» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
99 / 159
»»

Littlaman ::

Namesto drugega bloka v Krškem, lepo naročimo 1-2GW pri ThorCon, jih parkiramo v bivšo ladjedelnico Izola. Potegnemo pod vodo kable v ITA, v drugo smer pa rečmo do Kopra oz. tja kjer so vodi do obale. Po nekih izračunih na njihovi strani, nas bi to stalo do 4mrd€. Kar je smešni denar proti drugemu bloku. Mislim, da bodo letos dokončali testnega v Indoneziji. Potem pa samo še štancajo enega za drugim. V dveh letih ali več, ko bo naš referendum, bo to že delujoča tehnologija. Če bi se sedaj postavili v vrsto za teh 1-2GW, bi lahko obratovali že do 2030... no tudi, če bi nas stalo dvakrat toliko, je vseeno ta tehnologija "walk away SAFE". Namesto hlajenja z morsko vodo, lahko še dodamo razsolilnico in je win win za našo obalo.

Lp!

fikus_ ::

Zanimiv sistem. Na tej povezavi opis:
https://thorconpower.com/design/
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

perci ::

Pa enga na Dravo in enga na Ljubljanico.

MrStein ::

Quix je izjavil:

Skratka referendum bo padel, če bojo ljudje začeli razmišljati o tem.

To je en zelo veliki če.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hruske ::

HotBurek je izjavil:

Ali lahko nekdo, ki pozna to sceno, pove, če je možno NEK2 postavit v 4ih letih, ob predpostavki, da bi na tistem zemljišču bil neke vrste Birokrat-free-zone?

Ne vidim kako bi bilo možno zgradit NEK2 v 4 letih.

Če čudežno izvzamem vso birokracijo in se osredotočim samo na tehnični del, to še vedno pomeni, da moraš imet strokovno izučene, disciplinirane, spretne in uigrane obrtnike, ki tehnična dela izvajajo. V nasprotnem primeru je treba postavljeno odstranit in delo ponoviti.

Kultura dela, kjer je odličnost vrednota, je pri nas precej redka in se pojavlja kvečjemu v manjših žepih.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

LightBit ::

V 4 letih bi bilo zelo težko. Že za prvo je trajalo 8 let. Res je da takrat ni bilo toliko standardizirano, ampak so bili tudi drugi časi.

kow ::

8 let je pomoje nedosegljivih. Se v Emiratih so Korejci gradili 9 let.

gruntfürmich ::

D3m je izjavil:

...financiranje ter ga preusmeril v znanstvene in tehnične ustanove.

že sedaj imajo 'znanstvene' in 'tehnične' ustanove preveč denarja, da ne vedo kam z njim, sproducirajo pa izključno sranje od sranja.
naj te ti odprti dnevi za animacijo javnosti ne zavedejo, ker če bi vedel da je 'znanost' v sloveniji izključno zaradi subvencij in prikoritništva, bi drugače blejal...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Nuklearna elektrarna Krško bo preventivno zaustavljena
NEK: Puščanje nima vpliva na prebivalstvo in okolje, je pod mejno vrednostjo

Krška jedrska elektrarna bo preventivno zaustavljena, potem ko je operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama, so sporočili iz elektrarne.

Upajmo da ni kaj kompleksnega.

starfotr ::

Še dobro, da imamo TEB in TEŠ.

energetik ::

Ampak z JEK2 se pa še vedno nič ne mudi...
vires in numeris

Sc0ut ::

energetik je izjavil:

Ampak z JEK2 se pa še vedno nič ne mudi...

Saj zdaj se bo veter spet obrnil in bo jedrska energija spet fuj.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Blazno zanesljiva ocitno ni. Kaksna je utilizacija NEK? Cirka 90%?

sbawe64 ::

Par tip-top flik ter kila hobi betona iz Merkurja, bo luknja hitro zakrpana :)).
2020 is new 1984
Corona World order

blay44 ::

Primarni? Tole je pa že resna stvar.

blay44 je izjavil:

Primarni? Tole je pa že resna stvar.
Ni tako resno. Se je že dogajalo, če se ne motim.
vires in numeris

Meni se bere kakor da že prej malo puščalo, ampak je sedaj začelo še bolj. Še vedno pa očitno premalo da bi se samodejno ustavil. Morda kaj ni bilo dobro spojeno. Če bi bila kakšna, korozija bi pa lahko trajalo preden se popravi.
Ali je normalno da malo pušča? Malo čudno se mi zdi napisano.

Spomnim se da je bila enkrat panika ko so sporočili da pušča eden od sekundarnih tokokrogov.

Reaper ::

Glede na dostopne podatke naj bi bilo puščanje v določeni meri dovoljeno in sicer sem zasledil podatek 3 litre na minuto. Koliko je v tem primeru puščalo oz. pušča ne vemo, bodo že uredili, da bo zadeva naprej delovala kot mora. Zato pa se ti podatki spremljajo, da se lahko pravočasno reagira, ko še ni nobene škode na okolje in ljudi, v elektrarni in okoli nje.

Je bilo pa nekaj časa nazaj puščanje nekega ventila, ne spomnim se pa če je bilo to v primarnem ali sekundarnem krogu. Mislim, da so Avstrijci takrat delali paniko iz tega, ko je agencija za jedrsko varnost sporočila, da je prišlo do okvare določene komponente. Ne bi bil presenečen če bi se tudi zdaj zvrstil kakšen poziv proti jedrski energiji s strani naše severne sosede, kot je to v navadi.

J.McLane ::

Mene bolj zanima kako bodo poiskali in odpravili vzrok puščanja, kako to sploh izvajajo, če gre za težko dostopen primarni krog. Verjetno odvisno od tega kje pušča, če je kakšen ventil verjetno trivialen problem, če je pa kje drugje kaj počeno pa se tole zna zakomplicirat, ali pač?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

fikus_ ::

Mogoče s tem:

Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

DamijanD ::

J.McLane je izjavil:

Mene bolj zanima kako bodo poiskali in odpravili vzrok puščanja, kako to sploh izvajajo, če gre za težko dostopen primarni krog. Verjetno odvisno od tega kje pušča, če je kakšen ventil verjetno trivialen problem, če je pa kje drugje kaj počeno pa se tole zna zakomplicirat, ali pač?

Ravno zaradi tega jo zaustavljajo, da bodo lahko sploh odkrili kje pušča.

J.McLane je izjavil:

To izvajajo z roboti. Ja, seveda je vse možno, če je kaka razpoka na uparjalnikih, reaktorski posodi, pumpah bi lahko precej trajalo. Škoda predvsem za GWh, ki se ne proizvajajo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

DamijanD je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Ravno zaradi tega jo zaustavljajo, da bodo lahko sploh odkrili kje pušča.

Kljub zaustavitvi (ohlajeni vodi) je primarni krog še vedno razmeroma težko dostopen.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

puščanje primarnega sistema je vedno prisotno, sedaj je pač bilo izven neke dovoljene meje, tako da je verjetno bilo treba to sanirat v določenem času.
ne moreš narediti tako velikega sistema, da ne bo nekaj nekje puščalo, ker so lahko takšne komponente, ki imajo puščanje 'vgrajeno'.
in puščajoča voda iz primarnega sistema se verjetno zbira v rezervoarjih in se v napravah upari, in ko se zniža radioaktivnost, izpusti v okolje, preostala radioaktivna gošča pa shrani v sode.

zdaj, lahko se komodt gre v zadrževalni hram ko je reaktor na moči, ampak je zelo veliko sevanja prisotnega tako da si lahko samo par minut noter. zato je potem nujno zaustaviti reaktor, da se poišče puščanje. ker pri tako velikem sistemu in labirintu v zadrževalem hramu je takšno puščanje tudi zelo težko najti. ni to ogromna količina vode, in če je to skrito nekje pod izolacijo ali pa se takoj upari v stiku z atmosfero, je to pri hitrem ogledu neopazno.

primarni sistem pa je trenutno še vedno pod enakimi pogoji kot na moči. le da se temperatura vzdržuje z reaktorskimi črpalkami in ne z 'reaktorjem'.

Zgodovina sprememb…

wcpapir ::

Vedno mi je zanimiva komunikacija ki se bere, ko pride do problemov v jedrskih elektrarnah.

Bi bilo zelo resno ali bi ne bilo zelo resno, mi bi brali iste novice, to je zagotovo in še nikoli ni bilo drugače.

wcpapir je izjavil:

Vedno mi je zanimiva komunikacija ki se bere, ko pride do problemov v jedrskih elektrarnah.

Bi bilo zelo resno ali bi ne bilo zelo resno, mi bi brali iste novice, to je zagotovo in še nikoli ni bilo drugače.
To je zagotovo samo v tvoji glavi. Ne živimo v CCCP, da bi se pometalo pod preprogo. In dandanes ima marsikje tudi Geigerja doma + agresivni novinarji, verjemi da bi se izvedelo kaj kmalu, če bi molčali.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Kaj bi se izvedelo ?

Novinarji itak nimajo dostopa do primarnega območja.

Koliko jih je šlo te dni mimo Nek z Geiger detektorjem ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Colt1911 ::

Saj verjamem da radijacija ne gre vn iz elektrarne.
Pravo vprašanje je koliko časa bo zaradi popravila JE stala, mi pa bomo polovico elektrike drago kupovali v tujini.
Zima prihaja.

Utk ::

Pa kje ti živiš? JEK prodaja elektriko najboljšemu ponudniku, ne pa "nam" pod ceno. Na nas nima to nobenga vpliva. Iz istega razloga me tudi JEK2 ne zanima kaj dost. Mi ne bomo imeli _nič_ od tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Colt1911 ::

Saj mi smo najbolši ponudnik. Imam njihov štrom, piše na položnici!:P

Imamo ja, ampak po polni ceni.

HotBurek ::

Se pravi, NEK prodaja vso proizvedeno elektriko po proizvodni ceni nekemu d.o.o. podjetju, od tu naprej pa so interesi posameznikov po maks zaslužku?

Če je tako, se je z javnim denarjem zgradila elektrarna, katera danes služi "žepom" izbrancem. Na nek način se je javni denar privatiziral.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

feryz ::

In za JEK2 je popolnoma enak plan.
Da jo zgradi in plača Slovenija, omastilo se bo pa par posameznikov.
Ostalim pa 3 do 10x dražja elektrika.

ViperR ::

HotBurek je izjavil:

Se pravi, NEK prodaja vso proizvedeno elektriko po proizvodni ceni nekemu d.o.o. podjetju, od tu naprej pa so interesi posameznikov po maks zaslužku?

Če je tako, se je z javnim denarjem zgradila elektrarna, katera danes služi "žepom" izbrancem. Na nek način se je javni denar privatiziral.

Seveda ne roflmao.

za prodajo elektrike iz JEK2 bi skrbela državna firma (GEN) tako kot sedaj, tako da bi se dobiček stekal v proračun (kar se ga ne bi porabilo za mastne plače in nagrade ter ostale 'investicije' in tekoče 'stroške'), imho

gruntfürmich je izjavil:

za prodajo elektrike iz JEK2 bi skrbela državna firma (GEN) tako kot sedaj, tako da bi se dobiček stekal v proračun (kar se ga ne bi porabilo za mastne plače in nagrade ter ostale 'investicije' in tekoče 'stroške'), imho

Kolk je blo tega dobička v zadnjih 20 letih in zakaj se iz njega ne gradi JEK2?

Retorično vprašanje?
Zato ker se dobičke privatizira (kakorkoli že), izgube pa socializira (se pravi se socializira amortizacije, nabave...).

Lonsarg ::

Bolj ali manj vso elektriko v EU se prodaja na borzi, lastnik elektrarne mora za to najeti borznega posrednika (ampak ne običnega ki so za delnice, ampak takega za elektriko), ki ima recimo kak % provizije. JEK najema pretežno Gen-i, kar je logično, ker je Gen Energija lastnik od JEK in hkrati več kot 50% lastnik od Gen-i. Vmes je nekaj časa najemal tudi Petrol za posredniške posle. Ampak izbira borznega posrednika nima neke veze, ker v osnovi ko prodaš delnico al pa elektriko ti kot lastnik (v tem primeru Gen Energija) se vedno okoli 99% ohraniš zase.

No če smo to razčistili, potem vemo da dobiček od JEK gre v državni Gen Energija. In Ta Gen Energija dela približno nulo. Zdaj pa ne vem a so tako slabi al ves dobiček res vlagajo v kake nove proizvodne vire, pomoje bolj prvo :)

Tak da ja, to vse privatizirat (idealno na način da se prenese v last upokojencem v zameno da se zniža državno pokojnino) in tudi nadaljne gradnje JEK2 itd se prepusti privatnikom. Ampak ja, prelepo da bi kdo to res izvedel...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

feryz je izjavil:

In za JEK2 je popolnoma enak plan.
Da jo zgradi in plača Slovenija, omastilo se bo pa par posameznikov.
Ostalim pa 3 do 10x dražja elektrika.

Problem je tem, ker ljudje tega ne vedo, niti nisem zasledil v medijih.

Tudi če se po nekem čudežu v 1 letu v Slo zgradi 5 novih blokov, ne bi bila cena elektrike prav nič nižja.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Zakaj bi potem to mi, "ordinary folks", podpirali? Ker če bo izguba ali nesreča, bomo plačali, če bo dobiček, ne bomo imeli nič od njega. Tiste dividende, ki grejo v proračun, si lahko vtaknejo nekam. Naj gre tisto direktno v cenejšo elektriko, če ne drugače, naj elektrarna financira omrežje, da ga ne bomo rabili mi. Če gre v državni proračun je čisto jasno, da je 80% izgubljenega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

situacija v NEK zna biti resna (nikakor ne za varnost, ampak za obratovanje)... potencialno 1 mesec in še več out.

Zgodovina sprememb…

To mas interne informacije? Kaksen vir?

Če je bila nujna (hitra) zaustavitev, potem nekaj časa zaradi 'zastrupitve' palic ponoven zagon ni možen ?
Nekaj v tem stilu.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Zaustavitev ni bila hitra, ampak vprašanje je koliko časa bo trajalo da odkrijo kje pušča in popravijo.

Zna biti (ni se approved s strani regulatorja), da bodo restartali nuklarni reaktor v Michiganu (Palisades). Targetira se avgust 2025. Relativno "potiho" se dogajajo premiki v nuklearni industriji.

fujtajksel ::

Utk je izjavil:

Zakaj bi potem to mi, "ordinary folks", podpirali? Ker če bo izguba ali nesreča, bomo plačali, če bo dobiček, ne bomo imeli nič od njega. Tiste dividende, ki grejo v proračun, si lahko vtaknejo nekam. Naj gre tisto direktno v cenejšo elektriko, če ne drugače, naj elektrarna financira omrežje, da ga ne bomo rabili mi. Če gre v državni proračun je čisto jasno, da je 80% izgubljenega.

Če investicije v proizvodnjo ne bodo dohajale rasti porabe, bo elektrika postala svinjsko draga. Mislim na ravni celotnega EU trga, NEK2 je tu le košček.
Da bi bila spet poceni se enostavno ni za bat.
Varčevanje in smotrna uporaba se sicer dobro sliši, ampak resno zmanjšanje porabe bo edino če bomo res hudo v riti.

Pozabljas, da nemajhen del rasti porabe elektrike zmanjsuje porabo fosilnih goriv. Tudi, ce se elektrika podraza, to ne pomeni, da se je nujno povecal celoten strosek za energijo.

Se pa strinjam, da je energetska politika premalo ambiciozna. Plan ne bi smel biti samo nadomestiti fosilno proizvodnjo, ampak hkrati tudi povecati proizvodnjo. Poceni in veliko energije je enako blaginja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Mato989 ::

Ja glavni problem pri odločitvi za NEK2 ali karkoli v smislu jedrske je tudi za mene debilni način... Torej če mi davkoplačevalci plačamo izgradnjo NEK2 pričakujem da bo NEK2 služil davkoplačevalcem, torej državljanom... Se pravi če prodajamo drago energijo bi pričakoval da se dobički razdelijo državljanom preko subvencij cene EL energije...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ampak vseeno imamo en problem. Elektrike je čedalje več preveč, ne premalo.
Zato pa dvigujejo cene. Da vsaj enako pokasirajo kot prej. Ker fiksni stroški, ki so trenutno glavnina strukture cene, ostajajo enaki.
««
99 / 159
»»