» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
98 / 188
»»

kow ::

Kaksno leto nazaj je rekla, da je bull scenarij 15k, ce prav pomnim. Torej danasjih 3k.

energetik ::

Zadnje 2 tedna se je zbudilo tudi zlato in je na najvišji točki po juniju. Na žalost sem 3 tedne nazaj nabavil samo pol unče, ker sem mislil, da bo prej še malce padlo.. No, bomo videli imam občutek da bom še imel možnost nabavit po 1800. Lahko pa da zdajle zleti do novega ATH nekje 2300, ker tole zdaj zgleda kot breakout iz simetričnega trikota.

thethorn ::

Vprašanje za tiste, ki ste letos kaj prodajali.
Zacetek leta sem prodal nekaj TSLA stocka in to tudi v roku prijavil z obrazcem na FURS.
Do danasnjega dne nisem dobil odlocbe o placilu kapitalskega dobicka - teoreticno bi moral placat 27.5% od profita, je komu jasno zakaj rabijo tako dolgo? ostali, ki ste prodajali ste ze vsi dobili odlocbe? Hvala za info

user4683 ::

Ce si prodal letos, moras napoved oddati do konca februarja naslednje leto.

rini ::

Jaz sem prodal nekaj delnic v l.2020, letos oddal napoved februarja, pa tudi še nisem prejel odločbe (tako da mi denar za plačilo davka čaka na TRR).

Znanec je dobil odlocbo vceraj. Tako, da pricakujem, da bomo tudi ostali dobili kmalu.

redtech ::

energetik je izjavil:

Zadnje 2 tedna se je zbudilo tudi zlato in je na najvišji točki po juniju. Na žalost sem 3 tedne nazaj nabavil samo pol unče, ker sem mislil, da bo prej še malce padlo.. No, bomo videli imam občutek da bom še imel možnost nabavit po 1800. Lahko pa da zdajle zleti do novega ATH nekje 2300, ker tole zdaj zgleda kot breakout iz simetričnega trikota.

Ja zlato je prebil trendline, če gledamo po tehnični analizi "bo moral" narediti backtest nazaj na $1800.
Če pogledaš mesec maj je takrat prebil trendline in potem konec junija naredil backtest na $1760.
Sedaj spet probavamo približno na isti točki, kot smo bili maja.

Jaz sem še 50/50 pozicije imam novih ne dodajam. Zlato je prebilo trendline na krilih objave CPI v US, vendar mislim, da so višje cene bolj problem supply & demand.

rini ::

kow je izjavil:

Znanec je dobil odlocbo vceraj. Tako, da pricakujem, da bomo tudi ostali dobili kmalu.

Hvala za informacijo. Upam, da jo prejmem čimprej. Sicer pa je vse odvisno od pristojnega finančnega urada, koliko zadev imajo v delu, saj se odločbe pišejo ročno in izdajajo ločeno. Ne tako avtomatizirano kot pri dohodnini, ko FURS pošlje prvi in drugi sveženj informativnih izračunov na določen dan za vse. Javim, ko prejmem.

m0LN4r ::

Decki, kateri neo/brokerji pa pridejo v postev za slovenske drzavljane s slo davcnim rezidenstvom?

Pri nekaterih izpise, not available for your country?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

libreus ::

m0LN4r je izjavil:

Decki, kateri neo/brokerji pa pridejo v postev za slovenske drzavljane s slo davcnim rezidenstvom?

Pri nekaterih izpise, not available for your country?

Sam uporabljam Trading212 in sem zadovoljen.

bluefish ::

Pozor: Robinhood Announces Data Security Incident

We previously disclosed that, based on our investigation, the unauthorized party obtained a list of email addresses for approximately five million people, as well as full names for a different group of approximately two million people. We've determined that several thousand entries in the list contain phone numbers, and the list also contains other text entries that we're continuing to analyze. We continue to believe that the list did not contain Social Security numbers, bank account numbers, or debit card numbers and that there has been no financial loss to any customers as a result of the incident. We'll continue making appropriate disclosures to affected people.

blink ::

Ima kdo dostop do članka?
https://www.finance.si/8982376/Furs-se-...

bobby ::

Cemu taksna tisina? >:D
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Ker cakamo, da Powell pocaka, kaj se bo zgodilo zaradi Omicrona?

Clanek o ARKK,... Stranski vpogled.
https://www.zerohedge.com/markets/cathi...

Eh, meh. Ce je ARK kaj vreden, bos lahko sodil cez 5 let. Noise.

Nimam nic v ARKK, mi je vseeno, mi je pa bilo zanimivo, kako se jo je povelicevalo, primarno njo,, ona svoje "mlade,, najboljse analitike" (njena izjava:best young analytics,... V eni izmed njenih youtube gostovannih)

gruntfürmich ::

kaj je s temi kitajskimi tech delnicami? to samo pada...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PowaAaaaH ::

Moj portfolio je bil "rektan" :)).. Bil res overexposed, zgubu solidn annual gain (vsaj na stock marketu)..Ne mislim, da je bil problem v Covidu, bolj CPI in fear glede inflacije, da ni več "tranzitna".. Grdo za small cape (failed breakout na IWM rotacija v Value).. Kar je blo pametno od mene, da sm mel stop losse na tradih kot so GME, VUZI, FUBO(sicer s profitom) itd,.. ampak vseeno, moja pričakovanja za xmas rally so znanto upadla. Jaz sem mnenja, da je inflacija dejansko prehodna in da bo peak kmalu..

Takega rally-a kot je bil leta 2020 po marcu itak ni več za pričakovat.. Vrjamem pa da še nismo padl v Bear market in sem mnenja, da bomo videli drugo leto spx na 5.000$ +.. Zdele lahko, da bomo imeli nek B bounce proti ATH in potem C v še večji poden, tam mogoče prodam še par bolj tveganih pozicij.. Delnice kot so TWLO, ROKU, AMD, NVDA,.. ne mislim prodajat.. Sploh ROKU in TWLO mislim, da imata ogromno potenciala od tukaj naprej (lahko, da se motim - ne bi bilo prvič :))

Kar me zanima je, če kdo Hedge-a v takšnih situacijah in kako? Namreč na žalost nimamo možnosti shortati ETF-jov kot so IWM ali ARKK v takih primerih..

Glede Cathie in ARKK osebno mislim, da bo long term winner. Pač njena strategija trenutno ne deluje bo pa delovala long term imo. + sem mnenja, da si je nakopala veliko "sovražnikov" s tem izpostavljanjem in nekaterim oz. velikim "big" playerjem ni všeč..

Kitajske delnice: spet novice o delistanju z ameriške borze..

Kripto: Isto dost painful, sledi stock marketu, več miljardne likvidacije zadnje dni (kar je itak dobr za market) ampak zgublja se tudi tam struktura za naprej.. IMO dokler držimo daily nad 45k je 70+ še vedno v igri.. Vrjetno bom osebno rotiral kmalu vse v ta market, preveč ma upside potenciala, da bi zamudu.. 2T market, potenciala v naslednjih 5-10 letih je x100 na celotn market + defi passive..

Zgodovina sprememb…

PowaAaaaH je izjavil:

Takega rally-a kot je bil leta 2020 po marcu itak ni več za pričakovat..

https://tradingeconomics.com/united-sta...

Pomoje takega naklona premice kot je bil marca 2020 res ne bomo videli. Razen, ce je omicron ornk piz***ja.
Se vedno pa je naklon vecji kot pred covidom. Se vedno jih malo skrbi nezaposlenost, ampak U6 brezposelnost kar lepo pada. Pomoje bodo "k" pocasi zmanjsevali in ga probali postopa probali vrniti na predkovidni nivo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Sparkxl ::

@powah... glede na to da si pozicioniran globoko v ameriškem mainstream hajpu in da misliš da je Cathie novi Jobs, ti res toplo priporočam, da si prebereš knjigo boom and bust. Analizira vse večje balone v zadnjih 3 stoletjih. Če se ti ne da vsega brati, preberi samo o dot com balonu. Vzporednice z danes so neverjetne. Tudi takrat se je metal denar v vse z "neverjetno ogromno potenciala" in raznimi instant geniji kot je Cathie. Večina se je sesula v prah malo za tem

V U6 je upostevano vse, kar ima kakrsnokoli dohodek in vmes se steje da so polnozaposleni ljudje, ki imajo samo 4h delavnik, osebe, ki dobivajo KARRSNOKOLI pomoc od drzave, torej vsi, ki dobivajo karkoli prihodka, cetudi mizerno s katerim je dalec od prezivetja. Zato te U6 ni za jemat kot nezaposlenost pred 20imi leti. Tko da je upraviceno, da jih (ne)zaposlenost lahko mocno skrbi.

Dot com balon je bolj dokaz oz. argument ZA pozicijo, ki jo zagovarja powah. Seveda ne smes drzati takratnega microsofta, sun microsystems ali pets.com. Ali kupovati na vrhuncu hypea. Ampak poanta ostaja. Dot-com norija/spekulacija je bila na daljsi rok razumna.
Torej, danes ne kupuj raznih Rivianov, Nikole, nahypeanih battery startupov ali kripto startupov. Kupuj kvaliteto in na daljsi rok bos zlahka prezivel tudi popoln crash z velikimi profiti.

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::

AMD je le po padel.
Zdaj se splača naložit.

Je kdo presedlal iz degiro na flatex.at?

Kako ste zadovoljni?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

A smem vprasat, zakaj se ti zdi AMD v tem trenutku vreden nakupa?

Če pogledaš, da "znori" do 160USD brez problema.

Če pa gledamo fundamente: jaz to firmo spremljam že od 1998 leta dalje.
Kar sem v tem času videl: se mi zdi zaupanja vredna. In najboljše šele prihaja (procesorji za namizje in serverje in tudi ostale stvari)
Sem pa jaz to začel kupovati, ko je delnica nihala od 9 do 12 USD (in kričal, da je treba kupiti).

Upam, da sem ti odgovoril na vprašanje.

Zgodovina sprememb…

Machete ::

Zdaj je čas, da Intel spet zažari. Jaz bi prej sedaj v intel vložil kot v AMD. Also ne upam sploh odpreti poortfolija že kak teden.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Ne odpiraj!! Jaz sem v petek gledal in mi je celi vikend pokvarilo :-/

Glede na to da eni spremljate čip industrijo, me zanima vaš pogled na kitajsko. Odkar jim je trump nagajal, zlivajo not nepredstavljive vsote denarja, ker je to postal top nacionalni interes.
Realne podatke glede napredka pa je nemogoče dobiti. Eni pravijo da ni šans da dohitijo konkurenco, spet drugi da so že zdaj na 7nm.
Če dohitijo usa, kar pomoje bodo, je intel prvi ki pade, ker ga bodo z cenovnim dumpingom uničli.
Ujeti tsmc in samsung pa jim po mojem vsaj v tem desetletju ne bo uspelo.

avani ::

Dva no brainer hedga proti recesiji sta državne obveznice in zlato. Sam zlatu ne zaupam, zato sem šel v obveznice. Zaenkrat naredil +8% kar je presenetljivo dobro. Zgolj Euro obveznice. Večina EU držav ima še nekaj prostora navzgor za zadolževanje, tako da ne vidim nevarnosti defaulta. Zgodovinsko lahko grejo teoretično države do 300% gdp (UK v 20ih, Jap danes), da se funkcionirajo. Mora pa biti dolg notranji. Velika posojila v tuji valuti skoraj zanesljivo vodijo v velike probleme (mex 94, arg večkrat, nem 1924).

Tretja opcija so consumer Brands, kot je McDonald's, p&g, mondelez, Unilever. Ker ljudje še vedno kupujejo zobne paste, oni ponavadi dobro prebrodijo krize.

Ampak jemlji me z rezervo, nisem pretirano dober investitor. Zgolj ok.

Kdor misli, da bo resna recesija, naj kupi Berkshire. Tipi imajo ogromno fiata pripravljenega za vecji prevzem.

Zgodovina sprememb…

Sparkxl je izjavil:

Ne odpiraj!! Jaz sem v petek gledal in mi je celi vikend pokvarilo :-/

Glede na to da eni spremljate čip industrijo, me zanima vaš pogled na kitajsko. Odkar jim je trump nagajal, zlivajo not nepredstavljive vsote denarja, ker je to postal top nacionalni interes.
Realne podatke glede napredka pa je nemogoče dobiti. Eni pravijo da ni šans da dohitijo konkurenco, spet drugi da so že zdaj na 7nm.
Če dohitijo usa, kar pomoje bodo, je intel prvi ki pade, ker ga bodo z cenovnim dumpingom uničli.
Ujeti tsmc in samsung pa jim po mojem vsaj v tem desetletju ne bo uspelo.

ne bo jim ratalo.

SMIC je od TSMC "kradel" ljudi in jim ponujal visoke plače, pa so vseeno pogoreli.
Od nizozemskega ASML-ja ne morejo kupovati strojev in potrošenega materiala, ker so Ameri izsilili embargo.
Res je, da so pred tem še naredili eno veliko naročilo.

Edino, če zavzamejo Tajvan, pol pa imajo tehnologijo :)
Drugače pa še dolgo ne.

Mike_Rotch ::

Edino, če zavzamejo Tajvan, pol pa imajo tehnologijo :)

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

Če pogledaš, da "znori" do 160USD brez problema.

Če pa gledamo fundamente: jaz to firmo spremljam že od 1998 leta dalje.
Kar sem v tem času videl: se mi zdi zaupanja vredna. In najboljše šele prihaja (procesorji za namizje in serverje in tudi ostale stvari)
Sem pa jaz to začel kupovati, ko je delnica nihala od 9 do 12 USD (in kričal, da je treba kupiti).

Upam, da sem ti odgovoril na vprašanje.

samo en pogled mi ni všeč, vse to tvoje že drži, čeprav si bolj malo povedal,..

in to je:

ma jebite se s temi linki do slik, tle je link,...
https://ibb.co/dc2fyrM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

Jaz to govorim zase.
Tisto risanje grafov ... glede na preteklost prihodnosti ne moreš napovedati. To je moje mnenje (in še od marsikoga).

Je pa res, da je to samo ena firma, ki jo imam naštudirano.
Kakšne drugo niti približno ne toliko.

Lahko, da jo imaš naštudirano, v to ne dvomim,
Nima veze risanje na grafu, bolj sem imel v mislih hudo strmi del v zadnjih 4ih letih,.. Niso oni Tesla, k se pumpa na "future zadeve" in so v hypu,.. pa P/E=43 (AMD, Tesla je way višje)

inzenir1337 ::

Danes sem gor čez 20k s portfeljem. Lep preobrat.

Machete ::

Gor za 20 ali čez 20.. ? :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Meni manjka podatek v procentih,.. Ce ima notri 2mio je 20k 1% kar je nic,... Ce je pa iz jurja naredil +20k pol pa svaka cast, kapo dol (Katanc™)

mgermo ::

Danes je vse zeleno, naj traja :D

m0LN4r ::

Poznavalci, kdaj se pricakuje kaksna pocenitev delnic?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Vse grafe dej na dnevno ali se bolje tedensko skalo, pa nastavi 200ma pa glej, kje je crta in tam imas lepo verjetnost,... Ce skalo das na 200 dnevni moving average, je verjetnost se lepsa,... Se posebej, ce zgledajo skale kot na AMD na tedenski skali, kjet imas zadnje 3 leta dejansko vrh Mount Everesta,...

Ps: NI EKSAKTNE ZNANOSTI odgovora na to tvoje vprasanje, samo priblizki.

bobby je izjavil:

Lahko, da jo imaš naštudirano, v to ne dvomim,
Nima veze risanje na grafu, bolj sem imel v mislih hudo strmi del v zadnjih 4ih letih,.. Niso oni Tesla, k se pumpa na "future zadeve" in so v hypu,.. pa P/E=43 (AMD, Tesla je way višje)

Naredli so nenormalni preobrat v svojih izdelkih.
To se je vedelo že dolgo (razvoj procesorja traja od štiri do pet let).
Ni se pa vedelo, da bodo tako dobri.
Pa zraven so začeli lansirati še druge produkte.
Pa prodrli v praktično vse konzole.

m0LN4r je izjavil:

Poznavalci, kdaj se pricakuje kaksna pocenitev delnic?

Dokler bodo Useki, Evropejci in Kitajci printali denar kot nori, še ne.
Potem pa imejte šolde parajt!

bobby je izjavil:

Meni manjka podatek v procentih,.. Ce ima notri 2mio je 20k 1% kar je nic,... Ce je pa iz jurja naredil +20k pol pa svaka cast, kapo dol (Katanc™)

On trola.
Enih 5 računov ima za trolanje:
- FirerSnake
- FireSnack
so samo nekateri. Pa še bi lahko naštevali.

Nima delnic, nima kripta, nima hardvera: "pameten" pa povsod.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

FireSnake je izjavil:

AMD je le po padel.
Zdaj se splača naložit.

Kako ste zadovoljni?

Imajo tile Švabi kje skrito angleško verzijo strani?

Uh, to pa ne vem.
Degiro je tik pred odprtjem dodal možnost angleškega jezika.

Sparkxl je izjavil:

@powah... glede na to da si pozicioniran globoko v ameriškem mainstream hajpu in da misliš da je Cathie novi Jobs, ti res toplo priporočam, da si prebereš knjigo boom and bust. Analizira vse večje balone v zadnjih 3 stoletjih. Če se ti ne da vsega brati, preberi samo o dot com balonu. Vzporednice z danes so neverjetne. Tudi takrat se je metal denar v vse z "neverjetno ogromno potenciala" in raznimi instant geniji kot je Cathie. Večina se je sesula v prah malo za tem

Razumem približno o čem govoriš.. Ampak daleč od tega, da sm v "nahajpanih" delnicah, razen za trade-e.. Roku, Twlo in druga podjetja katera trenutno držim so daleč od hypea trenutno, še nasprotno. Tudi sama Cathie nima hypeanih delnic, veliko njenih pozicij tudi sam ne razumem npr. Robin Hood (HOOD) še kar naprej kupuje kljub katastrofalnim rezultatom in še par drugih podjetij (Ne vem kaj vidi ampak vseeno spremljam tudi njene mesečne analize makro marketa - kar se je zadnje pol leta bolj zmotila je cena olja).. Kot je Kow omenil hajpana podjetja na twittotu so bila npr. GME, AMC, NKLA, RIVIAN, WISH,.. Te uporabljam predvsem za trejde - če sploh.. Sem mnenja, da nismo v kakšni podobni situaciji dot.com balona.. Takrat so bila podjetja brez dobičkov, prihodkov ocenjena res na absurdnih cenah in samo tiste najmočnejše firme so preživele.. Tega je sedaj veliko manj, še vedno pa jih je veliko precenjenih - se strinjam.

Samo poglej Microsoft in Apple obe firmi greta proti 3T market cap-a (večji m.cap kot celotn kripto, lol), pa sem mnenja, da še vedno ni neki (zelo) precenjeno.. Tako rekoč imata konstantno rast, dobičke in prihodke večata iz četrtletja v četrletje.. Sta tako rekoč povsod, pričakujem jih tako v healthcare-u kot v fintechu v naslednjih letih, Apple že v EV, Microsoft močen v VR/AR.. Apple samo s prodajo slušalk več zasluži kot marsikateri gigant, nepredstavljivo.. Nobena firma nima pretiranih problemov z regulacijami, kot npr FB.. Če bi se spravl na njih bi preprosto lahko "razbil" firmo na več firm in mel npr. svojo firmo za slušalke, svojo za telefone itd.. Ne vidim nič približku dot.coma, bo pa sigurno še recesija in zlom in to verjetno ni več tako daleč..

dot.com lahka zdaj bolj primerjamo z kripto svetom oz. je bil lep primer že leto 2017..Long term bodo najboljša imena in projekti še vedno preživeli in končali dosti višje imo.

Zgodovina sprememb…

Imaš kako pač imaš mnenje, moje je pač nasprotno. Se pa je oglasil par dni nazaj charlie munger...senca od buffeta. Njegovo mnenje je, da je zdaj še huje od leta 99 na tem področju. Glede na to da je ded v biznisu 70 let in ustvaril x miljard, ga jaz nebi ignoriral

Absolutno, ampak jaz osebno res verjamem v tech in njegovo prihodnost.. Sigurno pa ni za ignorirat ljudi, ki imajo izkušnje v marketu daljše od moje starosti + miljarderji so ne samo neki analitiki, kateri analizirajo market celo življenje in svetujejo, same vode pa osebno nikoli ne okusijo.

Sem samo mnenja, da se svet spreminja in tako kot bodo naftna podjetja počasi tonila, če ne bodo prestrukturirala svojega biznisa, tako mislim, da bo isto z investitorji.. Konstantno se moraš "učit" in sprejemati novo realnost.. Važni so tudi cilji, ali ti je cilj zadržati ves ta kapital in varno investirati naprej (miljarde) v primeru Buffeta/Charliea ali pa sprejeti več tveganja in volatilnosti za večje gaine in povečanje kapitala.

Pri meni deluje malo čudna psihologija.. Namreč pri kripto portfoliu veliko lažje sprejmem downdrown 30% kot v stock marketu 10%+ ..

PowaAaaaH je izjavil:

Pri meni deluje malo čudna psihologija.. Namreč pri kripto portfoliu veliko lažje sprejmem downdrown 30% kot v stock marketu 10%+ ..

Nisi edini.
Kripto skače gor/dol vseskozi zato smo se že navadili.
Ko pa ena delnica (tvoj primer) zruži 10% pa že vsi dvignemo obrv.

Ne. Ce delnica, ki ima velik PE - torej je ze velik bodocih profitov vkalkuliranih (upraviceno ali neupraviceno ni pomembno), pade 10%, noben normalen ne dvigne obrvi. Samo trejderji dvigujete obrvi.

tony1 ::

FireSnake je izjavil:

AMD je le po padel.
Zdaj se splača naložit.

Kako ste zadovoljni?

Tole z wikija je tudi zanimivo:
In December 2019, flatex AG (a German online broker) announced to acquire 100% of DEGIRO, but keep the existing DEGIRO brand.[7] In July 2020, they closed the "transaction of acquiring 100% of DEGIRO shares".[8]
««
98 / 188
»»