Forum » Na cesti » Franja 2014
Franja 2014
Aston_11 ::
Bo kdo šel na Franjo ali pa je morda kaj takih, ki so to turco že obdelali, pa bi malo podelili izkušnje s pripravami, vožnjo itd.... lanska sezona se sploh ni končala, bicikl je ves čas vroč in morda bi se letos dalo pripraviti bp tudi na vožnjo kakšne daljše ture.... recimo tiste od 159 kilometrčkov...
Mah, malo bi zbiral informacije, če me prime, da bi šel- tako na splošno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
ttommy ::
A bi se ga dalo prevoziti z deset let starim MTB z 21-imi prestavami, zdaj narejen veliki servis? Al hodi folk na take maratone samo s specialkami?
Gamer
MaterVola ::
ttommy - Poglej v rezultate, nekateri peljejo cel krog sedem ur. Tako da ni strahu, vsak si najde družbo. Kar pogumno.
Aston_11 - Vse piše na franja.org. Če imaš kakšno konkretno vprašanje, ti pa z veseljem pomagam, če bom lahko.
Aston_11 - Vse piše na franja.org. Če imaš kakšno konkretno vprašanje, ti pa z veseljem pomagam, če bom lahko.
Ne, konkretno še nič, se bolj ogrevam za idejo, ker se mi zdi, da bi se lahko pripravil na ta velik krog.
Gume daj slick, da ne greš s kramparcami :;
A bi se ga dalo prevoziti z deset let starim MTB z 21-imi prestavami, zdaj narejen veliki servis? Al hodi folk na take maratone samo s specialkami?
Gume daj slick, da ne greš s kramparcami :;
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Duhec ::
Sem bil 2x na tamali Franji pa nikol več. Z mtb.
Je loterija za padce.
Obakrat je pokal mal pred mano in mal za mano.
Zdaj raje naredim kako fotko ob cesti. :)
Kolesari za dušo, ne tolko na cajt.
V skupini se moraš znat peljat, če voziš sam je malce težje/počasneje ampak poslušaš sebe in greš po filingu.
Je loterija za padce.
Zdaj raje naredim kako fotko ob cesti. :)
Kolesari za dušo, ne tolko na cajt.
V skupini se moraš znat peljat, če voziš sam je malce težje/počasneje ampak poslušaš sebe in greš po filingu.
shark1 ::
Bo kdo šel na Franjo ali pa je morda kaj takih, ki so to turco že obdelali, pa bi malo podelili izkušnje s pripravami, vožnjo itd....
Sem jo prevozil 22-krat! Vedno seveda tadolgo! Ene 12 ali 13-krat z gorcem s kramp gumami (muka...),parkrat s trekingom s tanjšimi gumami (to je že bolje),zadnje tri sezone pa končno s specialko (čisti užitek!).
Kaj posebnega ti zdaj ne morem napisat,razen tega da čimprej začni trenirat:) Pa obvezno vzemi s sabo nekaj OH gelov za drugo polovico maratona.Imej s seboj 2 litrska bidona,tako da dotočiš samo na vrhu Kladja in se ti vmes ni treba ustavljat. Pa seveda OBVEZNO imej s sabo tablete (ali prašek) magnezija! Ko te enkrat po 100 ali 120 kilometrih začnejo grabit krči,ne pomaga nič drugega kot magnezij! Pa zadnje dva ali tri dni pred maratonom jej večinoma hidrate (makaroni,riž,krompir,kruh...),da si čimbolj napolniš zaloge glikogena v telesu.
Če te zanima še kej,vprašaj ;)
Seveda se ga da,svetujem ti samo,da si kupiš tanke gume za cesto in jih napumpaš čim bolj.
S kramparcami je muka vozit nad 30 km/h...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shark1 ()
SkIDiver ::
Sem bil 2x na tamali Franji pa nikol več. Z mtb.
Je loterija za padce.
To je posledica neznanja in prehitevanja lastnih sposobnosti na kolesu. Seveda se to nanaša na tiste, ki to počnejo in so krivci za takšne padce. Žal se temu ne moreš izognit. Lahko skušaš le preprečiti, da nisi sam udeležen z izogibanjem tistim, ki delujejo nezanesljivi.
In res je. V skupini se moraš znat peljati. Pomembno je, da tudi treniraš v skupini, da dobiš občutek za skupinsko vožnjo. Čeprav tudi Franja je lahko prijetna, če se ne rineš v prve vrste.
Jaz grem letos na veliko. Bil sem 1x na mali pa je bila dobra izkušnja. Na koncu so me na Brodu začeli izdajati krči, ki sem jih uspešno krotil do AMZS-ja na Dunajski. Potem pa sem moral odnehati. Skratka dobra izkušnja, sploh ker nisem še čisto vedel kaj počnem in kako na kolesu.
shark1 je podal dobre nasvete. Sam bi dodal, da zadnji teden pred franjo ne pretiravat. Mogoče 1x ali 2x na kolo na kakšno lažjo turo, da ohranjaš tonus in vsekakor zadnje 3 dni počitek.
@Aston 11 vsako telo rabi počitek slej ali prej. Če se sezona ni končala je to prej slabo kot dobro. Telesu moraš dati čas, da se obnovi in počine ter nato ponovno začeti graditi na vsem skupaj.
O tem bo vedel marsikaj povedati vsak konkretneje zagrizen kolesar.
Je bil sedaj 14 dni mir zaradi vremena. Po moje je bilo kar dovolj. Pa tudi sicer ne pretiravam. Grem na bicikl, ko pokličejo živci ali pa enostavno lovska vnema in imam ponavadi turce tam okrog 30-40 km, sicer s precej višinci, ker je pri nas tak teren, da ne moreš 10 km ravnine odpeljati. Letos je pa tako, da ostaja osnova od lani in ker je ni ravno lahko pridobiti, jo skoraj raje vzdržujem na nekem minimumu, da lahko kadarkoli odpeljem cca 30-40 km, ne da bi nato 3 dni sekale bolečine v mišicah. Par dni nazaj sem naredil nekaj čez 60 km - Razdrto - Črni kal - Rižana in nazaj in je bilo predvsem nazaj zanimivo, vendar brez posledic.
Krči ja - s tem sem že imel nekaj problemov pred leti, nobenih izkušenj pa nimam z raznimi geli, vzamem ponavadi kar kos kruha ali dva s sabo ali kakšno pakirano pecivo in dovolj pijače - cedevito. Tako da enostavno ne znam organizirati/odpeljati kakšne daljše zadeve. Kot rečeno, kamor grem, imam prej ali slej klance.
Pa vožnja v skupini - nikoli nisem več kot v dveh kolesaril, pa še to 20 let nazaj.
Krči ja - s tem sem že imel nekaj problemov pred leti, nobenih izkušenj pa nimam z raznimi geli, vzamem ponavadi kar kos kruha ali dva s sabo ali kakšno pakirano pecivo in dovolj pijače - cedevito. Tako da enostavno ne znam organizirati/odpeljati kakšne daljše zadeve. Kot rečeno, kamor grem, imam prej ali slej klance.
Pa vožnja v skupini - nikoli nisem več kot v dveh kolesaril, pa še to 20 let nazaj.
Sicer ti ne bom solil pameti, ampak sam sem šel na predavanje amaterskega kolesarja, ki nam je obelodanil, da mora kolo od najkasneje decembra do marca počivati, kolesar pa mora najprej delati na bazi, šele potem kolo.
Nisem prepričan, da meseci ravno držijo. Sam tako ali tako prej postavim kolo v kot, ker mi ni do igranja s podhlajevanjem udov, revme, trganja v mišicah, itd... Spomladi pa začnem, ko dnevne temperature pridejo na nekje 12°C.
V času izven kolesarske sezone pa tečem. Se mi je izkazalo kot vrhunski recept za vzdržljivost in moč.
Namesto cedevite si omisli kakšen izotonik. Ima svoj point in ni samo ocukrana voda. Za hrano pa rabiš nekaj kar se hitro prebavlja. S kolegi večinoma tolčemo po frutabelah ali kakšnih žitnih ploščicah s čokolado, medom, sladkorjem, ... Na 60+ pa tudi banane. Sam gele uporabljam samo na maratonih kot dodaten "šus", ker precej obremenijo želodec. Recimo na franji kake 10km pred kladjem pa malce pred škofjo loko, ker od tam dalje leti na fertik in je precej več skakanja in menjave tempa.
Hrana na kolesu je pomembna! Je vse ali nič na koncu
Nisem prepričan, da meseci ravno držijo. Sam tako ali tako prej postavim kolo v kot, ker mi ni do igranja s podhlajevanjem udov, revme, trganja v mišicah, itd... Spomladi pa začnem, ko dnevne temperature pridejo na nekje 12°C.
V času izven kolesarske sezone pa tečem. Se mi je izkazalo kot vrhunski recept za vzdržljivost in moč.
Namesto cedevite si omisli kakšen izotonik. Ima svoj point in ni samo ocukrana voda. Za hrano pa rabiš nekaj kar se hitro prebavlja. S kolegi večinoma tolčemo po frutabelah ali kakšnih žitnih ploščicah s čokolado, medom, sladkorjem, ... Na 60+ pa tudi banane. Sam gele uporabljam samo na maratonih kot dodaten "šus", ker precej obremenijo želodec. Recimo na franji kake 10km pred kladjem pa malce pred škofjo loko, ker od tam dalje leti na fertik in je precej več skakanja in menjave tempa.
Hrana na kolesu je pomembna! Je vse ali nič na koncu
Glede vožnje v skupini ti ne znam dati nekega pametnega nasveta - preprosto jo moraš osvojiti,to pa pride samo z izkušnjami.Seveda boš kot začetnik najprej vozil v počasnejših skupinah,z leti pa tudi v hitrejših (letos smo spredaj na veliki franji vozili od Brezovice do Vrhnike s povprečno 47 km/h,kar v praksi pomeni da je v glavnem letelo od 50 do 60 km/h,to pa je hitrost,kjer je treba res imeti izkušnje z vožnjo v skupini,sicer so lahko hude posledice...se spomnim neke franje,ko je nek kolesar pri cca. 50 km/h zapeljal v betonski robnik ("otok") sredi ceste,drugi pa v parkiran avto).
Kos kruha ali pecivo je ok samo za na trening,za maratone pa ne,ker to je na kolesu težko jesti (razen če se misliš ustavljat sredi maratona?).Prednost gela je v tem,da si ga stisneš v usta in da v nekaj minutah pride v kri in mišice.
Za vse nas,ki ne tečemo:še boljša varianta je kombinacija nordijske hoje (v hrib,za moč) + trening na sobnem spinerju.
S to kombinacijo treninga lahko potem (recimo marca) na kolesu začneš vozit normalno,kot da sploh nisi prekinil kolesarske sezone ;)
GamerBoy ::
En slikoviti komentar na to temo iz bicikel.com
p.s. Mogoče se tudi jaz kdaj pridružim temu "životinjskemu carstvu" s svojmu trekingu
na Franji vsako leto isto... prvih 400 kolesarjev samo profiji skoraj z "pro tour" licenco....potem pa nekaj resnih dobrih amaterjev...potem pa ostalo životinjsko cesarstvo na trekingih ki se prerivajo naprej...potem pa nič čudno zakaj je do Vrhnike taka kolona...pa vsako leto po ulicah naj pres "gas" dokonca potem pa zaviranje na polno...taka dihaš zažgane premze.....pa tu pa tam vidiš koga kako "pometa" pločnik ali cesto....nekateri pa že pred vrhniko odvržejo prvi bodon da s v klanec hitrejši.....potem pa kladje preletijo in to že v LJ na pivu in makaronih =)
p.s. Mogoče se tudi jaz kdaj pridružim temu "životinjskemu carstvu" s svojmu trekingu
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Za vse nas,ki ne tečemo:še boljša varianta je kombinacija nordijske hoje (v hrib,za moč) + trening na sobnem spinerju.
S to kombinacijo treninga lahko potem (recimo marca) na kolesu začneš vozit normalno,kot da sploh nisi prekinil kolesarske sezone ;)
Hoja v hrib je najboljša opcija. Meni pozimi ne gre skozi zaradi službe in kratkega dneva, zato sem zamenjal s tekom. Lahko pa pritrdim, da je res tako, če odštejem, da pri meni noge vseeno vedo, da so se po nekaj mesecih ponovno spoznala s pedali in rit s sedežem
driver_x ::
Jaz grem na veliko Franjo skoraj vsako leto od 8. maratona dalje. Če nisi vešč vožnje v skupini, si najdi kakšno manjšo, bodi pa pozoren na razne tipe, ki ne znajo voziti v skupinah (vmes vijugajo, telefonirajo, ....) in v primeru da naletiš na takega, najdi drugo skupino. Priporočam, da večja spusta (Godovič - Idrija, Kladje - Trebija) narediš sam, brez skupine (predvsem proti Trebiji je cesta slaba) in da se ne zaženeš premočno v vrhniški klanec in Kladje. Cesta Logatec - Godovič se tudi rahlo dviga in ti lahko pobere precej moči, če nisi previden. Od Trebije dalje je v glavnem ravno, zato si tam obvezno najdi primerno skupino. Sploh po Škofji Loki, kjer zna pihati kar močan kontra veter. Če izpadeš iz skupine daj gas na minimum (toliko, da se ne ohladiš) in počakaj da te dohiti naslednja skupina. Vmes pa pi in jej, kakor so ti svetovali zgoraj. Oz. še bolje, da ješ in piješ tisto, česar si navajen (na maratonu ne eksperimentiraj s čim novim). Pred maratonom pa naredi še kakšno dolgo turo (5-6 ur) ali dve, zadnji teden počivaj. Če znaš taktizirati in poznaš traso, potem ni tako komplicirano. Sam sem pred lansko imel prevoženih le 200km in sem jo naredil brez problema.
dolenc ::
Če si frišen pojdi najprej na malo, da dobiš občutek kako se temperati za tako razdaljo, da se vožnje v skupini navadiš, kolk boš rabil pavze, tekočine in overall je bolj varna izkušnja :)
Becikle videš vse žive, še zmeraj velja(če si nekje v povprečju), da je največ v nogah. Tisti pola-profiji ti bodo pa tko in tko ušli :)
Kar se tiče priprav je najbolj pomembno, da se držiš neke rutine kak teden prej, jaz sem enkrat bil na presni prehrani, dan pred maratonom pa sem se nafilal z makaroni, skuto in ribami... Seveda sem cel dan preživel na wcju(bilo je divje) in prišel na štartno črto čisto dehidriran
Becikle videš vse žive, še zmeraj velja(če si nekje v povprečju), da je največ v nogah. Tisti pola-profiji ti bodo pa tko in tko ušli :)
Kar se tiče priprav je najbolj pomembno, da se držiš neke rutine kak teden prej, jaz sem enkrat bil na presni prehrani, dan pred maratonom pa sem se nafilal z makaroni, skuto in ribami... Seveda sem cel dan preživel na wcju(bilo je divje) in prišel na štartno črto čisto dehidriran
Haha,skuta in ribe so seveda vrhunska hrana za na maraton,če hočeš biti zadnji! Če pa zjutraj tik pred štartom rukneš še 2 litra jogurta in 5 pečenih jajc s slanino,si pa zmagal! :D
Fantje ,ne ga lomit,nekaj dni pred maratonom se mora jesti hrano z najmanj 80% hidratov,ostalih 20% je meso ali zelenjava (recimo makaroni z mesno omako,riž s tuno...).
Zadnji težek trening se naredi 6 ali 7 dni pred maratonom,potem pa do sobote lahko hodiš samo na ravninske sprehode,da premigaš kosti :) V soboto,pred maratonom,greš na eno easy vožnjo,recimo za 1 uro,pa upokojenski tempo,samo tolk da si osvežiš mišice.
Fantje ,ne ga lomit,nekaj dni pred maratonom se mora jesti hrano z najmanj 80% hidratov,ostalih 20% je meso ali zelenjava (recimo makaroni z mesno omako,riž s tuno...).
Zadnji težek trening se naredi 6 ali 7 dni pred maratonom,potem pa do sobote lahko hodiš samo na ravninske sprehode,da premigaš kosti :) V soboto,pred maratonom,greš na eno easy vožnjo,recimo za 1 uro,pa upokojenski tempo,samo tolk da si osvežiš mišice.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kolesarjenje! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šport | 15626 (4807) | cresh |
» | Nakup kolesa (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 23106 (20903) | Leprechaun |
» | cestni kolesarski maratoniOddelek: Šport | 1456 (1227) | Witboy |