» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
256 / 259
»»

LeQuack ::

Nabaviš Krko oz. SBI. To veš, da ne bo nehalo rasti, ker nenehno kupujejo lastne delnice, tole je članek od danes.

Krka po nakupih: koliko milijonov evrov je namenila tokrat?
- Na Ljubljanski borzi je Krka kupila 10.133 lastnih delnic
- Skupna vrednost kupljenih delnic Krke presega 2,2 milijona evrov
- Krka je pridobila že 7,1 odstotka lastnih delnic. Kaj bo z njimi?
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

Okapi ::

Kot sem predvideval.
Sicer pa bo Krka pridobila do deset odstotkov osnovnega kapitala, ki jih nameravajo umakniti. O tem bodo na eni od prihodnjih skupščin odločali delničarji.

Torej bo še raslo, ker niso še dosegli cilja. Mogoče 250€ do konca leta?
Quack !

Spura ::

musicfreak je izjavil:

nurmaln je izjavil:

musicfreak je izjavil:

spet danes vse strmoglavlja... 900 evrov minusa zaenkrat, potem pa pojdi mirno spat :(

čist resno no...
23.9.2025 je S&P500 padel za 0,6%. Če si pri 0,6% padcu izgubil 900€, pomeni da imaš not 150.000 EUR.
Dej pejd ven prosim, ker če na dnevni bazi zganjaš paniko zaradi čisto običajnih nihanj, potem tole res ni zate za take zneske.

zal je bit noter edina moznost si zasluzit dodatno zepnino brez dela. dolgorocno itak vem da bo slo gor, je pa res da mam slabe zivce za to, se sekiram za vsak evro, ze ce kje placam kaj 50 centov vec kot stane nekje drugje. S&P500 je bil 0,6 ja, ampak ker je tisti dan bil dolar slab je blo dosti vec. 150 nimam, 90 zaenkrat, vecina etf in par posameznik delnic.

To je patolosko ce imas 90k in te vsakih 50 centov boli. A si Mato?

LeQuack je izjavil:

Torej bo še raslo, ker niso še dosegli cilja. Mogoče 250€ do konca leta?
A si dal 100% porta v SBI al pa Krko, in zakaj ne?

gruntfürmich ::

Gledam stran goldprice.com, pa včasih ni bilo cene zlata med vikendom.
Se je to spremenilo, ali so začeli kazat graf kakšne druge borze?
Ali narobe gledam in se z zlatom še vedno ne trguje 24/7?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

redtech ::

To so verjetno CFD-ji od forex brokerjev, povečajo spread pa naj se folk igra...

Glavnina je Comex, Lbma, Shanghai tam se formira cena.

redtech je izjavil:

Glavnina je Comex, Lbma, Shanghai tam se formira cena.

tu trgujejo 24/7?

Ne 24/5.

@bobby si že prodal kaj srebra? >:D

Razmišljam o dveh manevrih.

V petek sem BAK povečal iz 5% na 10% @2,7 avg.($3,3). Sedaj sem 1 mesec bolj izpostavljen (margin 1.5), potem lahko prodam polovico z izgubo (začel sem okrog $6) in dobim malo prostora, da realiziram vsaj nekaj profita na gold miner-jih, drugih aktivnih izgub nimam.

Potem se odločam, da bi sestavil pozicijo v niklju. Povečal bi kredit za nakup alokacije v 250 kg sodih. Na alokocijo bi vzel fiksen letni margin (1.2) za nakup CALL opcij VALE in še kakšnega juniorja.

- Indonezija (laterit) se aktivno bori proti črnim kopom.
- Laterit zahteva ogromno energije (premog), ko bo šel premog gor tudi cena niklja ne bo morala ostati tako nizko.
- Juniorje iščem s sulfidi, ki so energetsko manj potratni.

Na accountu bi postavil hedge z opcijam (collar) na gold minerje, da se za višino kredita & margina zavarujem pred kakšnimi flash crashi.

Spura je izjavil:

Ne samo to, mogoče ima smisel vzeti še kredit in vložiti v SBI. Če daš za obresti 5-10%, dela ti pa 60% letno, potem sploh ni kaj razmišljati.
Quack !

J.McLane ::

redtech je izjavil:

Ne 24/5.

@bobby si že prodal kaj srebra? >:D

Razmišljam o dveh manevrih.

V petek sem BAK povečal iz 5% na 10% @2,7 avg.($3,3). Sedaj sem 1 mesec bolj izpostavljen (margin 1.5), potem lahko prodam polovico z izgubo (začel sem okrog $6) in dobim malo prostora, da realiziram vsaj nekaj profita na gold miner-jih, drugih aktivnih izgub nimam.

Potem se odločam, da bi sestavil pozicijo v niklju. Povečal bi kredit za nakup alokacije v 250 kg sodih. Na alokocijo bi vzel fiksen letni margin (1.2) za nakup CALL opcij VALE in še kakšnega juniorja.

- Indonezija (laterit) se aktivno bori proti črnim kopom.
- Laterit zahteva ogromno energije (premog), ko bo šel premog gor tudi cena niklja ne bo morala ostati tako nizko.
- Juniorje iščem s sulfidi, ki so energetsko manj potratni.

Na accountu bi postavil hedge z opcijam (collar) na gold minerje, da se za višino kredita & margina zavarujem pred kakšnimi flash crashi.

A si gledal kaj Ardea resources?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

black ice ::

LeQuack je izjavil:

Spura je izjavil:

Ne samo to, mogoče ima smisel vzeti še kredit in vložiti v SBI. Če daš za obresti 5-10%, dela ti pa 60% letno, potem sploh ni kaj razmišljati.

In to bo seveda slo v nedogled. Ne pisi neumnosti.

black ice je izjavil:

Bo, zakaj pa ne bi? To je zdaj preporod borze in šele začetek. Če gredo lahko neki coini gor 50-100% letno, zakaj ne bi še neka borza, kjer dejansko so dobički vsako leto?

Preporod Ljubljanske borze: Promet že presegel lanskega
- V prvih osmih mesecih leta je skupni promet na domači borzi presegel lanskega
- Podoben trend zaznavajo tudi na Zagrebški borzi in v soseščini
- Tudi v Budimpešti se lahko pohvalijo s kar 80-odstotno rastjo prometa
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

LeQuack je izjavil:

black ice je izjavil:

Bo, zakaj pa ne bi?

Mogoče zato, ker se kaj takšnega še nikoli ni zgodilo. V smislu, da samo raste, brez opaznih in večjih padcev.

Okapi je izjavil:

LeQuack je izjavil:

black ice je izjavil:

Bo, zakaj pa ne bi?

Mogoče zato, ker se kaj takšnega še nikoli ni zgodilo. V smislu, da samo raste, brez opaznih in večjih padcev.

Ravno zato ker vsi pričakujejo da ni mogoče, bo mogoče. Market bo povedal svoje.
Quack !

wtf je pa zlatu? :))
fiat Quo Vadis?

nurmaln ::

gruntfürmich je izjavil:

wtf je pa zlatu? :))
fiat Quo Vadis?

S&P je rekel "jaz grem skoz gor, najboljša naložba"
Zlato pa "hold my beer"
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Včasih je bi gold hedge za S&P, zdaj pa gresta istočasno gor do rekordov. Zanimivi časi.
Quack !

moneymetals:
Asian demand has been one of the primary drivers behind the recent gold rally that has seen the yellow metal gain more than 84 percent since January 2024.

For instance, in China, gold bar and coin demand grew by 44 percent year-on-year in H1. Chinese investors snapped up 115 tonnes of gold bars and coins in the second quarter alone. It was the strongest H1 for physical gold buying since 2013.

Meanwhile, year-on-year bar and coin demand in the U.S. plummeted by 53 percent. American investors bought a paltry 9 tonnes of gold coins and bars in Q2, the lowest quarterly total since 2019.

nam zahodnjakom ni čisto nič več jasno...;((

Evo, SBI se ne ustavlja, sem rekel da bo šlo samo še višje. In ne vidim zakaj ne bi bilo naslednje leto kaj drugače.

NLB ima krila in rekordno vrednost delnice
Danes je tečaj poletel za 5,88 odstotka, v zadnjem tednu pa za 10 odstotkov.
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/n...

Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Delničarji Krke se ne strinjajo ravno s tem.;)

Je pa zanimivo gledati prometi od NLB danes. A kdo ve od kje tak skok iz 173EUR na 180EUR, a je kakšna novica zadaj? Ker te posli so očitno vsi bili po zaprtju trga, se pravi neki veliki playerji oz. institucije.

https://ljse.si/si/papir/310?isin=SI002...

Quack !

Zgodovina sprememb…

@J.McLane Ardea sem pogledal, moram še bolj podrobno preveriti projekt, so pred bankable feasibility study (Q1 2026). Začetno pozicijo imam v CTM, ki je pred postavitvijo rudnika, dosti pred Ardeo, vendar sedaj mislim, da imajo problem z dostopom do omrežja in se bo zavleklo proti 2029.

Za nikelj se pomoje še ne mudi, sem še malo raziskoval in naj bi Indonezijski refinerji ugašali proizvodnjo pod $15000, graf to nekako potrjuje, najboljši scenarij je, da gre cena nižje in ugasnejo proizvodnjo, ker je inventar na rekordih, potem bo res ugoden timing za nakup.

Beetaloo basin ASX
Danes je butnila novica, da Tamboran kupuje Falcon FOG.L in bo tako dobil celotno območje. Premarket je bil +100%, zanimivo bo ponoči na ASX. V Tamboranu (3M acres) so ljudje iz Pioneerja (680k acres), ki ga je kupil Exxon za 60B...

Prospekt:
https://hotcopper.com.au/threads/ann-ta...

Pre leti sem izbral dobre karte BTL(prej EEG) in TBN, FOG je bil vedno šibek člen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

gen Maister ::

Kdor je danes kupil Krko po 114€ si verjetno lahko oblizne vseh 10 prstov! 8-) To je samo za dokupovat.
Ja, je zanimivo velik promet z NLB!!?
Morda je samo nekdo prestavil denar iz enega žepa v drugega!?? :)

gen Maister je izjavil:

Kdor je danes kupil Krko po 114€ si verjetno lahko oblizne vseh 10 prstov! 8-) To je samo za dokupovat.

Najbrž si mislil 214€, 114€ je bila mogoče lani, ampak toliko ne bo nikoli več. Presenečen bi bil, če bi bila še kdaj pod 200€.
Quack !

Ja! Hvala za popravek.

214€ sem imel v mislih! :)

energetik ::

PFE, 7% gor danes 8-O
Končno.
vires in numeris

Baje da ni bilo še nikoli takega bull marketa kot je pod Trumpom. Očitno ima Chalky prav.
Čeprav realno bo ta njegov deal znižal profite farmaciji, če je verjeti. Tako da po logiki bi morale iti delnice dol, ampak who is counting.
Quack !

Zgodovina sprememb…

zdenko89 ::

Ali ste že videli tole od BKS? Sam imam nekaj tisočakov viška in bi jih vtaknil v te 4%. Če za več let, ne bi nič narobe. Kako tole deluje, je zanesljivo kot depozit?

https://www.bksbank.si/obveznice

Hvala za odgovore.

energetik je izjavil:

PFE, 7% gor danes 8-O
Končno.

Še nastavil sem ga v watchlist, bom počakal do konec tadna, če bo zanihal nazaj.

zdenko89 je izjavil:

Ali ste že videli tole od BKS? Sam imam nekaj tisočakov viška in bi jih vtaknil v te 4%. Če za več let, ne bi nič narobe. Kako tole deluje, je zanesljivo kot depozit?

https://www.bksbank.si/obveznice

Hvala za odgovore.

Je kot depozit! Lahko pa jih tudi prodaš pred iztekom, na borzi! Potrebuješ trgovalni račun za vrednostne papirje in poglej, kateri produkti so še dosegljivi. Nekaterim se je rok vplačila iztekel (konec) septembra...
Lahko se tudi telefonsko obrneš na banko slo in ti bodo povedali in svetovali, kateri produkti so še v prodaji! Plus odpreti moraš trgovalnu račun za vrednostne papirje.

Katsuo ::

pa daj jebenti, ne zavajaj no. Obveznice niso "kot depozit". Nič ti ne garantira združenje bank kot pri depozitu (do 100k). Če gre BKS, gre vložek. Ene so tudi podrejene, dobiš ven zadnji, če kaj ostane.

GregiB ::

Zanimivo igro igra KRKG. Če bodo dosegli prag 10% lastnih delnic in jih umaknili, jim bo tudi kapital padel za enako vrednost (... in bilančna vsota). Pa lahko začnejo jovo na novo kupovati z nerazporejenim dobičkom. Rezultat? Koncentracija delničarjev? Kaj pa vem... Zaenkrat še HODLam
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Ne se spraševat zakaj, samo da gre gor. A misliš da bitcoin holderji razpravljajo zakaj gre gor? Pač uživajo v milijonih z nič dela, to je to.
Quack !

zdenko89 ::

Trgovalni račun že tako ali tako imam. Vložil bi recimo dobrih 5% portfelja, tako da izguba ni velika. Po drugi strani pa je 4%+ za danes ogromno.

zdenko89 je izjavil:

Po drugi strani pa je 4%+ za danes ogromno.

Za orientacijo, približno toliko dobiš pri delnicah Krke samo od dividend.

Danes je 4% premalo, zato morajo tudi pokojninski skladi posegati po več rizika.

Ali ni dal Morgan ven, da je novi portfelj 60% stock, 20% gold, 20% bonds?

GregiB ::

zdenko89 je izjavil:

Po drugi strani pa je 4%+ za danes ogromno.

4% minus davek na kapitalske dobičke?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

energetik ::

zdenko89 je izjavil:

Trgovalni račun že tako ali tako imam. Vložil bi recimo dobrih 5% portfelja, tako da izguba ni velika. Po drugi strani pa je 4%+ za danes ogromno.
To ni ravno ogromno za danes. S tem da 4,3% ni letna mera (CAGR) ampak samo kupon. CAGR je 3,7%. Pa še vse to, če držiš 9 let. Če bi moral prej prodati in se makroekonomske razmere vmes spremenijo, si komot pridelaš lepo izgubo, tudi pa 5 ali 8 letih.
vires in numeris

Katsuo je izjavil:

pa daj jebenti, ne zavajaj no. Obveznice niso "kot depozit". Nič ti ne garantira združenje bank kot pri depozitu (do 100k). Če gre BKS, gre vložek. Ene so tudi podrejene, dobiš ven zadnji, če kaj ostane.

:))
Imaš prav! Ne zavajajmo!! Ker v temi sodeluje VELIKO bedakov, norcev in nevednežev, nisi ti edini!! ;)
Ne gre za izdajanje nekih podrejenih depozitov in vrednostnih papirjev KOMERCIALNIH bank, AMPAK gre za papirje BANE Slovenije! In to nikakor ni isto!!
In ko bo Banka Slovenije, za katero praktično jamči in stoji država, šla v cugrund, takrat bo tudi tebe in ostale nepoučene, ki ste brihtni do Amena, srečala Pamet in se boste začeli znati obnašati in razmišljati. 8-)

:)) BKS ni Banka Slovenije.

zdenko89 je izjavil:

5% portfelja!?? Bi preselil!??
Hočeš malo preusmeriti v bolj stabilne vrednostne papirje ali hočeš ven iz denarja?

Okapi je izjavil:

:)) BKS ni Banka Slovenije.

Ja, pa res!! :O Avstrijska banka, verjetno komercialna!! :))

Ja, nakateri verjamejo in čišljajo avstrijske banke, jaz bi se temu izognil na daleč! 8-)

Zgodovina sprememb…

gen Maister je izjavil:

Katsuo je izjavil:

Imaš prav! Ne zavajajmo!! Ker v temi sodeluje VELIKO bedakov, norcev in nevednežev, nisi ti edini!! ;)
Ne gre za izdajanje nekih podrejenih depozitov in vrednostnih papirjev KOMERCIALNIH bank, AMPAK gre za papirje BANE Slovenije! In to nikakor ni isto!!
In ko bo Banka Slovenije, za katero praktično jamči in stoji država, šla v cugrund, takrat bo tudi tebe in ostale nepoučene, ki ste brihtni do Amena, srečala Pamet in se boste začeli znati obnašati in razmišljati. 8-)

Ajoj, :)))

iKst_ ::

Niso delnice, ampak glede na to, da pišete o zlatu, obveznicah in vsem ostalem mogoče paše sem.

Pred časom sem delal nekaj za indemo.eu, P2P platformo za investicije v t.i. discounted debts (terjatve s popustom?, ne vem kakšen je slovenski naziv). Lani sem vrgel not nizko 5 mestno cifro za test, "kupil" 12 različnih terjatev in prejšnji teden sem dobil prvo izplačilo z efektivnim letnim donosom cca. 18%. Ostalih 11 posojil še čakam, ampak glede na status bi morala biti večina prodana in poplačana investitorjem v naslednjih nekaj mesecih.

Je kdo mogoče v teh P2P vodah že dlje časa oz. ima kaj podobnega v svojem portfelju?

tony1 ::

Katsuo je izjavil:

gen Maister je izjavil:

Katsuo je izjavil:

Ajoj, :)))

Po Ferijevih dirkaških eskapadah na čas je tole naslednja največja buča, kar se jih je zakotalilo po forumu... >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Previdno:
US auto bankruptcies show rising credit pain in low-income households

Kroll Bond Rating Agency has significantly downgraded Tricolor's debt, and the Justice Department is reportedly investigating the company for potential fraud.

Niti banke niso opazile, da so jih goljufali.

Banks such as JPMorgan Chase, Fifth Third Bancorp, and Barclays provided financing to the subprime auto lender Tricolor.

@iKst_ katere terjatve so to?

GregiB je izjavil:

Zanimivo igro igra KRKG. Če bodo dosegli prag 10% lastnih delnic in jih umaknili, jim bo tudi kapital padel za enako vrednost (... in bilančna vsota). Pa lahko začnejo jovo na novo kupovati z nerazporejenim dobičkom. Rezultat? Koncentracija delničarjev? Kaj pa vem... Zaenkrat še HODLam

Ne vem, če ti to dobro razumeš!?
Kapital se s tem, odkupovanjem lastnih delnic, pretaka v vrednost preostalih delnic (ki zato posledično rastejo) in načeloma bi kapitalska vrednost podjetja ostala (vsaj približno) enaka. Nekaj manj delnic, ki bi bile več vredne.
Lahko si pa pogledaš, kdaj so sprejeli ta sklep, kako in koliko časa ga že izpolnjujejo in kdaj ga bodo recimo dosegli, če bodo šli s tem tempom odkupovanja dalje? In za konec še, kje bo cena delnice pristala, ali do kje bo prišla približno takrat!?

tony1 je izjavil:

Po Ferijevih dirkaških eskapadah na čas je tole naslednja največja buča, kar se jih je zakotalilo po forumu... >:D

Že zadnjič mi je nekdo podtikal tega Ferija, če nisi bil ravno ti ta!?? 8-)

Kdo ali kaj je ta Feri!?? Malo mi razloži, vsaj namifni, ker se mi niti ne sanja. ;)

redtech je izjavil:

Previdno:

Kroll Bond Rating Agency has significantly downgraded Tricolor's debt, and the Justice Department is reportedly investigating the company for potential fraud.

Banks such as JPMorgan Chase, Fifth Third Bancorp, and Barclays provided financing to the subprime auto lender Tricolor.

Verjetno gre za odkupovanje nekih terjatev na sekundarnem trgu s popustom, potem pa vnovčevanje teh, seveda z nekim dobičkom... Neke vrste tvegan kapital, bi včasih temu rekli....

redtech je izjavil:

Previdno:

Poglej na idemo strani. Je pri nas malo podobno Nekster.

gen Maister je izjavil:

Kapital se s tem, odkupovanjem lastnih delnic, pretaka v vrednost preostalih delnic (ki zato posledično rastejo) in načeloma bi kapitalska vrednost podjetja ostala (vsaj približno) enaka. Nekaj manj delnic, ki bi bile več vredne.

Cena delnice nima neposredne povezave s številom delnic, ker ne izraža nujno dejanske vrednosti podjetja, ampak pričakovano. Neposredno povezavo pa ima višina dividende. Če se dobiček deli na manj delnic, dobi vsaka delnica več.
««
256 / 259
»»