» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
98 / 158
»»

sbawe64 ::

Elektrike je očitno v Slo dovolj, samo jo raje izvažajo in prodajajo najboljšemu ponudniku (zeleni Nemci?) ter hkrati govorijo, da se je cena dvignila - 2 krat zaslužek.

Ter po marcu 2024 nov sistem obračuna cen, ki ga razume samo Chuck Norris, ko ima dober dan.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

fikus_ ::

To je posledica skupnega EU trga električne energije. Nemcem niža ceno, SLO pa viša.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

kow ::

Ja, ampak ko so slabe hidroloske razmere, je obratno. Brez skupnega trga, bi kurili vec premoga/plina - ker dvomim, da bi ze imeli novo nuklearko.
Skupni trg nam omogoca, da bolj izkoristimo vodno energijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

hruske ::

A so samo meni smešni ljudje, ki pravijo, da so za NEK2, ampak da bojo glasovali proti? Če glasuješ proti NEK2, potem zelo očitno nisi za NEK2? :))

Razumem, da si lahko za jedrsko energijo, ampak proti NEK2 zaradi npr.
- relativno visoke cene jedrske energije,
- negotovosti v ceni,
- negotovosti glede roka izgradnje,
- negotovosti, če bo elektrika iz jedrske energije konkurenčna,
- negotovosti zaradi nejasne nadzorstvene sheme,
- shranjevanja jedrskih odpadkov,
- shranjevanja izrabljenega jedrskega goriva,
- morebitne nesreče,
...

Samo da rečeš, da boš glasoval proti NEK2 in vztrajaš, da si za NEK2, moraš res bit butelj, kakršen se lahko najde samo na Slo-Techu.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

feryz ::

Menjaj terminologijo.
Smo za jedrsko energijo, ampak proti NEK2.
Zakaj se ve. Ker Slovenec ne bo imel od nje popolnoma nobene koristi, le izgubo.

Razen posvečenih, ki bodo na stran spravili par milijard.

Če bo šla nukica na referendum, bo padla in si razbila zobe. Brez dvoma.

miha98 ::

Kak bomo te imeli izgubo? A od zdajšnje NEK imamo tudi izgubo? jaz jim skoraj vsaki petek peljem paleto sladkega v hladilniku. Da imajo reveži pravo malico..... Ogromno ljudi živi od NEK....

gruntfürmich ::

kater ološ nam vožiš?

izguba je lahko, če je strošek izgradnje in strošek obratovanja tako visok, da je cena proizvedene elektrike nekonkurenčna/previsoka.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

miha98 je izjavil:

Kak bomo te imeli izgubo? A od zdajšnje NEK imamo tudi izgubo? jaz jim skoraj vsaki petek peljem paleto sladkega v hladilniku. Da imajo reveži pravo malico..... Ogromno ljudi živi od NEK....
Kakšen dobiček pa imaš?
NEK smo postavili davkoplačevalci, je zamortiziran, stroški pridelave oz. prodaje elektrike so okrog 45 €/MWh.
Zdaj pa preveri na položnici, če nam jo za toliko prodajajo. In to subvencionirano.

Drugo leto bo še boljše, baje. Kar se cen štroma tiče. Ampak NEK bo še vedno dobil 45 €/MWh.

sbawe64 ::

Najdražja elektrika je tista, ki je nimaš.

Torej predlagate kaj namesto drugega bloka ?

Ker elektrike ima Slo dovolj, ampak jo raje prodaja Nemcem.
2020 is new 1984
Corona World order

LightBit ::

Jaz sem že predlagal 4 x BWRX-300. Lahko za začetek recimo 2.

Kje se pa da to videti?
Aja, nikjer. Bo ko bo. Kar pač bo. Če sploh bo.

ViperR ::

feryz je izjavil:

miha98 je izjavil:

Kakšen dobiček pa imaš?
NEK smo postavili davkoplačevalci, je zamortiziran, stroški pridelave oz. prodaje elektrike so okrog 45 €/MWh.
Zdaj pa preveri na položnici, če nam jo za toliko prodajajo. In to subvencionirano.

Drugo leto bo še boljše, baje. Kar se cen štroma tiče. Ampak NEK bo še vedno dobil 45 €/MWh.

In kaj predlagaš? Tistih 350MWh/h pokrije ravno odjem gospodinstva, kje je vse ostalo. Če bi uzakonil kaj podobnega Franciji, bi imel realno samo par procentov nižjo ceno na MWh, omrežnina in vse ostalo bi bilo pa isto.

Bolj smiselno je seveda, da dobički ostanejo v GEN energiji, ki lahko potem investira naprej v zeleno prehod. Ta je pa obvezen za vse članice EU...

Da se uzakoni, da se nehajo delati norca in osnovno dobrino, kar elektrika je, 10x preprodati, preden se jo zaračuna končnim kupcem.
Včasih smo to imeli, zdaj bomo imeli zgolj drag štrom. Tako ali tako, če zidamo ali ne.

MrStein ::

hruske je izjavil:

Samo da rečeš, da boš glasoval proti NEK2 in vztrajaš, da si za NEK2, moraš res bit butelj, kakršen se lahko najde samo na Slo-Techu.

Strokovni izraz je "trol".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg ::

feryz je izjavil:

Da se uzakoni, da se nehajo delati norca in osnovno dobrino, kar elektrika je, 10x preprodati, preden se jo zaračuna končnim kupcem.
Včasih smo to imeli, zdaj bomo imeli zgolj drag štrom. Tako ali tako, če zidamo ali ne.
Marže preprodajalcev elektrike so po mojih info pod 5% in še padajo. So bile 10% desetletja nazaj pa je močan konkurenčen trg na EU nivoju naredil svoje (naprimer Nemški RWE in Slovenski Gen-i, oba te marže vlečeta na EU nivoju, kot mali singly-country preprodajalec nimaš šans dandanes delat profita). Če gremo nazaj na državno regulirano preprodajo iz socializma bomo gotovo več kot teh 5% izgubili na neoptimizaciji trga.

Marže samih proizvodnih elektraren pa precej variirajo, eni delajo ogromen plus, drugi minus (khm TEŠ). So pa proizvodnji viri po EU večinsko v državni lasti, tak da te marže končajo pri državi, ampak vemo kako je z denarjem ki gre državi, mnogo ga kje ponikne, če ne z korupcijo pa z neoptimizacijo ;)

Zaključek je, da če bo JEK2 večinsko državni, je razultat vprašljiv. Ampak po drugi strani je ekonomsko precej tvegano imati 50% elektrike uvožene za državo, in brez JEK2 bomo prej ko slej s povečanjem porabe 50% uvozili... Tak da večinsko privatni JEK2 bi bil zmaga, državni je pa kljub vseeno bolje kot tvegati preko uvoza.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Saj ti je najbrž jasno, kaj pomeni večinsko privatni pri državni monopolni zadevi?
Aha, ni ti. Bolje da ti nikoli ne bo.

O kakem monopolu to ti? Monopol je zgolj na prenosnem omrežju (in posledično za prenosno omrežje drugega kot državno lastništvo ni smiselno), pri elektrarnah pa ni prav nobenega monopola, celo svojo doma si lahko postaviš! Pa še kot lastnik elektrarne imaš cel EU trg, nisi na državo omejen.

Zgodovina sprememb…

Poglej na katerokoli položnico v Sloveniji in povej, če to ni monopol. Ker cene so v dlako enake.
Po novem letu pa se začne tekma, kdo jih bo čim bolj dvignil. Če bo bo sprememb.

1. Poloznice so od trgovcev elektrike, debata pa je bila o trgu proizvodnih virov, torej elektrarnah...
2. Tudi pri koncnih trgovcih elektrike si bos moral pojme razcistit ker drzavna regulacija cen, ki se jo trenutno gremo, nima prav nobene veze z monopolom

mertseger ::

LightBit je izjavil:

Jaz sem že predlagal 4 x BWRX-300. Lahko za začetek recimo 2.

Cena zgleda kar ugodna 1-1,5 milijarde $. Prvi ki so ga naročili kanadčani naj bi začel delovat konec 2029. Glede nato da bo prvi verjetno v 2030+. Je pa dober ker bo bolj fleksibilen pri proizvodnji vodika ali pa daljinskega ogrevanja. Sploh če jih več postaviš. Ker naši toliko sanjajo o neki "vodikovi dolini".

Kako bo začel delovati 2029, če rabijo 3 leta za izdelavo in so ga že naročili?

Bolj verjetno je, da bo začel obratovati leta 2039, cena pa bo 5 milijard namesto ene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Utk ::

Jaz načeloma sem za JEK2. Ampak nekaj treba vseeno razčistit. Če bo to država na kakršenkoli način financirala, ali pa garantirala, elektriko bo pa nekdo za svoj letni bonus prodajal na evropski borzi po ceni kot bo, kaj bomo mi, kot posredni financerji, imeli od tega? Dobiček že bo, me ne skrbi, ampak ko bo, bo šel v žepe direktorjev, NVOjev in ne vem koga, ko bo izguba, kot pri teš6, pa spet ni treba niti vprašat kdo je bo kril.
Če država ne bo financirala jek2, na noben način, v čem je potem problem, in predvsem, zakaj zaboga je potem ne financira kdorkoli hoče recimo na Hrvaškem, pa se naj oni jebejo z odpadki in vsem. Ker mi bomo pa elektriko itak kupovali po "evropski" ceni.
Da bo to geni sam zgradil in financiral, brez poroštev in vsega, je bolj eno fantaziranje. Še zmeraj bo skrb države, da se potem rešijo odpadki. Tako da, če že država sprejema tveganja, finančna in glede nesreče, potem moramo najprej mi nekaj imet od tega. Če ne, si naj to, in vse druge, elektrarne postavijo kje drugje.

feryz je izjavil:

Kako bo začel delovati 2029, če rabijo 3 leta za izdelavo in so ga že naročili?

Bolj verjetno je, da bo začel obratovati leta 2039, cena pa bo 5 milijard namesto ene.

A si že polnoleten?

Utk je izjavil:

Jaz načeloma sem za JEK2. Ampak nekaj treba vseeno razčistit. Če bo to država na kakršenkoli način financirala, ali pa garantirala, elektriko bo pa nekdo za svoj letni bonus prodajal na evropski borzi po ceni kot bo, kaj bomo mi, kot posredni financerji, imeli od tega? Dobiček že bo, me ne skrbi, ampak ko bo, bo šel v žepe direktorjev, NVOjev in ne vem koga, ko bo izguba, kot pri teš6, pa spet ni treba niti vprašat kdo je bo kril.
Če država ne bo financirala jek2, na noben način, v čem je potem problem, in predvsem, zakaj zaboga je potem ne financira kdorkoli hoče recimo na Hrvaškem, pa se naj oni jebejo z odpadki in vsem. Ker mi bomo pa elektriko itak kupovali po "evropski" ceni.
Da bo to geni sam zgradil in financiral, brez poroštev in vsega, je bolj eno fantaziranje. Še zmeraj bo skrb države, da se potem rešijo odpadki. Tako da, če že država sprejema tveganja, finančna in glede nesreče, potem moramo najprej mi nekaj imet od tega. Če ne, si naj to, in vse druge, elektrarne postavijo kje drugje.
Fora je da ne glede na to komu prodaja država elektriko ki jo ima v lasti, ali borzi ali pa direkt slovenskim retail trgovcem, ki dalje to prodajo Slovenskim strankam, v OBEH primerih lahko proda slabo, ni eno boljše od drugega. Izvorni problem je, da državne firme slabo prodajajo nasploh in ta splošni problem rešiš edino tako da je država lastnik 49% ali manj.

Idealna rešitev bi bila da država da 0EUR pri inicialni investiciji, ter se zgolj zgolj zaveže da dolgoročno poskrbi za odpadke. V zameno za to pa dobi recimo 20% delež elektrarne, ostalo pa poskrbi privat kapital ki dobi 80% lastništva. To bi bila idealna rešitev, ampak vemo da naši ne bodo šli v idealno rešitev...

Mora bi obstajati zakon, ali celo ustava, ki dovljuje državno lastništvo nad 49% zgolj in izključno v firmah ki so naravni monopol, povsod drugje pa 49% ali manj.

Zgodovina sprememb…

Mi bi imeli bistveno več od vsega, če bi dobivali elektriko iz te elektrarne z diskontom recimo 3 cente, kot če grejo ti 3 centi v dobiček elektrarne, letne bonuse, proračun, nvoje, vojsko, zdravstvo, ne vem kam vse, ker je čist jasno da iz treh centov ne pridemo niti na desetinko tega dejanske koristi.
Kako to speljat, da bo zakonito, naj pa oni razmišljajo. Če ta elektrarna nima nobene veze z našo ceno elektrike, potem naj lepo odjebejo in si jo postavijo kje drugje. Ker tudi če gledamo "strateško", za "samooskrbo" itd, če je elektrika prodana, mora tam it, ne more se Slovenija niti v primeru vojne izolirat in sama furat sistema.
Potem je že res vprašanje če ni bolj smiselno subvencionirat panele, jedrsko bo pa naj postavljajo privatniki kjer hočejo, in naj država to zaračuna, ne pa da še prispeva.

Mislim, sem za JEK2, ampak če bomo zato dobivali elektriko po njeni direktni ceni. Če bo edini efekt na sedmi decimalki cenejša elektrika v Evropi se pa naj lepo fučkajo.

JEK1 sicer čisto lep dobiček prinaša državi. Ampak ja, vseeno če se že gremo prosti trg elektrike v EU bi bilo prav da se državo vem umakne tudi iz proizvodnih virov, tako kot se jo je umaknilo ven iz končne prodaje.

Kaj imamo mi od tega dobička in res ostane kaj dobička ko poračunamo vse stroške? Če se ne motim, recimo skladišče odpadkov financira spet država.

Utk je izjavil:

Mislim, sem za JEK2, ampak če bomo zato dobivali elektriko po njeni direktni ceni. Če bo edini efekt na sedmi decimalki cenejša elektrika v Evropi se pa naj lepo fučkajo.

Stvari ne gredo tako, imamo EU zakonodajo in slovensko ki se jo je treba držati, ne moreš kar nekaj kavboja igrat čeprav bi bilo dostikrat bolje za tiste ki na koncu plačajo ampak tako pač je.
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Sej sem reku, naj najdejo način ali se pa naj ne čudijo, da bomo proti. To je neko tveganje, finančno in okoljsko, in nima smisla se ga it, če nimaš nič od tega. Srečno z gradnjo JE v Evropi brez podpore med ljudmi...

Evropa bo pa tudi morala tu nekaj spremenit. Če se bi šli trg, se gremo trg. Koliko nam kdo plača, da mu dovolimo postavit JE?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Ja ce se že gremo prosti trg elektrike (in to podpiram) in ne dovolimo drzavi se vtikat na nivo koncnega prodajalca, potem je edino prav da drzavo izlocimo tudi iz proizvodnje elektrike in torej nuklearke gradi privat kapital.

Drzava sicer se vedno mora biti zraven da spodbuja, regulira, ker vseeno nam je stratesko v interesu da nismo prevec odvisni od uvoza. Tak da iz tega stalisca podpiram da ponudi privat investitorju kak bonboncek, recimo da v zameno za ubadanje z odpadki dobi nek delez. Ni pa ok da sama investira, ce sama ne sme potem dalje do koncnega odjemalca zaradi EU zakonodaje.

Utk je izjavil:

Sej sem reku, naj najdejo način ali se pa naj ne čudijo, da bomo proti. To je neko tveganje, finančno in okoljsko, in nima smisla se ga it, če nimaš nič od tega. Srečno z gradnjo JE v Evropi brez podpore med ljudmi...

Evropa bo pa tudi morala tu nekaj spremenit. Če se bi šli trg, se gremo trg. Koliko nam kdo plača, da mu dovolimo postavit JE?

Bi enako pisal ko bi bil en teden pozimi brez elektrike? Danes ljudje elektriko smatrajo kot osnovno dobrino kot zrak in vodo, s to razliko da ta dva sta skoraj zastonj edino dobavo plačaš. Elektrika pa na žalost ni. Na Nizozemskem se zberejo ljudje,dajo denarja si postavijo vetrno kar ostane prodajo. Ti nas tega ni ker prvo je niti ne bodo mogli. Lahko bi sončno ampak noben ne bi nič dal ampak samo dobil. Tako pač ne gre.

DamijanD ::

Pa tam kjer imajo vodovod privatiziran, firme skrbijo za dobiček, ne za kvaliteto storitev. Tako, da za nekatere stvari jaz mislim, da je prav da so državne in regulirane.

DamijanD ::

Slučajno opazil: situacija z našim rudnikom Urana:
https://www.24ur.com/novice/slovenija/u...

A ta 31 letni strosek se pristeva ceni elektrike iz NEK?

D3m ::

Včeraj je bil dan odprtih vrat in smo šli pogledati Jedrski reaktor v Podgorici pri Domžalah.

Bilo je zelo poučno in, če bi bil jaz bi zmanjšal NVO-jem ala 8.marec ipd. financiranje ter ga preusmeril v znanstvene in tehnične ustanove.
|HP EliteBook|R5 6650U|

perci ::

Kolikor vem 8.marec od države ne prejema ničesar.

Je pa polno drugih nvojev, ki ga dobivajo pa si tega ne zaslužijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

mertseger je izjavil:

Utk je izjavil:

Bi enako pisal ko bi bil en teden pozimi brez elektrike? Danes ljudje elektriko smatrajo kot osnovno dobrino kot zrak in vodo, s to razliko da ta dva sta skoraj zastonj edino dobavo plačaš. Elektrika pa na žalost ni. Na Nizozemskem se zberejo ljudje,dajo denarja si postavijo vetrno kar ostane prodajo. Ti nas tega ni ker prvo je niti ne bodo mogli. Lahko bi sončno ampak noben ne bi nič dal ampak samo dobil. Tako pač ne gre.

Pa kje ti živiš, da ne veš, da elektrika iz Krškega nima nobene veze s tvojo elektriko? Oni prodajo elektriko v Italijo, mi je kupimo iz Bosne, trguje se gor in dol, vsi služijo s tem, mi pa naj financiramo. Če "ne bo" elektrike, je ne bo niti z JEK2 niti brez nje. Nič nam ne pomaga JEK2, če njegovo elektriko prodajo v Italijo. A nisem to napisal, trikrat?

D3m ::

perci je izjavil:

V medijih pišejo, da ne bodo vzeli a vzeli bodo prav temu raziskovalnemu inštitutu.

;(

Še fotki

Čerenkov pojav :D

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

MrStein ::

Tiselj: Brez JEK-a 2 bo za energetiko najpomembnejši drugi tir, da bomo vozili premog (rtvslo.si)

Gradnja JEK-a 2 je edina smiselna pot naprej, če želimo uspešno in konkurenčno gospodarstvo, je za MMC opozoril jedrski strokovnjak Iztok Tiselj. Najbolj zelena je tista energija, ki je ne porabimo, pa je za MMC dejala Lidija Živčič iz društva Focus.

Kar zanimivo branje.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lidija se moti. Porabo elektrike je potrebno mocno povecati, da lahko hitro razogljicimo ekonomijo. Lahko pa zmanjsamo porabo celotne energije (s povecanjem ucinkovitosti). Ima tudi ideoloske poglede o elektriki kot "netrzni dobrini". Dokler smo vpeti v globalno trzno tekmo, so to neverjetno naivne sanje.

Tiselj pa je lepo priznal, da so trenutno Korejci najbolj logicna izbira, hkrati pa je najbolj smiselno razvijati evropsko industrijo ter bi bilo dolgorocno to najboljsa izbira - ceprav drazja.

Moti me tudi zavajanje Zivciceve, da je liberalizacija zvisala cene, kar ni res. Cene je mocno zvisala nefosilna proizvodnja, kar nima veze z liberalizacijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Če ne bo kakšne hude spremembe vetra, NEK-a bo ne.
Brez veze meljete, niti osnovnih pogojev nima, da bi bil zgrajen.
TEŠ bomo morali zapreti, se pravi da nam ostane sonce in ptiči. Ribe smo že preobremenili in ne moremo več.

HotBurek ::

Ali lahko nekdo, ki pozna to sceno, pove, če je možno NEK2 postavit v 4ih letih, ob predpostavki, da bi na tistem zemljišču bil neke vrste Birokrat-free-zone?

Ter, da je končen izdelke v skladu z vsem papirji, regulacije, mertive, varnost, test, redudanca, itn....

Skratka, koliko časa "pobere" tehnični del gradnje, ter koliko časa "pobere" birokracija?

Na nek način se nagibam, da če bo ta referendum, da glasujem "ne", kjer bi šel ta "ne" na račun birokracije.

Za NEK2 v ~6 letih pa "da".

----------------------------------------------------------------------------

Imel bi pa še eno vprašanje, vezano na TEŠ.

Ali bi bilo smiselno odpret rudnik Trbovlje, ter vozit premog v Velenje/Šoštanj, če pa so presežki, pa to peljat v Koper in prodat nekam po svetu?

Nekje sem prebral, da je TEŠ narejen za lignit, premog iz Trbovelj pa je klass 1 in se ga lahko doda samo max 6%.

Hvala za odgovore.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Horas ::

perci je izjavil:

cerkev predvsem.

kow je izjavil:

Lidija se moti. Porabo elektrike je potrebno mocno povecati, da lahko hitro razogljicimo ekonomijo. Lahko pa zmanjsamo porabo celotne energije (s povecanjem ucinkovitosti). Ima tudi ideoloske poglede o elektriki kot "netrzni dobrini". Dokler smo vpeti v globalno trzno tekmo, so to neverjetno naivne sanje.

Tiselj pa je lepo priznal, da so trenutno Korejci najbolj logicna izbira, hkrati pa je najbolj smiselno razvijati evropsko industrijo ter bi bilo dolgorocno to najboljsa izbira - ceprav drazja.

Moti me tudi zavajanje Zivciceve, da je liberalizacija zvisala cene, kar ni res. Cene je mocno zvisala nefosilna proizvodnja, kar nima veze z liberalizacijo.

ko se pa taki osebki oglašajo s takimi nebulozmi mi pa dvigne pritisk. ženska je ozkogledna al pa plačana...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Horas ()

Jaz sem za, če država ne da niti evra za to. Naj spremenijo predpise, naj ne zajebavajo investitorje, ampak denar pa naj priskrbi kdo drug. Res ni razloga, da bi država dajala denar, če se igramo da je elektrika tržno blago.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

A. Smith ::

HotBurek je izjavil:

Ali lahko nekdo, ki pozna to sceno, pove, če je možno NEK2 postavit v 4ih letih, ob predpostavki, da bi na tistem zemljišču bil neke vrste Birokrat-free-zone?

Ter, da je končen izdelke v skladu z vsem papirji, regulacije, mertive, varnost, test, redudanca, itn....

Skratka, koliko časa "pobere" tehnični del gradnje, ter koliko časa "pobere" birokracija?

Na nek način se nagibam, da če bo ta referendum, da glasujem "ne", kjer bi šel ta "ne" na račun birokracije.

Birokratski del pod 3 leta skoraj ni šans. Ampak kredit se seveda vzame šele, ko se tehnični del začne.

Tehnični del pa v best case scenario, 8 let. Vse, kar je pod 10 let, je odlično.

Tisti, ki so bili prej anti, so zdaj kao za, ampak očitno le, če se reaktor magično pojavi končan v 3 letih.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Quix ::

A. Smith je izjavil:

HotBurek je izjavil:

Birokratski del pod 3 leta skoraj ni šans. Ampak kredit se seveda vzame šele, ko se tehnični del začne.

Tehnični del pa v best case scenario, 8 let. Vse, kar je pod 10 let, je odlično.

Tisti, ki so bili prej anti, so zdaj kao za, ampak očitno le, če se reaktor magično pojavi končan v 3 letih.

Nič se ni spremenilo. Če ne bo narejeno v 10 letih sem proti.

Zakaj bi bilo odlično pod 10 let? Odlično bi bilo vsaj 30 let. Naj 30 let tam 500 ljudi za dobre plače nekaj paca in kupuje futr v mercatorju, Sloveniji pa plačuje 60% dohodka.
Sej ne bomo mi tega častili, a ne?

Tehnični del je popolnoma izvedljiv v petih letih.
Še posebej v našem primeru, v katerem ne gre za novo tehnologijo, nam nepoznano.
Kar pa, seveda, ne pomeni da tudi bo.
Dlje razvlečejo, več denarja se potamani.

Kashiwazaki-Kariwa Nuclear Power Plant @ Wikipedia
Tako se dela nuklearke.

Quix ::

feryz je izjavil:

Tehnični del je popolnoma izvedljiv v petih letih.

Kandčani so za hitachijev BWRX-300(MW) naračunali 4 leta načrtovanja in 4 leta gradnje, poljaki izdali ceno 1.1 miljarde. Če ga pri nas speljejo v 10 letih ok, s tem, da se zadnja 4 leta načrtuje za drugega in se jih "štanca" na 4 leta.

Hitachiju se pa pojasni, da bomo naročili 3-4 reaktorje, pod pogojem, da v reviziji vsakega ne bo odkrita nobena napaka, podkupovanje, povečevanjem stroškov..., z možnostjo odpovedi četrtega. In se mogoče izmažemo skozi z minimalnim krvosestvom, razen pri zadnjem.

Če bomo naročili, pri smradu od američanov, 1 reaktor z močjo 1200MW, ga bomo preplačali za še enkrat, gradilo se ga bo pa 40-50 let.

Karkoli je nad 10 ne podprem, ker mi bo bolj prav prišel tisti denar v starostni oskrbi in zdravstvu kot pa v JEK2. In to je realna računica za kogarkoli okrog 50, kar znese pribljižno 40% Slovencev.

Skratka referendum bo padel, če bojo ljudje začeli razmišljati o tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Quix ()
««
98 / 158
»»