» »

Potovanje v BIH

Potovanje v BIH

Dr_Andy ::

S prijatelji se bomo ta vikend odpravili v Bosno za dva dni. Jaz sem star 16 let, prijatelja pa sta polnoletna (18 let). Zanima me ce lahko potujem z njima v Bosno ali rabim kaksno pooblastilo oziroma pisni dokument s podpisom staršev ? Mora biti ta dokument overjen na kakšnem uradu ?

St235 ::

Po zakonu ja, kolk na meji komplicirajo je pa odvisno od vremena v Bocvani.

Da se izogoneš težavam si uredi pooblastilo in ga overi na uradni enoti, te pride par evrov. Če ga bo overjal notar bo dražje.

Dne 13. maja 2008 je stopil v veljavo nov Zakon o tujcih (Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu), ki v 17. členu opredeljuje potovanje mladoletnih oseb v BiH.

Določbe 17. člena Zakona o gibanju in bivanju tujcev ter azilu so natančneje opredeljene v 3. členu Pravilnika o vstopu in bivanju tujcev:

(1) Tujec, mlajši od 18 let (mladoletnik), ki ima osebni dokument, lahko prestopi mejo BiH v spremstvu enega ali obeh staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika ali osebe, ki je pooblaščena za njegovo spremljanje in ima podpisano in overjeno pooblastilo staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika. Mladoletnik, ki potuje brez spremstva, mora imeti overjeno soglasje staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika.

(2) Soglasje ali pooblastilo vsebuje: osebne podatke o mladoletniku in zakonitem zastopniku, osebne podatke o spremljevalcu mladoletnika, če potuje s spremstvom, namen in čas bivanja v BiH, obdobje, za katerega velja soglasje ali pooblastilo, in podpis dajalca. Ta dokument mora biti sestavljen v enem od jezikov, ki se uradno uporabljajo v BiH, ali v angleščini in overjen pri zapriseženem sodnem tolmaču, če gre za prevod.

(3) Pri mladoletnem tujcu se šteje, da ima soglasje zakonitega zastopnika, če:
potuje z letalom in ima spremno pismo za potovanje mladoletne osebe, ki ga je izdal letalski operater,
je v sestavi šolskega izleta in je na seznamu udeležencev izleta, ki ga je overila pristojna šolska ustanova,
sodeluje na športni, kulturni ali podobni prireditvi in je na seznamu udeležencev.
(4) Če tujec, mlajši od 18 let (mladoletnik), ne pride v spremstvu enega ali obeh staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika in ne izpolnjuje katere od navedenih zahtev iz tega člena, se zavrne in preda mejni policiji sosednje države, iz katere je poskušal vstopiti v BiH.


Obrazec: http://www.mzz.gov.si/fileadmin/pageupl...

Seveda zbriši tiste stvari ke se te ne tičejo (CSD in podobno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mladoletna oseba dolžna

Oddelek: Loža
122595 (2084) Ziga Dolhar
»

mladoletnost, policjska ura?

Oddelek: Loža
71382 (1099) echo
»

Kako postanem roditelj?

Oddelek: Loža
223179 (2252) Matako
»

Prestop meje mlajši od 16 let

Oddelek: Loža
153623 (3356) Marilyn

Več podobnih tem