» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
96 / 158
»»

perci ::

Nedokončanih projektov po svetu je kolikor hočeš.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Categor...

Od novejših pa ne vem na pamet kateri. Pred časom sem bral en članek v sobotni prilogi, kjer je bilo poimensko navedenih nekih 10 projektov, ki se podaljšujejo v nedogled.

Bili so zahodni projekti, Kitajcem gre to hitreje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

kow ::

Novodobnih zahodnih nedokoncanih projektov prakticno ni. Pocasna in malostevilna gradnja, ne pomeni da je nedokoncano. Avstrijci so eno celo koncali, pa je niso zagnali.

Vecina nedokoncanega je zaradi Cernobila in razpada Sovjetske zveze.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

A. Smith ::

perci je izjavil:

A Francozi so pa kaj boljši v tem?

Nasploh je zelo malo novih nukleark končanih.

Saj niso samo Francozi pa Američani na svetu. Tukaj najdeš kar nekaj (hitro in efikasno) končanih projektov.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

fikus_ ::

Nazadnje so Rusi na Slovaškem zagnali eno, katero so začeli graditi v času ZSSR, vmes je gradnja stala.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zagnali so 1 reaktor, drugega se niso in ga bodo naslednje leto. Imas kaksen vir, da so jo zagnali Rusi?

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Francozi so sami sebi zgradili 4 reaktorje 20 let nazaj.

Sedaj bodo začeli gradnjo šestih novega tipa EPR2 in ima Slovenija dobro priliko se pridružit temu. So nekaj let pred Slovenijo glede priprave na izgradnjo, tako da je to idealno s stališča tveganja, ni dobro biti prvi za nov tip :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

gruntfürmich ::

kow je izjavil:

Novodobnih zahodnih nedokoncanih projektov prakticno ni. Pocasna in malostevilna gradnja, ne pomeni da je nedokoncano. Avstrijci so eno celo koncali, pa je niso zagnali.

to je samo pol resnice.
če se ti gradnja iz 7 let podaljša na 20+ in iz proračuna 5 miljard na 20+, se to iz ''počasne in maloštevilne gradnje'' komodt v določenih državah uvrsti pod zaustavljeni in zafurani projekt...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

feryz ::

A ni zanimivo?
Saj imajo vse podatke, kako dolgo je trajalo in za koliko se je podražilo.
A se ne da tega vnesti v kalkulacije za bodoče?
Na koncu koncev so vse jedrske naredili, tako ali drugače.

Ampak verjetno se res ne da. Že za en kurčev avto ne znajo povedati kdaj in če sploh kdaj bo. Kaj šele za kos betona in železa.
Prav imate.
Predvidevam, da v dobi AI, take zadeve računajo na pol pismene opice s svinčnikom in beležko. Druge logike ne more biti.

starfotr ::

Lonsarg je izjavil:

Francozi so sami sebi zgradili 4 reaktorje 20 let nazaj.

Sedaj bodo začeli gradnjo šestih novega tipa EPR2 in ima Slovenija dobro priliko se pridružit temu. So nekaj let pred Slovenijo glede priprave na izgradnjo, tako da je to idealno s stališča tveganja, ni dobro biti prvi za nov tip :)

Za tretjo nuklerano lahko. Druga bo pa najbrž ameriška, glede na to da v Krškem že poznajo to firmo.

Utk ::

feryz je izjavil:

A ni zanimivo?
Saj imajo vse podatke, kako dolgo je trajalo in za koliko se je podražilo.
A se ne da tega vnesti v kalkulacije za bodoče?
Na koncu koncev so vse jedrske naredili, tako ali drugače.

Ampak verjetno se res ne da. Že za en kurčev avto ne znajo povedati kdaj in če sploh kdaj bo. Kaj šele za kos betona in železa.
Prav imate.
Predvidevam, da v dobi AI, take zadeve računajo na pol pismene opice s svinčnikom in beležko. Druge logike ne more biti.

A ni to logično. Če imaš 10 let projekt, človek ve koliko hoče ukrast danes, kakšne bojo "potrebe" čez 8 let pa ne more vedet. Morda bo dovolj ena milijarda, morda bojo 3 še premalo.

sbawe64 ::

JEK 2 boste videli ob Sv. Nikoli.
Tudi če bi imeli rešene finance (niti približno niso) ter odlagališče (ni), sedaj nekaj kopljejo zraven obstoječe, samo tam je od 3m voda.
Ponavadi se take zadeve skladiščijo v suhih globokih rudnikih, daleč od tektonskih prelomnic in rek.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

gruntfürmich je izjavil:

kow je izjavil:

to je samo pol resnice.
če se ti gradnja iz 7 let podaljša na 20+ in iz proračuna 5 miljard na 20+, se to iz ''počasne in maloštevilne gradnje'' komodt v določenih državah uvrsti pod zaustavljeni in zafurani projekt...

Daj primer takega zafuranega projekta. Tudi flamanville bodo koncali, pa so zaceli graditi leta 2007. Finci so gradili 18 let, danes nuklearka normalno obratuje.

Zgodovina sprememb…

fujtajksel ::

kow je izjavil:

Daj primer takega zafuranega projekta. Tudi flamanville bodo koncali, pa so zaceli graditi leta 2007. Finci so gradili 18 let, danes nuklearka normalno obratuje.

Je to mišljeno kot sarkazem, mi detektor včasih nagaja?
Pri nas je TEŠ6 sinonim za zafuran projekt, pa so bili tile zafurani 3x huje.

Perci je govoril oz. si je izmislil neke "nedokoncane nuklearke". Ampak v resnici so koncali tako Finci, kot Ameri. Tudi Francozi bodo kmalu zagnali. Britancem pa gre zaenkrat kar dobro.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Finci so gradili 18 let, danes nuklearka normalno obratuje.

v sloveniji takšen projekt pomeni bankrot in ustavitev gradnje, imho.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Zakaj komplicirajo.

Rusi ali Korejci pa jo bomo imeli v roku 6 let.

Če se ne gleda politike.
|HP EliteBook|R5 6650U|

gruntfürmich je izjavil:

kow je izjavil:

Finci so gradili 18 let, danes nuklearka normalno obratuje.

v sloveniji takšen projekt pomeni bankrot in ustavitev gradnje, imho.

Da. V Sloveniji bo potrebno gradnji nameniti vec pozornosti. Poleg tega sem 100%, ne bomo gradili kaj tehnolosko naprednega, ampak preizkusen nuklearni reaktor.

Mato989 ::

kow je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

kow je izjavil:

to je samo pol resnice.

Ja normalno obratuje ampak to je fail da reces 4 ali 6 ali 7 let pa je pol 1 ali 21 ali 23 let

Si predstavljas da bi bajto gradil 23 let preden bi se preselil je to nezafurano potem
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Komentiral sem percija in njegove fantomske "zaustavljene projekte". Je pa res, da se nisem dovolj natancno izrazal.

SasoS ::

D3m je izjavil:

Zakaj komplicirajo.

Če se ne gleda politike.

Rusi tudi če bi bila možnost, SLO ni dovolj velika da bo scala proti takem vetru. Korejski še ni genIII+, še ni noben zgrajen. EPR je pomojem predrag. Tko da verjetno bo ameriški, ki ga že poznamo. Ali pa 2 :)

fikus_ ::

Koreje Američani ne bodo spustili v EU

Tako je bilo na poljskem, kjer so Korejci bili tik pred podpisom, pa so jih Američani začeli j... s patenti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

sbawe64 ::

Radio Everan vici:

SLOVENIJA
Golob: Po trenutni zakonodaji bi novo nuklearko zgradili šele leta 2049
https://www.24ur.com/novice/slovenija/n...

Kmalu bodo na letu 2100.

Usklajenost:
Po besedah Levičarja si je investitor, Gen Energija, zadal, da bi novi objekt na mrežo priključili leta 2038. Ker je to leto še precej oddaljeno, so cilji delovne skupine bolj kratkoročni. Ključno je, kako pripeljati projekt do končne investicijske odločitve. To naj bi sprejeli leta 2027 ali pa najkasneje leta 2028.

Denimo da ima Levičar (tip je pustil službo pri IAEA) bolj realne podatke kot Golob, torej čez 4-5 let se bodo odločili, nato 10 let gradnje (v idealnem scenariju).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

kow je izjavil:

Komentiral sem percija in njegove fantomske "zaustavljene projekte". Je pa res, da se nisem dovolj natancno izrazal.

Če citiras, citiraj prav. Nikjer nisem omenjal zaustavljenih projektov, govoril sem o nedokončanih projektih.

Lahko pa ti poveš za kak projekt v zadnjih 10 letih, ki se je zaključil v zastavljenih rokih in finančnih gabaritih.

Pa da ne bomo samo na pamet https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nukegat...

perci je izjavil:

kow je izjavil:

Če citiras, citiraj prav. Nikjer nisem omenjal zaustavljenih projektov, govoril sem o nedokončanih projektih.

Lahko pa ti poveš za kak projekt v zadnjih 10 letih, ki se je zaključil v zastavljenih rokih in finančnih gabaritih.

Ocitno se nisva razumela kaj pomeni "nedokoncano". Interpretiral sem kot: gradnja je ustavljena ze vec let (dal si tudi link na unfinished). Po definiciji je vsaka gradnja nedokoncana.

Glede zastavljenega roka - ne vem, ce se na zahodu, sploh kaksen kompleksen gradbeni projekt dandanes konca v zastavljenih rokih. Morda kaksne tunel, kjer ni zemljisc in veliko regulacije.

perci je izjavil:

Fair enough. Tega primerna nisem poznal. Sem se motil in se ti opravicujem.

Zgodovina sprememb…

Profofo ::

Sicer sem prepričan, da je bil JEK2 nujen za postavit, že pred 30 leti, ampak, če pride do referenduma, bom glasoval proti.

Predraga investicija za preveč let v prihodnost, glede na to, koliko jo bom uporabljal do konca življenja, s tem, da bom v vmesnem času vseeno plačeval predrago elektriko.

In, če bo večina starejših razmišljala na tak način JEK2 ne bo postavljen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Profofo ()

Wrop ::

Zato, ker sam ne boš nečesa koristil, naj se še potomci potem jebejo?
Zanimiva obrazložitev in razmišljanje.

Nov account. Ignoriraj trola.

Sc0ut ::

Sploh ne vem zakaj je referendum... jek2 bo in pika. Kaj se maš tu za spraševat.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Referendum itak bo. Hočeš nočeš. Potrebo je samo čim več bližnjih ljudi prepričati, da jek2 rabimo in ni noben bav bav.

kow je izjavil:

perci je izjavil:

kow je izjavil:

Ocitno se nisva razumela kaj pomeni "nedokoncano". Interpretiral sem kot: gradnja je ustavljena ze vec let (dal si tudi link na unfinished). Po definiciji je vsaka gradnja nedokoncana.

Glede zastavljenega roka - ne vem, ce se na zahodu, sploh kaksen kompleksen gradbeni projekt dandanes konca v zastavljenih rokih. Morda kaksne tunel, kjer ni zemljisc in veliko regulacije.

perci je izjavil:

Fair enough. Tega primerna nisem poznal. Sem se motil in se ti opravicujem.

Ja, očitno nesporazum, ni se treba opravičevati.

Skratka, pred meseci sem bral članek v sobotni prilogi (ne spomnim se avtorja, morda jo imam še nekje doma in jo bom poiskal), ki je bil malo antinuclear in je našteval zahodne projekte, ki so po vseh definicijah neuspesni, ker so se casovnice in finance višali tudi za več kot 50%.

To so tako veliki projekti, da je zraven prisesanih ogromno krvosesov in se (razen v zelo urejenih drzavah) vlečejo in vlečejo, ker je tak pač interes teh pijavk.

Bistveno boljša ideja je SMR, kjer je izgradnja bistveno hitrejša, manj obsežna in hkrati manj primerna za krvosesarjenje, pa še energijo začneš dobivati prej.

Wrop je izjavil:

Ja, sem se tega naučil od potomcev. Naj samo spomnim na vse od covid cepljenja naprej...

Ne vidim razloga, za siromašenja davčne blagajne, za nekaj kar ne bom mogel koristiti, po drugi strani pa se lahko ta denar koristi za oskrbo starejših in zdravstvo.

Ta moderni, bojo pa tako ali tako imeli fotopanele na strehah.

Zgodovina sprememb…

polna usta vas je oskrbe starejših... potem pa ti plačaj polno ceno storitev, ki jih narekuje zakon. ali pa sam skrbi za starše!

gruntfürmich je izjavil:

polna usta vas je oskrbe starejših... potem pa ti plačaj polno ceno storitev, ki jih narekuje zakon. ali pa sam skrbi za starše!

No vidiš, točno zaradi takega obnašanja mladih, bom na referendumu glasoval proti JEK2, pa veselo bom obvestil vse starejše, ki jih poznam.

Pa še kakšen reklamni pamflet bom naredil za na FB.

Zgodovina sprememb…

tudi jaz bom glasoval proti, ampak ne zaradi skrbi za stare. ampak zaradi skrbi zame.

J.McLane ::

Jedrska industrija je bila sedaj dolga desetleja v zatonu, temu primerno zgledajo projekti ki so v tem času potekali. ČE se bo res v prihodnje gradilo več JE, potem je še nekaj upanja da se bo dalo kaj zgraditi za razumno ekonomsko računico. SMR so klasični gradnji vrgli kost za glodat, iz tega pa zna pridet ven nekaj kar ne bo čisto individulano načrtovan projekt in ne bo reaktor dostavljen v ladijskem kontejnarju, ampak bo nekaj vmes, modularni tipski deli, ki bodo pa še vedno večji kot so SMR, pa morda malo manjši kot klasika.

Najslabše kar lahko narediš je pa da podpišeš nek design danes, če veš da ga ne v nobenem primeru ne bo prej kot v 30 letih.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

gruntfürmich je izjavil:

tudi jaz bom glasoval proti, ampak ne zaradi skrbi za stare. ampak zaradi skrbi zame.

No potem pa sploh ni problema, starejši in prestrašeni nerazgledanci glasujejo proti, pa smo brez JEK2.

Profofo je izjavil:

...pa veselo bom obvestil vse starejše, ki jih poznam...

torej si odgovornost enostavno vališ na ostale...

gruntfürmich je izjavil:

Profofo je izjavil:

...pa veselo bom obvestil vse starejše, ki jih poznam...

torej si odgovornost enostavno vališ na ostale...

Verjetno vsaj sam veš o čem govoriš, razlog sem povedal, kaj razumeš ali ne razumeš mi je pa vseeno.

Profofo je izjavil:

No potem pa sploh ni problema, starejši in prestrašeni nerazgledanci glasujejo proti, pa smo brez JEK2.
brez JEK2 bomo v vsakem primeru, razlika je ta da če bomo začeli z gradnjo, bomo vrgli 20 miljard v korupcijo in razglasili bankrot države, gradnje pa nikoli dokončali.
in ker mi ni za sanirati propadlo državo in njene bebaste prebivalce, bom raje že v štartu glasoval proti.

Zgodovina sprememb…

J.McLane je izjavil:

Najslabše kar lahko narediš je pa da podpišeš nek design danes, če veš da ga ne v nobenem primeru ne bo prej kot v 30 letih.

Tako je. Jaz bom drago elektriko, z malo nesreče, plačeval v vsakem primeru, do konca življenja, pa naj jo še vsi ostali.

20+ let že opozarjam, da je JE treba postavit, pa vedno neki drekači ne naredijo nič v zvezi s tem (še huje, postavljati grejo TEŠ6, za katero me sicer zanima, ali bi se jo dalo predelati, parna turbina je "na pamet" enaka, vsa ostala infrastruktura je že tam, samo sekundarni vodokrog segrevaš namesto s kotlom z reaktorjem).

Karkoli kar ne bo postavljeno v 10 letih max, sem proti, pa še SEO se bom šel.

Zgodovina sprememb…

Profofo je izjavil:

Wrop je izjavil:

Ja, sem se tega naučil od potomcev. Naj samo spomnim na vse od covid cepljenja naprej...

Ne vidim razloga, za siromašenja davčne blagajne, za nekaj kar ne bom mogel koristiti, po drugi strani pa se lahko ta denar koristi za oskrbo starejših in zdravstvo.

Od katerih potomcev? Od tistih čez 100 let si se naučil?

Precej stvari se je zgradilo in naredilo, deloma tudi na račun tistih, ki jih nato niso koristili. Tudi JEK.

Mimogrede, TEŠ uporablja francisove turbine, ergo, zelo verjetno bi se jo dalo predelati na reaktor in prepoloviti stroške. Pa še avstrijci bojo bolj penasti.

Wrop je izjavil:

Profofo je izjavil:

Wrop je izjavil:

Od katerih potomcev? Od tistih čez 100 let si se naučil?

Precej stvari se je zgradilo in naredilo, deloma tudi na račun tistih, ki jih nato niso koristili. Tudi JEK.

Ja, to so bili drugi časi, jaz kot otrok nisem bil nikoli uperjen proti starejšim in v družbi se je sodelovalo. Zdaj ni več sodelovanja, velja samo še egoizem, družba pa obstaja samo še kot "družba".

Zdaj bom pa mulariji samo vrnil egoizem, kot se ga gre sama, davke bi tako ali tako vsi samo še utajevali, jaz pa jim jederske iz svojih, ne mislim plačevati.

Eni ne rabijo opere (desna nekulturna drhal), jaz pa ne rabim JEK2 čez 30 let.

Zgodovina sprememb…

(oz. da se boste lažje poistovetili: "eni ne rabijo ruskega zemeljskega plina, jaz pa ne rabim JEK2 čez 30 let.")

Povprečna starost prebivalstva je 44.5 leta, pričakovana življenska doba je 75,3 leta (za moške), se pravi je takih, ki ne rabijo JEK2 čez 30 let dovolj, da lahko referendum gladko pade, državni proračun pa se uporabi za kaj bolj koristnega ZDAJ.

Premalo, prepozno. Ni več moj problem.

Svečka na grobu bo pa tudi na baterijo dovolj dobro delovala.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Profofo je izjavil:

Mimogrede, TEŠ uporablja francisove turbine, ergo, zelo verjetno bi se jo dalo predelati na reaktor in prepoloviti stroške. Pa še avstrijci bojo bolj penasti.
Od kje si ti privlekel Francisovo turbino? :))

Ja, vežda, noben niti v sanjah ne bi dovolil predelati TEŠ v jedrsko...

gruntfürmich je izjavil:

Profofo je izjavil:

brez JEK2 bomo v vsakem primeru, razlika je ta da če bomo začeli z gradnjo, bomo vrgli 20 miljard v korupcijo in razglasili bankrot države, gradnje pa nikoli dokončali.
Meni je to glavni pomislek ja, da se bo to vleklo in dražilo v nedogled in da bomo na koncu vse plačali davkoplačevalci.
Če bi mi garantirali izgradnjo v 10 letih, pa da dražitev ne bo, bi sam vložil kaj v projekt ob dobrih pogojih.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

mertseger ::

SasoS je izjavil:

D3m je izjavil:

Zakaj komplicirajo.

Če se ne gleda politike.

Rusi tudi če bi bila možnost, SLO ni dovolj velika da bo scala proti takem vetru. Korejski še ni genIII+, še ni noben zgrajen. EPR je pomojem predrag. Tko da verjetno bo ameriški, ki ga že poznamo. Ali pa 2 :)

A misliš da ameriški pa ni drag. Vogtle 3 in 4 sta do sedaj stala 32 milijard $ pa 4 še ni v obratovanju. Izgovarjanje na poznano tehnologijo je neumnost ki stane veliko več kot pa ljudi v teh dveh desetletjih naučiti na novo (ki pa tudi ni kaj drugačna). To da ti en inženir danes reče dajmo raje to ker jo že poznamo pa tudi če bo 2x dražja ga je samo za nagrat. Ti ki danes delajo na sedanji NEK jih bo 2/3 že v penziji ali pa tik pred penzijo preden bo nova začela obratovat.

feryz ::

J.McLane je izjavil:

Jedrska industrija je bila sedaj dolga desetleja v zatonu, temu primerno zgledajo projekti ki so v tem času potekali. ČE se bo res v prihodnje gradilo več JE, potem je še nekaj upanja da se bo dalo kaj zgraditi za razumno ekonomsko računico. SMR so klasični gradnji vrgli kost za glodat, iz tega pa zna pridet ven nekaj kar ne bo čisto individulano načrtovan projekt in ne bo reaktor dostavljen v ladijskem kontejnarju, ampak bo nekaj vmes, modularni tipski deli, ki bodo pa še vedno večji kot so SMR, pa morda malo manjši kot klasika.
Pravzaprav naj bi bili kmalu zunaj.
Problem je le, ker zgolj 5 megavatni. Za malo večjo vas ali manjšo tovarno.
Če bi naredili 50 megavatne, bi bilo že uporabno.
8 let z gorivom, brez posredovanja, 24/7/365 obratovanje.

LightBit ::

4 x BWRX-300

LightBit je izjavil:

4 x BWRX-300

Če je za poljsko ocenjena cena 1.1 miljarde eurov za eno, je veliko bolj smiselno kot postavljati eno močnejšo. Če se karkoli v oceni ali ceni zalomi, ne greš postavljat druge.

S tem držiš krvosese in proizvajalca v šahu, za povrh je hitreje zgrajena kot ena velika.

Zgodovina sprememb…

BWRX-300:

"On December 1, 2021 Ontario Power Generation (OPG) has selected the BWRX-300 SMR for use at the Darlington Nuclear Generating Station.[1] In October 2022, OPG applied for a construction license for the reactor. The company expects to make a construction decision by the end of 2024 and has set a preliminary target date of 2028 for plant operations.[2] "

Se pravi planirajo 4 leta za izgradnjo ene, skupaj z planiranjem 8 let. Več kot primerno.

Zgodovina sprememb…

««
96 / 158
»»