» »

Policija nezakonito pridobivala podatke o bralcih spletnih portalov

1 2
3
»

FrizzleFry ::

Ne vlačite ZEKom v to, ker delovanje portalov ureja ZEPT.

JE pa eno zanimivo vprašanje - namreč kako ZEKom, ki ureja delovanje operaterjev, in ZEPT, ki ureja delovanje ponudnikov storitev informacijske družbe, oba ustavno skladno imho predivdevata sodno odredbo. ZKP, ki ureja postopanje organov pregona kaznivih dejanj, in ZSOVA, ki ureja postopanje obveščevalcev, pa dopuščata neke pisne zahteve mimo sodnega nadzora. -hm....:P

Človek bi postavil hipotezo, da so represivni organi skozi čas v svoji procesni zakonodaji uspešno eliminirali element sodnega nadzora (odredbo), saj imajo tu največ pogajalske moči, pri področni zakonodaji, ki ureja upravljavce podatkov, pa niso bili tako uspešni. A saj ne, da ne bi poskušali.....166(7) ZEKom-1@press8-)

now, če se komu ljubi malece raziskovati, bi bilo zanimivo videti, kdaj in kako so se pojavili ti pisni zahtevki v ZSOVA in ZKP (sam že vem, but it wouldn't be fun then, would it;)

Zgodovina sprememb…

trizob ::

FrizzleFry je izjavil:

trizob je izjavil:



Če bi policisti uporabili vljudnejše prijeme (predvsem brez pravnega zapletanja) pri zaprosilih, bi lahko ravnali tudi zakonito. Podlaga, da bi kar koli pridobili se skriva v pogojih, ki jih je uporabnik sprejel (poenostavljeno, nekateri kar IP v uporabnikovem podpisu prikažejo). Toda tu ima zadnjo besedo prav upravljalec, kakšne pogoje je postavil uporabniku.


Saj se hecaš, ane? Takih neumnosti že dolgo ne. A je torej problem v nevljudnosti policije?? Ask nicely and you'll get the data?! #facepalm ;((Upravljavec foruma si lahko v pravila napiše kar hoče, a pravila rabe spletnega mesta ne morejo biti podlaga za delovanje državnih organov, sploh pa ne policije. Nazadnje ko sem preverjal, jim je pravila določal državni zbor in ne privat sektor. /Posploševati primer vecer.com ne gre, pa tudi kolikor razumem se ugotovitve ne nanaša na njih, če že itak servirajo podatke na pladnju./


Ne, se ne hecam.

Problem ni v nevljudnosti, problem je, da so se očitno (vede) sklicevali na napačno pravno podlago. Če bi bili vljudni in se med vsem tem še ne bi tako pravno zapletali, bi ravnali zakonito.

In ne, pogoji uporabe spletnih storitev niso podlaga za delo organov, pač pa podlaga, da lahko upravljalec da podatke prostovoljno, če seveda fura takšno politiko. Imajo pa organi še druge (zakonite) možnosti, da pridejo do teh podatkov. Tudi z odredbo sodišča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trizob ()

BaToCarx ::

Jaz bi pa prosil če se da lakotniku ali kakemu drugemu obrazložit 15. člen točka 2. ter/ali strnit/konvertirat pravila v človeku prijazen jezik te strani. Tako da zgleda bolj linearno ne pa random skakanje in skrivanje za besedami, ki jih mali človek ne razume, neka po domače obrazložitev. Pri tem se lahko doda tudi link "obrazložitev pravil za telebane", pa da vidimo če bo manj persona non grata, itd...
Vem da se vam zdijo popolnoma razumljiva, nevem pa če pokrivajo 70% pravno interpretativnih sposobnosti uporabnikov na tem portalu.

Po domače: Če niso pravila "idiot friendly", ne moreš pričakovat da se jih bodo držali, ker jih ne razumejo.

Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Primoz ::

Za policaj proof opis si poglej: https://slo-tech.com/ostalo/kontakt/
There can be no real freedom without the freedom to fail.

BaToCarx ::

Primoz, z strani uporabnika, kake so naše dolžnosti in pravice, ker sam doboro vidiš koliko jih je z oznakami v bazi uporabnikov, pa mislim da je to samo nerazumevanje pravil.

Z strani policije je pa samo preko sodišča drugo ne velja, kolikor jaz razumem, brez brat tvojega linka.

Primoz ::

BaToCarx: mah pravila pri nas so en tak minimalen seznam civilizacijskih norm, ki jih normalni ljudje z minimalnimi osnovami bontona ne bi rabili nikoli pogledat, pa jih vseeno ne bi kršili ... tako, da dvomim, da je problem nerazumevanje.

B) točka je načeloma pravilna. V zgodovini smo imeli en primer nekoga, ki je napisal, da ga v šoli tepejo in je očetu vzel pištolo in bo naslednji dan postrelil cel razred. Na srečo je bila zafrkancija. Na nesrečo so policaji stvar zavozili popolnoma (kar se časovne izvedbe tiče). Zato imaš v splošnih pogojih tisto izjemo, ki si je do sedaj še nismo upali ukinit.

In zato je tudi v poljudnem opisu odstavek:
Razen v primerih, ko je posredovanje podatkov nujno potrebna za varovanje življenja ali telesa posameznika, upravljavec posreduje podatke samo, kadar jih skladno z veljavno zakonodajo mora posredovati, ne pa tudi v primerih, ko jih skladno z veljavno zakonodajo lahko posreduje.


Še bolj poenostavljeno ... za nazaj kompliciramo do nezavesti (sodelujemo kolikor moramo, če ste prebrali pravila, ne hranimo skoraj ničesar). Za napovedi morilskih pohodov, v času, ko se jih še da preprečiti, sodelujemo s komurkoli kolikorkoli se da (kar je precej več od kolikor moramo). Ne tega delat na Slo-Techu.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

BaToCarx ::

Vem Primoz, hvala, se tudi zavedam da smo dobro zaščiteni uporabniki tukaj, tudi vem da moderatorji kar odpuščajo, itd... samo cenimo ta ali ne? :D

BTW kako novico o statistiki oznak, če se ti da napisat, pa rad bi videl da je skozi čas upad oznak aka "kultura" narašča.

Roman kot je pod kontakt bi prišel prav tudi za uporabnike, da po domače vidijo da "S-T Cares TM" in to malo bolj cenijo. Ker sumim, da ste edini v Sloveniji, ki ste se sploh toliko potrudili v smeri uporabnikov, kar je nažalost "zakodirano" z pravnim jezikom.

p.s. Ni potrebe po vikanju sva "ista" starost. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Primoz ::

To o dobri zaščiti je tako ... vsi se učimo. Če se kdo spomni iz pred nekaj let, ko je nekdo na tej strani objavljal neka gesla. Izkazalo se je, da je pred tem objavil nekaj malih oglasov (z veliko podatki). In potem je bil cel halo, zakaj so ga dobili in mu težili (brez odredbe).

Posledica je, da se oglasi na ST od tedaj naprej brišejo po dobrem mesecu. Sedaj koliko podatkov o sebi ste izdali z deset leti pisanja kje drugje, kaj je povezano z vami na drugih straneh kjer uporabljate iste vzdevke in kaj lahko navdušen kriminalist z malo preveč volje do dela sestavi skupaj ne da bi sploh kogarkoli karkoli vprašal, je pa popolnoma drugo vprašanje.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Furbo ::

Razen če organ ne pogleda na http://web.archive.org/ kjer je slotech še kar solidno arhiviran..
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Primoz ::

@Furbo: Zadnja leta manj :D robots.txt dela čudeže.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

antonija ::

Zdaj le še čakamo, da pride do kakega odmevnega primera, ko bo nek očiten kreten ušel pregonu zaradi nezakonito pridobljenih dokazov in potem lahko računajo še na široko podporo rulje in mrhovinarjev.
Resno? Se vedno cakamo na tak primer??

Nasa policija s tozilstvom vred se obnasa kot najbolj razvajen froc, ki pocne kar hoce, vsepovprek, potem pa joka ko jih fase po picki, kriv pa seveda ni nihce, ker za razvejene froce rabis precej zascitniske mamice in atke, ki vedno branijo svoje froce in jih nikoli ne kaznujejo. Dokler bo drzava taka kot je, bojo tud njeni froci taksni kot so. Razvajeni in neuporabni.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Furbo ::

Primoz je izjavil:

@Furbo: Zadnja leta manj :D robots.txt dela čudeže.


Ja to vem, samo slotech tega ne uporablja. :)
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

BaToCarx ::

Furbo ::

Spletna stran, ki se trudi arhivirati cel WWW.

Pojdi tja in vpiši url kake spletne strani in si lahko ogledaš vsebino za leta nazaj.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

PaX_MaN ::

antonija je izjavil:

Zdaj le še čakamo, da pride do kakega odmevnega primera, ko bo nek očiten kreten ušel pregonu zaradi nezakonito pridobljenih dokazov in potem lahko računajo še na široko podporo rulje in mrhovinarjev.
Resno? Se vedno cakamo na tak primer??

Po drugi strani mamo pa primere kot je:
K spoštovanju pravnomočnih sodnih odločb, ki je pomembna ustavna vrednota, so zavezani tako državni organi kot posamezniki. Vendar ta ustavna vrednota ne more biti absolutna, kadar je treba glede na okoliščine posameznega primera dati prednost načelu največje koristi otroka zaradi spoštovanja njegovega osebnega dostojanstva in drugih človekovih pravic.

in tudi:
Pravica do zasebnosti ne more biti absolutna, ampak je omejena z (ustavnim) varstvom pravic in koristi drugih, v konkretnem primeru otrok. Spolno izkoriščanje otrok in otroška pornografija predstavljata hudo kršitev človekovih pravic in temeljnih pravic otroka do skladne vzgoje in razvoja. Zato ugotovljeni poseg v obtoženčevo pravico do (komunikacijske) zasebnosti, do katerega je res prišlo zaradi ravnanja operaterja, ki prometnih podatkov ni uničil ob koncu zakonskega roka hranjenja, in jih je zato lahko na podlagi sodne odredbe sporočil policiji, v konkretnem primeru manjšega pomena v primerjavi s ciljem, ki je upravičeval pridobitev prometnih podatkov od operaterja, to je razkritjem storilca kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, pri tem pa je kazenski pregon namenjen boju proti spolni zlorabi in spolnemu izkoriščanju otrok ter varstvu pravic otrok do zaščite.

Skratka, "4 teh children!" pobena tut pravnomočno sodno odločbo in nezakonito delovanje operaterja, tko da to, da bo sodišče pobenalo vse skp ker so policaji delal nezakonito, ni lih nedvoumno.

antonija ::

Seveda je treba zascitit otroke. Gres k sodniku po nalog, dobis podatke in je rpoblem resen. Seveda moras imeti dovolj dober izgovor da bop sodnik dal nalog, ampka ce gre za zascito otrok se bojo pa ze potrudili najti utemljen sum al kako? Sej gre za otroke!!!

Ce pride do sojenja mora sodnik na koncu upostevat vse zakone, tud tiste o pridobivanju dokazov. Ce zdaj delajo bliznjice in lazejo, potem bo na koncu vse spet slo pa-pa v stilu tistih balkanskih prekupcevalcev.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PaX_MaN ::

Ce pride do sojenja mora sodnik na koncu upostevat vse zakone, tud tiste o pridobivanju dokazov.

Saj v tem je problem, ker se v resnici tehta med različnimi ustavnimi pravicami, ni nujno da zmeraj prevlada "dokazi ne smejo bit pridobljeni nezakonito", kot to pravijo v člnaku pod podnaslovom "Sodišče ne more upoštevati nezakonitih dokazov".( Primer.)
Zdej se je clo začel pojavljat "blo je nezakonito pridobljeno, ampak fuck it, do tega bi pršli zakonito prej al slej, dejmo pustit".
Pač, dost mineštra je in ni glih črno-belo.

Jupito ::

Nazadnje bomo s kopičenjem teh izjemnih primerov dobili tako špageti solato, da bomo kakršnokoli predvidljivost lahko zabrisali skozi okno. Ali pa sestavili predpis v stilu onega rimskega o kopalnicah. Vedno pravično in praktično ko 100 mater. :))
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija še vedno protipravno nadleguje spletne komentatorje, informacijski pooblašče

Oddelek: Novice / Zasebnost
3217074 (14191) Markoff
»

Policija zavaja glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Oddelek: Novice / NWO
4316029 (13763) ulemek
»

Policija zavajala glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Oddelek: Novice / NWO
2412008 (9809) Jupito
»

MNZ priznava nezakonito delo Policije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5720012 (16708) Jupito

Več podobnih tem