» »

TRIKOTNI ŠTEVIL V JAVI

TRIKOTNI ŠTEVIL V JAVI

tident ::

Pozdravljeni,
za izbirni predmet imam informatiko in imam vprašanje glede naloge v javi. Naloga se glasi: Naredite program, ki bo izpisal obrnjeni trikotnik števil poljubne višine, ki je zapisana v spremenljivki.

Primer izpisa za višino 4:

1
1 2
1 2 3
1 2 3 4
Namig: Premisli kakšna je povezava med znaki, višino in številko vrstice.

Sem že naredil nek program, ki pa ni v redu, saj je narejen samo za število 4. Uporabljati mormamo le WHLE in DO-WHILE ZANKO (BREZ FOR ZANKE)

Moj program (napačen):
public class TrikotnikStevil {

public static void main(String[] args) {

int h = 1;
int y = 0;
while ( y < 4) {

if(y==0){
System.out.println(h);
h=1;
}
if(y==1){
System.out.print(h);
System.out.println(h+1);
h=1;
}
if (y==2){
System.out.print(h);
System.out.print(h+1);
System.out.println(h+2);
h=1;
}
if (y==3){
System.out.print(h);
System.out.print(h+1);
System.out.print(h+2);
System.out.println(h+3);
h=1;
}
y++;

}

}

}

Potrebujem pomoč in bi prosil vas, ki ste že profiji, če bi mi naredili program (učitelj mi je rekel da se ga lahko naredi zelo hitro, jaz pa ne razumem čist kako). Že v naprej hvala!

Lep pozdrav!

broken/link ::

Programiranje v Javi - trikotnik v * z zankami.

isto vprašanje, samo da namesto zvezdic izpisuješ številko_stolpca+1, v katerem si.

Sem že videl ta post, vendar če se ne motim je ta program narejen z for zanko, jaz pa bi ga rad naredil z while oz do-while.

Lep pozdrav.

mgermo ::

Če smo v tisti temi napisal 5 različnih rešitev, bom pa še tu postno, da ne bomo spodbujal prijavljanje novih članov pod ženskimi nicki.

public class tech2 {
	public static void main(String [] args){

int num=4;
		int i=0,j=0;
		while(i<num){
			j=0;
			while(j<=i){
				System.out.print(j+1);
				j++;
			}	
			i++;
			System.out.println();
		}
	}
}

Matek ::

Ti zanki sta za tvoje potrebe praktično identični, rabiš pač števec (for zanka ga ima po defaultu, v while zanko pa si ga vpelji sam) in vsakokratno preverjanje, če si že dosegel želeno višino trikotnika.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

black ice ::

For zanko lahko preoblikuješ v while oz. do-while zanko. Malo premisli (in poglej pogoje). :)

Edit: eh, so me že prehiteli.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: black ice ()

Ok, najlepša hvala @Conqueror. V šoli še nismo jemali for zanke, na spletu pa sem povsod videl le rešitve z for zanko.

Lep pozdrav.

Imam pa še eno vprašanje. ALi obstaja kakšen program za izdelavo diagrama poteka (flowchart)? Da bi recimo samo noter vstavil rešitev v javi, program pa bi ti izpisal flowchart?

Lep pozdrav.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tident ()

menjalnik ::

Zanka FOR gre takole
for(i=0;i<8;++i);
prvo maš začetno vrednost(nič);potem končno vrednost(8);in potem vrednost koraka. Tale zanka se bo izvedla 8krat

black ice ::

Jaz uporabljam Dia. Ne vem, če obstaja kakšna rešitev, če pa obstaja ti vseeno priporočam da narediš sam (na roke).

Pa pri temu Dia programu samo notri daš program v javi ali tu delaš enako kot na roke, vendar na računalnik?

lebdim ::

@tident, nekaj napotkov...

pri vsaki nalogi pri programiranju je bistvenega pomena to, da najprej dobro premisliš, kako boš nalogo reševala ... vedno si v glavi predstavljaj možno rešitev, torej na tak način:
- kako boš rešila "problem"
- koliko spremenljivk potrebujem
- ali boš uporabila kakšno zanko
- kakšen tip spremenljivk potrebujem
....

šele potem začni s programiranjem. to, v katerem programskem jeziku boš napisala rešitev, je popolnoma vseeno, saj se t. i. "višji programski jeziki" (C, C++, java, pascal, phyton, ....) razlikujejo (med drugim) v sami sintaksi, vendar IDEJA je pa povsod enaka.

kar se pa tiče naloge zgoraj:
-> bistvo te naloge je, da uporabiš dve zanki (ni važno katero zanko; lahko while, lahko for) in primerjaš oba števca v zankah ...
-> v bistvu je bolj uporabna zanka for (zato si tudi ti videla rešitev predvsem s for zanko, ker se ta nekako bolj uporablja)
-> kar se pa tiče teoretičnega dela: bistvo te naloge (oz. snovi pri zankah) je, da ločiš vrste zank (while, for, do-while, ...), in da poznaš, katere so prednosti in slabosti pri vsaki od njih, ter seveda, da poznaš njihovo sintakso in uporabo ...

lebdim ::

ups, nisem dobro pogledal spola, zato sem pač pisal v ženski obliki ... se opravičujem, tident.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problemi z javo

Oddelek: Programiranje
61115 (720) MrStein

Pomoč pri Domači nalogi

Oddelek: Programiranje
334531 (3379) Gandalfar
»

[Java]Pri obratu stevila mi prva cifra zgine