Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

energetik ::
Pejt na justETF, pa poglej. Eni so money market, drugi 0-1y obveznice in/ali menice. Potem imaš dejanske obveznice ali pa swap based.
Že velikokrat omenjeno, XEON, CSH2, 18M1, JEST, PRAB...
In kaj je razlike med vsemi temi? A so v EUR valuti ali kaki drugi?
vires in numeris

ripmork ::
Ma v bistvu so take razprodaje, da človek ne ve, kje bi začel. Hudič je sam, da ne vemo, do kam bo šlo (in koliko časa bo trajalo) :)
Dolgoročno še vedno stavim na ZDA in me odkrito povedano preseneča to nenadno veliko zaupanje v EU stockse.
Je res, tudi v VWCE so, a kljub visoki poziciji v skladih v relativno majhnih odstotkih. Verjamem v dolgoročen donos omenjenih štirih velikih (NVDA, AMZN, GOOG, MSFT). Direktno vanje vložim le, kadar jim konkretneje pade cena. Zdajle se dogaja lep padec.
Mimogrede: kakšna so tule mnenja glede Gold / Gold miners etf-ov?
V primeru kake recesije zna bit mogoče dobra opcija...
PS: lepo videt, da so končno na voljo slovenske delnice na IBKR.
Je mogoče že kej znano, kdaj (če) bo na njem na voljo SBITOP? :)
Dolgoročno še vedno stavim na ZDA in me odkrito povedano preseneča to nenadno veliko zaupanje v EU stockse.
[Sej praktično vse te imaš že v tvojem SXR8, zakaj potem še posebej kupuješ?
Je res, tudi v VWCE so, a kljub visoki poziciji v skladih v relativno majhnih odstotkih. Verjamem v dolgoročen donos omenjenih štirih velikih (NVDA, AMZN, GOOG, MSFT). Direktno vanje vložim le, kadar jim konkretneje pade cena. Zdajle se dogaja lep padec.

Caracas ::
Lep padec ;). Raztegni graf na dve leti pri tehle tvojih {ali Nasdaq) pa padec skoraj ni vreden omembe.

Res je, zna bit, da smo šele na začetku.
Po mnenju enih analitikov zna bit sicer dno že ta teden, sam v resnici nihče ne ve zares...
Po mnenju enih analitikov zna bit sicer dno že ta teden, sam v resnici nihče ne ve zares...

Če ga bo prfuknjenc še naprej sral s "tranzicijo" in vsakodnevnimi novimi obljubami carin, zna USA in posledično svet potegniti v ornk recesijo. Ene države že odmetavajo dolarske rezerve zato tudi dxy tone.

pingme ::
Ma v bistvu so take razprodaje, da človek ne ve, kje bi začel. Hudič je sam, da ne vemo, do kam bo šlo (in koliko časa bo trajalo) :)
[Sej praktično vse te imaš že v tvojem SXR8, zakaj potem še posebej kupuješ?
V etf, ki sledijo sbitop (pravzaprav sta le dva, eden celo brez krkg) je tako malo delnic in tako velik TER, da je donos zelo blizu SBITOP in ne SBITOPTR. Torej ti upravljanje požre skoraj celotne dividende. Raje kupi posamezno tistih 4-8 delnic v ustreznih razmerjih in boš na boljšem (že s krkg+nlbr+petg in eno zavarovalnico pokriješ večino).

Sparkxl ::
Zdaj pa smo že v panika stage...
Se gremo obratno igro kot ob koncu leta, ko si merimo dolžine? Da vas vidim...kdo je letos pridelal največji minus? Jaz sem na -13% :((
Se gremo obratno igro kot ob koncu leta, ko si merimo dolžine? Da vas vidim...kdo je letos pridelal največji minus? Jaz sem na -13% :((

musicfreak ::
Zdaj pa smo že v panika stage...
Glede na to da sem vlozil sredi novembra v S&P500 50.000 (skoraj polovico premozenja) niti ne upam pogledat, zagotovo 10 procentov in slabo spim zaradi tega. Zal mi je da sem poslusal razne podcasterje in youtuberje in nisem raje pustil na banki in kasiral 3 procente brez izgube zivcev. Sem pa se odlocil da za kazen dokler ne bom spet v plusu ne grem na noben dopust in si ne kupim nobene materialne stvari. Tudi pri nakupih v trgovini gledam sedaj na cene, kar prej nisem.
Tako da ne poslusajte raznih borznih podcasterjev kako je nekaj skoraj ziher, ker ni in se zadovoljite raje z majhnim in varnim kot reskiranjem za prazen nic.

Fury ::
Ce gledas na par mesecev graf in pricakujes kratkorocni donos, si naredil napako z nakupom delnic/indexov..
Na 10 let+ je pa ze OK :)
Na 10 let+ je pa ze OK :)

denabiker ::
Jaz imam tudi nekaj denarja v delnicah katere se niso pobrale od krize 2008, ze cakam 17 let pa se nisem niti na nulo prisel
Tak pac je, tam nisem veliko denarja dajal tam po par 10k v kaksne delnice, katere so takrat kazale super priloznost...ah jebi ga...nekje izgubis drugje dobis

kako pa je ko zacne iti spet vse gor? a so takrat isto hitri premiki navzgor kot so sedaj navzol po 1,2 procenta na dan ti indeksi?

Fury ::
Seveda ni garancije, ampak ce govorimo o razprsenih investicijah (etfji) in ne posameznih delnicah, bos IMO na dolgi rok vedno v konkretnem plusu glede na inflacijo, ce ne je konec world orderja kot ga poznamo in je denar worthless.
Ce bos drzal kes na banki, bos pa zgubljal z inflacijo, ker tudi zgodovinsko gledano obresti niso visoke.
Se pa strinjam, da je mogoce tudi 10 let kratka doba, ce se zgodi kaksna vecja vojna vmes kn gre vse v pizdo materno za neki casa :/
Ce bos drzal kes na banki, bos pa zgubljal z inflacijo, ker tudi zgodovinsko gledano obresti niso visoke.
Se pa strinjam, da je mogoce tudi 10 let kratka doba, ce se zgodi kaksna vecja vojna vmes kn gre vse v pizdo materno za neki casa :/

Uf, Novembra je bil kar visoko indeks...
Ko sem lani poleti začel z investiranjem, je bila že Avgustovska kratka korekcija kar neprijetna. Je šlo pa potem vse hitro v plus.
Tole je sicer drugačna situacija, a prej ali slej se bo obrnilo, sam potrpežljiv je treba bit. Mogoče res najbolje nekaj časa sploh ne gledat računa.
Sam v vsakem primeru gledam dolgoročno (najmanj 5 let, po možnosti 10), že zaradi davkarije. Sem sicer tudi neumnosti kupil na začetku (ki bodo še lep čas v minusu), ampak vsaka šola nekaj stane.
Ko sem lani poleti začel z investiranjem, je bila že Avgustovska kratka korekcija kar neprijetna. Je šlo pa potem vse hitro v plus.
Tole je sicer drugačna situacija, a prej ali slej se bo obrnilo, sam potrpežljiv je treba bit. Mogoče res najbolje nekaj časa sploh ne gledat računa.
Sam v vsakem primeru gledam dolgoročno (najmanj 5 let, po možnosti 10), že zaradi davkarije. Sem sicer tudi neumnosti kupil na začetku (ki bodo še lep čas v minusu), ampak vsaka šola nekaj stane.

jabe ::
Kaj je v razlika za davkarijo, a drzis 5 ali 10 let? A bi 15 treba?
Kaj je v razlika za davkarijo, a drzis 5 ali 10 let? A ni 15 treba?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()

redtech ::
@Spura zgolj ratio based.
Tradingview
FNV/EC
EC
V Kolumbiji bo drugo leto trenutni predsednik, ki je nastrojen proti nafti odletel.
WDS
Je pol plinaš, ki ni tako profiten, napovedujejo manj profita, verjetno gre še nižje, zato čakam december.
FNV je najboljša firma v surovinskem sektorju, zato delam primerjavo z njim. S to primerjavo si lažje predstavljam, kdaj je kaj precenjeno/podcenjeno.
10% sem vzel pri 149 (FNV.TO)
Tradingview
FNV/EC
EC
V Kolumbiji bo drugo leto trenutni predsednik, ki je nastrojen proti nafti odletel.
WDS
Je pol plinaš, ki ni tako profiten, napovedujejo manj profita, verjetno gre še nižje, zato čakam december.
FNV je najboljša firma v surovinskem sektorju, zato delam primerjavo z njim. S to primerjavo si lažje predstavljam, kdaj je kaj precenjeno/podcenjeno.
10% sem vzel pri 149 (FNV.TO)

Po 5-ih letih lastništva pade davek na dobiček od prodaje delnic iz 25% na 20%, po 10-ih letih na 15%, nad 15 leti pa je oproščeno davka.
Vsaj zaenkrat je tako (dokler se politika spet kej ne vtakne)...
Že zaradi compoundinga najbolj smotrno držat na dolgi rok (če se le da, odvisno seveda tudi od posameznikovih ciljev in zmožnosti).

@LeQuack
CN verjetno v DISBELIEF.
US gre v isti smeri iz vrha, vsi smo občutili to evforijo tech/crypto. Ko si v službi slišis debate, v lokalu za sosednjo mizo,... to bi opisal z EUPHORIA.
Sedaj že poslušam, da bo verjetno do maja treba it ven iz kripta.
Insajderji prodajajo že drugo leto, kar bi umestil v COMPLACENCY.
Vsi asseti niso v istem ciklu, se pozicija zelo razlikuje.
CN verjetno v DISBELIEF.
US gre v isti smeri iz vrha, vsi smo občutili to evforijo tech/crypto. Ko si v službi slišis debate, v lokalu za sosednjo mizo,... to bi opisal z EUPHORIA.
Sedaj že poslušam, da bo verjetno do maja treba it ven iz kripta.
Insajderji prodajajo že drugo leto, kar bi umestil v COMPLACENCY.
Vsi asseti niso v istem ciklu, se pozicija zelo razlikuje.

YCA.L
Verjetno pod 400p, trenutno 18% diskont to NAV, kar je bilo blizu max., kar sem uspel spremljati.
https://tinyurl.com/YCA-U3O8
Zanimivost: HanETF je odprl SPUT.L UCITS, ki je Sprott Physical Uranium ETC.
Verjetno pod 400p, trenutno 18% diskont to NAV, kar je bilo blizu max., kar sem uspel spremljati.
https://tinyurl.com/YCA-U3O8
Zanimivost: HanETF je odprl SPUT.L UCITS, ki je Sprott Physical Uranium ETC.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

jabe ::
Po 5-ih letih lastništva pade davek na dobiček od prodaje delnic iz 25% na 20%, po 10-ih letih na 15%, nad 15 leti pa je oproščeno davka.
Vsaj zaenkrat je tako (dokler se politika spet kej ne vtakne)...
Že zaradi compoundinga najbolj smotrno držat na dolgi rok (če se le da, odvisno seveda tudi od posameznikovih ciljev in zmožnosti).
Tnx...
Sem mislila, da je enako do 15 let,potem pa nic...

Spura ::
Grem v gostilno in za sosednjo mizo poslusam o tem katere shitcoine kupujejo. Se pogovarjam z ljudmi in nihce noce niti slisat za stock ki ima 8% stable dividendo, kupujejo bitcoin. Ce to ni top signal...
Ljudje so preklopili. Prej ni bila nobena cena previsoka za growth stocke, zdej bomo pa videli obratno. Veliko ljudi "kupuje dip" vsak dan... butasto, tole je resen crash. Problem je price anchoring, ker je stock bil prej 150, je bojda pri 100 dobr nakup, tako folk razmislja, ampak to je napacno. Vsak dan poslusam kako so stvari "poceni". Bullshit, nic od tega ni poceni.
Ljudje so preklopili. Prej ni bila nobena cena previsoka za growth stocke, zdej bomo pa videli obratno. Veliko ljudi "kupuje dip" vsak dan... butasto, tole je resen crash. Problem je price anchoring, ker je stock bil prej 150, je bojda pri 100 dobr nakup, tako folk razmislja, ampak to je napacno. Vsak dan poslusam kako so stvari "poceni". Bullshit, nic od tega ni poceni.

Heh dobro povedano. Tega tudi jaz nikoli nisem razumel zakaj je nekaj bojda dober nakup, če pade iz neke vrednosti. Verjetno obstaja polno genialcev ki so mnenja, da pa je recimo tesla zdaj super nakup.
Realna vrednost tesle je tam okrog 20-30 usd. To je tudi bil nivo, preden so se printerji vklopili in je postala meme stock. To je nivo, kjer sedijo ostali automaherji s PE okrog 10.
Aja zgoraj sem spraševal da si izmerimo minus dolžine...en samcat odgovor? Peechke. Ko pa si pluse merimo pa se vsi qurčite. Da ne bom za trenutek pomislil da ste del panike in ste vse prodali?
Realna vrednost tesle je tam okrog 20-30 usd. To je tudi bil nivo, preden so se printerji vklopili in je postala meme stock. To je nivo, kjer sedijo ostali automaherji s PE okrog 10.
Aja zgoraj sem spraševal da si izmerimo minus dolžine...en samcat odgovor? Peechke. Ko pa si pluse merimo pa se vsi qurčite. Da ne bom za trenutek pomislil da ste del panike in ste vse prodali?

J.McLane ::
musicfreak je izjavil:
Glede na to da sem vlozil sredi novembra v S&P500 50.000 (skoraj polovico premozenja) niti ne upam pogledat, zagotovo 10 procentov in slabo spim zaradi tega. Zal mi je da sem poslusal razne podcasterje in youtuberje in nisem raje pustil na banki in kasiral 3 procente brez izgube zivcev. Sem pa se odlocil da za kazen dokler ne bom spet v plusu ne grem na noben dopust in si ne kupim nobene materialne stvari. Tudi pri nakupih v trgovini gledam sedaj na cene, kar prej nisem.
Tako da ne poslusajte raznih borznih podcasterjev kako je nekaj skoraj ziher, ker ni in se zadovoljite raje z majhnim in varnim kot reskiranjem za prazen nic.
Če tako razmišlja samo del tistih, ki so investirani na finančnih trgih, se nam ne obeta nič dobrega. V bistvu borza ne samo da napoveduje gospodarsto, ampak ga dejansko kroji.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

GupeM ::
Nismo. Trenutno sem z delnicami in ETFi 2 % v plusu YTD. Thanks to Krka :)
S criptom sem pa -37.5 %
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()

Se pogovarjam z ljudmi in nihce noce niti slisat za stock ki ima 8% stable dividendo
Jaz pa bi hotel slišati katera delnica ima 8% stabilen € donos? Imam sicer ARCC, HTGC in TRIN, ki imajo celo nekoliko več ampak v $, le-ta je pa recimo v zadnjem mesecu izgubil skoraj 5% zaenkrat. Pa tudi o stabilnosti bi lahko razpravljali, če bo recesija.

J.McLane ::
Imo je zdaj cas, da se zacne graditi nvidia pozicija.
Že sedaj? Krakoročno bo verjetno en bounce, za trade, ne vem morda kakšen teden dva zna bit ok, za bolj dolgi rok pa vseeno malo dvomim.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Pac nisem odgovarjal, ker imas vecji minus od mene, in sem mislil, da je poanta najdet najvecjega, torej....
8% stabilen donos ne bos videl. Nehajte sanjati.Ja, ce govoris o 50 letih, drugace obstaja. Veliko stockov ima 10% FCF yield po 10-20let.
Jaz pa bi hotel slišati katera delnica ima 8% stabilen € donos?Veliko jih je. Recimo ena vecjih: https://finance.yahoo.com/quote/1398.HK/ v zadnjem letu je tut stock gor 36%, prej je bil div 11%.
https://finance.yahoo.com/quote/0883.HK/ - easy 8%
https://finance.yahoo.com/quote/1890.HK/ - 9%, poklicne sole
in tako dalje

Aja zgoraj sem spraševal da si izmerimo minus dolžine...en samcat odgovor? Peechke. Ko pa si pluse merimo pa se vsi qurčite. Da ne bom za trenutek pomislil da ste del panike in ste vse prodali?To je povsem odvisno, glede na kaj napišemo "dolžino". Samo delnice? Tudi kripto? Cel net-worth?
Jaz sem sem še vedno v plusu v vsaki kategoriji posebej, sploh pa v vsem skupaj. Če vštejem še bajto, sem pa enormno v plusu.
Kripto (velika večina BTC): +40%
Delnice, obveznice, ETF, MM (vključno z dod. pok.): +20%
Bajta: +100%
vires in numeris

Pac nisem odgovarjal, ker imas vecji minus od mene, in sem mislil, da je poanta najdet najvecjega, torej....
8% stabilen donos ne bos videl. Nehajte sanjati.Ja, ce govoris o 50 letih, drugace obstaja. Veliko stockov ima 10% FCF yield po 10-20let.
Jaz pa bi hotel slišati katera delnica ima 8% stabilen € donos?Veliko jih je. Recimo ena vecjih: https://finance.yahoo.com/quote/1398.HK/ v zadnjem letu je tut stock gor 36%, prej je bil div 11%.
https://finance.yahoo.com/quote/0883.HK/ - easy 8%
https://finance.yahoo.com/quote/1890.HK/ - 9%, poklicne sole
in tako dalje
HKD je proti EUR v zadnjem mesecu izgubil praktično enako kot $. V kolikor bo šel EUR/$ proti 1.2, kot zdaj nabijajo sicer isti talking heads, ki so še kakšen mesec nazaj nabijali o parity boš izgubil ves donos and then some....

BTI ima sedaj 7,5%, jaz sem kupoval pri 9%+.
XOM je Dividend Aristocrats (NOBL) trenutno na 3,54%. Nad 5% veš, da je sektor zelo poceni, 2008 je bil na 1,5%, kar pomeni čas za prodajo.
XOM je ultimativni indikator za Oil&gas sektor, vse lahko primerjaš z njim in si hitro narediš predstavo, kaj v sektorju je podcenjeno/precenjeno.
@energetik bajta je lahko tako nelikvidna, da težko verjameš, da je tako.
HKD = USD
XOM je Dividend Aristocrats (NOBL) trenutno na 3,54%. Nad 5% veš, da je sektor zelo poceni, 2008 je bil na 1,5%, kar pomeni čas za prodajo.
XOM je ultimativni indikator za Oil&gas sektor, vse lahko primerjaš z njim in si hitro narediš predstavo, kaj v sektorju je podcenjeno/precenjeno.
HKD = USD

HKD je proti EUR v zadnjem mesecu izgubil praktično enako kot $. V kolikor bo šel EUR/$ proti 1.2, kot zdaj nabijajo sicer isti talking heads, ki so še kakšen mesec nazaj nabijali o parity boš izgubil ves donos and then some....
Lahko bo sel pa v obratno smer? Ce bo pizdarija bodo spet sli vsi v dolar, EUR bo pa sibkejsi zaradi nizanja obresnih mer in dodatnega zadolzevanja za obrambo? Skratka, kdo ve kaj bo, ce bi lahko napovedal kaj se bo z valutami dogajalo bi sluzil na forexu, ane.
No point ni o specificnih firmah, ampak to, da vidis da so navadni ljudje, ki normalno ne povohajo stock marketa, zdaj rutinsko kupujejo najbolj nore spekulativne assete. In vsi bi radi najmanj 20% na leto.

Na naši lokaciji je izjemno likvidna, je pa res, da je jaz ne vštevam v premoženje, ker je jasno ne morem prodati, če živimo v njej in mislimo tako do nadaljnjega.
A mislijo uran minerji kdaj nehat padat? Največji negativni P&L imam ravno z uranom

GILD pa se mi približuje X2 v 1 letu in me dejansko drži nad vodo.

Morda bi bila dobra ideja ga prodat, no vsaj do petka moram počakat, da dobim še dividende.
vires in numeris

Lahko bo sel pa v obratno smer? Ce bo pizdarija bodo spet sli vsi v dolar, EUR bo pa sibkejsi zaradi nizanja obresnih mer in dodatnega zadolzevanja za obrambo? Skratka, kdo ve kaj bo, ce bi lahko napovedal kaj se bo z valutami dogajalo bi sluzil na forexu, ane.
No point ni o specificnih firmah, ampak to, da vidis da so navadni ljudje, ki normalno ne povohajo stock marketa, zdaj rutinsko kupujejo najbolj nore spekulativne assete. In vsi bi radi najmanj 20% na leto.
Point je v tem, da moraš zaslužek vedno gledati v domači valuti. Eni smo dovolj stari da smo videli dollar na 0,8 in na 1,6. Če rabiš takrat EUR ko je $ nizko si lahko ornk pojeban.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

GupeM ::
Kripto (velika večina BTC): +40%
No, daj, zdaj pa prosim razloži, kako si lahko +40 %, če imaš večino v BTC-ju, BTC je pa od začetka januarja do danes padel za skoraj 15%. Torej, če bi imel vse v BTC, bi moral biti cca 15% v minusu. Al boš zdaj rekel, da si 1. januarja kupil, pa 7. januarja prodal, pa 15. januarja spet kupil, pa 20. januarja spet prodal, pa 28. februarja okrog 11:00 spet kupil, pa 2. marca okrog 23:30 spet prodal? Pa 4. marca okrog 16:30 spet kupil, pa 6. marca okrog 7:30 spet prodal?
Al shortaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()

Point je v tem, da moraš zaslužek vedno gledati v domači valuti. Eni smo dovolj stari da smo videli dollar na 0,8 in na 1,6. Če rabiš takrat EUR ko je $ nizko si lahko ornk pojeban.
Ampak ne rabim gledat tega kaj EUR dela ta teden. Ubistvu dalj casa kot je mocen EUR bolje je zame, ker lahko vec akumuliram.

Ampak ne rabim gledat tega kaj EUR dela ta teden. Ubistvu dalj casa kot je mocen EUR bolje je zame, ker lahko vec akumuliram.
No sam pa te logike ne razumem, sam vedno gledam vse v EUR (tudi na IBKR imam tako nastavljeno da imam vse donose v EUR), tudi komplet portfelj je vedno prikazovan v EUR. Ker imam portfelj veliko izven Evrope, sem samo zaradi valutnih razmer v zadnjem mesecu dodatno izgubil 5%. (Dejansko sem -4% v EUR zadnji mesec, če ga pa $ ne bi toliko biksal bi bil pa blizu 0).