Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi

telexdell ::
In prikladno pozabiš/zamolčiš/... da je razvoj šel naprej, boljši stroji, manj fizičnega dela,.... čakam samo še, da napišeš, da takrat ni bilo sadnega jogurta.
Pravljice o Jugi lahko pripovedujete svojim otrokom ali vnukom. Nam, kateri smo jo živeli in v njej že delali jih ni treba. Stvar je podobna, ko lastnikom EV vozniki ICE nakladajo o vožnji, stroških, servisih, dosegu, porabi... kot da bi vozniki EV bili vesoljci in ne bi prej že desetletja vozilo tudi desetine različnih ICE in jih nekaj od teh imeli tudi v lasti.
Fizičnega dela ni manj, samo bolj produktivno je vse skupaj, ker se uporablja stroje, druge tehnike in podobno.
Tudi potreb po delavcih (vseh profilov) ni manj.
Točno tako. Nekoč smo imeli na vzdrževanju zaposlenih okrog 60 ljudi (strojnikov, električarjev, zidarjev, energetikov...) danes pa jih je le okrog 15- za dežurstva in manjša dela. Ostalo pa se vzdržuje preko zunanjih izvajalcev in pogodb z njimi. Delo imajo isto vsi, le bolj učinkovito je vse skupaj.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

gruntfürmich ::
glede juge je še treba pogledat koliko ljudi je delalo v ''režiji'' (aka fikusi v pisarni za prelaganje papirjev in mešanje zraka) in koliko jih je dejansko delalo v proizvodnji.
to razmerje dobro opiše, zakaj je bila učinkovitost tako nizka in se še kar vleče v današnje dni...
to razmerje dobro opiše, zakaj je bila učinkovitost tako nizka in se še kar vleče v današnje dni...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

asinhronc ::
PluribusUnum je izjavil:
Tx, v to razmišljanje me je zaneslo iz inverterja, ki bi deloval kot frekvenčni vstrajnik (si zapomni frekvenco za nekaj sekund) posredno kot klasičen vstarjnik na račun padanja napetosti.
Razsmernik danes deluje po načelu izmeri, matematično razstavi, izračunaj, prilagodi stikalno frekvenco razsmernika in potem le sledi. Lahko sicer tudi diktira, ampak so preslabi.
Bodoči razmerniki bodo pa delovali kot algoritem v načinu master ali slave. Slave bodo enaki kot danes, master pa bodo morali prevzeti vlogo glavnega na mreži. Torej on bo napetostni vir in določal točno 50 Hz mreži.
Več pa še ni znanega.

PluribusUnum ::
Umes sem prišel do tega, da je pristop umetne frekvence na obstoječ sistem aktualen v primeru nesreče/nihanja, ki se ne sme zgodit. Lahko bi se naredilo izjeme na sekcijah z agregati, ki momentalno nimajo dovolj dobre povezave z ostalim omrežjem ampak tudi to ni dobro.
Vsi izhodi moči delujejo na predvideni napetosti, ta napetost predstavlja maksimalni izkoristek, minimalna napetost je verjetno tudi točka, ko turbine ne zmorejo več držat obratov.
Krotenje inverterja sabilizatorja:
Inverter gledamo kot stabilizator napetosti, zadaj ima vrtečo turbino, izhod bo stabilen dokler se turbina ne ustavi, skratka vhodna oblika moči ni pomembna dokler jo je dovolj. Nekaj mi pravi da bo potrebno del kapacitete baterij rezervirat za glajenje.
Vsi izhodi moči delujejo na predvideni napetosti, ta napetost predstavlja maksimalni izkoristek, minimalna napetost je verjetno tudi točka, ko turbine ne zmorejo več držat obratov.
Krotenje inverterja sabilizatorja:
Inverter gledamo kot stabilizator napetosti, zadaj ima vrtečo turbino, izhod bo stabilen dokler se turbina ne ustavi, skratka vhodna oblika moči ni pomembna dokler jo je dovolj. Nekaj mi pravi da bo potrebno del kapacitete baterij rezervirat za glajenje.

enavlaka ::
Največja težava je, da ne vemo kako "povedati" takšnim razsmernikom da morajo tudi v kritičnih obratovalnih stanjih delati to, kar bomo pričakovlali od njih.
FRT

zodiak ::
Več je je vsekakor bilo kot danes, ko so vse pokradli in uničili. Pa nikome ništa.... redukcije so bile zaradi pomanjkanja denarja in hiperinflacije....
A pomanjkanje denarja in hiperinflacijo pa škrati povzročijo, če nanjo ne vpliva proizvodnja?
PS sem že 80 letih prejšnjega stoletja začel opravljati počitniško delu v podjetju kjer sem po končanem šolanju našel zaposlitev in dočakal upokojitev. Tako sem lahko spremlja razvoj podjetja skoraj 50 let. Za časa Juge je bilo v podjetju zaposleno med 700 in 800 delavcev, sedaj jih je še okrog 80. Nekoč je bilo 8/10 delavcev iz bivših republik skupne države, danes jih je mogoče 10%. Prihajajo pa že novi delavci iz Nepala. Z manjšim številom delavcem in celo za cca 50% manjšim številom naprav za proizvodnjo (zaradi manj delovne sile) danes proizvedemo vsaj 3x več produkta. Pol pa eni sanjajo o produktivnosti v Jugi?!
Tehnologija ima verjetno velik pomen tukaj. Primerjat tehnologijo danes in v 80tih... ni primerjave... Takrat še ni bilo CNC... samo klasična stružnica....

Ključno vprašanje sem spustil, hipotetično, koliko bi lahko šla napetost pod trenutno minimalno in za koliko časa?

Največja težava je, da ne vemo kako "povedati" takšnim razsmernikom da morajo tudi v kritičnih obratovalnih stanjih delati to, kar bomo pričakovlali od njih.
FRT
Vidim da si poznan z zadevami o čem govorim

PluribusUnum je izjavil:
Ključno vprašanje sem spustil, hipotetično, koliko bi lahko šla napetost pod trenutno minimalno in za koliko časa?
Malo ustavi konje. Greš z glavo skozi zid s tole ne vem niti kaj želiš s tem doseči? Svet gre v drugo smer. Merjena napetost je pokazatelj kakovosti.
Na distribuciji je 10 % gor ali dol, več % navzdol se bi najceneje reševalo z 0,96 metodo, in je takšnih primerov manj kot 4 % na najslabše dni v letu. Na prenosnem elektrarne meče ven pri 80 % nazivne na visokonapetostni strani, čeprav so pretokovne zaščite nastavljene na več. Zakaj govorim o ...tok... Moč, tok in napetost so v razmerju, je tako? Jaz ne vem kaj želiš doseči. Nizka napetost in turbina nista povezani. Prej se doseže povratna moč.

Point umetne frekvence bi bil poleg stabilnosti še ustrajnik v obliki dodatnega padca napetosti ker prej ni bil mogoč zaradi sesutja frekvence. Se pravi iščem zastojn ustrajnik.

FRT
Vidim da si poznan z zadevami o čem govorim, ampak kar jaz berem je: but are still in the early stages of development and require further validation.
PluribusUnum je izjavil:
Malo ustavi konje. Greš z glavo skozi zid s tole ne vem niti kaj želiš s tem doseči? Svet gre v drugo smer. Merjena napetost je pokazatelj kakovosti.
Na distribuciji je 10 % gor ali dol, več % navzdol se bi najceneje reševalo z 0,96 metodo, in je takšnih primerov manj kot 4 % na najslabše dni v letu. Na prenosnem elektrarne meče ven pri 80 % nazivne na visokonapetostni strani, čeprav so pretokovne zaščite nastavljene na več. Zakaj govorim o ...tok... Moč, tok in napetost so v razmerju, je tako? Jaz ne vem kaj želiš doseči. Nizka napetost in turbina nista povezani. Prej se doseže povratna moč.
Več stanj in varjant imava, hipotetično:
-Turbina čez inverter ima dodatne izgube, ostali parametri dobijo svobodo, predvsem RPM svoboda
-Turbina ostane taka kot je, dodatna stabilizacija se išče kadar je sonce/obnovljivc, to zna baterija
-Generator ima možnost zmanjšat breme na turbino da ohrani frekvenco

Tehnologija ima verjetno velik pomen tukaj. Primerjat tehnologijo danes in v 80tih... ni primerjave... Takrat še ni bilo CNC... samo klasična stružnica....
"The first CNC machine prototype was developed in 1952 by a team of researchers at MIT"
Katerega leta pa je prišla prva v bivšo Jugo???

Katerega leta pa je prišla prva v bivšo Jugo???![]()
Za jugo me ne zanima, za Slovenijo pa:
... Leta 1976 se pojavi prvi NC stroj v Železarni Ravne, na Višji tehniški šoli Maribor in Fakulteti za ...

fikus_ ::
Prvi stroji so bili stroji na luknjane kartice, precej kasneje 5,25" diskete.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

PluribusUnum je izjavil:
Več stanj in varjant imava, hipotetično:
-Turbina čez inverter ima dodatne izgube, ostali parametri dobijo svobodo, predvsem RPM svoboda
-Turbina ostane taka kot je, dodatna stabilizacija se išče kadar je sonce/obnovljivc, to zna baterija
-Generator ima možnost zmanjšat breme na turbino da ohrani frekvenco
Ampak veš da greš tole v zelo kompleksne vode? Ti moraš začeti čarati po fluksu, sem ti povedal da v nasprotnem primeru te udari povratna moč, kjer bo tvoj aksialni generator začel delati kot motor in ti bo v najslabšem primeru trgalo lopatice turbine.
Za začetek si preberi kakšne zadeve rešujeta MSC in CFSM. Vem kratice, kot tista prejšnja, ampak poznavalci se bodo že znašli. Te zadeve so na mizi tudi za eno slovensko elektrarno.

Vztrajnik na obnovovljivcu dobiš tako da razsmernik postane tog.

spaget ::
In če dodaš še paket litijevk, dobiš nadomestilo za sinhronski generator v vlogi kompenzatorja.
Vsaj jaz kot laik, tako razumem.
Hitrost regulacije razsmernikov je tja do 2mS. Velikih dinozavrov pa od dve minuti naprej.
"Krivca" za španski mrk pa še vedno ni...
Vsaj jaz kot laik, tako razumem.
Hitrost regulacije razsmernikov je tja do 2mS. Velikih dinozavrov pa od dve minuti naprej.
"Krivca" za španski mrk pa še vedno ni...

Veliki "dinozavri" se pri regulaciji zanašajo najprej na vrteče se mase, tega z elektroniko ne moreš prehiteti, potem so še drugi ukrepi.
Španski mrk je pa posledica razsmernikov na SE, ki so v danem trenutku preveč podobno reagirali, kar je vodilo v nestabilnost in razpad sistema.
Španski mrk je pa posledica razsmernikov na SE, ki so v danem trenutku preveč podobno reagirali, kar je vodilo v nestabilnost in razpad sistema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Do zdaj je bilo možno zaslediti samo spor vlade z dvema jedrskima, ki bi morale glede na dolgoročni sporazum zagotavljati stabilnost vsaj z minimalnim delovanjem. Zraven pa še zgodbe profesorjev in novinarjev.
Uradno pa?
Uradno pa?

Litijeve baterije ni najbolje preveč praznit. Če se rezervira nekaj kapacitete za glajenje, za lastnika baterije to pomeni zadnjih nekaj procentov kapacitete baterije, win-win.

Nekaj za izhodišče.
Drugi odstavek prve točke končnih zaključkov marsikaj pove.
https://www.miteco.gob.es/es/prensa/ult...
Zdaj pa se moram jaz izklopiti iz javnega prometa.
Drugi odstavek prve točke končnih zaključkov marsikaj pove.
https://www.miteco.gob.es/es/prensa/ult...
Zdaj pa se moram jaz izklopiti iz javnega prometa.

.
"Krivca" za španski mrk pa še vedno ni...![]()
Ah kot laik si izpustil da imajo elektrarne turbinski ventil.

To kar namiguješ pri dinozavrih je regulacija kotla, potem je jasno zakaj traja... Razen pri HE. Drug tip generatorja. Tudi če je dinozaver, je odziv hiter. Parne pa imajo dinozavre z razlogom. Tlaki in hitrosti. Če pa govorimo o razsmernikih. So że raziskal če prenihaj vpliva na občutljive naprave v kritičnih stanjih?

Krivec za Španijo? Madonca, saj so Španci spisali kar tri poročila. Še Boeing se ne trudi tako hitro dokazovati krivca.

A. Smith ::
Ja, poročil je spisanih mnogo, nobeno pa ne zapiše bistva z laičnimi izrazi. Vsi veliko opletajo z odzivom generatorjev, ki niso odreagirali z napetostno regulacijo, nihče pa stvari ne pojasni bolj preprosto.
1. V omrežju so se pojavila napetostna nihanja, ki niso bila zregulirana in so posledično ven leteli daljnovodi, kasneje še viri.
2. Na prenosnem omrežju se z delovno močjo regulira frekvenco, z jalovo pa napetost.
3. Tisti dan so 80% delovne moči proizvajale sončne elektrarne, ki v omrežje NE zmorejo oddajati jalove moči.
4. Tudi, če so bili dežurni generatorji na stand-by zadolženi za injekcijo jalove moči v omrežje, ne morejo oddajati izključno jalove, omejene so z nekim faznim kotom. Kar pomeni, da bi morali hkrati oddajati toliko in toliko delovne (če bi se sploh uspeli dovolj hitro zagnati oziroma povečati proizvodnjo). Delovne niso mogli oddajati, ker so sončne PREDNOSTNO DISPEČIRANE.
5. V preteklih letih je bil ta problem v Španiji že izpostavljen, hkrati z dejstvom, da so potrebne za napetostno regulacijo investicije v baterijske sisteme s specialnimi inverterji, ki oddajajo jalovo in delovno moč, da popravijo napetostne razmere v omrežju. Ker so ti sistemi svinjsko dragi, je vlada takšne ideje hitro sestrelila.
6. Nekaj teh sistemov so pri nas postavili v okviru Sync.grid projekta, a ne v velikih količinah. Za napetostno regulacijo so pri nas zadolženi veliki bloki, še posebej NEK. To deluje, če so te elektrarne dispečirane, torej če oddajajo energijo v omrežje. Če bo delež SE kdaj 80% tudi pri nas, se nam lahko obetajo podobni problemi.
1. V omrežju so se pojavila napetostna nihanja, ki niso bila zregulirana in so posledično ven leteli daljnovodi, kasneje še viri.
2. Na prenosnem omrežju se z delovno močjo regulira frekvenco, z jalovo pa napetost.
3. Tisti dan so 80% delovne moči proizvajale sončne elektrarne, ki v omrežje NE zmorejo oddajati jalove moči.
4. Tudi, če so bili dežurni generatorji na stand-by zadolženi za injekcijo jalove moči v omrežje, ne morejo oddajati izključno jalove, omejene so z nekim faznim kotom. Kar pomeni, da bi morali hkrati oddajati toliko in toliko delovne (če bi se sploh uspeli dovolj hitro zagnati oziroma povečati proizvodnjo). Delovne niso mogli oddajati, ker so sončne PREDNOSTNO DISPEČIRANE.
5. V preteklih letih je bil ta problem v Španiji že izpostavljen, hkrati z dejstvom, da so potrebne za napetostno regulacijo investicije v baterijske sisteme s specialnimi inverterji, ki oddajajo jalovo in delovno moč, da popravijo napetostne razmere v omrežju. Ker so ti sistemi svinjsko dragi, je vlada takšne ideje hitro sestrelila.
6. Nekaj teh sistemov so pri nas postavili v okviru Sync.grid projekta, a ne v velikih količinah. Za napetostno regulacijo so pri nas zadolženi veliki bloki, še posebej NEK. To deluje, če so te elektrarne dispečirane, torej če oddajajo energijo v omrežje. Če bo delež SE kdaj 80% tudi pri nas, se nam lahko obetajo podobni problemi.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()

Na bistvo pa boš moral počakati do končnega poročila s strani ENTSO. Vse ostalo bo iskanje grešnega kozla in navijaštvo do nečesa. Španski REE se bo zagotovo želel izgoniti neposredni krivdi, ker je v privatni lasti in tako odškodninsko odgovoren.
Na podlagi zgolj podatka prenapetost, si ne moreš kaj bistveno pomagati. Lahko le teoretično predpostaviš kaj vse bi lahko bilo. In v drugi temi je en odgovor, ki sem ga že pred časom povedal. Države so šle masovno v OVE, na omrežja pa so pozabile. Verjetno zaradi tega, ker imajo enako miselnost kot večina. Že 10 let nazaj so govorili, kaj vse bomo razvili in imeli v letu 2025, pa smo še vedno pri večini stvari le v povojih, ali pa je ekstremno predrago za vgradnjo, plaz OVE pa še kar naprej drvi dol v dolino, ker je leta 2030 rok za 55 % znižanje izpustov.
V Sloveniji trenutno ne gradimo nobene resne elektrarne, kaj šele da bi imela oznako kontrolirani vir. Na omrežju in njegovem vodenju se vsaj nekaj dela, ampak na strani proizvodnje? Nula, paneli na strehe, to pa je vse. Alternativ ni, ker ni še nič razvito. Veliko investitorjev v OVE pa je šlo na pavzo, ker... pa saj sem že omenil zakaj. Zaradi vsega tega pa smo koncu vedno bolj uvozno odvisni 77 % vseh ur, pa koledarskega leta sploh še ni konec. Povprečno nam manjka še za en NEK moči. Tisto kar bilo izvoz, pa je večina zasluga dobre vodnatosti Drave.
Na podlagi zgolj podatka prenapetost, si ne moreš kaj bistveno pomagati. Lahko le teoretično predpostaviš kaj vse bi lahko bilo. In v drugi temi je en odgovor, ki sem ga že pred časom povedal. Države so šle masovno v OVE, na omrežja pa so pozabile. Verjetno zaradi tega, ker imajo enako miselnost kot večina. Že 10 let nazaj so govorili, kaj vse bomo razvili in imeli v letu 2025, pa smo še vedno pri večini stvari le v povojih, ali pa je ekstremno predrago za vgradnjo, plaz OVE pa še kar naprej drvi dol v dolino, ker je leta 2030 rok za 55 % znižanje izpustov.
V Sloveniji trenutno ne gradimo nobene resne elektrarne, kaj šele da bi imela oznako kontrolirani vir. Na omrežju in njegovem vodenju se vsaj nekaj dela, ampak na strani proizvodnje? Nula, paneli na strehe, to pa je vse. Alternativ ni, ker ni še nič razvito. Veliko investitorjev v OVE pa je šlo na pavzo, ker... pa saj sem že omenil zakaj. Zaradi vsega tega pa smo koncu vedno bolj uvozno odvisni 77 % vseh ur, pa koledarskega leta sploh še ni konec. Povprečno nam manjka še za en NEK moči. Tisto kar bilo izvoz, pa je večina zasluga dobre vodnatosti Drave.

Lonsarg ::
Omrezje pac moras stabilizirat in regulacija more poskrbet za financno iniciativo da je zadeva stabilna. Ce visok % OVE zahteva vec kakih baterijskih sistemov jih pac postavis. Avstralija jih je in imajo sedaj še boljso stabilnost kot so imeli predno so OVE zvisevali. Ker pac nobena HE ali katerakoli turbinska elektrarna ne zna tako dobro regulirat stabilnosti kot neka visokoodzivna baterija.
Spanija je offloadala to odgovornost na privat REE, REE je dalje to offlovdal na neke pogodbe z drugimi delezniki, nekje se je zalomilo :)
Spanija je offloadala to odgovornost na privat REE, REE je dalje to offlovdal na neke pogodbe z drugimi delezniki, nekje se je zalomilo :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

gruntfürmich ::
si ziher da avstralci to delajo z baterijami in ne s kolnom? po mojem je tistih baterij za vzorec da se lahko zeleni politiki zraven slikarijo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

Z masivnimi vztrajniki so delali desetletja za stabilnost, zdaj pa so sli na baterije. Ne pomeni to da so masivne vztrajnike ukinili, le kar je novega postavljajo raje baterije ki prevzemajo tako milisekundno regulacijo kot tudi samo moc omrezja (v ruralnih obmocjih kjer so vedno imeli probleme so baterije v dolocenih trenutkih tudi 20%+ moci omrezja).

starfotr ::
Nič na tem svetu ni zastonj.
Australija pa res ni nek biser. Oni so izvozniki LNG. In da sedaj svoj plin nazaj uvažajo in delajo pristanišča za uvoz svojega plina. Internetna infrastruktura je bila še do nedavnega, kot da so v Afriki. Pač relativno butast narod. Ni se za zanašat na to, da so kaj prida pametni. Kar se tiče energije iz fotovoltaike je pa najbolj pametno to, da imajo nakupno ceno iz omrežja ceno npr. 30 centov, odkupna cena pa je 5 centov. Ni takih nebuloz, kot so pri nas, kjer je bila v preteklosti neverjetno visoka cena odkupa, potem pa letni netmetering 1:1. Delamo same neumnosti.
Oni rabijo hranilnike, ker to je nujno pri njih, če hočejo izkoristit potencial sonca. Tudi izplača se jim mnogo bolj. Pri nas pa z baterijami vsaj 1/2 leta nimaš kaj z njimi počet.
Australija pa res ni nek biser. Oni so izvozniki LNG. In da sedaj svoj plin nazaj uvažajo in delajo pristanišča za uvoz svojega plina. Internetna infrastruktura je bila še do nedavnega, kot da so v Afriki. Pač relativno butast narod. Ni se za zanašat na to, da so kaj prida pametni. Kar se tiče energije iz fotovoltaike je pa najbolj pametno to, da imajo nakupno ceno iz omrežja ceno npr. 30 centov, odkupna cena pa je 5 centov. Ni takih nebuloz, kot so pri nas, kjer je bila v preteklosti neverjetno visoka cena odkupa, potem pa letni netmetering 1:1. Delamo same neumnosti.
Oni rabijo hranilnike, ker to je nujno pri njih, če hočejo izkoristit potencial sonca. Tudi izplača se jim mnogo bolj. Pri nas pa z baterijami vsaj 1/2 leta nimaš kaj z njimi počet.

Omrezje pac moras stabilizirat in regulacija more poskrbet za financno iniciativo da je zadeva stabilna. Ce visok % OVE zahteva vec kakih baterijskih sistemov jih pac postavis. Avstralija jih je in imajo sedaj še boljso stabilnost kot so imeli predno so OVE zvisevali. Ker pac nobena HE ali katerakoli turbinska elektrarna ne zna tako dobro regulirat stabilnosti kot neka visokoodzivna baterija.
Zakaj bi morali vsi resevati tezavi, ki je ne bi bilo, ce nebi forsirali SE?!
Avstralija je poseben primer, cene elektrike v spicah oirabe poletijo v nebi, zato se splača pri njih baterija.

Avstralija je poseben primer, cene elektrike v spicah oirabe poletijo v nebi, zato se splača pri njih baterija.
Od kar smo izumili elektriko jo porabimo vsako leto več. Da lahko temu trendu sledimo, moramo vsako leto zgraditi dodatne vire. Če pogledamo možnosti za dodatne vire so to- vodotoki, fosilna goriva, jedrska energija, premog, veter, sonce, geotermalna energija, biomasa, (če sem še kaj pozabil dodaj). Kaj torej po tvojem izbrati, da ne bo težav? Postavimo HE na Savi od izvira do prehoda meje? Uvažamo Indonezijski premog in postavimo še blok 7 v Šoštanju? Zgradimo JEK2? Postavimo še nekaj plinskih elektrarn? Naredimo v vsakem večjem mestu sežigalnico odpadkov?
Namesto, da se kritizira kaj je pri obstoječem narobe, je precej bolj produktivno, da se pove kaj (in predvsem) kako bomo v bodoče, da bo vse prav.

Ce prav vem, TEŠ stoji, v DE se poraba energentov manjša, v EU energetsko intenzivna industrija propada,... tako da kaže, da b9 potrebno samo obnoviti kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Ce je financna iniciative za regulacijo in backup omrezja ustrezna bo ze trg povedal po koliko manj bo OVE kupoval ker bo trg moral kupit vse, tudi stabilnost in backup. Kar se backupa same moci tice je trg ze spregovoril. Namrec za dobro ceno OVE na borzi dosec moras ze skupaj z backupom oziroma zagotovoljeno pasovno jo prodajat. No saj tudi naso JEK prodajajo pasovno tudi za masece ko je remont in takrat krijejo z plinskim backupom...Omrezje pac moras stabilizirat in regulacija more poskrbet za financno iniciativo da je zadeva stabilna. Ce visok % OVE zahteva vec kakih baterijskih sistemov jih pac postavis. Avstralija jih je in imajo sedaj še boljso stabilnost kot so imeli predno so OVE zvisevali. Ker pac nobena HE ali katerakoli turbinska elektrarna ne zna tako dobro regulirat stabilnosti kot neka visokoodzivna baterija.
Pojma pa nimamm kako je s financno iniciativo za to sprotno milisekundno regulacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Za Slovenijo je idealna kombinacija JE in HE.
TEŠ tudi, ker rabimo vir, ki dela tudi ko so remonti JE in ko ni vode ali pa je visoka sezona ali pa ko ni plina ali pa je predrag. In tudi PV, ker je to moderno.
Se pravi lokani viri so zmaga. Premog že imamo. Žirovski vrh bi morali znova odpret in v Brinjah naredit ustrezen obrat za obdelavo urana za gorivo. Voda je itak naša.
TEŠ tudi, ker rabimo vir, ki dela tudi ko so remonti JE in ko ni vode ali pa je visoka sezona ali pa ko ni plina ali pa je predrag. In tudi PV, ker je to moderno.
Se pravi lokani viri so zmaga. Premog že imamo. Žirovski vrh bi morali znova odpret in v Brinjah naredit ustrezen obrat za obdelavo urana za gorivo. Voda je itak naša.

Ce prav vem, TEŠ stoji, v DE se poraba energentov manjša, v EU energetsko intenzivna industrija propada,... tako da kaže, da b9 potrebno samo obnoviti kapacitete za proizvodnjo elektrike.
Trenutno pa uvažamo iz Avstrije 842 MW, iz Madžarske 438 MW n iz Hrvaške 456 MW. Od tega gre v Italijo 881 MW. Negativni saldo trenutno je 855 MW. Torej nam manjka za več kot TEŠ6 elektrike, pa se prava zima še začela ni. Ti bi pa le obnavljal obstoječe....
Pa, zmanjšanje porabe energije običajno pomeni zmanjšanje industrijske proizvodnje. Kar pa za sabo potegne brezposelnost, nižji standard nestabilne cene, pomanjkanja dobrin...

Za Slovenijo je idealna kombinacija JE in HE.
To vemo vsi (čeprav lignita po ekonomsko sprejemljivih pogojih pridobivanja praktično ni več, zato moramo tega slej ko prej črtati iz razmišljanj). Samo, kako kaj narediti. Poglej kako dolgo se dela le ena HE na spodnji Savi. Koliko pritožb preklicev dovoljenje... je že bilo. Če damo to v časovnico, v koliko letih lahko izkoristimo celotno reko Savo? Bomo, takrat Slovenci še obstajali?

Vidim da je več smeri, se je ohm pa signal pomešal.. Alternativa jedrski El. je neznanka in inciativa razmišljanja, se pravi optimalno bi bilo, da je infrastruktura pripravljena za oba scenarija brez škode in nepotrebnih vlaganj.

pegasus ::
Glej glej, na to pa niti pomislil nisem. SMR startupom se odpira še eno področje poleg AI, kjer bodo nenadoma postali zelo zaželjeni:
Še posebej če International Maritime Organization ostane zavezan svoji obljubi o ogljični nevtralnosti do 2050.
Še posebej če International Maritime Organization ostane zavezan svoji obljubi o ogljični nevtralnosti do 2050.

Na koncu bo vse cena.
Ladje danes kurijo smeti (HFO), ki ostanejo pri rafineriji nafte. Kam bomo potem dali ta "ostanek"?
Ladje danes kurijo smeti (HFO), ki ostanejo pri rafineriji nafte. Kam bomo potem dali ta "ostanek"?

blay44 ::
Smrji so enostavno nerentabilni. Po izkoristku in ekonomiki. Lah Ruse vprašate 
Koliko časa po vašem zdrži v reaktorsko posodo intergrirani uparjalnik?

Koliko časa po vašem zdrži v reaktorsko posodo intergrirani uparjalnik?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: blay44 ()

To je najcenejše gorivo in zaradi ekonomike se kuri v ladjah. Na odprtem morju kurijo to, pred pristanišči pa kej boljsega oz. jih premikajo z vlacilci.

Avtonomen pogon, se sam odklopi pred pristaniščem, potem prevzamejo vlačilci. Remont ima samo avtonomen pogon.

Nekaj številk iz pridobivanja občutka kako bi zgledal inverter za NEK 700MW:
21 zaporednih modulov na fazo, faza ima 21kV. Recimo da zmore posamezen mosfet 100A, 110 komadov na zaporedni modul, ali neto skupno 6930kom. Delilec napetosti na vhodu je pa katastrofa če se rešuje z mosfeti.
21 zaporednih modulov na fazo, faza ima 21kV. Recimo da zmore posamezen mosfet 100A, 110 komadov na zaporedni modul, ali neto skupno 6930kom. Delilec napetosti na vhodu je pa katastrofa če se rešuje z mosfeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PluribusUnum ()

LightBit ::

blay44 ::

Zgodovinsko dokazana najboljša tehnična rešitev. S Fokušimo so pobili pol Tihega oceana. BP z nafto pol Atlantskega. Rich boysi, sirote boge, morajo po novem letovati v sredozemlju.
Samo še par tisoč malih bwrjev med družbo z večinsko 12.stopnjo izobrazbe pa smo evolucijski zmagovalci,
ki bodo obsedeno po vesolju iskali še kakšno živo bitje in opevali izgubljeni rajski vrt.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: blay44 ()

cvalsr ::
S Fokušimo so pobili pol Tihega oceana
Ja, strah in groza, kajneda. Nekaj nekoliko onesnažene vode so počasi postopoma izpuščali v morje.
Koliko polovic oceanov pa so pobili s stotinami poskusnih jedrskih eksplozij v zraku in v morju? Ali so "varno shranili" vse radioaktivne odpadke od njih? Pa tisti odpadki od eksplozij pod zemljo so tudi zelo varno shranjeni - če primerjamo z milijardami, ki jih mečejo stran za odlagališča iz elektrarn?
Vsi visoko radioaktivni odpadki, ki so v Krškem nastali v 40 letih ! obratovanja, so shranjeni v nekaj (karikirano) kantah za smeti v kotu nekega skladišča v JEK. Ampak strahingrozanakvadrat, kaj pa bodo z njimi bogi zanamci čez tisoč let?! (Živeli bodo že na Luni in Marsu, ampak... saj tudi mi danes množično umiramo zaradi tistih nekaj kolov, ki so jih mostiščarji zabili v Marost in so za nas nerešljiv problem...)
Pa čez milijon let bodo še vedno radioaktivni - kako bogi bodo zanamci šele takrat!!
Bolj kot je raja butasta, bolj se jo da nategnit, da lovi muhe, medtem ko ji sloni serjejo na glavo.

Varja ::
Nevem če je jek tako varna stvar, Prejsnji direktor nek Rozman je v intervjuju rekel, da je prevzel to mesto samo zato, ker so se mu zdeli drugi še manj sposobni za to mesto.Poleg tega visoko radioaktivni odpadki ostanejo nevarni tisoče do milijone let.Poleg tega so kemični objekti tudi lahko tarča v nemirnih časih. Sem proti jek2.