Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi
TESKAn ::
Pravzaprav mi daj kar link do trgovine, ker takoj kupim 10 teh baterij za ceno 600€. EPEU ima na svoji strani kombo inverter in baterija 16kW, ki stane na kitajskem 1100$, če naročim 1 kos. Prevoz je 2263,69$ + carina + ddv. V Evropi takšna stvar stane med 4500 in 5400€. Za 600€ bi si to omislil.
Verjetno napaka v razumevanju, ampak celice dobiš tle. ~65€/kWh, EU trgovina. Majo tudi precej pocen victronove inverterje (če primerjamo s ponudbo v sloveniji).
In če bi tvoja zgodba o ceni baterij držala, potem bi avtomobilske baterije zdaj stale 10% cene pred 20.leti, stanejo pa enako oziroma 25% več.
IMO je cena avtomobilske baterije danes ~50€/kWh za proizvajalca. Vir? 10 let nazaj je BMW plačeval 100€/kWh (iz ust BMW inženirja). Če lahko danes jaz dobim 1kWh celic, primernih za vozila za ~65€/kWh, dajo avtomobilisti manj.
Zakaj jo torej zaračunavajo, kot da je zlata? Ker lahko.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Jazon ::
Mene še vedno zanimajo podrobnosti, kako so si zamislili 2x letno izvajati zaustavitev/zagon nuklearke, oz. delovanje na polovični moči, kot je bilo najprej omenjeno?
Torej, argument je, da je poleti cenejše uvažati elektriko iz sončnih elektrarn v tujini, in plačevati omrežnino, kot pa laufati NEK. OK.
Kakšen vpliv bo imelo začasno zaprtje elektrarn poleti na ceno?
Bo špekulativna kot pozimi ali bo pravična (svobodna), kot se pravljično pričakuje?
Kar hočem povedati je: Zaprtje stabilnih virov električne proizvodnje v poletnih mesecih, bo zagotovo povzročilo dvig cen EE na borzi.
Kako bo poplava nezanesljivih virov, vplivala na sinhronizacijo omrežja? Prečni trafo v vsak RTP? Veliki sistemi baterij? To ni ravno poceni.
A gremo pod pretvezo optimizacije na sisteme, ki so dragi za postavitev in vzdrževanje. Realno gledano je potrebno v sisteme sončnih panelov vkalkulirati tudi ceno baterij, ki znaša koliko? 60€/kW je bilo omenjeno? To je 60.000 €/MW.
V ZDA so letos zaključili 1.in 2.fazo sončne farme z baterijami. Nahaja se na površini slabih 20km2 in lahko 971k domov napaja za 4ure/cikel polnjenja. Oziroma 164k domov cel dan. (875MW panelov, 3287 MWh baterij, zmogljivost 1300 MW). Stala naj bi 2mrd$, nahaja pa se sredi puščave. Primerljivo s površino občine Šmartno ob Paki (18,3 km2). Glede na polovico manjšo sončno obsevanost pri nas bi za tako elektrarno potrebovali površino občine Polzela (34km2).
Torej, argument je, da je poleti cenejše uvažati elektriko iz sončnih elektrarn v tujini, in plačevati omrežnino, kot pa laufati NEK. OK.
Bo špekulativna kot pozimi ali bo pravična (svobodna), kot se pravljično pričakuje?
Kar hočem povedati je: Zaprtje stabilnih virov električne proizvodnje v poletnih mesecih, bo zagotovo povzročilo dvig cen EE na borzi.
Kako bo poplava nezanesljivih virov, vplivala na sinhronizacijo omrežja? Prečni trafo v vsak RTP? Veliki sistemi baterij? To ni ravno poceni.
A gremo pod pretvezo optimizacije na sisteme, ki so dragi za postavitev in vzdrževanje. Realno gledano je potrebno v sisteme sončnih panelov vkalkulirati tudi ceno baterij, ki znaša koliko? 60€/kW je bilo omenjeno? To je 60.000 €/MW.
V ZDA so letos zaključili 1.in 2.fazo sončne farme z baterijami. Nahaja se na površini slabih 20km2 in lahko 971k domov napaja za 4ure/cikel polnjenja. Oziroma 164k domov cel dan. (875MW panelov, 3287 MWh baterij, zmogljivost 1300 MW). Stala naj bi 2mrd$, nahaja pa se sredi puščave. Primerljivo s površino občine Šmartno ob Paki (18,3 km2). Glede na polovico manjšo sončno obsevanost pri nas bi za tako elektrarno potrebovali površino občine Polzela (34km2).
fikus_ ::
NEK dela redne remonte na 18 mesecev.
Že kar nekaj krat sem napisal, da imamo zaradi nestabilnih virov dražjo elektriko, ker se poleg teh virov mora financirati še rezervne, ki so tudi strošek , če stojijo in čakajo. Ampak tega številni ne razumejo.
Ko se je začela "zelena" gonja , so se investicije v črpanje nafte skoraj zaustavila zaradi rizika, da se bo omejilo, obdavčilo,... proizvodnjo nafte, posledično je bilo ponudbe manj in cene višja. Potem so Usa subvencionirala domačo naftno industrija, da so spet postali samozadostni ....
Podobno je z OVE (VE,SE) in JE. Ni aktivnega konkretnega razvoja (zganjanje teorije tukaj ne šteje) in postavljanja več tipskih JE, kar bi pocenilo končni produkt, CO2 pa zmanjšalo.
Že kar nekaj krat sem napisal, da imamo zaradi nestabilnih virov dražjo elektriko, ker se poleg teh virov mora financirati še rezervne, ki so tudi strošek , če stojijo in čakajo. Ampak tega številni ne razumejo.
Ko se je začela "zelena" gonja , so se investicije v črpanje nafte skoraj zaustavila zaradi rizika, da se bo omejilo, obdavčilo,... proizvodnjo nafte, posledično je bilo ponudbe manj in cene višja. Potem so Usa subvencionirala domačo naftno industrija, da so spet postali samozadostni ....
Podobno je z OVE (VE,SE) in JE. Ni aktivnega konkretnega razvoja (zganjanje teorije tukaj ne šteje) in postavljanja več tipskih JE, kar bi pocenilo končni produkt, CO2 pa zmanjšalo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
J.McLane ::
ČE kdo ne razume si to ti, pa če ti še 100x narišemo da tudi JEK potrebuje plinsko rezervo, ki tam samo stoji in čaka na eventuelno okvaro.
Kdo ti bo kril 1200 MW ko gre nenapovedano v OFF zaradi enega okvarjenega senzorja? Dedek mraz?
Kdo ti bo kril 1200 MW ko gre nenapovedano v OFF zaradi enega okvarjenega senzorja? Dedek mraz?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Pravzaprav mi daj kar link do trgovine, ker takoj kupim 10 teh baterij za ceno 600€. EPEU ima na svoji strani kombo inverter in baterija 16kW, ki stane na kitajskem 1100$, če naročim 1 kos. Prevoz je 2263,69$ + carina + ddv. V Evropi takšna stvar stane med 4500 in 5400€. Za 600€ bi si to omislil.
Verjetno napaka v razumevanju, ampak celice dobiš tle. ~65€/kWh, EU trgovina. Majo tudi precej pocen victronove inverterje (če primerjamo s ponudbo v sloveniji).
In če bi tvoja zgodba o ceni baterij držala, potem bi avtomobilske baterije zdaj stale 10% cene pred 20.leti, stanejo pa enako oziroma 25% več.
IMO je cena avtomobilske baterije danes ~50€/kWh za proizvajalca. Vir? 10 let nazaj je BMW plačeval 100€/kWh (iz ust BMW inženirja). Če lahko danes jaz dobim 1kWh celic, primernih za vozila za ~65€/kWh, dajo avtomobilisti manj.
Hvala TESKAn.
Zaradi 48V sistema mi je sicer bolj všeč en drug produkt v trgovini, ki si jo linkal.
Vsak vir potrebuje rezervo (če hočeš zanesljivo oskrbo), je pa razlika, ali je vir nepredvidljiv na tedenski ali (deset)letni ravni!
NEK je v svoji življenjski dobi samo 1x nepredvideno "zatajila", za sončnice in vetrnice za mesec vnaprej ne veš.
NEK je v svoji življenjski dobi samo 1x nepredvideno "zatajila", za sončnice in vetrnice za mesec vnaprej ne veš.
Zakaj bi bila pri tem razlika? Inštalirano moč potrebuješ, samo v primeru JEK bo res redko zagnana, v primeru OVE pa bo pač zagnana večkrat, kje je problem?
Samo v ceni.
Če ti malo karikiram
JEK2:
95% časa imaš ceno 150 EUR/MWh in 5% 500 EUR/MWh
OVE:
70% časa imaš ceno 50 EUR/MWh in 30% časa 500 EUR/MWh
Samo v ceni.
Če ti malo karikiram
JEK2:
OVE:
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Mene še vedno zanimajo podrobnosti, kako so si zamislili 2x letno izvajati zaustavitev/zagon nuklearke, oz. delovanje na polovični moči, kot je bilo najprej omenjeno?
Ne boš jedrske ugašal, ker tudi če prodaja pod zgubo je to še zmeraj najbrž ceneje kot če stoji. Sej v tem je problem (eden od mnogih).
Če bo pa razlika v ceni tako velika da bolje da stoji, potem smo ga pa itak najebali in bo izguba na leto blizu milijarde, najbrž pa še več, ker potem tudi pozimi ne bo nekega strašnega profita.
Za milijardo pa narediš nekaj elektrike tudi na plin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Sc0ut ::
Google že dela na tem da bi začel uporabljat mini reaktorje.
https://m.bild.de/leben-wissen/digital/...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
mertseger ::
Google že dela na tem da bi začel uporabljat mini reaktorje.
Na tem jih veliko dela že pecej let samo rezulatata še ni nobenega. Pa nič še ne kaže da bo v nekaj letih.
Zakaj bi bila pri tem razlika? Inštalirano moč potrebuješ, samo v primeru JEK bo res redko zagnana, v primeru OVE pa bo pač zagnana večkrat, kje je problem?
Samo v ceni.
Če ti malo karikiram
JEK2:
OVE:
Zelo močno si "karikiral"!
Po tvojem je OK, da imamo zaradi SE in VE rezervo v npr. jedrski, TE ali plinski?! JE pa ima rezervo v plinski ,.... torej imamo verigo rezerv, ki bi jo lahko precej skrajšali.
V SE+VE je bilo v SLO vloženih okrog 1,7 mlrd € za okrog 5% potrebne elektrike c SLO, v TEŠ6 pa okorg 1,4 mlrd za okrog 20%. Če pozabimo izpuste, pote ekonomika pokaže, da nekateri živijo v drugem svetu.
Mi gremo po DE zelenem scenariju, čisto drug in bolj učinkovit je FR "zelen" scenarij.
Lonsarg ::
V SE+VE je bilo v SLO vloženih okrog 1,7 mlrd EUR za okrog 5% potrebne elektrike c SLO, v TEŠ6 pa okorg 1,4 mlrd za okrog 20%. Če pozabimo izpuste, pote ekonomika pokaže, da nekateri živijo v drugem svetu.To je čisto napačna primerjava, ker obstajajo inicialni stroški in obratovalni stroški. Pri TEŠ so obratovalni stroški tako visoki da celo sproti delajo minus in se zadeva ne bi izplačala tudi če bis tala 0EUR! Pri SE+VE pa obratovalnih stroškov spraktično ni.
Mi gremo po DE zelenem scenariju, čisto drug in bolj učinkovit je FR "zelen" scenarij.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Poleg tega tule not daješ investicije v vse tiste SE ki so bile postavljene pred leti za bistveno dražje kot se to da postaviti danes.
WTF si tole spisal? Ti maš vse pomešano v glavi.
Po tvojem je OK, da imamo zaradi SE in VE rezervo v npr. jedrski, TE ali plinski?! JE pa ima rezervo v plinski ,.... torej imamo verigo rezerv, ki bi jo lahko precej skrajšali.
WTF si tole spisal? Ti maš vse pomešano v glavi.
Zgodovina sprememb…
Saj si napisal, da mora imeti JE tudi rezervo, jaz sem ti dopisal, da morajo tudi SE in VE imeti rezervo in to koristijo na dnevni bazi, JEK pa 1x v svoji življ. dobi nepredvidena zaustavitev.
roCkY ::
Ne boš jedrske ugašal, ker tudi če prodaja pod zgubo je to še zmeraj najbrž ceneje kot če stoji. Sej v tem je problem (eden od mnogih).
Če bo pa razlika v ceni tako velika da bolje da stoji, potem smo ga pa itak najebali in bo izguba na leto blizu milijarde, najbrž pa še več, ker potem tudi pozimi ne bo nekega strašnega profita.
Za milijardo pa narediš nekaj elektrike tudi na plin.
"Miljarda" bo pač cena, da ne boš v temi in mrazu in da bo gospodarstvo delalo in futralo ostalo.
Kakšna bo cena OVE pozimi brez jedrske baze, ko premoga in plina dejansko več ne bo?
Še enkrat. Nemci trenutno kurijo (nisem to minuto gledal da ase ne obregneš 5 ur nazaj cca. in od včeraj popldne je bilo tako) za 16GW premoga in uvažajo 10 GW (jedrska Francija, ki izvaža 15 GW). Kje jih bodo dobili ko francozov več ne bo? Mi pa na istih kablih. Že zaprtje TEŠ bo velik problem, NEK1 ... Nihče ne bo šmerklal mini državce kot je SLO ko bo manjko. Ko so viški ja takrat pa dobiš dodaten dumping.
Potlej je zmenjeno, če upoštevamo trajnostni razvoj, kar velika nova polja sončnih panelov niso .
Poleg obstoječe NEK se postavi:
- termo oplodni reaktor, hlajen na tekoči natrij, Moč do 790kW. Žrl bo mešanico radioaktivnih odpadkov, torija in urana 233. Odpadke imamo doma in po celi Evropi, najbližje v Trstu. Cena 1,8 mrd €, naj bo japonski, ruski ali pa indijski. (Mirko Soft bo dal 1,8 mrd $ za nov 819kW reaktor na otoku Treh milj)
- baterije 1000-2000MWh, lahko več če damo zraven še SE. Za slednje damo 120 mio € (60€/kW)
- NEK (696 kW) ima brez predelave življenjsko dobo še 18 let. Ugašamo po potrebi, baje je to easy peasy. Če ne pa fila baterije.
- data center zagotovi pa Primož z ekipo.
Hrčki naj si baterije postavijo na svoji strani meje.
Poleg obstoječe NEK se postavi:
- termo oplodni reaktor, hlajen na tekoči natrij, Moč do 790kW. Žrl bo mešanico radioaktivnih odpadkov, torija in urana 233. Odpadke imamo doma in po celi Evropi, najbližje v Trstu. Cena 1,8 mrd €, naj bo japonski, ruski ali pa indijski. (Mirko Soft bo dal 1,8 mrd $ za nov 819kW reaktor na otoku Treh milj)
- baterije 1000-2000MWh, lahko več če damo zraven še SE. Za slednje damo 120 mio € (60€/kW)
- NEK (696 kW) ima brez predelave življenjsko dobo še 18 let. Ugašamo po potrebi, baje je to easy peasy. Če ne pa fila baterije.
- data center zagotovi pa Primož z ekipo.
Hrčki naj si baterije postavijo na svoji strani meje.
"Miljarda" bo pač cena, da ne boš v temi in mrazu in da bo gospodarstvo delalo in futralo ostalo.
Potem raje delamo za milijardo elektrike s plinom in smo prišparali cca 14 milijard.
Ker gradnja plinske elektrarne je proti jedrski skoraj zastonj.
Še enkrat. Nemci trenutno kurijo (nisem to minuto gledal da ase ne obregneš 5 ur nazaj cca. in od včeraj popldne je bilo tako) za 16GW premoga in uvažajo 10 GW (jedrska Francija, ki izvaža 15 GW). Kje jih bodo dobili ko francozov več ne bo? Mi pa na istih kablih. Že zaprtje TEŠ bo velik problem, NEK1 ... Nihče ne bo šmerklal mini državce kot je SLO ko bo manjko. Ko so viški ja takrat pa dobiš dodaten dumping.
Če bojo Nemci zgradili 15-20 novih JE, potem bomo tudi mi eno. Potem bojo verjetno tudi cenejše, ali pa vsaj njihova cena pod neko kontrolo. Ker tako kot je zdaj, gre cena lahko v nebo.
Zgodovina sprememb…
Saj si napisal, da mora imeti JE tudi rezervo, jaz sem ti dopisal, da morajo tudi SE in VE imeti rezervo in to koristijo na dnevni bazi, JEK pa 1x v svoji življ. dobi nepredvidena zaustavitev.
Zakaj za boga bi OVE morali koristiti rezervo na dnevni bazi? Tole je pa izmišljotina da ni večje. Še 100ič OVE niso samo SE in VE, so tudi hidro, baterije, biomasa, bioplin, geotermalna...
roCkY ::
Baterije so nesnaga, umazanija,svinjarija,...!
Tudi vetrnice se razgradijo zelo čisto ???, in ja še najbolje solar paneli. Ampak je treba tudi kar nekaj energije ..
Tudi vetrnice se razgradijo zelo čisto ???, in ja še najbolje solar paneli. Ampak je treba tudi kar nekaj energije ..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: roCkY ()
starfotr ::
Po kateri definiciji so baterije obnovljiv vir?
Tudi, če jih polniš z obnovljivim virom, jih je treba hladit, imajo svoje izgube in niso večne, tako kot ni nič na tem svetu. Pa na razgradnjo (kar je mnogokrat omenjeno pri nuklearni) bomo pa kar pozabili? Na (umazano) proizvodnjo bomo tudi kar pozabili?
Tudi, če jih polniš z obnovljivim virom, jih je treba hladit, imajo svoje izgube in niso večne, tako kot ni nič na tem svetu. Pa na razgradnjo (kar je mnogokrat omenjeno pri nuklearni) bomo pa kar pozabili? Na (umazano) proizvodnjo bomo tudi kar pozabili?
Zakaj za boga bi OVE morali koristiti rezervo na dnevni bazi? Tole je pa izmišljotina da ni večje. Še 100ič OVE niso samo SE in VE, so tudi hidro, baterije, biomasa, bioplin, geotermalna...
Hidro že imamo, v ostale OVE smo pa zmetali okrog 1,7 mlrg za 5%, medtem ko je umazan TEŠ6 stal okrog 1,4 mlrd (minus dela zaradi mafijskih CO2 kuponov).
Če ti ni jasno, da SE rabi ponoči ob slabem vremenu,.... alternativo, potem ti ni za pomagati! Baterija ti pozimi bolj malo pomaga, razen če jo boš polnoil iz omrežja.
Čakaj, pisal si da dnevno rabi rezevo, sedaj pišeš sonce pozimi, daj se že zberi pa nekaj smiselnega skupaj spravi, s tabo karkoli razpravljat nima smisla.
Pa zaženimo čez poletje 'velike porabnike', talum na polno pa bo. Mogoče lažje za 'konzervirat' čez zimo, kot nuklearka?
Zaradi 48V sistema mi je sicer bolj všeč en drug produkt v trgovini, ki si jo linkal.
Jaz sem bil samo WTF, ko sem videl da bi me victron razsmernik s poštnino vred stal pol manj, kot v sloveniji...
Baterijski hranilnik ne bo nikoli tako obremenjen kot npr. v avtu, tako da je aktivnega hlajenja (če je) minimalno. Pa tudi, 20W za en ventilator, ko vlečeš ven 10kW je manj kot 1%. Razgradnja baterij pomeni, da jo zmeljemo, ločimo na 'sestavne dele' in praktično 100% recikliramo v nove baterije. 'Umazane proizvodnje' je pa tudi pri nuklearnem gorivu kar precej.
PS tudi jedrsko gorivo bi lahko reciklirali, ne pa da mečemo stran 90%+ energije...
Vse resne baterije imajo tekočinsko hlajenje. Igračke za doma pač niso resne baterije. Prvenstveno je hlajenje namenjeno daljši življenjski dobi, kar pa je pri consumer unitih cokla, če zdrži predolgo. Bolje, da prej crkne da kupijo novo.
Čakaj, pisal si da dnevno rabi rezevo, sedaj pišeš sonce pozimi, daj se že zberi pa nekaj smiselnega skupaj spravi, s tabo karkoli razpravljat nima smisla.
Začel si da mora imeti JE rezervo (za za predvidene remonte in NEK 1x v življenjski dobi za nepredvideno zaustavitev), jaz sem ti napisal, da mora imeti SE rezervo na dnevni bazi, ko sem dodal, že pozimi, se ti je pa sesulo in iščeš krivine!
Tako da drži "s tabo karkoli razpravljat nima smisla."
ViperR ::
Baterije so ekonomsko zelo dobičkonosen posel in jih kupi privat kapital? Zakaj sploh računaš koliko denarja se bo porabilo za to, če je pa jasen odgovor:
0€ davkoplačevalskega denarja.
Trenutno bolj PR posel, razen če imaš proizvodnjo, ki je zelo občutljiva na izpade elektrike (npr proizvodnja čipov)
Baterije so ekonomsko zelo dobičkonosen posel in jih kupi privat kapital? Zakaj sploh računaš koliko denarja se bo porabilo za to, če je pa jasen odgovor:
Ni res. Subvencije so na baterije. Torej ne zavajaj, da se ne porablja davkoplačevalskega denarja.
0EUR davkoplačevalskega denarja.
Ni res. Subvencije so na baterije. Torej ne zavajaj, da se ne porablja davkoplačevalskega denarja.
Je dobil merlak subvencijo za tesla megapack?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
Zelo verjetno da. Poglej na erar vse firme NGEN.
https://erar.si/prejemnik/8209901000#tr...
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 96032 13.500,00 EUR
A ta borzen?
https://erar.si/prejemnik/6134815000#tr...
Borzen je organizator trga, ne pa da samo subvencije deli.
https://erar.si/prejemnik/6134815000#tr...
Borzen je organizator trga, ne pa da samo subvencije deli.
Zgodovina sprememb…
mikhaair ::
Kakšna je šansa, da bi si človeštvo dovolilo, z npr. Muskovo raketo, ki bo nekoč imela fantastično zanesljivost, izstreliti odpadke v vsemir?
Marsikdo bi že sedaj bil za to, vprašanje so finance. Je ceneje svinjat po planetu zemlja, kot pošiljat odpadke v vesolje.
NGEN ima 65 % prihodkov z državnimi nakazili oz. nakazili od državnih firm. Tako ali drugače gre za neposredno ali posredno subvencijo ali korist.
Morda pa imajo od hranilnika oz. celotnega njihovega sistema korist tudi te državne firme?
Zgodovina sprememb…
Šteje samo cena končnega izdelka, ne pa nabavna vrednost sestavih delov.
Kila barve je 20 eur. Da ti pobarvajo blatnik avta s to kilo barve je pa 500 eur. Tako, da se malo ohladi.
Kaj hočeš povedat? Da celica stane 50€/kWh, ampak ohišje in BMS pa staneta 500€/kWh?
Pred leti so bile surovine problem da so take cene, danes to očitno niso več, je samo nesposobnost in potem se čudimo zakaj evropska avtoindustrija propada.
Pred leti so bile surovine problem da so take cene, danes to očitno niso več, je samo nesposobnost in potem se čudimo zakaj evropska avtoindustrija propada.
Pač ti ni jasno, kako deluje svet. Kubik peska je 30 eur, kvadrat stanovanja pa 5000 eur. Pač tako je. Ne moremo se iti samogradnje na vseh področjih.
Tona pšenice je 220 eur, kruh v trgovini je pa 3 eur+ za kg.
Ja je, ampak potem ne more pekarna jamrat, da ji mora država pomagat, ko pride kitajc, ki prodaja kruh za 2 evra.
Šteje samo cena končnega izdelka, ne pa nabavna vrednost sestavih delov.
Kila barve je 20 eur. Da ti pobarvajo blatnik avta s to kilo barve je pa 500 eur. Tako, da se malo ohladi.
Avtoličar te opali za 480€ za dva dni dela, da ti pobarva blatnik. starfotr: barva je draga.
Pač ti ni jasno, kako deluje svet. Kubik peska je 30 eur, kvadrat stanovanja pa 5000 eur. Pač tako je. Ne moremo se iti samogradnje na vseh področjih.
O moj bog, tale tvoj anekdotičen primer bi veljal, če bi baterijske pakete skupaj sestavljal vsak vaški mehanik na svoj način. Ko pa nekaj avtomatiziraš da dela letno 100k kosov, pa hitro prideš na ceno surovin + nek % za zaslužek, ki pa nikakor ni 1000%.
Barva ni draga.
Tako, kot baterijske komponente niso drage. Je pa drag celoten izdelek. In opletat s cenami surovin ali polizdelkov je neumnost.
Nabavna cena bencina je tudi 40 centov. Prodaja se pa za 1,5 eur.
Očitno je kupcev (baterij) dovolj, ki so pripravljeni plačat to ceno. Zato je tako visoka. Subvencije so jo samo še bolj potisnile v višave oz. so zagotovile, da cena ne pade na nek realen nivo.
Tako, kot baterijske komponente niso drage. Je pa drag celoten izdelek. In opletat s cenami surovin ali polizdelkov je neumnost.
Nabavna cena bencina je tudi 40 centov. Prodaja se pa za 1,5 eur.
Očitno je kupcev (baterij) dovolj, ki so pripravljeni plačat to ceno. Zato je tako visoka. Subvencije so jo samo še bolj potisnile v višave oz. so zagotovile, da cena ne pade na nek realen nivo.
Za bnecin se točno ve kako je strukturirana cena, prodajalcu ostane bore malo (če se prav spomnim ene 8 c/l), osatl oso večinoma davki.
Točno za to gre, ceno določa ponudba povpraševanje, in dokler je bilo povpraševanje enormno so bili proizvajalci razvajeni in baterijskih paketov niso delali dovolj optimizirano, saj se itak proda za dosti več. No sedaj jokajo da ni profita ker je povpraševanje padlo. Zgodila se bo konsolidacija cel kup jih bo propadlo, ponudba se bo zmanjšala, povpraševanje se bo spet povečalo in cena se bo stabilizirala na veliko nižji ravni kot je bila pred boomom, pa tisti ki bo preživel bo delal konkreten profit s tem.
Točno za to gre, ceno določa ponudba povpraševanje, in dokler je bilo povpraševanje enormno so bili proizvajalci razvajeni in baterijskih paketov niso delali dovolj optimizirano, saj se itak proda za dosti več. No sedaj jokajo da ni profita ker je povpraševanje padlo. Zgodila se bo konsolidacija cel kup jih bo propadlo, ponudba se bo zmanjšala, povpraševanje se bo spet povečalo in cena se bo stabilizirala na veliko nižji ravni kot je bila pred boomom, pa tisti ki bo preživel bo delal konkreten profit s tem.
Potrošnikov na splpšno nima kaj zanimat nabavna cena surovine. Ti kot potrošnik imaš na voljo (konkurenčne) končne izdelke pri različnih trgovinah in izbiraš med njimi.
Mislim, lahko kupiš posamezne komponente in sestaviš skupaj. Ti nihče ne brani.
In nihče ne bo delal tovarn česarkoli, da bo imel na koncu samo par % marže nad nabavno vrednostjo vhodnih surovin. To neumnost lahko imaš za doma. V poslu nima pa kaj iskat.
Pač, moke v kg kruha je manj kot kg. In celotna vhodna surovina kruha je nekaj deset centov. Končna prodajna cena kruha je več kot 10x nabavna cene moke. Konkurence je ogromno. Nikjer pa ne prodajajo kruha po 30 centov za kg.
Mislim, lahko kupiš posamezne komponente in sestaviš skupaj. Ti nihče ne brani.
In nihče ne bo delal tovarn česarkoli, da bo imel na koncu samo par % marže nad nabavno vrednostjo vhodnih surovin. To neumnost lahko imaš za doma. V poslu nima pa kaj iskat.
Pač, moke v kg kruha je manj kot kg. In celotna vhodna surovina kruha je nekaj deset centov. Končna prodajna cena kruha je več kot 10x nabavna cene moke. Konkurence je ogromno. Nikjer pa ne prodajajo kruha po 30 centov za kg.
Končna prodajna cena kruha je več kot 10x nabavna cene moke.
Pri tehniki je končna prodajna cena x10 cene izdelka iz tovarne. Pri baterijah je verjetno enako, jamrajo pa, ker majo tarčo 30% marže, imajo pa samo 25% in ne bo dovolj dividend.
NGEN ima 65 % prihodkov z državnimi nakazili oz. nakazili od državnih firm. Tako ali drugače gre za neposredno ali posredno subvencijo ali korist.
A ti mal trollaš? Al res tako ne razumeš teme, pa še vedno si upaš bluzit o tem?
https://www.eles.si/Obratovanje/Sistems...
Seveda ima nakazila z ELES-om, saj je lastnik prenosnega omrežja? In ta je vedno v državni lasti, like po celi EU? Wtf
Nakazila z BSP so pa samo garancije za trgovanje na borzi. Ostalo je pa drobiž.