računalnik ponovno vklopil je bilo isto. Kaj je sedaj bolj verjetno - kondenzator ali napajalnik?

Hayabusa ::

https://slo-tech.com/clanki/2nap/2nap.s...
Z navadno prevodno (ma ne) žičko povežete 8. in 14. kontakt in stvar bo delovala. Če se slučajno stvar NE BO vključila, ne še metati napajalnika v koš, češ da ne dela. Namesto da bi povezali 8. in 14. pin, povežete zeleno žičko (14.pin) z maso (ohišje napajalnika) in stvar bo 100% delala (razen če je napajalnik res pokvarjen, seveda :)). Tako. Najhujše je mimo. Vse, kar morate narediti sedaj, je da povežete dva napajalnika na en kabel.


Lahko da je on/off stikalo rip.Preveži na reset tipko (front_panel na os. plošči).

Odpri kišto in poglej stanje kondenzatorjev.

zrataj4201 ::

Menjaj kondenzatorje!
Z ročno črpalko jih boš težko brez poškodb spravil ven, saj so na tesno.Najbolje je z odspajkalno postajo. Sem jih že nekaj popravil Zelo znani simptomi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus p8z77 deluxe problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
232214 (1971) Brias
»

Računalnik se noče zagnati

Oddelek: Pomoč in nasveti
156156 (5506) Uporabnik-6
»

Nov napajalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
252395 (2123) Hribowc
»

ugaševanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
284358 (3716) iceman3
»

napajalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141640 (1347) tx-z

Več podobnih tem