» »

Prispevki za honorarno delo po 1.1.2014

Prispevki za honorarno delo po 1.1.2014

Malcolm_Y ::

Ker se bliža 1.1.2014, bi sprožil debato o novem načinu plačevanja prispevkov za honorarno delo.

Povzetek iz ZPIZ:
Tistim, ki so že vključeni v shemo plačevanja prispevkov (torej, so že zaposleni, ob delu pa opravljajo še dodatno honorarno delo), bo prispevek obračunan v znesku 8,85 odstotka od bruto plače, /.../. Pri tistih, ki niso vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v praksi to pomeni, da niso redno zaposleni, samozaposleni, da niso upokojeni ali prijavljeni na Zavod RS za zaposlovanje), pa je izračun malo drugačen, saj bo 8,85 odstotka od bruto zneska "kril" delodajalec, sam delojemalec pa bo moral plačati 15,5 odstotka.

Sam padem v prvo kategorijo - sem redno zaposlen, občasno pa z intelektualnimi storitvami zaslužim še kaj postrani. Vse redno poročam na DURS. Do zdaj sem plačeval 25% akontacije dohodnine (na dohodek minus 10% normiranih stroškov), torej od 1.000 EUR dohodka sem dobil na račun 775 EUR. Kako se izračuna, koliko bom dobil po novem? Jaz sem naračunal nekako 686,5 EUR ((775-(8,85*1.000)) A to drži?

To je torej za honorarce krizni davek v pravem pomenu besede?!

Pa še to - kako bo videti plačevanje prispevkov v praksi? Do sedaj sem javil dohodek na DURS na posebnem obrazcu, od tam pa so mi poslali izračun akontacije dohodnine, ki sem jo nakazal na njihov TRR. Kako pa je s temi prispevki? Jih plačam na enak način DURSU, ali na ZPIS, ali kam?

krneki ::

Malcolm_Y ::

krneki, iz tega se nič prav ne znajdem. Tudi iz komentarjev je razvidno, da ljudem ni najbolj jasno.

Invictus ::

Ni čudno da je bila Slovenija na testu PISA med najslabšimi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Smurf ::

Eno vprasanje se mi poraja ob zgornjem primeru (link od krneki), ali lahko avtor odvede celotni davek, se pravi tudi tistih 8.85% + 0.53%, ki naj bi jih placal narocnik.

Je pa smesno, da so take davcne razlike med avtorsko pogodbo in sp-jem.

Mavrik ::

V določenih primerih mora (t.j. nakazovanje iz določenih tujih držav). Potem naredi samoprijavo.
The truth is rarely pure and never simple.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtorska pogodba

Oddelek: Loža
143696 (2488) Kleemen
»

Odprtje s.p.

Oddelek: Loža
4616569 (9785) Gama
»