» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
313 / 315
»»

Musashi ::

The average up year for stocks is roughly +21%
o In the last 100 years, there have been more 20%+ gain years than down years
o The "typical" 8-12% annual return has actually landed in that range only 3-4 times
o It's almost always meaningfully higher or meaningfully lower

"That long-term average? It basically never happens.

https://x.com/MebFaber/status/207301643...

GupeM ::

Bravo. Izumil si toplo vodo.

Tudi ženske dobijo predviden datum poroda. Resnica je, da na ta datum rodi zgolj okrog 4% žensk.

Če pa vzameš povprečje vseh, pa bi bil predviden datum zelo blizu, če ne kar točno 100%.

pujsekpepe ::

A kdo gleda nike delnice? Js sm neki butnu not

GupeM je izjavil:

Bravo. Izumil si toplo vodo.

Tudi ženske dobijo predviden datum poroda. Resnica je, da na ta datum rodi zgolj okrog 4% žensk.

Če pa vzameš povprečje vseh, pa bi bil predviden datum zelo blizu, če ne kar točno 100%.

Lol, iq 19....povej Fabru da je butl ;)))

Ne, sam nič novega ni povedal.

Saj ni hotel, le poudaril je da računati na povprečno leto/leta pri krajših obdobjih ni pametno. Ja, nič groundbreaking just common sense

Buggy ::

kurec pa americani...sem ruknu 10K€ v Generali Prvi izbor na zavarovalni polici ki je davcno neobremenjena, pa za razliko od Rastko pusil takoj :))
Nije zvaka za seljaka

gfus ::

chris camillo pravi investirat v amazon in ker imam tega dudlna rad bom to tudi naredil. pravzaprav bom fuknu jurja v vsako od mag7 delnic, posebej takrat, ko katera pade. se mi zdi, da so trenutno vse padle.

statistika za povporečni letni return zadnjih 10 let je pa taka, da je mag7 takoj za tqqq.

INSTRUMENT | ~10Y CAGR | OPOMBA
---------------------|--------------|------------------------------
S&P 500 | ~13-14% | benchmark, div. reinvestirane
Nasdaq Composite | ~17-18% | 2016-2025
QQQ (Nasdaq-100) | ~22% | do 6/2026, div. reinvestirane
Magnificent 7 | ~36% | equal-weight, rebalans 3M
TQQQ (3x QQQ) | ~40-45% | velik razpon med viri (30-70%+)

v tem videu se smeji pametnjakovičem tipa pujsekpepe, ki trobijo propagandni material, da bo ai popil vso vodo ljudem. ljudje prav želijo biti propagandirani ej. svašta
sicer pa video je o investiranju in ai, moji najljubši temi.

ripmork ::

Amazon FTW. Poleg Mete in BRK.B moja največja individualna stock pozicija. Precej kupoval, ko je bila delnica okoli 200$, pomoje boljšega long-term compounderja ne najdeš.
Pa še dividend ne izplačuje ampak jih reinvestira, kar je zame absoluten plus (ni ubadanja s furs-om).

rini ::

mikhaair je izjavil:

rini je izjavil:

Zanimiva objava, saj je pri meni danes tako. Če jutri dvignem roke, bo sicer nizka pokojnina, a glede na moj skromen življenski stil, bosta dodatna 2.000 eur na leto k penziji vrh glave, in še vedno mi ostane dodatna najemnina.

Ampak za ohranjanje vrednosti nepremičnine in posledično najemnine, je treba tudi vmes kaj investirat. Hočem reči, da ti mesečno ne ostane cela najemnina...

To je res. Najemnina za stanovanja mi je tudi sicer v zadnjem planu, ker se mi ne da ukvarjati z najemniki in blok ni tako star.

Zadostuje mi minimalna penzija za hrano in teh 100.000 mi pokrije osnovne stroške za naslednjih 50 let.

V MSFT imam pa danes 29% portfelja.

100.000 za 50 let? Avto je 30 jurjev

delavec44 ::

Ne rabiš avta. Upokojenci imajo brezplačen javni prevoz.

Pol pa zobar 5 jurjev...ogrevanje, stroski, oskrba ce ne bos mogu hodt. Razen ce razmisljas o striku ko do tega pride oz escape plane. 1.000.000 bi pa ze slo v sloveniji

karafeka ::

A se zavedaš, da s povprečno bruto plačo, v 40 letih ne zaslužiš milijona?

Drzi, standard pa je tak pac kot je. 100 jurjev se polovica stanovanja ni v okolici Ljubljane - 1.9 bitkojna

Zgodovina sprememb…

karafeka je izjavil:

Ampak obrestno obrestni račun pa si tam :))

Seveda 40 let živiš od zraka vmes.

gruntfürmich ::

karafeka je izjavil:

1 miljon je v sloveniji hitro tu. 40 let po 20k/letno = 1700 mesečno, + 200k v penziji (če imaš srečo)

ali pa 40 let po 25k/letno = 2100 mesečno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

karafeka je izjavil:

1 miljon je v sloveniji hitro tu. 40 let po 20k/letno = 1700 mesečno, + 200k v penziji (če imaš srečo)

ali pa 40 let po 25k/letno = 2100 mesečno.

Tocno. To sploh ni tolk grozna velika cifra.

Ampak še vedno več kot povprečna plača, torej ima karafeka prav.

Slovenija je draga kot ps kolegica zdj isce flat airbnb za 1 mesc vse po 3 jurje ce ni neka lukna

delavec44 je izjavil:

Ampak še vedno več kot povprečna plača, torej ima karafeka prav.

Ne nima. Povprečna bruto plača ja 2695,03 eur.

Za leto je 2536,03 eur.

In govoril je o bruto plači.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Ah pa res, za 200k sem falil. Bemtiš. Hvalabogu da samo neto dobiš.

Kakorkoli, že zgoraj sem pisal, da je 700k verjetno dovolj za normalno življenje. Če imaš seveda zrihtane osnovne zadeve (stanovanje, preskrbljeni otroci,...). Če jemlješ 4 % na leto ven in ti glavnica ostaja enaka, to pomeni cca 28k na leto oz dobra 2k na mesec. Se da že kar lepo živet s tem...

4% kje? V papirjih?

Btw bols je met 3 flete pa oddajat. 2 na crno enga legalno recimo

4% od 700k je 28k.

Če imaš torej 700k vloženo v recimo neke državne obveznice, ki ti prinašajo 4% na leto, dobiš vsako leto 28k. Glavnica pa ostaja 700k.

Če dobivaš na leto več kot 4 %, recimo v S&P 500, se ti pa še glavnica povečuje in s tem pokrivaš še inflacijo.

enavlaka ::

Inflacija je med 10-40%

Ma ne med 100 in 1000% ;)

Pa euro državne obveznice z enim normalnin rokom zapadlosti ki prinašajo 4% so?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

Zadnjic sem videl neto placo pilota pri delti. 46k usd v dveh delih na mesec. Tole kar je pri nas je v splosnem mizerija za zjokat.

enavlaka je izjavil:

Inflacija je med 10-40%

Donosi na S&P 500 so pa tja do 46%.

tale daytrading stric je pretvoril jurja v milijon
sedaj pa pretvarja 10 jurjev v milijon in objavlja videe, kaj točno dela. je že prišel na 50jurju v parih mesecih.
https://www.youtube.com/@PMVProfit
dokaj zanimivo.
z daytrading se da zelo dobro služit, samo pač moraš biti v eliti 10%. najbrž se gre za občutek tudi.

moj programček mu je priporočal prodajo ene delnice, ker je bila preveč raztegnjena. sem mu napisal v komentar to in glej ga zlomka, naslednji dan je res padlo in stric mi je reku, prav si imel. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

drgač pa bom ziher fuknu jurja v fcel in jurja bloom energy in pustil not. oba imata zelo dobre možnosti 100x rasti v 5 letih. če zgubim 1 jurja mi je vseeno. će dobim 100 jurjev mi ni vseeno :D

Na podlagi česa imata tak potencial?

ker ai rabi veliko elektrike.
fcel ima baje 2% možnosti za 100x rast v 5 letih. fcel je bil 100x višji samo 5 let nazaj iz tega sklepam bolj.
bloom energy pa 0.1% torej bolj odpade za tako rast.

claude pravi, da imajo te šanso za 100x rast, če vložim po jurja v teh 10 delnic da imam 10% šans za 100 jurju v 5 letih. najbolj verjeten izid je da se bo potrojilo, kar je še vedno nadpovprečno. tak da pametno bi bilo vložit 10 jurju v te. ah če bo šlo takole naprej bom začel vlagat po 20 jurju v delnice na leto, da bom lahko pokril vse možne igre, kar bi bilo tudi najbolj pametno, da si čimprej naredim finančno svobodo.
Delnica Področje Verjetnost 100×
Aeluma (ALMU) fotonika / AI čipi 6 %
POET Technologies (POET) optični interkonekti 5 %
QuickLogic (QUIK) edge AI FPGA 3 %
SkyWater (SKYT) specialni čipi 2 %
Aehr Test Systems (AEHR) testiranje AI čipov 2 %
Applied Digital (APLD) AI data centri 3 %
Rigetti (RGTI) kvantno računalništvo 2 %
D-Wave (QBTS) kvantno computing 1 %
FuelCell Energy (FCEL) energija za AI 1 %
Amprius (AMPX) napredne baterije 1-2 %

Velki ::

Evo saj praviš da je AI the best:
No, PMV Profit does not back up their claims with verified third-party evidence, and no retail investor--regardless of how disciplined or "perfect" their mindset is--can reliably or safely turn $1,000 into $1,000,000 through retail day trading.
Does PMV Profit Show Verified Evidence?Unverified Trading Logs: Like most "finfluencers" and trading channels, PMV Profit shows curated trading histories, screenshots, and spreadsheets. These are easily faked using demo accounts, video editing, or web developer tools to alter numbers.
Lack of Third-Party Auditing: Truly transparent traders back their claims using independent tracking platforms like Myfxbook or a broker-vetted tax document. PMV Profit lacks an audited, unedited track record available for public, tick-by-tick scrutiny.

Alcarinnn ::

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

Če imaš torej 700k vloženo v recimo neke državne obveznice, ki ti prinašajo 4% na leto, dobiš vsako leto 28k. Glavnica pa ostaja 700k.

Če dobivaš na leto več kot 4 %, recimo v S&P 500, se ti pa še glavnica povečuje in s tem pokrivaš še inflacijo.

700k je dovolj v ETF World/S&P) pod sledečimi pogoji:

1. Imaš froce stare blizu 20 let (ali jih nimaš) - beri jih lahko "odjebeš finančno"
2. Imaš odplačano nepremičnino ali pa nizek obrok kredita (tam do 300EUR/mesec bi šlo)
3. Ti je 2k/mesec dovolj za življenje danes in še vsaj naslednjih 10+ let (Da ne jemlješ ven 4% ampak malo manj ranga 3,5%)
4. Nisi mlajši od 45 let

5. Ni borznega zloma

delavec44 je izjavil:

5. Ni borznega zloma

Ja če misliš tistega 1929 pol drži, če misliš tega 20089 ali kaj podobnega potem no problem... še vedno lahko odpreš sp in par mesecev fizičariš...

Alcarinnn je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

1. Imaš froce stare blizu 20 let (ali jih nimaš) - beri jih lahko "odjebeš finančno"
2. Imaš odplačano nepremičnino ali pa nizek obrok kredita (tam do 300EUR/mesec bi šlo)
3. Ti je 2k/mesec dovolj za življenje danes in še vsaj naslednjih 10+ let (Da ne jemlješ ven 4% ampak malo manj ranga 3,5%)
4. Nisi mlajši od 45 let

Če bi prebral moj prvi post na to temo, bi videl, da sem to že omenil. Preskrbljeni froci (1) in streha nad glavo(2). Ogromno ljudi sicer preživi s precej manj kot 2000 na mesec. Socialkarji, upokojenci, mnogi na minimalcih. Pa imajo mnogi socialkarji in tisti na minimalcih še force zraven. Tako da je tudi točka 3 pokrita. Četrta točka pa ne vem kaj ima veze...

delavec44 je izjavil:

5. Ni borznega zloma

Mora bit res hud borzni zlom. V nasprotnem primeru si po potrebi od glavnice nekaj odtrgaš, saj se ti je v ostalih letih nabral plus na glavnici.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Minimalna plača (2026): približno 1.000 € neto
Povprečna plača je sicer precej višja, a veliko ljudi prejema manj od povprečja (zaradi visokih plač na vrhu). Če upoštevamo tudi upokojence, večina ljudi v Sloveniji živi z manj kot 1000 eur na mesec.

GupeM je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

GupeM je izjavil:

4% od 700k je 28k.

4. Nisi mlajši od 45 let

Če bi prebral moj prvi post na to temo, bi videl, da sem to že omenil. Preskrbljeni froci (1) in streha nad glavo(2). Ogromno ljudi sicer preživi s precej manj kot 2000 na mesec. Socialkarji, upokojenci, mnogi na minimalcih. Pa imajo mnogi socialkarji in tisti na minimalcih še force zraven. Tako da je tudi točka 3 pokrita. Četrta točka pa ne vem kaj ima veze...

delavec44 je izjavil:

5. Ni borznega zloma

Mora bit res hud borzni zlom. V nasprotnem primeru si po potrebi od glavnice nekaj odtrgaš, saj se ti je v ostalih letih nabral plus na glavnici.

2k na mesec je potrebno da nekaj varčuješ ravno za čase downturna...
In 45+ je dobro ker je manjša verjetnost težav do smrti kot če si 18, statistika pač

denabiker ::

pujsekpepe je izjavil:

pa smo tam, ko smo že debatirali, jaz bi rade volje oddajal vikend, bajto, stanovanje, vse je ful zrihtano, ampak komu zaupat, da ne bo delal pizdarije in da bo ravnal kot dober gospodar. Veš koliko ljudi se je opeklo, pa spet kolega zadnjič razlagal, lep vikend z ribnikom je oddal, vse zrihtano, je oddajal mlademu paru. Od začetka je vse lepo bilo, lepo sta rihtala, kosila.... Imela sta smešno poceni najemnino, pod pogojem da skrbita za okolico - košenje itd. Njemu se je samo šlo, da vzdržujeta, da se vikend ogreva, zrači itd. No, ko je bil kolega v tujini par let in ni imel pod nadzorom, sta pa onadva divje žurke organizirala pa ogromno škode je nastalo in zanemarila sta okolico, zdaj pa ima celo sranje. Zdaj sta šla ven, zdaj pa je treba vse zrihtat, za popi*dit.

rini je izjavil:

Povprečna plača je sicer precej višja, a veliko ljudi prejema manj od povprečja (zaradi visokih plač na vrhu). Če upoštevamo tudi upokojence, večina ljudi v Sloveniji živi z manj kot 1000 eur na mesec.

Eni hvalijo, kako se je lepo dvignila ta minimalna, noben pa ne omenja kumulativno inflacijo. Raje se pogovrjamo o kupni moči, vsi pravijo, da je precej slabša. Ne vem resničnih podatkov, na netu je veliko zavajajočih, ampak včasih smo imeli denarja vsi po vrsti. Ni bilo toliko jamranja kot sedaj. Moraš dobro investirat, da vsaj ohranjaš vrednost prihrankov, če ne požere inflacija.

denabiker je izjavil:

pujsekpepe je izjavil:

pa smo tam, ko smo že debatirali, jaz bi rade volje oddajal vikend, bajto, stanovanje, vse je ful zrihtano, ampak komu zaupat, da ne bo delal pizdarije in da bo ravnal kot dober gospodar. Veš koliko ljudi se je opeklo, pa spet kolega zadnjič razlagal, lep vikend z ribnikom je oddal, vse zrihtano, je oddajal mlademu paru. Od začetka je vse lepo bilo, lepo sta rihtala, kosila.... Imela sta smešno poceni najemnino, pod pogojem da skrbita za okolico - košenje itd. Njemu se je samo šlo, da vzdržujeta, da se vikend ogreva, zrači itd. No, ko je bil kolega v tujini par let in ni imel pod nadzorom, sta pa onadva divje žurke organizirala pa ogromno škode je nastalo in zanemarila sta okolico, zdaj pa ima celo sranje. Zdaj sta šla ven, zdaj pa je treba vse zrihtat, za popi*dit.

To je problem v njem. Valda da ne das not najstnikov. Prioriteta so vedno samski moski s sluzbam al starejsi par od 30 dalje brez otrok! Familij, samskih mamic in mlajsih parov se nikol ne jemlje. Tudi zensk z hisnimi ljubljencki ne.
Kot drugo ce nimas pogodbe mors poznat nekoga da pride pa jih vn fukne brez prerekanj. Drugac pac ne gre.
Nejboljs je pa jamrat jamrat jamrat. V tujini je pri najemih kor pri intervjujih za sluzbe.
Pa o tem sem ze pisal. Zato pa je veliko taksnih oglasov s podobnimi prioritetami na nepremicnine. Net je to seksisticno ali rasisticno nevem. Vem pa da se tipom po 30 al 40 po sihtu ne da vec zajebavat in ima vsak rad samo mir.

Zgodovina sprememb…

denabiker je izjavil:

rini je izjavil:

Eni hvalijo, kako se je lepo dvignila ta minimalna, noben pa ne omenja kumulativno inflacijo. Raje se pogovrjamo o kupni moči, vsi pravijo, da je precej slabša. Ne vem resničnih podatkov, na netu je veliko zavajajočih, ampak včasih smo imeli denarja vsi po vrsti. Ni bilo toliko jamranja kot sedaj. Moraš dobro investirat, da vsaj ohranjaš vrednost prihrankov, če ne požere inflacija.

Vedno večje so razlike. Ogromno jih životari po sistemu iz roke v usta, medtem ko ostali mečejo denar za neumnosti. Je pa res, da danes lahko vsak kupi nov pralni stroj s 5 letno garancijo za 300€, za kar so nekoč ljudje jemali kredite.

Če bo moja mizerna državna pokojnina 800 eur in ob predpostavki, da imam svoje stanovanje brez nekih ekstremnih stanovanjskih stroškov, brez kredita, mi zadostuje 2000 eur letnega dodatka, s tem da topim privarčevanih 100k naslednjih 40 let.

rini je izjavil:

denabiker je izjavil:

rini je izjavil:

Vedno večje so razlike. Ogromno jih životari po sistemu iz roke v usta, medtem ko ostali mečejo denar za neumnosti. Je pa res, da danes lahko vsak kupi nov pralni stroj s 5 letno garancijo za 300€, za kar so nekoč ljudje jemali kredite.

Če bo moja mizerna državna pokojnina 800 eur in ob predpostavki, da imam svoje stanovanje brez nekih ekstremnih stanovanjskih stroškov, brez kredita, mi zadostuje 2000 eur letnega dodatka, s tem da topim privarčevanih 100k naslednjih 40 let.

Čakaj ne moreš to primerjat, pralni stroj je včasih seveda bil drag, sedaj imaš nor razvoj avtomatizacije, nor razvoj robotike, CNC itd. Vse gre avtomatsko, zelo hitro, cena itak da je zaradi tega drastično padla, huda konkurenca,...Če gledaš velike firme na Kitajskem aparati masovno letijo ven na sekunde, ko imajo veliko vzporednih linij v proizvodnji. Saj avti so tudi smešno poceni samo zaradi tega, si predstavljaš da bi kot včasih avte ročno sestavljali, lakirali, pa ti si ja nor, to bi bila cena 100 jurjev. Malo kdo bi imel avto.

Ze, samo so bile pa druge (osnovne) zivljenske potrebe tolk cenejs.
Zdej je panobratno srot je postal pocen vse ostalo drago

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Drage so predvsem storitve, dobiti obrtnika da ti karkoli zrihta v stanovanju/hiši je misija nemogoče, o ceni raje nebi. Hrana tudi hitro postane draga, kakor vključiš v enačbo storitev, poceni prehrana je samo še tista ki si jo sam doma pripraviš iz osnovnih sestavin. Druga poceni hrana je jasno industrijsko predelna hrana, ampak temu sej bolje ognit v velikem loku.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

heh offtopic nabijanje moderatorji pa spijo. raje dajte kak nasvet o investiranju tako kot sem jaz.

Velki je izjavil:

Evo saj praviš da je AI the best:
No, PMV Profit does not back up their claims with verified third-party evidence, and no retail investor--regardless of how disciplined or "perfect" their mindset is--can reliably or safely turn $1,000 into $1,000,000 through retail day trading.
Does PMV Profit Show Verified Evidence?Unverified Trading Logs: Like most "finfluencers" and trading channels, PMV Profit shows curated trading histories, screenshots, and spreadsheets. These are easily faked using demo accounts, video editing, or web developer tools to alter numbers.
Lack of Third-Party Auditing: Truly transparent traders back their claims using independent tracking platforms like Myfxbook or a broker-vetted tax document. PMV Profit lacks an audited, unedited track record available for public, tick-by-tick scrutiny.

kaj si pa mislil, da ti bo odgovoril? meni zgleda stric avtentičen. od njega tudi dobim dost idej za delnice.
ok chris camillo pa ima dokazano 20k v 2 mil v 3 letih. stric pa ni povedal kako dolgo je trajalo pri njem, mogoče 10 let. torej se da. s tem, da chris camillo ni daytrader ampak bolj long term swing trader, osredotoča se na sektorje, ki so popularni in trenutno pravi, da je treba vlagat v ai, posebej v picks and shovels (elektrika itd). fuelcell spet raste, american electric company pa zgleda manj volatilna, najbrž je bil bolj dolgoročni nakup kot swing trade, tudi ok, tudi čez 5-10 let bo dnar prav prišel. posebej ker kaže, da mi bo ai vzel delo. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

karnekdo3 ::

Zanima me če ima kdo kako mnenje iz prve roke glede Roberta Roliha. Moj oče razmišlja da bi plačal 1000EUR al kolk že računa in da bi jaz potem sledil njegovim objavam in za njega trgoval. Kakšni so kaj donosi njegovih trgovanj za daljše obdobje in kako rizične so njegove naložbe?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karnekdo3 ()
««
313 / 315
»»