» »

Potrebujem pomoč - radiator slabo greje

Potrebujem pomoč - radiator slabo greje

Volta ::

Lep pozdrav vsem!

Imam sledečo težavo - radiator v moji sobi je napol hladen in posledično tudi slabo greje. Načeloma nimam težav s tem, saj se odvečen zrak spusti ven preko ventila na zgornji strani radiatorjev, kar sem tudi storil in ven priteče samo topla voda, v tem primeru je torej problem drugje. Zgornji del radiatorja do polovice je topel, spodnji del pa popolnoma hladen, radiator je odprt do konca. V hiši imamo dvocevni sistem, razmišljal sem da bi oba ventila zaprl dol, snel radiator in ga celotnega spraznil, ampak se nekako ne upam lotit. Malo sem bral po forumih in baje naj ne bi bil v tem primeru kriv radiator, ampak slab obtok vode (ni mi čisto jasno kaj naj bi to pomenilo - pritisk v sistemu je v mejah normale, voda zagreta na 80 stopinj). V vseh ostalih prostorih ni težav, pojavljajo se le pri meni, ki sem na vrhu v mansardi pri čemer so moji radiatorji zadnji v sistemu.

Torej zanima me kaj storit v tem primeru. Razmišljal sem tudi o tem, da bi radiator poskusil odpreti še spodaj (kjer sta še 2 ventila), ampak malo cvikam, da bo ruknila voda ven s prevelikim pritiskom. Rad bi preveril, če je morda vseeno kriv zrak v spodnjem delu radiatorja ali leži problem kje drugje. Vsak nasvet bo več kot dobrodošel :)

Lp
  • spremenil: Volta ()

Assass1n ::

Na radiatorje se ne spoznam najbolje vendar moji so odprti in zgoraj kjer ga vrtiš na roko in spodaj kjer je na izvijač, mogoče imaš zaprto pa voda ne kroži. Probaj sej nima kej bit.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

čuhalev ::

Ugibam, radiator je nekje sredi hiše in obtočna črpalka ne deluje.

Volta ::

Evo, še nekaj slik, da vemo o čem se pogovarjamo in kako stvar izgleda. Drugače pa - ventil desno zgoraj zgoraj, ki se ga da vrtet na roko je seveda na polno odprt, tisti del ki je na izvijač levo zgoraj, pa mi omogoča da spustim zrak iz radiatorja. Čisto spodaj na sredini sta pa 2 ventila, kjer pride voda v in iz radiatorja - levi je toplejši kot desni. Mislim, da pride z levim voda v radiator, z desnim pa gre naprej na druge.

Jaka - obtočna črpalka bi načeloma morala delat, ker so vsi drugi radiatorji topli. Je pa radiator v mansardi in eden izmed zadnjih v obtoku.

 Radiator1

Radiator1



 Radiator2

Radiator2



[
 Radiator3

Radiator3

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

Vikking ::

Spodaj (sicer nevem na kateri strani, verjetno pod termostatom bo kar tapravi) je ventil. Tistega je treba odpreti do konca (da lahko voda sploh kroži). Če je odprt do konca, parkrat zapret in odpret. Ter nato do kraja odpreti.

Zgoraj kjer je termostat na radiatorju, ga snami dol in večkrat pritisni iglo. Ker se dostikrat zgodi da zašteka. Lahko pa je termostat v okvari in je skozi zaprto. Ventil nikoli ne zatesni popolnoma, zato je zgornji del radiatorja topel.
Če je igla zaštekala, in si jo s pritiskanjem sprostil, potem bi moral radiator kmalu postati cel vroč.

Če imaš na vsaki veji še dodaten ventil (kjer se cevi razdelijo, ki gredo proti radiatorjem) poglej če je odprto za tvojo vejo radiatorja do konca.

Kakšen pritisk je v sistemu? ker si v mansardi, je možno da v sistemu ni dovolj pritiska. Tlak v razteznih posodah je nastavljen na 1.5bar?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

T0RN4D0 ::

Poleg ostalega, zapri vse ostale radiatorje in poglej če bo potegnilo skozi tega. Ravno imel podoben problem, ko najbolj oddaljen radiator v začetku sezone ni hotel delat, ko je enkrat začelo krožit pa deluje. Go figure.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Volta ::

Hvala vsem za pomoč, bom jutri poskusil vse in javim če je kaka sprememba! :)

bajsibajsi ::

"Zgoraj kjer je termostat na radiatorju, ga snami dol in večkrat pritisni iglo. Ker se dostikrat zgodi da zašteka." je prvo, kar bi sam probal. Odvijaci vijak, ki pritrjuje (plasticni) termostat in preveri, ce igla/zatic sploh gre ven. Vcasih se zgodi, da se (predvsem po daljsi neuporabi in zaprtem radiatorju) zasteka in kljub temu, da s termostatom radiator odpiras, igla, ostane notri. Malo "podrmaj" iglo oz. jo s klescami povleci par milimetrov ven.

ddeben ::

Imam enake radiatorje kot ti na sliki - se pravi dvojne, ter enojne oziroma polovicne. Problem pri men je ta, da so vodovodarji dali premajhne cevi v tla + premajhna oz. presvoh vodna crpalka. Rezultat je ta da so tile tavecji oz. dvojni radiatorji na zadnji strani ki gleda proti steni vroci k pes, sprednja stran je pa mlacna ali mrzla. Resitev je da zamenjas dvojne za enojne in zivljenje bo lepse :)

Aston_11 ::

Ta vrhnji radiatorji so itak vsi izpostavljeni temu, da fašejo zrak iz spodnjega sistema in bi morali imeti svoj oddušni lonček. Malo se jih pretrese itd., da gre zrak proti odzračnemu ventilu, ker je ponavadi 99% problemov ravno v zraku v sistemu. Fajn bi bilo, če bi bil celo malo nagnjen proti oddušnemu ventilu, pa itak se ga lahko malo strese, da se spravi zrak tja. Pumpa ne bi smela biti problem, ker je zaprt sistem, in toliko vode, kot jo potiska dol, jo vleče gor, v bistvu pumpa ne trpi nič zaradi tega.

Volta ::

Saj vem da sem malo pozen z odgovorom (prazniki in stvari, ki sodijo k temu pač), ampak bolje pozno kot nikoli :) Najprej sem zaprl vse radiatorje v sistemu, razen mojih treh in stvar je ostala ista - torej verjetno ni bila kriva črpalka. Nato sem vzel dol termostate na vseh treh radiatorjih, sprobal če igla deluje, nastavil vse na N (v bistvu so bili že prej ok nastavljeni) in dal nazaj gor. Vmes sem ugotovil, da so v peči medtem že pogorela drva, tako da seveda ni bilo odziva (in tudi težko rečem za črpalko, če je imela kaj vpliva ali ne). Ko pa sem zakuril na novo, so radiatorji začeli delovat tako kot treba (vsi trije!). Težko rečem kaj je bilo krivo (morda je črpalka le pognala vodo tako ko treba ali pa je samo šteknil termostat), glavno je, da radiatorji sedaj grejejo tako kot treba, tako da lepa hvala vsem za pomoč! :)

Vse lepo v novem letu!

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

radiatorska avt. termostatska glava (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21264987 (4795) zpza
»

Radiator ne dela

Oddelek: Loža
4510845 (5121) Likalnik
»

Radiator ropota

Oddelek: Loža
397095 (5784) lucky13
»

Radiator ne greje kot bi moral

Oddelek: Loža
2613726 (13062) Spajky
»

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Oddelek: Loža
1812728 (12477) Dr.S

Več podobnih tem