» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
181 / 189
»»

energetik ::

FrRoSt je izjavil:

Delaj si (dobro) evidenco, da ne boš kasneje v stiski! Načrtno zbrano in hranjeno! v kakšni obliki jo boš hranil oz. bi bila najbolj primerna, je pa drugo vprašanje.
Ni potrebe, če imaš normalnega brokerja. IBKR ti lepo vse zlista po posameznih nakupih.
vires in numeris

FrRoSt ::

AHA!? No, potem mora pa samo še stop luses naštimat in se bo vozil, kod da je v
raketi!? :))

Nad njim bo samo še MODRO nebo! ;)

Mialim, da je pripravljen na izstrelitev! 8-)?
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

redtech ::

GOLD
Čas za retail flush:

Costco Gold Bars Are Selling Out Even As Prices Surge, Survey Finds
Around 77% of Costco outlets that sell bullion bars were sold out in the first week of October...

https://www.zerohedge.com/personal-fina...

LeQuack ::

ripmork je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Noben ne dcaja nekaj krat na mesec! Razlike na dolgi rok ne boš naredil nobene proti 1x mesečnemu vlaganju, ali pa na 2 meseca

Je res, na dolgi rok so razlike manjše, kot bi si človek mislil. Celo če človek ob napačnem času vlaga (v npr. dobre sklade) in je dovolj dolgo investiran, bo na koncu na precej boljšem, kot če bi samo šparal na banki. Mal me perfekcionizem daje, ko skušam optimizirat proces :)

Zanimivo da je DCA praktično enak kot invest immediately, mislil bi si da bo boljši.
Quack !

Sparkxl ::

Jaz se ne grem dca, ampak dam not ko imam. Včasih je perfect timing, včasih katastrofalno slab. Ampak sodeč po tem grafu ravno padem v dca povprečje

Saj to je DCA.
Quack !

nurmaln ::

redtech je izjavil:

GOLD
Čas za retail flush:

Around 77% of Costco outlets that sell bullion bars were sold out in the first week of October...

Zakaj "čas za retail flush"? Tukaj izgleda da je bullish.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

pingme ::

energetik je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Delaj si (dobro) evidenco, da ne boš kasneje v stiski! Načrtno zbrano in hranjeno! v kakšni obliki jo boš hranil oz. bi bila najbolj primerna, je pa drugo vprašanje.
Ni potrebe, če imaš normalnega brokerja. IBKR ti lepo vse zlista po posameznih nakupih.

Če se boš tega lotil šele čez 10 let+ in imel vsak mesec štiri nakupe bo panika. Sploh ker ti mogoče broker ne bo zagotavljal podatkov za toliko časa nazaj. Jaz imam na IBKR sedaj že tretji račun, prvi je bil, ko sem odprl, potem je bila migracija na IBCE, sedaj pa IBIE. Na portalu lahko označim le trenutni (IBIE) in prejšnji račun (IBCE)! Če ne bi prej izvozil podatkov bi moral kontaktirati IBKR, pa vprašanje če bi dobil in v kakšni obliki. In če se nek broker zapre, dobi novo zgolj trenutno stanje, brez predhodnih podatkov o nakupih, tako da - delajte si sproti izvoze v pdf in csv.

OK, to je res, jaz delam izvoze na letnem nivoju.
Pa je broker še v redu, problem je kripto borza, kjer sem v parih letih pridelal verjetno 500+ transakcij... Ne povedat FURSU :))
vires in numeris

mangoslo ::

Uporabnik372 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Kupuj še naprej na etoru. Drugje ne bo dosti drugače in predvsem ne nič ceneje (to je odvisno le od ETFja, ki ga kupiš).

Nikar dolgoročno ne vlagajte v eToro, CFDji niso primerni za dolgoročne naložbe.

Več: https://financna.neodvisnost.com/books/...

lahko bolj razlozis? jaz sem kupil etf sp500 na etoro

hunter01 ::

Sej ti je dal link, kjer ti piše:

eToro omogoča naložbo v ETF sklade le skozi pogodbo na razliko (ang. contract for difference - CFD). V tem primeru ob nakupu ne postanete lastnik delnice sklada, temveč vstopite v pogodbeno razmerje z borznim posrednikom, v katerem se borzni posrednik zaveže, da vam po posredoval morebitne dobičke sklada. V primeru stečaja borznega posrednika niste lastnik delnic ETFa, vaša naložba pa postane terjatev v stečajnem postopku z veliko verjetnostjo, da ne boste dobili poplačanega celotnega vložka.

Pogodbe na razliko (CFD) niso primerne za dolgoročne vlagatelje.

eToro posluje z licenco v Izraelu, kar v primeru težav za evropsko stranko prinaša zaplete v nepoznani jurisdikciji.

gruntfürmich ::

nurmaln je izjavil:

redtech je izjavil:

GOLD
Čas za retail flush:

Zakaj "čas za retail flush"? Tukaj izgleda da je bullish.

kaj je to retail flush?
drugače pa vedno več državnih bank kupuje zlato.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Gareth Soloway dosti razlaga o tem, ker je delal pri hedge fundih. In gre točno tako, kot omenja @nurmaln "bullish" sentiment izkoristijo za "bull trap" in potem stisnejo short, da izrinejo "weak hands" iz kočije, ki gre potem v nebesa :)

Retail flush v praksi:
V primeru zlata, računam na popravek (backtest) nazaj na $2500 - $2430, veliko retail kupcev se potem prestraši, ker so kupili na $2666, narišejo si črn scenarij in prodajo z izgubo..., trend se obrne in gre na $3000 :)

Vsak trajder naj si pogleda njegove objave na YT - ultimativna vsebina, čez čas spoznaš vse te vzorce in ti je lažje.

GupeM ::

ripmork je izjavil:

Sem pa zdej opazil, da je za izbrana etf-a (VUAA, VWCE) commision fee za vsak nakup 3 Eure (na Revolutu je npr. 1 Euro).

A se samo meni zdi, al mi kje skrivajo? Če na TR nastaviš savings plan, da ti vsak mesec kupi nek etf, ni 1 eur feeja za plačat? Če kupiš direkt, pa je.

mangoslo ::

redtech je izjavil:

Gareth Soloway dosti razlaga o tem, ker je delal pri hedge fundih. In gre točno tako, kot omenja @nurmaln "bullish" sentiment izkoristijo za "bull trap" in potem stisnejo short, da izrinejo "weak hands" iz kočije, ki gre potem v nebesa :)

Retail flush v praksi:
V primeru zlata, računam na popravek (backtest) nazaj na $2500 - $2430, veliko retail kupcev se potem prestraši, ker so kupili na $2666, narišejo si črn scenarij in prodajo z izgubo..., trend se obrne in gre na $3000 :)

Vsak trajder naj si pogleda njegove objave na YT - ultimativna vsebina, čez čas spoznaš vse te vzorce in ti je lažje.

saj zlato ne raste zaradi tega ko ga folk kupuje...ampak zato ker ga dräave kupujejo in banke....deleä ki ga kupijo navadni ljudje je sitnica

mtosev ::

Jaz sem danes kupil za 100EUR delnic ARM holdings. Od kar sem letos kupil njihove delnice so gor za 50%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

@mangoslo CB načeloma ne kupujejo drago. Trenutno je Kitajska, ki dviguje ceno. Bi skoraj upal trditi, da ima večjo težjo prebivalstvo.

And with China's gold-buying frenzy, which began in earnest in November 2022, unlikely to be over just yet--albeit having decisively paused in recent months--further gains for gold remain on the horizon this year.

2023 was a particularly colossal year for the People's Bank of China (PBoC)-led gold splurge that was observed across the world, a year in which China's central bank bolstered its gold purchases by a hefty 30 percent. According to the World Gold Council (WGC), central banks led by China purchased 1,037 tonnes (t) (metric tons) of gold last year, with the PBoC buying more gold than all other central banks combined. This buying intensity continued well into 2024, with net purchases of 290 tonnes recorded in the first quarter (Q1) of 2024--the fourth strongest quarter of purchases since the buying streak began in 2022--with China again leading the way.

China's gold trade rules are drafted by the People's Bank of China (PBoC) and the General Administration of Customs (GAC), and policed by the PBoC. To import gold into China, a gold importer requires a license from the PBoC. Four foreign banks and nine Chinese banks currently holds these gold import licenses.

PBoC nadzoruje ves import in mislim, da zajema vso statistko importa (CB + retail). Največji skok v ceni bo vedno naredil retail sektor in ne CB.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

ripmork ::

Po prebranem očitno res najbolje tudi lastno tabelo naredit, pa vodit podatke o nakupih :)

GupeM je izjavil:

ripmork je izjavil:

Sem pa zdej opazil, da je za izbrana etf-a (VUAA, VWCE) commision fee za vsak nakup 3 Eure (na Revolutu je npr. 1 Euro).

A se samo meni zdi, al mi kje skrivajo? Če na TR nastaviš savings plan, da ti vsak mesec kupi nek etf, ni 1 eur feeja za plačat? Če kupiš direkt, pa je.
Hm, TR ne poznam, na IBKR kolikor sem gledal nisem videl, da bi bil z Recurring Investments kaj manjši fee. Vsak broker ima svoje pluse in minuse.

Glede e-Tora in CFD-jev; od nekaj trade aplikacij ki jih uporabljam, ima slednji še najbolje od vseh označeno, kaj je CFD in kaj ne (ko klikneš "Trade" gumb, ima s črno oznako napisano). Vsaj uradno je tako :) Znajo bit sicer informacije včasih zavajujoče, ne bi pa dal roke v ogenj. Kot recimo na Revolutu - kjer v Terms & Conditions piše da si ti lastnik delnic, čeprav tehnično v bistvu nisi glih (jih npr. baje ne moreš več prenest h kakemu drugemu brokerju, kot se je dalo včasih).

@energetik: po tem, ko sem na IBKR prešaltal na Tiered pricing, mi je Commision Fee za VWCE in SXR8 (oboje IBIS2 oz. XETRA) padel iz 3 na 1.9 Eura (na glede na to, ali izberem cele delnice ali pa po kosih). Mogoče sem še kaj izpustil, da nisem na 1.25Eura? Vsekakor pa dolgoročno bolje to, hvala za info :) Pa definitivno ne bom več kot 1x na mesec kupoval (povrhu imata izbrana sklada še lep presek delnic).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

ripmork je izjavil:

@energetik: po tem, ko sem na IBKR prešaltal na Tiered pricing, mi je Commision Fee za VWCE in SXR8 (oboje IBIS2 oz. XETRA) padel iz 3 na 1.9 Eura (na glede na to, ali izberem cele delnice ali pa po kosih). Mogoče sem še kaj izpustil, da nisem na 1.25Eura? Vsekakor pa dolgoročno bolje to, hvala za info :) Pa definitivno ne bom več kot 1x na mesec kupoval (povrhu imata izbrana sklada še lep presek delnic).
1,25 je minimalni fee, potem gre gor 0,05% x vrednost posla. Jaz ponavadi kupujem po ~500EUR kosih in je vedno le 1,25... Če hočeš minimizirat fee, bi moral kupovati vsaj po 2,5kEUR.
https://www.interactivebrokers.com/en/p...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Malce off-topic, če kdo spremlja kaj Svet Portfelj od Finančnega Popkasta, pred 14. dnevi so imeli 1. obletnico njihovega portfelja:
https://www.24ur.com/popkast/financni-p...

Naredili so 16,22% donos (+1.621,77 €).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

mitosan ::

Ta svet portfelj sem videl :D "super" donos, glede na to da je pasivni VWCE šel 26% gor v enem letu

IgorCardanof ::

Torej spet boljše, da bi samo vrgel v SP500 ali All World :D.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

tony1 ::

Glej, to čivkajo že vrabci zadnjih 10 let. Na zapadu ništa novog...

mitosan, IgorCardanof: so rekli, da so zavestno šli v manj rizični portfelj. Plus so ponosni, ker so tak donos naredili praktično brez playa na UI.
Suma sumarum se mi pa zdi, da za finančno izobraževanje Slovencev je zadeva kul. Za slovenske razmere je to potrebno pozdraviti po mojem.

Vsekakor je potrebno pozdraviti finančno pismenost slovenstva! ;)
Bi lahko tudi vlada več naredila! Jim ponudila kakšen davčni bon, ali davčno olajšavo, ker se takobtrudijo! :))

16,22% donos!?? NO, to ti naj pa teli naši mladinci s foruma povedo, kaj si o tem mislijo! 8-) Vključno s tistim Kurbejašijem. 8-)
Menda meni noče odgovarjati, sem preveč ZABIT! :)) Nepismeni Kloven ali nekaj takega!? ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

energetik je izjavil:

1,25 je minimalni fee, potem gre gor 0,05% x vrednost posla. Jaz ponavadi kupujem po ~500EUR kosih in je vedno le 1,25... Če hočeš minimizirat fee, bi moral kupovati vsaj po 2,5kEUR.
Hvala za link. Sem sicer poskusil z več vrednostmi (od 100 do skoraj 2000), a mi je v Preview nakupa vedno kazalo identičen Fee (1.9 Eura). Morda je tu še kak faktor... sem sicer sklenil, da bo enkraten večji dca sredi meseca še najboljša izbira.

Malidelničar je izjavil:

Suma sumarum se mi pa zdi, da za finančno izobraževanje Slovencev je zadeva kul. Za slovenske razmere je to potrebno pozdraviti po mojem.
Se strinjam. Začel letos poleti spremljati in rad preberem njihove povzetke in razlage, vedno še kaj novega izvem.

ripmork je izjavil:

energetik je izjavil:

Hvala za link. Sem sicer poskusil z več vrednostmi (od 100 do skoraj 2000), a mi je v Preview nakupa vedno kazalo identičen Fee (1.9 Eura). Morda je tu še kak faktor... sem sicer sklenil, da bo enkraten večji dca sredi meseca še najboljša izbira.
Preview ti ponavadi le oceni fee od-do. Za zneske okoli 500-1000€ je na koncu dejanski fee nekako 1,3.
vires in numeris

zbojan007 ::

hej, malo off topic vprašanje.

Imate kakšno fino tabelco za bleženje vseh vrednostnih papirjev, transakcij etc.

JAz imam osnovno v excelu: datum nakupa, šifra papirja, količina, cena nakupa ... Stvar je pa postala nepregledna odkar priložnostno kupujem ETF na IBKR :S

tnx

zbojan007: jaz imam kar Excel in to na kompu, ne dajem tega v oblak ven. Čeprav je dobrih aplikacij malo morje.
Po drugi strani pa pravijo, da čim bolj je simpl, boljše je. Warren Buffet ima njegovo Berhshire prikazano v simpl črno-belih tabelah, preprost webpage, nikoli ni zahteval nekih fensi grafov. Cifre govorijo same zase :)

GregiB ::

Malidelničar je izjavil:

zbojan007: jaz imam kar Excel in to na kompu, ne dajem tega v oblak ven. Čeprav je dobrih aplikacij malo morje.
Po drugi strani pa pravijo, da čim bolj je simpl, boljše je. Warren Buffet ima njegovo Berhshire prikazano v simpl črno-belih tabelah, preprost webpage, nikoli ni zahteval nekih fensi grafov. Cifre govorijo same zase :)

Resnici na ljubo pričakujem, da se bom lahko ob prodaji ETFa zanesel tudi na izpis brokerja (IBKR), ki ga bom pač primerjal s svojo (simpl) Excel tabelo....
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

A obstaja kaka oblika Excela ali kaj podobnega, da lahko potem direktno uvoziš v eDavke? Se pravi da si sproti beležiš, na koncu pa samo oddaš?
Quack !

KobayashiM ::

https://github.com/jamsix/ib-edavki

ali pa;

https://davkomat.si

sam eni se bojite dajati podatke o nakupih in prodajah na net....

KobayashiM je izjavil:

ali pa;

Ja samo prvo je samo en program ki deluje z IBKR, če imam TR ali kaj drugega ne bo delalo. Ravno zato sem rekel če ima FURS/eDavki kak format za import, da bi lahko nekam lokalno shranjeval in potem takrat ko je oddaja samo upload.
Quack !

KobayashiM ::

Imaš na edavki, kakšna struktura XML mora biti.

energetik je izjavil:

ripmork je izjavil:

Preview ti ponavadi le oceni fee od-do. Za zneske okoli 500-1000EUR je na koncu dejanski fee nekako 1,3.

Aa super, hvala za ta podatek. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Pt
Naključno sem ujel novice iz SLO:

INEA za Mercedes
Spomladi so podpisali največjo pogodbo v zgodovini podjetja, gre za 12-milijonski posel avtomatizacije rafinerije platine.

KEKO
Iz Žužemberka za Skandinavijo: Keko Oprema z megastrojem za proizvodnjo gorivnih celic
Avtomatske proizvodne linije iz Keko Opreme so odločilnega pomena za hitro in ekonomično proizvodnjo gorivnih celic in elektrolizerjev.

Verjetno je poslovna skrivnost, koliko Pt se porablja :)

Trenutno izgleda, da RU potaplja trg Pt, podobno kot so v zgodovini potopili trg urana. Ne vem kakšno je ozadje te industrije (vodik/politika), da veliko firm "investira" v proizvodnjo gorivnih celic. Če se bo ta industrija zagnala pričakujem, da bodo problemi s pridobivanjem rude, ker je CAPEX v rudarjih majhen, Pt pa zelo globoko.

Ru potaplja trg!? 8-)
Nič hudega, si bo Lainova in z njo vsa Evropa nadela potapljaško obleko. :))
Nam nič ne morejo! ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

Potrebujejo denar in prodajajo tisto kar imajo, njihova zakladnica ima veliko Pt. Dolgoletna korelacija med Pt:Crude se je nehala 2022+. Mogoče se motim, vendar vse nekako sovpada.

Kirabanka1 ::

Ali kdo kaj vlaga v delnice največjih slovenskih podjetij, kot npr. Petrol, Krka, Sava itd.
Recimo, da bi vložil kakšnih 5 % svojih prihrankov, ki jih več let ne bom potreboval. Predvidevam, da je verjetnost propada tu precej manjša.

Zmeraj je nevarnost če so levičarji na oblasti, da te razlastijo.
Quack !

klepetek ::

LeQuack je izjavil:

KobayashiM je izjavil:

ali pa;

Ja samo prvo je samo en program ki deluje z IBKR, če imam TR ali kaj drugega ne bo delalo. Ravno zato sem rekel če ima FURS/eDavki kak format za import, da bi lahko nekam lokalno shranjeval in potem takrat ko je oddaja samo upload.

Sam zase razvijam spletno aplikacijo, v katero vnasam nakupe in prodaje. Aplikacija omogoca real time spremljanje visine in sprememb portfelja. Real time podatke pridobivam iz yahoo finance in coinmatketa. Pripravljam tudi izvoz za napoved kdvp in div. Lani sem ze prijavil na furs. Letos bo uporabniku prijazno. Ce bi aplikacijo kdo zelel testirati, naj se mi javi na vito.mihelic@gmail.com, pa razlozim vec podrobnosti. Za testne namene lahko tudi uvozim vase trade iz csv ali xls. Upam, da uspesno unovcujete dobicke.

GupeM ::

Kirabanka1 je izjavil:

Ali kdo kaj vlaga v delnice največjih slovenskih podjetij, kot npr. Petrol, Krka, Sava itd.
Recimo, da bi vložil kakšnih 5 % svojih prihrankov, ki jih več let ne bom potreboval. Predvidevam, da je verjetnost propada tu precej manjša.

Imam nekaj malega v Krki. Slovenska podjetja so fajn predvsem zaradi dividend. Načeloma se ti Krka samo od dividend odplača v od oka 15 letih. Če po 15 letih propade, nisi nič izgubil. Če ostane na istem, si profitiral z dividendami, če se cena dvigne, pa sploh.

Seveda ob predpostavki, da cena v teh 15 petih ne niha preveč.

CrniPanter ::

Jaz imam skoraj 30% portfelja v slovenskih delnicah.

Dividende so sigurno privlacna opcija, pa tudi uspelo mi je nekako ujeti ugodne vstopne točke (vem, zdaj sem za nazaj lahko pametn...).

Krko sem vecinoma kupil v kovid casih ko je bila 50% nizje kot danes, zavarovalnicarje takoj po padcih vrednosti po poplavah kjer je bila moja teorija da bodo sle premije in stevilo zavarovanj zaradi tega gor in posledicno dobicek / vrednost delnic tudi. Zaenkrat dobro kaze.

delavec44 ::

Obstaja tudi kakšen ETF s slovenskimi delnicami ali smo premajhne ribe?

hunter01 ::

Ampak SP500 je od korone šel gor za 100%.

OK je razpršenost, ampak razmišljam malo iz sociološkega vidika.
Ocena je, da je okrog 60% investiranega denarja v delnice iz S. Amerike - na svetovni ravni. Torej, tako kot mi čutimo veliko čustveno navezanost na domač trg, ga tudi Američani. In veliko tega denarja seveda konča v domačih - Ameriških - podjetjih. Zato je verjetno tudi tako težko s katero koli alternativo biti boljši od sp500 in zato tako malo komu uspe.

Torej dokler Amerika ne propade ali gre v neko veliko vojno (?) bojo težko dovolili tako krizo, da bi imeli neko dolgotrajno stanje medveda na delniških trgih? Lahko je crash kakšen, npr 2008, ampak tudi tam se je po crashu začelo hitro pobirat.

Se motim? Kako drugi gledate na to?

redtech je izjavil:

Potrebujejo denar in prodajajo tisto kar imajo, njihova zakladnica ima veliko Pt. Dolgoletna korelacija med Pt:Crude se je nehala 2022+. Mogoče se motim, vendar vse nekako sovpada.

Seveda sovpada! In še marsikaj drugega moraš gledati in ocenjevativ skozi taka očala! Tudi zlato!! Zahod ga je dolgo tiščal dol, kot da je nepomembno. Zdaj pa tega ni zmogel več in tudi tukaj so stvari priplavale na površino!

Potrebno je REALNO oceniti zadeve in tudi prihodnost. Si natakati čistega vina, pa tudi, če je nekoliko grenko! ;)

Naj te NE zavajajo razne PR informacije, naj te ne hromijo strahovi prenekaterih strahopetcev in ritoliznikov!

Včeraj so pri poročilih lepo in enostavno povedali: Sindikati in delodajalci NE delijo optimizma z Golobčkom! In potem se sprašuješ, kdo je tukaj nor in naiven!?? Še dobro, da ne obljubljajo kakšne druge Švice!!? :))
Zadeve se spreminjajo in se bodo soreminjale še naprej! Evropocentrizem nas bo kar nekaj stal. Lahko bi še dodal, da še dobro, da prihajajo begunci, ki za majhen denar vzdržujejo vsaj nekaj tega našega standarda...
Ne se bati sorememb. Potrebno jih je poznati, načrtovati in jih vračunati.
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: dussan ()

Kirabanka1 je izjavil:

Jaz imam že dolgo vse svoje prihranke v delnicah slovenskih podjetij 1. kotacije! So do ra in slabša leta, pod črto danes pa mi ni žal, da sem se tako odločil.... Komot daš veliko več prihrankov v to. Če pač potrebuješ denar, vnovčiš delnice. So veliko bolj donosne kot zadnje obveznice RSlo za domačo javnost, ki so bike izdane na 3% donosnost.
Krka je najbolj likvidna, pa tudi vse ostale iz prve kotacije. Meni se tudi ne zdijo pretirano napihnjene. Prej rahlo podcenjene. Dejansko imaš lahko zadevo kar na avtopilotu... samo račun moraš odpreti in naližiti. Potem pa lahko samo dokupuješ.

Veliko uspeha ti želim.
komu zvoni; zvoni tebi.

GupeM, FrRoSt, CrniPanter: jaz sem 10 let nazaj imel izključno SLO delnice :) Zdaj mi je delež SLO delnic padel na cca 60%, dolgoročno pa planiram tam 30% v SLO delnicah, ostalo tujina (malo več kot pol U.S., 20% Evropa).

Po PE kazalcih so podcenjene in njihove dividende so res dobre - celo v najhujšem kovidnem letu 2020 so pridno izplačevale dividende (vse SLO delnice ne, ampak je kar veliko dividend ostalo, celo dvignile so jih ene družbe).

Mi je edino žal, ker nisem zadel vseh nizkih ravni, z izjemo Krke, ki sem jo kar ugodno kupoval (čeprav sem tudi tam zamudil nekaj dobrih let). Jaz sem zaradi takratne nastrojenosti proti delnicam in vsega in ker sem poslušal javno mnenje in ljudi, ki jih ne bi smel, namreč praktično do 2018 ostal izven borznega parketa :( Pa sem že 10 let prej imel delnice in slovenske vzajemce.

Mislim, da me je ravno Tilen iz Slo-Tech-a spodbudil, da sem se ponovno ozrl po naših delnicah na LJSE. Ker nisem vedel, da so online opcije, sem vsa naročila oddajal preko telefona :):)

Nimam pa pokrite celotne 1. kotacije, enih pozicij iz LJSE nimam. Pa blazno blazno mi je žal ker takrat enih 10 let nazaj nisem kupil delnic Salusa :( :( :( :(

barakus ::

Katere pa so najbolj perspektivne slo delnice po tvojem mnenju?

barakus: najbolj varni in perspektivni in z min rizikom po mojem mnenju KRKG ter NLBR.
Perspektivo ampak vseeno nekaj rizika imata obe zaravovalnici POSR in ZVTG.
Po mojem neupravičeno spregledana in na črni listi vlagateljev je PETG.
Perspektivo in bistveno večjo mero resnega rizika prinaša CICG.

Neperspektivne so po mojem mnenju TLSG, LKPG ter UKIG.
««
181 / 189
»»