» »

Android -> Bluetooth -> Dumbphone -> Internet/VPN

Android -> Bluetooth -> Dumbphone -> Internet/VPN

JanK ::

V kratkem si nameravam omisliti svojo prvo Android napravo, po vsej verjetnosti ASUS MeMO Pad HD 7. V glavnem jo bom uporabljal doma in do interneta dostopal preko WiFI-ja. Obcasno pa bi dostopal do interneta tudi kje drugje, kjer ni WiFi-ja, recimo na morju za email in vremensko napoved, v avtu za kaksen zemljevid,...

Na laptopu imam identicen vzorec uporabe. Doma in v sluzbi WiFi/Ethernet, ce pa rabim internet drugje, uporabim SonyEricsson Hazel GSM/3G telefon, na katerega se PC priklopi preko Bluetootha, ga uporabi kot modem, ter se z dial-up-networking poveze preko (ex :)) Mobitela v internet. Tole je dialog za vzpostavitev povezave:


Ali je isti postopek mozen tudi na Android napravah? Natively ali s kaksin GooglePlay app-om?

Podvprasanje: Ce je to mozno, verjetno ne bi smelo biti problemov z uporabo OpenVPN Connect za vzpostavitev VPN tunela do mojega domacega OpenVPN streznika, kaj ne?
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

SeMiNeSanja ::

Ko imaš Android, uporabiš 'tethering' - pametni telefon postane accesspoint, na katerega se povežeš s prenosnikom. Dumbphone pa lahko pošlješ v zasluženo penzijo, ker je WiFi bolj zanesljiv kot Bluetooth (vsaj zame).

OpenVPN že kar nekaj časa dela na Androidu, lahko ga pa namestiš tudi na prenosniku, če je povezan preko telefona.

Phantomeye ::

^

tako kot pravi on.

maš integriran pogram ali pa app. ustvariš hotspot na telefonu in se povežeš z laptopom gor. Še bolj priporočljivo je pa, da narediš isto le da uporabiš usb kabl.

Zgodovina sprememb…

JanK ::

Ja, na prenosniku seveda imam OpenVPN client, ki se poveze na OpenVPN server na domacem NASu, na sluzbeni OpenVPN serverj,... Zaradi varnosti je na mojem domacem routerju odprt izkljucno OpenVPN port, vse ostalo (IMAP za posto, HTTP in CIFS dostop do Synology NASa, VNC na stacionarni PC) gre preko tunela. To seveda deluje tako preko WiFi/Ethernet kot preko GSM/3G.

Ob odprtju teme sem hotel preventivno napisati, da me ne zanima menjava telefona, ampak se mi je zdelo, da sem bil dovolj jasen kaj zelim. Za moje pojme/zahteve sta telefon in tablica dve napravi z dovolj razlicnima primarnima namenoma, da je tezko narediti pravi hibrid.

Telefon hocem imeti:
- za pogovore
- dovolj majhen, da gre v katerikoli zep, npr., v kavbojkah, na motoristicnem kombinezonu, v smucarski jakni ali hlacah,
- dovolj robusten, da se mu nic ne zgodi, ce ga imam v zadnjem zepu in se usedem nanj, ce padem nanj na smuciscu
- dovolj cheap, da mi je popolnoma vseeno, ce ga imam v zepu s kljuci in se popraska, ali pa se v koncni fazi polije z vodo, razbije ob padcu z motorjem,...
- z dovolj dolgim intervalom med polnjenji, recimo 1 teden do 10 dni, da mi ni treba misliti, ali imam na nekajdnevnem izletu s seboj polnilec in oskati priliko za polnjenje, tudi ce grem kam, kjer je signal dovolj sibek, da se telefon pospeseno prazni.
- taksen, da imam, ce ga ze en teden nisem napolnil in me zato zacne zjutraj opozarjati, da je skoraj prazen, do vecera cas, da ga dam polniti.

Skratka - take it and forget it. Kateri smartphone mi omogoca vse to?

Hocem tudi imeti popolno, vec ali manj fizicno kontrolo nad pretokom podatkov preko GSM omrezja. Bluetooth na telefonu vklopim samo takrat, ko ga zelim uporabiti kot modem za PC. Drugace je izklopljen.

Za surfanje po internetu in branje knjig se mi zdi 7" minimum. Na kraj pameti pa mi ne pade, da bi povsod vlekel taksno kravetino, ce imam lahko v zepu napravo velikosti skatlice cigaret.

Hvala sicer za nasvete, ampak nove resitve za PC ne rabim - sedanja mi prav dobro sluzi. Tudi novega telefona ne rabim - sedanji mi prav dobro sluzi. Tudi vzorec uporabe se mi v bliznji prihodnosti ne bo spremenil. Zato me v resnici zanima samo, ce lahko v tej verigi PC nadomestim z Androidom.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

Mavrik ::

Da, Android se zna priklopiti na internet deljen preko Bluetooth PAN protokola. Spariš Androida z drugo Bluetooth napravo in v nastavitvah bo opcija "Internet connection" če naprava podpira deljenje interneta preko PAN.
The truth is rarely pure and never simple.

JanK ::

Da si sam odgovorim, pa ce se koga zanima.

Kot kaze, je zadeva odvisna od verzije Androida in proizvajalca. Preizkusal sem Asus MeMO Pad HD 7 z Androidom 4.2.2 (IIRC) in Google Nexus 10 z Androidom 4.4.

Na prvem sem lahko sparil telefon in tablico. Ampak v bluetooth upravljalcu sem imel na voljo samo dostop do datotek. Lahko sem brkljal po telefonovem spominu in po SD kartici, gledal fotke,.. Ni pa bilo moznosti povezave v internet. Obstaja sicer SW s katerim naj bi bilo to mozno, BlueVPN [DUN client], a ga nisem preizkusil.

Na Nexusu pa je ravno nasprotno. Po parjenju naprav je bila edina opcija uporaba naprave za dostop do interneta, do telefonovega spomina pa ne. Priklop na internet je deloval BP out of the box.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z VPN-om

Oddelek: Omrežja in internet
202942 (2287) Zvitor
»

LTE internet in wifi ip kamera NASTAVITEV

Oddelek: Omrežja in internet
152117 (1791) okna
»

DD-WRT za TL-WR741ND v1.7 (za OpenVPN)?

Oddelek: Omrežja in internet
233925 (2340) OvCa77
»

Težave z OpenVPN povezavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
629368 (6264) čuhalev
»

pfSense VPN

Oddelek: Omrežja in internet
132742 (2145) He-Man

Več podobnih tem