» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
206 / 208
»»

redtech ::

Ima danes kdo drek v hlačah? ;((

energetik ::

Zakaj? Danes sem dol za 0,3%. Consumer staples, healtcare, dolgoročne obveznice, Kitajska in litij delajo odlično. Najbolj me danes dol vleče uran pa RIO. Če ne bi imel tega dvojega, bi bil krepko v zelenem. Oz. če štejem zraven še PFE, ki ga imam na drugi platformi, sem danes v plusu.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Option expiry
Jaz imam vse rdeče, kar je od ASX naprej.
NEM je poročal EPS +35%, sp -5% :)

Staples & health sta bila edini zeleni kategoriji danes. Gareth Soloway je za SPY napovedal, da če je bil ta taden FBO na ATH in se v ponedeljek zaključi nižje, takrat se običajno usuje večji plaz.

redtech je izjavil:

Staples & health sta bila edini zeleni kategoriji danes.
Kitajska drgač skoraj +3% danes...
vires in numeris

Malidelničar ::

redtech je izjavil:

Ima danes kdo drek v hlačah? ;((

Ni hudo, ker sem v bolj defensive sektorjih. Plus ne samo v ZDA.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Spura ::

Hehe meni je HIMS naredu veliko luknjo ker je padel 25%. Pa se par drugih stockov. Tko da sm bil 3% dol daily.

delavec44 ::

srus ::

Počasi se približuje konec meseca, ko bo potrebno prijaviti kapitalske dobičke za lansko leto.

Nekaj malega delnic imam na E*TRADE, ki pošilja pravi obračun (form 1042 S) šele sredi marca, ali v aprilu. Vmes med letom pošiljajo le sprotna obvestila o nakazilih, ki nimajo vseh podatkov, ki jih zahteva naša davkarija.

Tako, da lahko izpolnim prijavo za FURS šele po poteku roka in vedno plačam nekaj drobiža zamudnih obresti, čemur bi se rad izognil. Sicer obstaja neko polje v prijavi s katero zaprosiš, če lahko oddaš pravo prijavo šele kasneje, ampak, ko sem pred leti to poizkusil, so me klicali iz FURS in lepo prosili, če to prekličem in naredim samoprijavo. In mi seveda kasneje spet izdali odločbo z zamudnimi obrestmi.

Torej kakšen je postopek, če prijave kapitalskih dobičkov na FURS ne moreš poslati v roku, ampak npr. dva tedna kasneje.

Caracas ::

Na roke vpišeš prodaje in dividende ter oddaš. Prilogo daš kasneje če jo zahtevajo.

musicfreak ::

ma naj gre v kurac ta S&P 500... 3 dni zapored sedaj...cel dan se dobro drzi do 16 ure ko katapultira v propad vse navzdol z odprtjem borze v ameriki.

rini ::

Dobro trumpova politika zadnje dni pretresava borzo.

LeQuack ::

Slovensko borzo ne, ta ima konstantno rast.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

rini ::

Zelo si že nadležen.

prozac ::

v petek se mi se ni zdelo neki zelo hudga, ko sem bil -2%, ker sem gledano cel teden se vedno imel plus

danes se zgleda nadaljuje -1 do -2% mi bo pa ze pocasi zbrisalo vso nenacrtovano rast.... danes so tudi kitajci padli za do -10% >:D

aborko ::

Kako je mozno da je s&P500 2x leverage cel 1% danes v plusu, ce pa je s&P500 v minusu?

aborko je izjavil:

Kako je mozno da je s&P500 2x leverage cel 1% danes v plusu, ce pa je s&P500 v minusu?

Leveraged ETFji so black magic, ni nujno da zmeraj čisto sledijo v pravem razmerju. Lahko je tudi razlika v valutah npr., če ta leveraged ETF ni v USD.
Quack !

musicfreak je izjavil:

ma naj gre v kurac ta S&P 500... 3 dni zapored sedaj...cel dan se dobro drzi do 16 ure ko katapultira v propad vse navzdol z odprtjem borze v ameriki.

Distribucija institucij na retaile, to delajo po odprtju, ker je največ volumna, potem nehajo, da cena okreva, drugače bi šlo prehitro navzdol.

gruntfürmich ::

ajde gremo napovedat kdaj bo zlato šlo čez 3k!
jst pravim da 2. marca 2025; izgleda da se z zlatom trguje 24/7...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

Če bosta Trump/Musk ugotovile kakšne nepravilnosti zna strmoglaviti. Ampak kot vedno bo šla večina all in notri, ko je cena najvišje.

Trump dvomi, da je v ameriški zakladnici res zlato: Musk v inšpekcijo
https://www.24ur.com/novice/tujina/musk...
Quack !

plavi69 ::

Glede na to da ima Nizozemska 15% davek na dividende sta mi postali zanimivi delnici zavarovalniških skupin NN Group in ASRNL. Vzdržno izplačilo dividend, dvig dividend za 2024 več kot 8% ter trenutni donos okrog 7%.
Imate v portfelju kaj od tega ??

tony1 ::

Ti ne bo FURS nato še nabil manjkajočega 10% davka do naše davčne stopnje obdavčitve dividend, ker si SLO rezident?

Seveda bo, ampak to je glede dividend davčno najbolje kar lahko imaš. Kupuj nemške, švicarske, francoske pa boš videl. Ti zaračunajo 25 ali več FURS pa prizna samo 15. Potem moraš pa se ukvarjati z vračili od dotičnih držav...

Pa sedež brokerja ne pomaga, važen je samo domicil firme izplačevalca dividende?

Kaj pa drug primer, Krka, ki kotira tudi na Varšavski borzi? Se tiste dividende obdavčijo najprej po Poljski zakonodaji (in nato še Slovenski)?

Ne, ne vpliva sedež brokerja. Krko ti obdavčijo samo po slovenski. Sam sicer nimam Krke, imam pa NLB (London) in ti broker trga 25% dokončnih.

gruntfürmich ::

LeQuack je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Če bosta Trump/Musk ugotovile kakšne nepravilnosti zna strmoglaviti. Ampak kot vedno bo šla večina all in notri, ko je cena najvišje.

Trump dvomi, da je v ameriški zakladnici res zlato: Musk v inšpekcijo
https://www.24ur.com/novice/tujina/musk...

lol
strmoglavit?
nepravilnosti so lahko samo v eno smer, in ta je da manjka zlata, kar praktično vsi pričakujejo. in ker se je zadnja leta na veliko trgovalo s 'papirnatim' zlatom, in v zadnjih mesecih se zaradi tega masovno fizično zlato seli iz londona v ameriko.

skratka edina negativna posledica razkritja trogivne z zlato bo ta, da veliko zlata manjka, ker papir ne bo pokrit s fizičnim.
in posledično bo šla cena gor, ne pa dol.

ker zadnje leto je zlato na radaru veliko centralnih bank, ki ga kupujejo na veliko.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Vidim da si all in v zlatu in hočeš da raste. Lahko pa SBI nabaviš in boš imel večjo rast.
Quack !

Zgodovina sprememb…

plavi69 ::

Trenutno kopujem podjetja, ki imajo sedeže v ZDA, Kanadi, Nizozemska, kjer mi takoj vzamejo 15% davka, ostalih 10 pa še FURS. Davek podjetij v VB pa v celoti plačam FURSU. S tem se izogem birokratskim postopkom zahtevka za vračilo davka iz tujine.

Kako pa to poteka, če imaš akumulirajoči ETF, kjer se v "točke" vračajo tudi prejete dividende? Ti vsaj lokalni davek poberejo ob takoj ob vsakem izplačilu dividend?

Če ja, ali tam gledajo samo domicil ETF sklada?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Kako pa to poteka, če imaš akumulirajoči ETF, kjer se v "točke" vračajo tudi prejete dividende? Ti vsaj lokalni davek poberejo ob takoj ob vsakem izplačilu dividend?

Če ja, ali tam gledajo samo domicil ETF sklada?

Če je acc ETF, ni nobenega izplačila dividend. Saj to je cela poanta.

Ni izplačila meni, ampak nekje sem zasledil, da tudi ETF sklad avtomatsko odvede *lokalni* (glede na domicil ETF sklada?) davek takoj ob prejemu dividend. Ali to drži?

Da, saj smo že imeli te debate. Odvisno od države v kateri je ETF registriran.

Irska: 0% davka na dividende za tuje vlagatelje (ETF sam plača 15% davka na ameriške delnice, a potem ne obdavči izplačil naprej).
Luksemburg: 0% davka na dividende za tuje vlagatelje (sklad plača 30% na ameriške, ?% na ostale).
Ciper: 0% davka na dividende za tuje vlagatelje (davčne ugodnosti so podobne kot v Luksemburgu).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

To zgoraj je preveč poenostavljeno, potrebno je preučiti virovne davke in sporazume med državami. Odvisno je od tega kje je ETF registriran in iz katerih držav delnice vsebuje.

Izak ::

Oddajam Napoved za odmero dohodnine od dividend, doseženih v letu 2024 in imam dva problema. Za delnico BAYN ki jo imam na IBKR, mi generator "ib-edavki" izpolni "Uveljavljam oprostitev po mednarodni pogodbi (odstavek, člen): 22/06, 2b odstavek 10. člena", vendar mi potem edavki težijo z dvema napakama. Prva je "Podatki o izplačevalcih dividend in izplačanih dividend: Dokazilo o plačilu tujega davka je potrebno priložiti napovedi." in druga "Vnesena je vrednost v polju 'Tuji davek', zato je oddaja priloge 'Dokazilo o plačilu tujega davka' obvezna.". Kje dobim to dokazilo o plačilu tujega davka?

Zanima me še "Davčna številka izplačevalca dividend*" za delnico BABA (Alibabab) ali je možno da pustim brez?

Hvala.

dussan ::

Izak je izjavil:

Oddajam Napoved za odmero dohodnine od dividend, doseženih v letu 2024 in imam dva problema. Za delnico BAYN ki jo imam na IBKR, mi generator "ib-edavki" izpolni "Uveljavljam oprostitev po mednarodni pogodbi (odstavek, člen): 22/06, 2b odstavek 10. člena", vendar mi potem edavki težijo z dvema napakama. Prva je "Podatki o izplačevalcih dividend in izplačanih dividend: Dokazilo o plačilu tujega davka je potrebno priložiti napovedi." in druga "Vnesena je vrednost v polju 'Tuji davek', zato je oddaja priloge 'Dokazilo o plačilu tujega davka' obvezna.". Kje dobim to dokazilo o plačilu tujega davka?

Zanima me še "Davčna številka izplačevalca dividend*" za delnico BABA (Alibabab) ali je možno da pustim brez?

Hvala.

Jaz sem priložil pdf "realized summary", kjer se vidi "Witholding tax" za Bayn.

Bobo95 ::

IBKR mi je pri letošnjem annual reportu izpisal dividende samo za zadnji kvartal, čeprav sem jih seveda prejemal čez celo leto. A se je še komu tole zgodilo?

Izak ::

Mogoče je to zaradi združitve računov Interactive Brokers Central Europe z Interactive Brokers Ireland Limited 1. avgusta? Pri meni imam možnost izbire med staro in novo številko računa, tako da moraš pazit pri raznih izvozih da izvoziš podatke za obe.

Bobo95 ::

Good call. Sem našel pod staro številko. Hvala ti

delavec44 je izjavil:

Da, saj smo že imeli te debate. Odvisno od države v kateri je ETF registriran.

Irska: 0% davka na dividende za tuje vlagatelje (ETF sam plača 15% davka na ameriške delnice, a potem ne obdavči izplačil naprej).
Luksemburg: 0% davka na dividende za tuje vlagatelje (sklad plača 30% na ameriške, ?% na ostale).
Ciper: 0% davka na dividende za tuje vlagatelje (davčne ugodnosti so podobne kot v Luksemburgu).

Točno, to je to. Dejansko je torej občutna razlika v višini "neto" dividende (znesku, ki gre nazaj v acc. ETF), če gre npr. za eno ali drugo državo.

Je kdo našel kakšno tabelo, kjer bi bilo to zbrano?

ali mislite, da bo konec vojne v ukrajini (ce do tega pride) pozitivno vplivalo na borzo vsaj zacasno?

mikhaair ::

Na IBKR sem nekaj malega prodal. Preko davkomata.si mi nekako ni uspelo izvesti poročila o prodajah in dividendam.
Kako to naredim ročno, najlepša hvala če se ne kdo usmili z razlaga kje in kaj prepisati....

musicfreak je izjavil:

ali mislite, da bo konec vojne v ukrajini (ce do tega pride) pozitivno vplivalo na borzo vsaj zacasno?

Na Krko najbrž ne pozitivno, ker so zdaj imeli več biznisa, ker so razne zahodne firme jo popihale iz Rusije, potem pa znajo nazaj priti in delati konkurenco.
Quack !

Malidelničar ::

LeQuack: Krka ravno zato dela pivot v Indijo.
No seveda pa bo še vedno lahko delala biznis v Ukrajini.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Okapi ::

LeQuack je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Na Krko najbrž ne pozitivno, ker so zdaj imeli več biznisa, ker so razne zahodne firme jo popihale iz Rusije, potem pa znajo nazaj priti in delati konkurenco.

Ravno obratno, bi rekel. Krki škodi, da ima tovarno v Rusiji, ker ves čas obstaja možnost, da jo nacionalizirajo. Pa težave rublja ji tudi ne koristijo.

Če bo nevarnosti konec, in bo rublju šlo bolje, bo to pozitivno vplivalo na delnice.

Ampak se bojim, da vojne še ne bo kmalu konec. Zaenkrat so pričakovanja obeh strani preveč narazen, da bi bil možen kakšen mirovni sporazum.

Evo Trump napovedal nove carine na avte iz evrope in S&P500 ze strmogljava potem ko se je cel dan lepo drzal... upam da bo vsaj Nvidia danes z rezultati za kak procent dvignila zadeve za kak dan potem pa grem ven z nulo. Nimam jaz zivcev za te delnice. Vec bi zasluzil z obresmi na banki kot sem v 4 mesecih z S&P500, da ne govorim o tem koliko zivcev sem izgubil z spremljam vsak dan, skoraj vsako uro tega.

Zgodovina sprememb…

Če bi vložil v SBI bi gledal samo rast vsak dan. S&P se je izpel očitno.
Quack !

musicfreak je izjavil:

Med vojno so trgi prišli na ATH, ker vsi mislijo, da bi bilo končanje vojne dobro za trge, pričakuj nasprotno ;((

musicfreak je izjavil:

Evo Trump napovedal nove carine na avte iz evrope in S&P500 ze strmogljava potem ko se je cel dan lepo drzal... upam da bo vsaj Nvidia danes z rezultati za kak procent dvignila zadeve za kak dan potem pa grem ven z nulo. Nimam jaz zivcev za te delnice. Vec bi zasluzil z obresmi na banki kot sem v 4 mesecih z S&P500, da ne govorim o tem koliko zivcev sem izgubil z spremljam vsak dan, skoraj vsako uro tega.

4 mesecih? :))
Očitno to res ni zate, DCA v S&P500 je bolj stvar 4 desetletij, ne pa mesecev...
Jaz bom šele zdaj, ko so popusti, kaj več nabavil, ne pa prodajal.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Alfa Dog ::

Okapi je izjavil:

LeQuack je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Ravno obratno, bi rekel. Krki škodi, da ima tovarno v Rusiji, ker ves čas obstaja možnost, da jo nacionalizirajo. Pa težave rublja ji tudi ne koristijo.

Če bo nevarnosti konec, in bo rublju šlo bolje, bo to pozitivno vplivalo na delnice.

Ampak se bojim, da vojne še ne bo kmalu konec. Zaenkrat so pričakovanja obeh strani preveč narazen, da bi bil možen kakšen mirovni sporazum.

Ocena poslovanja skupine Krka v letu 2024
Skupina Krka je ustvarila prihodke od prodaje v vrednosti 1 milijarde 909,5 milijona EUR
Prodaja v Ruski federaciji 373,3 mio€
Prodaja v Ukrajini 96 mio€

Enkrat jim gre tečaj rublja v korist, enkrat ne. Sicer imajo valutna tveganja zavarovana.
Definitivno predstavlja prodaja v Rusiji pomemben delež.
Fabriko v Novem mestu jim pa lahko tudi Mesec in Kordiš nacionalizirata:))

Okapi ::

Alfa Dog je izjavil:

Definitivno predstavlja prodaja v Rusiji pomemben delež.

Zato pa to predstavlja tveganje in s tem niža vrednost delnice.

Leta 2003 smo v Istri v bližini Moskve zgradili lastne proizvodne zmogljivosti in jih v naslednjih letih še povečali. V podjetju Krka-Rus proizvedemo 75 % zdravil za ruski trg.

EU se odloči, da bo zamrznjenih 300 milijard ruskega premoženja zaseglo in namenilo za pomoč Ukrajini (o čemer se resno razpravlja). Rusija uvede povračilne ukrepe in zaseže premoženje držav EU, med drugim Krkino tovarno. In smo tam.>:D

Kolikšen padec vrednosti delnic bi to pomenilo, raje ne razmišljam.

Krka je danes spet naredila rekord, 168€. Od začetka leta že 21% gor. Še NLB ki je imela slabši od pričakovan rezultat spet raste. Ne da se ustavit tega bika, kot predvideno gremo na nivo ATH iz 2007, se pravi še vsaj ene 20-30% višje.
Ni to Ameriška borza kjer delnice padajo naključno ker Trump nekaj reče. Kdaj je nazadnje pri nas padlo, ker mora biti res orenk kriza da bi začelo padati, v smislu 10% brezposelnost.

Quack !

Zgodovina sprememb…

««
206 / 208
»»