» »

IPS 24" panel ali 27" TN panel?

IPS 24" panel ali 27" TN panel?

b0sK0 ::

Pozdravljeni!

Zanima me predvsem kakšna bi bila razlika med tema dvema paneloma. Večinoma uporabljam računalnik za igranje iger, občasno pa tudi za kakšno pisanje in tako dalje. Vem, da bi naj bili boljši TN panel-i za igranje iger, ker imajo v osnovi hitrejši odzivni čas. Ampak mislim, da ni velike razlike med 2ms in 5ms, pa čeprav sem do zdaj imel 24" TN z 2ms. Najbolj pomembno mi je pri monitorju, da ima res zelo lepe barve, kajti to mi je tudi v veselje pri igranju iger.

Odločam se v večini med:

1. http://www.mimovrste.com/artikel/265012...

ali

2. http://www.mimovrste.com/artikel/265011...

ali

3. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

ali

4. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

ali

5. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Zanima me mnenje nekoga,ko ima mogoče več izkušen z razlikami med temi paneli. Sam se bolj nagibam k 27", ker sem do zdaj imel 24" in bilo fajn imeti mogoče še malo večji monitor, ampak nevem kako je kaj z barvami na teh modelih.

Hvala za odgovore in LP!
  • spremenilo: b0sK0 ()

BALAST ::

Imam 27" Philips 274E5QHAB/00 IPS (LG matrika) in ga moram pohvalit glede večine funkcij in prikaza, le vidni kot višine oči je malce nadležen, ker zamegli jasnost že premik za 10° v višini oči.

(sem imel 2let star 22" IPS DELL in ima vidni kot boljši, le barve in osvetljenost je bila pa dosti slabša, napram 27" odsluženem TN ki so bile te karakaristike porazne.
IPS je zame res svetlobna leta spredaj pred TN in se mi zdi višji strošek dokaj upravičen za tistih 3-10 let, ko ga bom uporabljal, sploh ker LED osvetljitev je dolgoročnejša od hladne katode v mojih prejšnjih monitorjih)

Kar se tiče pa velikosti je pa odvisno na kaj si navajen, meni se zdijo sedaj vsi 22" nadležno majhni, medtem ko pred prvim nakupom 27 colarja me to ni motilo.

Zato bi ti v prvi meri svetoval večjo velikost le če se rad udobno razkomotiš na prekucni stol ali celo fotelj ko surfaš po netu, igraš igre, ali samo gledaš filme. ;)
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

b0sK0 ::

Najlepša hvala za odgovor. Tudi sam se nagibam k 27", ker ga bom verjetno dal tudi na steno, pa je fajn, da je mogoče malo večji. Po drugi strani pa mam za ene igre komp tak povezan z tvjem. Ampak vseeno mislim, da bom 27-ko :).

Invictus ::

27" IPS. 2560x1440 ločljivost ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

b0sK0 ::

Bi z veseljem imel ja, ampak sem pozabil omenit, da cena nekje do max 230€ :).

Invictus ::

Če boš vzel Full HD monitor, bi jaz vzel 23" ali 24". Manjša pika ...

Ampak odvisno od tvojih potreb in oči ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

b0sK0 ::

Full HD je ja, pač 1920x1080. Glede na to, da se mi gre za kakovost slike oz. barv je potem mogoče res bolje 24" IPS. Predvidevam, da bi imel 27" malo slabšo kakovost slik glede na to, da je večji. Sem malo pozabil na to :). Mi pa je to pomembno, ker igram večinoma počasnejše igre, ki imajo lepo paleto barv.

Hvala za odgovor :).

hojnikb ::

v vsakem primeru IPS. TN spada v smetišče zgodovine :)
#brezpodpisa

b0sK0 ::

Ja se sem že prej večkrat gledal IPS panele, ampak so vedno bili predragi za moje potrebe. Zdaj pa je malo drugače glede cene. Čeprav ta LG (http://www.bigbang.si/monitorji/24ea53v... mogoče ni med najbolšimi pa je verjetno slika lepša kot na TN panelu :).

DarwiN ::

Če ga misliš pripokat na steno, potem bi jaz razmišljal samo o FHD 32" TVju..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

technolog ::

Če nis fotograf, nimaš IPS kaj rabit.

Sploh pa pri igrah se ti bo zadeva zero, niente, nula poznala.

Si lastim oba tipa, sicer sta kalibrirana na isto belo točko. Razlika side-by side se ne pozna, razen če odprem sliko s kakšnimi eksotičnimi odtenki (recimo res močna lila). Kup torej TN in si od koga sposodi barvni kalibrator.

Seveda so razlike tud v okviru same TN in IPS tehnologije. Kak dober TN panel komot premaga kakega cheap IPS.

Zgodovina sprememb…

b0sK0 ::

Saj stena je čisto zraven moje mize, ampak toliko, da je miza prosta sn nameraval, ker niso dragi stenski kosilci. Tako da bo skoro isto, ko da bi bil na stojalu.

Bi pa še nekaj drugega vprašal. Sem opazil, da ima en od monitorjev drugačno matriko, ki je ne poznam in sicer AMVA LED. Mogoče ve kdo kaj o tej, ker sem komaj včeraj videl nekaj o teh, prej pa jih nisem poznal.

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

bluefish ::

VA so tudi dobre. Za filme in podobno zaradi črnin morda še boljše kot IPS.

b0sK0 ::

Sem se kar za tega odločil:

http://www.bigbang.si/monitorji/u2312hm...

Verjetno zelo lepa slika :).

ST-777 ::

@b0sK0, Dell UltraSharp U2312HM ima različne verzije.

U2312HM (A00 version): "Dell is shipping A00 version monitors/ these are known for their severe yellow tinting. Was unable to calibrate to acceptable standard. Entire purpose of an Ultrasharp monitor is the colour accuracy. This one, the A00 version, fails, completely." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Tisti, ki so imeli več sreče z drugo verzijo U2312HM, so ga zelo pohvalili: "Nice wide screen. Super rich colors and deep dark blacks. Was calibrated perfect for me right out of the box. Would recommend to anyone looking for a cheap high quality ips panel." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

b0sK0 ::

Sem ga danes kupil in res so barve zelo zelo lepe. Poleg tega pa sn mislo, da tiste funkcije ko se ga lahko da pokončno ne bom potreboval, pa je kolko sn ugotovil zelo uporabna :D.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup monitorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7014393 (3751) Han
»

Kateri monitor priporočate do 200€?

Oddelek: Strojna oprema
4814923 (13467) webmojsterrr
»

Monitor občasno utripa, barve izgubijo nasičenost (?), potemnijo

Oddelek: Zvok in slika
7682 (647) opeter
»

nov monitor

Oddelek: Kaj kupiti
161006 (769) Mesar

Več podobnih tem