Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi
LightBit ::
AGR imajo temperaturo bližje termo elektrarnam na premog. Tako doseže višji izkoristek. Britanci so sanjali da bi uporabili iste turbine.
Problem visokih temperatur je korozija in pri PWR bi morali imeti še višji pritisk da voda ne vre.
Problem visokih temperatur je korozija in pri PWR bi morali imeti še višji pritisk da voda ne vre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LightBit ()
nirburu ::
Moderna globohomo nemčija si zasluži dildota v r***. Toliko so ga reklamirali, sedaj naj ga kar dobijo.
pegasus ::
Tako se to dela: https://newatlas.com/energy/china-100mw... ... tole plus wind/solar pa smo zmagali.
fikus_ ::
Odlično, to je pa manj odlično
"That's huge; current compressed air systems are only around 40-52% efficient, and even the two larger Hydrostor CAES plants scheduled to open in California in 2026 are only reported to be around 60% efficient."
ČHE so na okrog 80%.
"That's huge; current compressed air systems are only around 40-52% efficient, and even the two larger Hydrostor CAES plants scheduled to open in California in 2026 are only reported to be around 60% efficient."
ČHE so na okrog 80%.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
kow ::
CHE ne mores postaviti kjerkoli. Imo, 50% ucinkovitost sploh ni tako slabo, ce si zmozen obcasno izredno poceni proizvajati energijo. In tukaj je se ogromno prostora za napredek (fotovoltaika, ponekod tudi veter).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Tudi fotovoltaika in veter nista poceni brez subvencij. Je pa tudi res, če imaš nekaj viška, je bolje 50% pretvorba za kasnejšo porabo, kot pa spustiti v zrak.
J.McLane ::
ČHE so na okrog 80%.
Tole si citiral napačno stvar, tale kitajski air storage bo imel 70% učinkovitost:
"According to China Energy Storage Alliance, the new plant can store and release up to 400 MWh, at a system design efficiency of 70.4%."
To kar si ti citiral je veljalo do sedaj, če tako malo laično pomislimo pa se učinkovitost, da povečat če znaš shranit tudi toploto, ki nastane ob kompresiranju in potem to toploto ob dekompresiranju uporabiš za večji učinek. Zelo podobono stvar se grejo s tistim CO2 Dome v Italiji, samo da tam namesto običajnega zraka uporabijo CO2, ker naj bi tako dosegel še večjo učinkovitost.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
energetik ::
Odlično, to je pa manj odličnoČHE Avče 74% na pragu na letnem nivoju.
ČHE so na okrog 80%.
Ni mi jasno, od kje tak izkoristek stisnjenega zraka, glede na to da se ob kompresiranju izgubljajo velike količine toplote. Razen če imajo še kakšen zalogovnik toplote zraven in jo potem izkoristijo pri ekspanziji, da jim vse skupaj ne zamrzne.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
D3m ::
CHE ne mores postaviti kjerkoli. Imo, 50% ucinkovitost sploh ni tako slabo, ce si zmozen obcasno izredno poceni proizvajati energijo. In tukaj je se ogromno prostora za napredek (fotovoltaika, ponekod tudi veter).
50% sploh ni slabo.
Najdražje panele so malo več, kot 20%.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Izkoristek panela načeloma nima veze, važna je samo cena na kWp. "Energent" je zastonj.
vires in numeris
ČHE so na okrog 80%.
Tole si citiral napačno stvar, tale kitajski air storage bo imel 70% učinkovitost:
"According to China Energy Storage Alliance, the new plant can store and release up to 400 MWh, at a system design efficiency of 70.4%."
To kar si ti citiral je veljalo do sedaj, če tako malo laično pomislimo pa se učinkovitost, da povečat če znaš shranit tudi toploto, ki nastane ob kompresiranju in potem to toploto ob dekompresiranju uporabiš za večji učinek. Zelo podobono stvar se grejo s tistim CO2 Dome v Italiji, samo da tam namesto običajnega zraka uporabijo CO2, ker naj bi tako dosegel še večjo učinkovitost.
Ja s koristno uporabljeno toploto ob kompresiji se da povečat izkoristek. kako pa bo točno z dovodom toplote ob dekompresiji? Se bo dalo to uporabiti za hlajenje? Za učinkovitost hranjenja energije bodo morali najti rešitve tudi za to.
Ne me narobe razumet. Komprimiran zrak je boljši od baterij za shranjevanje "stacionarne" energije, ker gre za simple ko pasulj tehnologijo, ki jo je zmožna narediti vsaka druga livarna in pri tem ni potrebno pol atacame skopati.
Podpiram. Ampak 100MW, nigga please.
Podpiram. Ampak 100MW, nigga please.
gruntfürmich ::
Izkoristek panela načeloma nima veze, važna je samo cena na kWp. "Energent" je zastonj.
jah, ampak če rabiš za enako moč 2× več površine, to vseeno podraži investicijo. material za panel, material za nosilce, razpoložljiva površina...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
PrimozR ::
Tako se to dela: https://newatlas.com/energy/china-100mw... ... tole plus wind/solar pa smo zmagali.
Dobro so tebe Nemci oprali...
https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/mi...
Meni pa je fascinantno, da je sedaj dovoljeno javno kritizirati OVE/sončnice.
Praktično vse kar sem napovedal se je uresničilo.
Folk bo spoznal kako nepogrešljiva je jedrska za industrializirano družbo in istočasno spoznal kak jebene so sončne celice, ki jih na veliko uvažamo iz nečednih držav.
Kot skoraj vedno dosedaj je glavna vpletenost najbolj neslavne generacije 1970+, ki zgolj išče načine kako zagotoviti svoj post-boomerski lajfstajl še naprej. Enkrat jih bodo rešile celice, drugič jedrska, tretjič eko premog.
Želim videti njihove face, ko bodo spoznali, da ima Tesla EV podoben problem.
Škoda, da nisem finančni tip, glede na vse moje napovedi bi sedaj že imel nekaj konkretnega dnarja na računu.
Meni pa je fascinantno, da je sedaj dovoljeno javno kritizirati OVE/sončnice.
Praktično vse kar sem napovedal se je uresničilo.
Folk bo spoznal kako nepogrešljiva je jedrska za industrializirano družbo in istočasno spoznal kak jebene so sončne celice, ki jih na veliko uvažamo iz nečednih držav.
Kot skoraj vedno dosedaj je glavna vpletenost najbolj neslavne generacije 1970+, ki zgolj išče načine kako zagotoviti svoj post-boomerski lajfstajl še naprej. Enkrat jih bodo rešile celice, drugič jedrska, tretjič eko premog.
Želim videti njihove face, ko bodo spoznali, da ima Tesla EV podoben problem.
Škoda, da nisem finančni tip, glede na vse moje napovedi bi sedaj že imel nekaj konkretnega dnarja na računu.
Kaj točno si napovedal kar bi ti prineslo denar na račun? Se mi ne da iskat tvoje zgodovine, kar sam se pohavli.
Da je jedrska (fisijska) edina resna rešitev.
Uvožene celice so samo eko-flajšter za gen 1970+ generacijo.
Tesla je vresnici plišasti eko-bullšit medvedek, da gen 1970+ lažje ponoči zaspi.
Pa še bi se našlo, če se malo potrudim. Problem je, ker nisem vlagateljski tip.
Uvožene celice so samo eko-flajšter za gen 1970+ generacijo.
Tesla je vresnici plišasti eko-bullšit medvedek, da gen 1970+ lažje ponoči zaspi.
Pa še bi se našlo, če se malo potrudim. Problem je, ker nisem vlagateljski tip.
Ja, ampak kako bi ti ta napoved prinesla denar na tvoj račun?
A si ti pogledal kako delajo podjetja s solarno tehniko? Bi jih shortal. A bi šel long nuklear? Kdaj že pred 15, 20 leti, ali šele pred kakim letom?
Daj ne sanjaj, linkaš intervju župana Krškega, kakšno težo im to? Nobene.
Nuklearke so v porastu, prav je tako, ampak glede solarnih elektrarn pa ne boš videl nobenega padca. Elektriko se bo proizvajalo iz več razpršenih virov, vsaka kWh šteje.
A si ti pogledal kako delajo podjetja s solarno tehniko? Bi jih shortal. A bi šel long nuklear? Kdaj že pred 15, 20 leti, ali šele pred kakim letom?
Daj ne sanjaj, linkaš intervju župana Krškega, kakšno težo im to? Nobene.
Nuklearke so v porastu, prav je tako, ampak glede solarnih elektrarn pa ne boš videl nobenega padca. Elektriko se bo proizvajalo iz več razpršenih virov, vsaka kWh šteje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Pa pravim ti, nisem investitorski/vlagateljski tip. Preveč me zanima resnica, da bi imel čas se ukvarjati z oportunizmom kot gen 1970+ generacija.
Če mi ne vrjameš, poglej v sosednjo temo. Iz filozofsko-tehinčne teme je gen 1970+ hijackal nit in začel onanirati koliko sončnih celic iz kitajske mu bo prineslo največ profita.
Pa če pri tem ima cela kitajska regija, kjer so deponije težkih kovin, dojenčke s tremi udi. Briga njih, važno da so eko...err...profitabilni.
Pravim ti, poznam jaz njihovo sorto. So za vsak current thing dokler jim prinaša profit. Najprej so delali gej joke, dokler jim ni google začel plačevati mastno IT plačo, po tem so vsi postali woke feministi. Veselo so kupovali mustange in muscle carse, dokler ni bilo kul biti eko, ampak samo pod pogojem, da se jim stil ne spremeni. "Predstavljam vam Teslo!"
Če mi ne vrjameš, poglej v sosednjo temo. Iz filozofsko-tehinčne teme je gen 1970+ hijackal nit in začel onanirati koliko sončnih celic iz kitajske mu bo prineslo največ profita.
Pa če pri tem ima cela kitajska regija, kjer so deponije težkih kovin, dojenčke s tremi udi. Briga njih, važno da so eko...err...profitabilni.
Pravim ti, poznam jaz njihovo sorto. So za vsak current thing dokler jim prinaša profit. Najprej so delali gej joke, dokler jim ni google začel plačevati mastno IT plačo, po tem so vsi postali woke feministi. Veselo so kupovali mustange in muscle carse, dokler ni bilo kul biti eko, ampak samo pod pogojem, da se jim stil ne spremeni. "Predstavljam vam Teslo!"
cias ::
Zadnjič mi je prišlo v glavo da bi bila kakšna jederska katastrofa izjemno optimalna za smer "napredka" Evrope
Ne vem, ali sem preveč gledal v moj tritium obesek za ključe (ki dela že 20 let), ali mi je kakšna višja sila poslala opozorilno aktiviranje nevrona med ušesi?
Ne vem, ali sem preveč gledal v moj tritium obesek za ključe (ki dela že 20 let), ali mi je kakšna višja sila poslala opozorilno aktiviranje nevrona med ušesi?
Se so v vzponu zaradi eko fašizma, zaradi taistega eko fašizma se nuklearne elekrarne (NE) niso razvijale in gradile, praktično nič se ni vlagalo v nove tehnologije NE. Edino sprejemljiva je vila fuzija, v katero smo zmetalo ogromno denarja in z vsakim novim spoznanjem ugotovili, da se datum praktične uporabe odmika.
No, še eno napoveda dajem. Kot sem jo že dal.
Fuzija je do nadaljnega pipe dream.
Iz preprostega razloga, da je bistveno presofisticiran vir za izrabljat kot baseload. Tako kot celice. Enkrat ko kitajska zapre pipico njihovih kompleksnih kemično-fizikalnih tovarn kristalnega dopiranega silicija, bodo celice spet nišna proizvodnja.
BTW, trenutne celice se delajo iz kopanja čistega kremna v rudniku in ne zgolj kamenja na dvorišču.
Proizvodnja čistega kristalnega silicija je sofisticiran postopek.
Fisijska elektrarna pa je 1940 tech in odda od sebe nenormalne količine energije.
Fuzija je do nadaljnega pipe dream.
Iz preprostega razloga, da je bistveno presofisticiran vir za izrabljat kot baseload. Tako kot celice. Enkrat ko kitajska zapre pipico njihovih kompleksnih kemično-fizikalnih tovarn kristalnega dopiranega silicija, bodo celice spet nišna proizvodnja.
BTW, trenutne celice se delajo iz kopanja čistega kremna v rudniku in ne zgolj kamenja na dvorišču.
Proizvodnja čistega kristalnega silicija je sofisticiran postopek.
Fisijska elektrarna pa je 1940 tech in odda od sebe nenormalne količine energije.
Pa pravim ti, nisem investitorski/vlagateljski tip. Preveč me zanima resnica, da bi imel čas se ukvarjati z oportunizmom kot gen 1970+ generacija.
Točno zato bodi raje tiho, kako bi ti imel poln denarni račun. Nebi ga.
Anyway zaenkrat vreme lepo sodeluje z remontom...Odvisno kako gledaš. Odjem je nekoliko manjši zaradi milih temperatur, po drugi strani pa je voda že večinoma odtekla in proizvodnja HE je spet švoh, nekako stisnejo skupaj za obe konici, vmes pa termo + uvoz. Pa očitno se špara s premogom v TEŠ, ker precejkrat dela TEŠ6 na polovični moči, zraven pa terajo Brestanico (ne vem ali na plin ali dizl). Včeraj je laufal celo 114MW blok.
vires in numeris
Brestanico so pred remontom NEK zalozili z dizlom, ce se prav spomnim za 2 tedna predvidene proizvodnje.
Vinski Kamen ::
Nemci so za to zimo rešeni. Greta je požegnala podaljšanje obratovanja njihovih jedrskih elektrarn:
https://www.rt.com/news/564501-greta-th...
Climate activist Greta Thunberg has given her blessing for Germany to delay plans to shut down its last remaining nuclear power plants by the end of this year, saying the loss of their output amid Europe's energy crisis would lead to more environmentally harmful alternatives.
https://www.rt.com/news/564501-greta-th...
Climate activist Greta Thunberg has given her blessing for Germany to delay plans to shut down its last remaining nuclear power plants by the end of this year, saying the loss of their output amid Europe's energy crisis would lead to more environmentally harmful alternatives.
dope1337 ::
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/term...
Tak ... pa smo trenutno brez cca 2/3 domace proizvodnje elektrike.
Se ve slucajno, kako dalec so s sanacijo podora v premogovniku Velenje?
Tak ... pa smo trenutno brez cca 2/3 domace proizvodnje elektrike.
Se ve slucajno, kako dalec so s sanacijo podora v premogovniku Velenje?
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
-Albert Einstein
Nevrjetno hitro se je obrnilo mnenje influencerjev v medijih proti SE.
Tisti z več kot tremi nevroni v možganih smo vedeli, da ne moreš laufati moderne industrijske družbe na rafiniranem siliciju iz kitajske.
Prav je, da nekateri padejo kak nivo ali dva nižje.
Tisti z več kot tremi nevroni v možganih smo vedeli, da ne moreš laufati moderne industrijske družbe na rafiniranem siliciju iz kitajske.
Prav je, da nekateri padejo kak nivo ali dva nižje.
kow ::
Desne svedske stranke (vlada) so podpisale sporazum. Gredo iz 100% obnovljivi viri, na 100% nefosilne vire. Torej, nuklearke bodo gradili ter restartali ugasnjene reaktorje. To je plan.
Svedi so v 2019 in 2020 ugasnili 2 reaktorja (Ringhals), kar pomeni, da je v igri da jih restartajo.
Svedi so v 2019 in 2020 ugasnili 2 reaktorja (Ringhals), kar pomeni, da je v igri da jih restartajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
dope1337 ::
To, da so se sedaj odlocili, da bodo podaljsali obratovanje, je mal tak tak. Iz prve roke ti lahko povem, da je pred vec kot letom dni RWE zacel projektirati vec 10 miljonski projekt baterijske farme, ki jo bodo v kratkem priklopili na eno izmed teh treh nukleark.
Malo se mi zdi smesno, da bi sli v taksno investicijo vedoc, da ne bodo podaljsali obratovanja.
Malo se mi zdi smesno, da bi sli v taksno investicijo vedoc, da ne bodo podaljsali obratovanja.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
-Albert Einstein
-Albert Einstein
PrimozR ::
Če poslušaš podcast, ki sem ga linkal višje, potem ta baterijska farma pomeni, da bodo nuklearke dobile novo gorivo. In obratovanje skozi celo leto 2023 in še dlje. Trenutno namreč dlje od napovedanega podaljšanja ne morejo obratovati.
Tudi če greš delati elektrarne, ki delujejo v pasu ti lahko baterije koristijo, saj odvzem ni konstatnen ampak niha. Ja imaš JE, ki se znajo prilagajat ampak to prilagajanje pomeni da je proizvodnje manj kot jo bi bilo lahko, oz. kapaciteto jedrskih moraš povečat na max odjem in potem proizvodnjo bremzaš ko je odvzem nižji. LAhko pa projektiraš na nek srednji odvzem deluješ ves čas v pasu in vključiš zraven baterije, hidro, črpalne... zato da se prilagodiš odvzemu.
Stikalo ::
Še mene zanima koliko so strateške sploh te lokalne elektrarne.
https://app.electricitymaps.com/zone/SI (tukaj se vidi, da prodajamo elektriko Italiji)
Če prav razumem je ta slovenska GEN energija prodala elektriko iz jederske elektrarne Italiji tudi za obdobje, ko je NEK v remontu? Saj nam nič ne pomaga, če gradimo NEK2, če se pa vso elektriko proda čez mejo?
https://app.electricitymaps.com/zone/SI (tukaj se vidi, da prodajamo elektriko Italiji)
Če prav razumem je ta slovenska GEN energija prodala elektriko iz jederske elektrarne Italiji tudi za obdobje, ko je NEK v remontu? Saj nam nič ne pomaga, če gradimo NEK2, če se pa vso elektriko proda čez mejo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Stikalo ()
Stikalo, gledati (sešteti/odšteti) moraš vse pretoke energije na SLO mejah. Trenutno SLO uvaža veliko več elektrike, kot je izvozi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Kaj pa če Italijani kupujejo energijo od Madžarov, le kje bo potovala, po veselju?
Lonsarg ::
Seveda izvazamo elektriko. Trg je trenutno tako narejen da lahko HKRATI 100% slovenske energije izvazas in HKRATI 100% slovenske energije uvazas. Tudi ce je koncna racunica da elektrike ne gre cez mejo.
Tako kot lahko meso hkrati izvazas in uvozis drugega iz drugje.
Trg v EU je pac en, ce zgradis elektrarno si povecal koliko je elektrike v EU, ne koliko je elektrike v SLO. No obstajajo sicer omejitve kapacitet, tako da lahko ti vseeno zmanjka kapacitet za prenos v doloceni drzavi, npbena drzava nima toliko prostih kapacitet da bi lahko dejansko 100% energije uvozila. Za kapacitete je tudi trg mimogrede, isto jih neka firma zakupi. Tak da teoreticno so lahko prenosne zmogljivosti v SLO zakupljene za elektriko iz Madzarske v Italijo in potem zmanjka kapacitet za uvoz v Slo, s poudarkom na teoreticno.
Tako kot lahko meso hkrati izvazas in uvozis drugega iz drugje.
Trg v EU je pac en, ce zgradis elektrarno si povecal koliko je elektrike v EU, ne koliko je elektrike v SLO. No obstajajo sicer omejitve kapacitet, tako da lahko ti vseeno zmanjka kapacitet za prenos v doloceni drzavi, npbena drzava nima toliko prostih kapacitet da bi lahko dejansko 100% energije uvozila. Za kapacitete je tudi trg mimogrede, isto jih neka firma zakupi. Tak da teoreticno so lahko prenosne zmogljivosti v SLO zakupljene za elektriko iz Madzarske v Italijo in potem zmanjka kapacitet za uvoz v Slo, s poudarkom na teoreticno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
gruntfürmich ::
trenutno slovenija proizvede katastrofalno malo štroma. 10% porabe!
https://www.eles.si/trzni-podatki
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
DamijanD ::
In vseeno imamo ljudi, ki razmišljajo kako porabit presežke - ker zastonj pa že ne bomo dajali
Šošanj kmplet stoj, šparajo lignit za zimo.
gruntfürmich je izjavil:
trenutno slovenija proizvede katastrofalno malo štroma. 10% porabe!
Ja pa kaj? Bi ti raje požgal premog zdaj, ko so cene 100-200EUR in decembra pri cenah npr 500EUR uvažal?
Vode je malo, plinske zakurblajo za kako uro v konicah, uvažamo pa lahko celo več kot je odjem, ko ČHE črpa.
Takle mamo, in nič se hitro ne more spremeniti, fizika je neizprosna, če je proizvodnje premalo, bo cena visoka. Če bi imeli zdaj že tudi NEK2, bi se pa kopali v poceni elektriki in jo še prodajali v tujino. Ampak ne, politika je zafurala vse.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
A. Smith ::
Ni vse zafurala politika, je kar raja lepo nastrojena proti jedrski energiji, ker še vedno mislijo, da bodo ventilatorji in sončne elektrarne rešile karkoli.
No, obojega imajo Nemci na pretek, pa jih zebe v tazadnjo. Očitno to niso tako dobre rešitve, kot bi nekateri hoteli misliti. Pa vendar je treba nestalno proizvodnjo flikati z nečem hitrim in to so seveda generatorji na plin. In ko plina ni, se Nemcem omrežje začne sesuvati.
No, obojega imajo Nemci na pretek, pa jih zebe v tazadnjo. Očitno to niso tako dobre rešitve, kot bi nekateri hoteli misliti. Pa vendar je treba nestalno proizvodnjo flikati z nečem hitrim in to so seveda generatorji na plin. In ko plina ni, se Nemcem omrežje začne sesuvati.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis