» »

Prenosnik se mi pregreva hitro po zagonu - iščem serviserja

Prenosnik se mi pregreva hitro po zagonu - iščem serviserja

daljinec ::

Imam ACER ASPIRE prenosnik, ki pa se mi kmalu po zagonu pregreva in tudi ventilator je precej glasen. Od računalniških strokovnjakov sem dobil diagnozo, da naj bi bilo v notranjosti prenosnika kar precej praha, katerega je potrebno počistiti, najverjetneje pa tudi zamenjati ventilator, če se ga preveč sliši. Svetovali so mi tudi, da ne odpiram prenosnika, če nisem tega še nikdar delal, saj je možno, da ga ne bom mogel več pravilno sestaviti skupaj. Če računalnik nesem na original servis, mi bo vzel verjetno 50 EUR ali več, kar je skorajda vrednost mojega prenosnika. Če kdo od bralcev lahko pomaga za manj, naj mi pošlje ZS? Sem iz LJ.

ST-777 ::

Svoj prenosnik sem enkrat že odprl. Odpiranje ni težko, je zanimivo pogledati, kako je aparat sestavljen, vijakov, ki jih je treba odviti, pa je kar precej.

Brez gledanja navodil za odpiranja, ki so zapisani v priročniku, ti odpiranja ne priporočam. Če prenosnika nimaš v tiskani obliki ali na plošči, si ga prenesi s spleta.

Ne verjamem, da ti bo kdorkoli, še posebej pa ne na servisu, očistil prenosnik in zamenjal ventilator za samo 50 €. Tako ti ostane le ta možnost, da odpreš sam prenosnik ali pa to stori namesto tebe prijatelj.

Hayabusa ::



Verjetno je potrebno zamenjati tudi termalno pasto.

MIHAc27 ::

Velikokrat se da samo odstranit tipkovnico (odviješ 2 vijaka) in ko spihaš je to že to.
Če se vseeno ne upaš sam magari pošlji ZS.

Če po tem čiščenju ventilator še vedno ostane glasen, ga bo pa treba zamenjati.

daljinec ::

Hayabusa, sem si ogledal video, ampak to je za mene preveč. Podobno kirurgiji, katero tudi ne obvladam. Saj ni problema razstaviti, ampak kdo bo potem sestavil nazaj. Mihac27, mislim da pri mojem prenosniku ne moreš odviti le dva vijaka, da bi dobil stran tipkovnico. Imam nekaj podobnega

A je kdo tukaj, ki bi za 30 EUR zadevo odprl, po potrebi zamenjal ventilator, mogoče celo nadgradil kakšen kos, da bi zadeva delala boljše (strošek materjala je seveda moj)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: daljinec ()

mihibo5 ::

So, jaz sicer ne bi, ker trenutno nimam časa. Glede nadgradnje pa napiši točno kateri model.

Hayabusa ::

Ponavadi na spodnji strani piše model in tako dalje...

daljinec ::

ACER ASPIRE 5349 SERIES, 5349-B804G50Mikk Mtg Date: 2011/09/29, serijska LXRR90C01313912F5C7600, Intel B800, 15.6" HD LED 1.CD, Intel HD Graphics, 4 GB DDR3 Memory, 500 GB HDD, DVD-Super Multi DL drive, 6-cell Li-ion battery. Hvala vsem.

fosil ::

Saj tale prenosnik niti ni kompliciran za očistit, odvit moraš samo 23 vijakov :)
Nadgrajevat pa tukaj nimaš kaj. Razen če disk zamenjaš s SSD, ampak to pa ni pocen.
Tako je!

mihibo5 ::

fosil je izjavil:

Saj tale prenosnik niti ni kompliciran za očistit, odvit moraš samo 23 vijakov :)
Nadgrajevat pa tukaj nimaš kaj. Razen če disk zamenjaš s SSD, ampak to pa ni pocen.


Mogoče procesor? Tale celeron je cela revščina.

fosil ::

Ni ne vem kaj, ampak spet ne tok slab.
2 jedrni, sandy bridge.
Odvisno za kaj se uporablja.
In pa če bi ga zamenjal za recimo sandy bridge i5, to niti ne bi bilo tako pocen.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

daljinec ::

Najbolj se računalnik utrudi, ko ga uporabljam za Photoshop in internet, sicer pa je OK. Uporabljam še za Office programe, gledanje filmov, potem se pa že neha. Igric ne igram. Verjetno za takšno delo ni potrebna nadgradnja, saj sem v bistvu zadovoljen z njim, samo to pregrevanje me nervira in ko je že ravno odprt, bi investiral nekaj EUR, če bi bilo potrebno. Torej, nadgradja sploh ni nujna. Če ga rešim pregrevanja, bi moral biti dober še za dve leti. Ali mislite, da bi moral menjati ventilator (glede na vaše izkušnje)? V tem primeru ne pride v poštev, da ga odpiram sam, saj ne bi znal zamenjati ventilatorja (vprašanje, če bi ga sploh našel ;-)

Hayabusa ::

Za tvoj model:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

daljinec ::

Sem si ogledal video in izgleda, da sem bom potrudil. Bom še jaz posnel video, ampak malo boljši od zgornjega. Se javim, če ne najdem kakšne druge rešitve prej. Vmes sem dobil tudi dva ZS; eno ponudbo za 20 EUR in eno za 30EUR. Moram prespati zadevo. Hvala vsem še enkrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: daljinec ()

kontra ::

Jaz sem se nedolgo nazaj spravil prvic popravljat na tak nacin en prenosnik. Vglavnem prisparas in se se kaj navadis. No po uspesnem popravilu enega sem se lotil z zamenjavo monitorja pri drugem prav tako uspesno. Youtube dela cudeze. Lp kk
tečnoba

daljinec ::

Moj življenski moto ZMAGA JE NA STRANI POGUMNIH se je spet potrdil. Že v prvem poizkusu mi je uspelo odpreti notebook in še posneti precej kvalitetnejši film od zgornjega. Hvala vsem še enkrat. Sicer pa mojih težav ni konec, se mi zdi. Po dveh letih uporabe sem našel v ventilatorju presenetljivo malo praha, Spihal sem ga z usti in notebook zaprl nazaj. Ostalo mi je še eno vprašanje; ali mislite, da bi moral zamenjati ventilator? Bi to odpravilo problem pregrevanja? Film je pa tu:

Brias ::

sam ventilator ok, kaj pa tam kjer je izpuh, si pogledal in spucal ?



ta del je sporen in ponavadi zabit ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brias ()

solatko ::

Ni pogledal in zaradi tega sledi ponovno podiranje.

Ko že podiraš, bi lahko po treh letih uporabe, zamenjal termalno pasto na procesorju.

Sicer pa dober posnetek - pohvalno.
Delo krepa človeka

daljinec ::

BRIAS: Ja, z usti sem se prilepil na izpuh in pihnil močno, tako da se je ventilator komaj ustavil ;-)
SOLATKO: Hvala za pohvalo posnetka. No, vsaj fotografija in video snemanje mi gre. Sicer pa ni problem, če vidiš en zmazek, razmisliti, kako bi naredil boljše in predvsem bolj pregledno. Na žalost pa ne razumem kaj je to termalna pasta, kje naj jo kupim, kam naj jo namažem (če jo sploh namažem).

solatko ::

Ko si tako lepo podrl prenosnik, si videl ventilator - ta je ponavadi pritrjen z enim ali dvema vijakoma in s konektorčkom priklopljen na ploščo.
Hladilnik procesorja je pritrjen s štirimi vijaki in podaljšek še z dvema ali tremi (pa pokriva grafiko). Previdno odstraniš kompleten hladilnik (paziš da ne zviješ, saj lahko uničiš heatpipe - cev po kateri gre toplota proti ventilatorju - v njej je hladilna tekočina). Na spodnjem delu (bakrenem) boš na hladilniku opazil zapečeno pasto (lahko tudi v fazi drobljenja), na procesorju pa drugi del tega zapečenega materiala - to je bivša hladilna pasta). Na hladilniku grafike pa je priliman termalni trak.

Hladilno pasto in trak dobiš v soraj vsaki trgovini z računalniško robo (vsaj naj bi jo).

Kako se tem rečem streže - o načinu, količini..., pa si oglej filmčke na you tube, podobno, kot za razdiranje.
Delo krepa človeka

solatko ::

Sem si še enkrat ogledal posnetek - rabiš samo termalno pasto, odstraniš tisti bakreni del, ki je pritrjen s štirimi vijaki. Najprej pa odstraniš ventilator.
Delo krepa človeka

daljinec ::

Nehote sem se zlagal. Sedaj ugotavljam, da slišim ventilator, vendar pa se računalnik ne pregreva, saj piha ven hladen zrak in ne topel, kot pred čiščenjem. Mislim, da je pomagal močan pih v izpuh.

solatko ::

Če piha ven hladen zrak, pod obremenitvijo, je to znak za alarm. Hladilnik pač ne prevaja toplote s procesorja. Si zamenjal termalno pasto, preveri temperature procesorja in grafike (aida, everest...).
Ko je računalnik obremenjen mora ven pihat kar precej topel zrak.
Delo krepa človeka

daljinec ::

Glej ga zlomka. Potreboval bi malo pomoči. Našel sem stran http://www.aida64.com/downloads . Ali in kateri download naj izberem? Kaj naj potem naredim, da preverim temperaturo procesorja in grafike? Nisem zamenjal termalne paste.

Hayabusa ::

fujtajksel ::

daljinec je izjavil:

BRIAS: Ja, z usti sem se prilepil na izpuh in pihnil močno, tako da se je ventilator komaj ustavil ;-)

To lahko narediš tudi brez razdiranja. Uporabiš lahko tudi piksno s stisnjenim zrakom s cevko za natančnejše pihanje. Ali pa sesalec, inverzno. Vsekakor je dobro z nečim blokirat ventilator, ker mu menda od prevelikih obratov lahko gre ležaj.

daljinec ::

Jaz budala sem odprl stran in kliknil prvi DOWNLOAD, katerega sem videl spodaj in si naložil neko reklamno stran WEATHERBLINK in sedaj imam novo orodno vrstico, katere nočem in še, ko odprem novo internet okno, se mi pojavi nek drug iskalnik ASK HOME PAGE in ne več Google. Orodne vrstice sem se rešil, a ko odprem novo okno, se mi odpre stran ASK HOME PAGE.
Pa nazaj k problemu. S programom CPUID sem pregledal računalnik in dobil polno podatkov. Imam sliko zaslona, ampak kako naj jo sedaj pokažem vam? Odprl sem Picasso, katerega sem pred leti uporabljal, naložil sliko, ampak nikjer ne najdem povezave do slike.

Bo tole vidno? https://picasaweb.google.com/1062502937...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: daljinec ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregrevanje laptopa

Oddelek: Pomoč in nasveti
404517 (3286) solatko
»

Win 8/8.1/10 hropeče, Kubuntu blesteče?

Oddelek: Operacijski sistemi
394725 (3634) Siddh
»

Prenosni računalnik-Hladilna podloga/hladilna pasta

Oddelek: Pomoč in nasveti
81083 (916) MorsUltima
»

Rezerevni deli - kje dobiti

Oddelek: Strojna oprema
161650 (919) Assass1n
»

HP uredil težave s pregrevanjem tiskalnikov, izvorni problem ostaja

Oddelek: Novice / Varnost
287518 (5938) techfreak :)

Več podobnih tem